גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליארדים יזרמו לשוק: קרנות הריט רוצות להיכנס לתחום החם של חוות השרתים

חוק חדש