גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בת 19 רכשה בית ללא הכנסה ומבלי ליטול הלוואות, והדליקה "נורות אדומות" ברשות המסים

רשות המסים הגישה שומת מס לאישה שרכשה בית בשווי כ-1.3 מיליון שקל ללא הכנסה ומבלי שנטלה הלוואה ● לאחר שהיא ערערה על השומה, ביהמ"ש המחוזי קבע כי היא תיאלץ לשלם מס הכנסה על הכנסות בשווי ערך הבית

רשות המסים / צילום: איל יצהר
רשות המסים / צילום: איל יצהר

צעירה שרכשה בית בשווי כ-1.3 מיליון שקל בגיל 19, כשאין לה כל הכנסה ומבלי שנטלה הלוואה, תיאלץ לשלם לרשות המסים מס הכנסה על הכנסות בשווי ערך הבית - כך קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב, אשר קיבל את עמדת רשות המסים לפיה יש לחייב את הצעירה במס בגין הכנסות המבוססות על "גידול בלתי מוסבר בהון". כן, נדחתה טענתה של הצעירה כי ארוסה לשעבר, תושב חברון, העביר לה את הכסף לרכישת הדירה. הצעירה אף חויבה על תוספת הכנסות גם בגין שיפוץ בהיקף מעל מיליון שקל שערכה בדירה אחרת שרכשה, וכן בגין הוצאות מחייה ברמה שלא תואמת אדם בעל הכנסות מועטות.

בית המשפט: הסכם הקומבינציה לא בוצע במשך 18 שנה ובוטל, אך בעלי הקרקע ישלמו מס רכישה
השכן הפך את חדר האשפה לדירה ונתבע. מה קבע בית המשפט?

פסק הדין חושף כיצד פערים בלתי מוסברים בין הכנסות מוצהרות או העדר הכנסות לבין רמת מחיה גבוהה ורכישות שאין תואמות אדם ללא מקור הכנסה, עלולים להדליק נורות אדומות ברשות המסים ולהוביל לחיובי מס.

פסק הדין הכריע במחלוקת בין צעירה מלוד אשר רכשה בשנת 2014 דירה בעיר, בהיותה בת 19 בלבד, בסכום של 1.27 מיליון שקל. באותה עת לא הצהירה הצעירה על הכנסות כלשהן לרשות המסים ולא לקחה הלוואה או משכנתא - עובדות שהדליקו נורות אדומות ברשות המסים, שם תהו מהם מקורות המימון של אותה צעירה. בנסיבות אלה קבע פקיד השומה ביחידה הארצית לשומה ברשות המסים כי קיים גידול הון בלתי מוסבר בשנת המס 2014 בגובה עלות רכישת הבית.

פקיד השומה מצא גידול בלתי מוסבר בהון

בהמשך, קבע פקיד השומה תוספת הכנסה לצעירה גם ביחס לשנים 2020-2017, לאחר שבהשוואה בין הצהרת ההון שלה מדצמבר 2016 לזו מדצמבר 2020 נמצא גידול בלתי מוסבר בהון בסך של 1.54 מיליון שקל. עיקרו של הגידול בעלות שיפוץ נרחב שערכה הצעירה בבית חדש שרכשה בשנת 2016, לאחר שמכרה את הבית הראשון וכן בהוצאות מחיה. הגידול בהון חולק על פני שנות המס באופן שווה, ולכל שנת מס יוחס גידול בהון בסכום של כ-383 אלף שקל. נקבע כי הגידול בהון מהווה הכנסה מעסק לא ידוע או הכנסה מעבודה.

משנקבע כי מדובר בהכנסה מעסק, והיה על הצעירה לנהל פנקסים אשר לא ניהלה, הוגדלו שיעורי המס בהם היא חייבת בעקבות "אי-ניהול ספרים". נוסף על כך קבע פקיד השומה כי הכנסותיה של הצעירה מהשכרת חנות שבבעלותה, שדווחו כהכנסות עסקיות, אינן הכנסות עסקיות, אלא הכנסות פסיביות מנכס.

פקיד השומה הוסיף לגידול בהון הוצאות מחייה בסך של 288,924 שקל, בהתבסס על מספר כלי הרכב שבבעלות הצעירה, מספר הנסיעות לחו"ל (2 נסיעות ב-2017, נסיעה ב-2018 ו-3 נסיעות ב-2020), ועל סך חיובי האשראי שלה בהיקף כ-316 אלף שקל לשנים 2020-2017. את הוצאות המחייה קבע לפי הוצאה ממוצעת למשפחה בעלת נפש אחת.

על שומות מס אלה ערערה הצעירה לבית המשפט המחוזי. בערעור טענה, באמצעות עורכי הדין רני שוורץ ואסף איזנברג, כי המקור הכספי לרכישת הבית היה ארוסה, תושב חברון, אשר העביר לה 1.3 מיליון שקל לצורך רכישת דירה לזוג. לטענתה, לאחר מספר חודשים החליטו השניים על ביטול האירוסין, אך היא לא השיבה לארוס את הכספים שהעביר, והם שימשו אותה לרכישת הבית.

עוד היא טענה כי בשנת 2013 פדתה המערערת 40 אלף שקל שהפקידה בחסכון בבנק בשנת 2012 וכן הפקידה בחשבון הבנק שלה המחאה שקיבלה מאמה בסך של 350 אלף שקל. בנוסף, טענה הצעירה כי בשנים 2015-2014 נטלה מספר הלוואות שונות מהבנקים בסך מצטבר של כ-270 אלף שקל. כל אלה, טענה, שימשו מקורות כספיים לרכישת הבית ולשיפוץ.

עוד לטענת המערערת, היא חיה באורח חיים שמרני ולא בזבזני, החזיקה בכל זמן נתון רכב אחד מדגם פשוט בלבד, לא טסה לחו"ל, למעט 3 טיסות קצרות ליעדים קרובים וזולים, וכן התגוררה עם משפחתה. לטענתה הוצאות מחייתה לאורך השנים במחלוקת היו בסך כ-133 אלף שקל.

מנגד טען פקיד השומה, באמצעות עו"ד לירון ברנד קויפמן מהמחלקה הפיסיקאלית בפרקליטות מחוז תל אביב, כי המערערת לא תמכה את טענותיה במסמכים והיא נמנעה מלהזמין לעדות עדים רלוונטיים, ובפרט, את הארוס.

השופטת ירדנה סרוסי דחתה את עיקר הערעור (למעט תחשיבים מעטים) וחייבה את הצעירה בהוצאות משפט בסך 50 אלף שקל.

הסתירות בעדויות הצעירה בחקירה

בין היתר קבעה השופטת כי היו סתירות בעדויות הצעירה בחקירה בנוגע למקור הכסף לרכישת הדירה כאשר בחקירה במשטרה טענה כי הכספים הועברו לה בשלבים - 200-150 אלף שקל בכל פעם, ובעדות בבית המשפט טענה שהועבר לה סך של 1.3 מיליון שקל בפעם אחת. "כאשר נשאלה בדבר הסתירה אל מול גרסתה במשטרה, טענה שהסכומים שהזכירה במשטרה ניתנו לה עבור רכישת זהב ובגדים, אולם מהמצוטט מתוך החקירה במשטרה עולה ברורות כי הסכום שהזכירה בחקירה במשטרה הועבר לה עבור רכישת הבית", ציינה השופטת.

בית המשפט דחה גם את טענת המערערת כי עלות השיפוץ שערכה בביתה החדש הסתכמה ב-400 אלף שקל בלבד, ולא 1.5 מיליון שקל כטענת פקיד השומה, ואולם הפחיתה ב-30% את הסכום לאחר שקיבלה את טענת המערערת כי עלויות הבנייה במגזר הערבי אליו משתייכת המערערת נמוכה מאשר במגזר היהודי.

באשר לרמת המחייה, צוין בפסק הדין כי קביעת פקיד השומה תואמת את סך הוצאות האשראי של המערערת, שהן האינדיקציה הטובה ביותר להוצאותיה האמיתיות. "כמו כן", צוין, "המערערת טסה מספר לא מבוטל של פעמים לחו"ל, גם אם מדובר ביעדים זולים וקרובים יחסית לטענתה, והיא החזיקה ברכבים מסוג טויוטה, שאומנם אינם רכבי יוקרה, אך גם אינם רכבים פשוטים, דוגמת טויוטה RAV 4 היברידית, ברמת גימור פרימיום".

עוד כתבות

הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

יו"ר מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן פורש מתפקידו

אלנתן שימש בתפקיד מאז פברואר 2023, ופורש בשל עניינים אישיים ● מדובר במשרת אמון של שר הפנים, אך מאחר שכרגע אין שר קבוע במשרד - לא ברור מי יחליט על המחליף, ומתי

רונן יחזקאל / צילום: עידן מעוז

אחרי קדנציה סוערת של שנה בלבד: מנכ"ל בז"א פורש

רונן יחזקאל הודיע לדירקטוריון על רצונו לפרוש מהנהלת החברה שסבלה בשנה האחרונה מכמה טלטלות, תקלות כבדות וקנסות ● יחזקאל ימשיך בתפקידו בהתאם להסכם ההעסקה שלו ויקיים תהליך חפיפה מסודר עם המנכ"ל החדש

באי הכנס

עושים לונג על ישראל: הרגעים מאחורי כנס ההשקעות של גלובס

מאות אורחים השתתפו היום בכנס "עושים לונג על ישראל" של גלובס ● רגולטורים פיננסים, מובילי קהילת שוק ההון ומנהלים בכירים נפגשים על במה אחת, והמליצו איך כדאי להתמודד עם האתגרים בישראל ואף למנף אותם

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

עכשיו זה סופי: מכרז הענק בסיעוד עבר את המשוכה המשפטית

בית המשפט העליון דחה שישה ערעורים שהגישו חברות ועמותות סיעוד נגד המכרז של הביטוח הלאומי ● המערערות תקפו כמעט כל היבט במכרז - החל מאופן פרסומו, דרך תנאי הסף ואמות המידה לדירוג איכות, וכלה בתעריפים שנקבעו

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא, וסאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: ap, Jeff Chiu

המוניים, קרים ואכזריים: גל הפיטורים ב־2026 שובר את כללי המשחק בהייטק

בשבוע האחרון הודיעו מטא ומיקרוסופט על פיטורי אלפי עובדים כל אחת, והצטרפו בכך לאורקל ואמזון שכבר ביצעו השנה קיצוצים דרמטיים ● נראה כי חלק מענקיות הטכנולוגיה מאמצות מודל פיטורים מנוכר וכירורגי, שעובדים מתארים כמשפיל ואכזרי ● לגלובס נודע כי הקיצוצים במטא מגיעים גם לישראל: כ־100 עובדים יפוטרו

ד''ר שמואל אברמזון, כלכלן ראשי, משרד האוצר, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

הכלכלן הראשי: "אנחנו מתעשרים בכל שנה"

ד"ר שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי באוצר, התייחס לחוזקות של הכלכלה הישראלית בכנס "עושים לונג על ישראל": "נהיה פה המון המון כסף שהוא בסוף המניע של הצמיחה העתידית שלנו" ● "על אף הסיכונים בשל המלחמה והמצב הגאו-פוליטי, יש גם הזמנות לאפסייד מאוד משמעותי"

הפגנה נגד הפשיעה בחברה הערבית / צילום: Reuters, Anadolu Agency

הזינוק בפשיעה בחברה הערבית: כמה זה עולה למשק?

שיעור מקרי הרצח בחברה הערבית ביחס לאוכלוסייה גבוהים מאוד, מה שממצב אותה שלישית מבין מדינות ההשוואה - מדינות ערב וה-OECD, כשמעליה רק עיראק וסודאן ● לפי סקירה שפרסם היום הכלכלן הראשי באוצר, עלות הפשיעה בחברה הערבית למשק נאמדת ב-10 מיליארד שקל בשנה

כותרות העיתונים בעולם

טראמפ החליט: שונאי ישראל לא יקבלו גרין קארד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הנשיא טראמפ בהנחיות חדשות לפקידי ההגירה בארה"ב, סעודיה בוחרת לשבת על הגדר בזמן שהאזור מתלקח, ולמה המלחמה באה בזמן טוב לאיראן? • כותרות העיתונים בעולם

יאיר לפיד ונפתלי בנט / צילום: חיים צח-לע''מ

נפתלי בנט ויאיר לפיד הודיעו על איחוד בין מפלגותיהם

לקראת הבחירות הקרובות שעתידות להתקיים בסוף אוקטובר, צפוי נפתלי בנט לעמוד בראש הרשימה המאוחדת עם יאיר לפיד ● "המהלך מביא לאיחוד גוש התיקון ושם סוף לקרבות הפנימיים", צוין בהודעה של השניים

הפגנת חרדים נגד הגיוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בג"ץ בהחלטה דרמטית: יבוטלו הטבות כלכליות נרחבות למי שלא עמדו בחובת גיוס

בית המשפט העליון מורה לשורת גורמים לפעול כדי להתנות הטבות כלכליות בגיוס חרדים לצה"ל ● חלק מההטבות: סבסוד שכר לימוד במעונות יום, הנחה בתחבורה ציבורית והנחה ברכישת דירה ● "אין מנוס מלהורות על צעדים אופרטיביים", נכתב בהחלטה

שכונת יובלים בקריית שמונה / צילום: דוברות עיריית קריית שמונה

הגבוהה אי-פעם: עסקת הנדל"ן החריגה בקריית שמונה בשיא הלחימה

קוטג' חד-משפחתי בקריית שמונה נרכש ב-3.25 מיליון שקל, וזאת בשיאה של הלחימה ● בקנה-מידה של שוק הנדל"ן העירוני, מדובר בעסקת שיא

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

טורקיה מציגה: קפיצה בתקציב הביטחון, והנתון המפתיע של ישראל

תקציב הביטחון העולמי מוסיף לגדול זו השנה ה-11 ברציפות ● תקציבי הביטחון של שלוש המעצמות הגדולות, ארה"ב, סין ורוסיה, הגיעו יחד לכ־1.48 טריליון דולר - כ־51% מכלל הוצאות הביטחון העולמיות שהסתכמו ב-2.887 טריליון דולר ● בישראל דווקא חלה ירידה של 4.9% ● גם תקציב הביטחון האיראני פחת, ואיזו מדינה הגדילה את התקציב בצורה המשמעותית ביותר?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השכן הפך את חדר האשפה לדירה ונתבע. מה קבע בית המשפט?

סטארט־אפ יפצה ב־10,000 שקל מועמד שהעסקתו בוטלה ברגע האחרון ● מה קבע ביהמ"ש ביחס לבן 80 שעשה שימוש ברכוש משותף במשך 50 שנה? ● והאם שופטת שביקרה את אחד מהצדדים בדיון צריכה להיפסל? ● 3 פסקי דין בשבוע

שלומי יפה / צילום: אלון גלבוע

"רק אם הריבית תרד, נראה את הביקוש לדירות חוזר": השמאי המכריע בראיון

אחרי עשר שנים כשמאי מכריע, חוזר שמאי המקרקעין ועורך הדין שלומי יפה לשוק הפרטי עם הרבה תובנות ● את היטל ההשבחה הוא מגדיר כ"הכי נכון שיש", מבקר את ההתערבות השיפוטית מצד ועדות הערר בהחלטות שמאיות, וקובע כי מחירי הדירות לא יחזרו לעלות בקרוב: "ההיצע גובר, והביקושים נעצרו"

מזיגת בירות בבר / צילום: Shutterstock

קונדומים, בירה והליום: השפעות חסימת הורמוז מגיעות למקומות יוצאי דופן בכלכלה

חסימת המצר הקריטי שבין המפרץ הפרסי לאוקיינוס השפיעה על הסחר הגלובלי ועל שרשראות האספקה המורכבות ● הדבר יצר מצב שבו מוצרים יוצאי דופן כמו קונדומים, בירה ואפילו בלוני הליום הופכים ליקרים, או אף נוצר בהם מחסור של ממש

פולימרקט / אילוסטרציה: Shutterstock

מי יהיה ראש ממשלה? כך הגיבו הגולשים בפולימרקט לאיחוד בין בנט ולפיד

הגולשים בפלטפורמת ההימורים המבוססת על מידע פנים העלו את סיכוייו של בנט להיבחר לראשות ממשלה והורידו את אלו של נתניהו, אך המפסיד העיקרי הוא אחר ● האם גם באירוע הזה זלג לרשת מידע פנים?

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

סין חוסמת את רכישת חברת הבינה המלאכותית Manus בידי מטא ב-2 מיליארד דולר

הרגולטורים בסין הורו לבטל את העסקה בטענה להפרת חוקי ההשקעות ואסרו על השקעה זרה בחברה ● המהלך עשוי להעמיק את המתיחות הטכנולוגית של סין מול ארה"ב

תקיפות צה''ל בדרום לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

לראשונה בהפסקת האש: צה"ל תוקף מטרות בעומק לבנון

בירושלים העבירו מסרים לוושינגטון שהקלה במצור בהורמוז לא תקדם את המו"מ ● 4 לוחמים נפצעו בתאונה מבצעית בבסיס בדרום הארץ, אחד מהם במצב קשה ואחד במצב בינוני ● תיעוד קשה מעזה: מחבלי חמאס הטילו אימה על משפחה - ותקפו עם אלות ● כדי להגיע לפריצת דרך: פקיסטן הציעה לדחות את המו"מ על הגרעין להמשך ● יו"ר הפרלמנט קאליבאף: ארה"ב השתמשה ברוב הקלפים שלה ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

האם החברה הגדולה בעולם עדיין אטרקטיבית להשקעה?

אנבידיה, החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק, אומנם תפרסם את תוצאותיה לרבעון הקרוב רק בעוד חודש, אבל לכולם ברור שהיא תמשיך לצמוח בקצב מהיר ● האם למרות השווי, היא עדיין עדיפה על שאר ענקיות הטכנולוגיה?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיקפצו היום בת"א, ומה עומד מאחורי השיאים בוול סטריט?

וול סטריט ממשיכה לשבור שיאים חדשים בהובלת מניות הטכנולוגיה ובוחרת לשים את המלחמה בצד - אך יש גם מי שמצביע על עייפות בשווקים ● תופעה נדירה תירשם ביום רביעי, עם דיווחים של 4 מתוך "7 המופלאות" באותו ערב ● יו"ר הפד ג'רום פאוול יקיים את החלטת הריבית האחרונה שלו ● והאנליסט שממליץ על שוק המניות הישראלי: "ממשיך להציג ביצועים מהטובים בעולם" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר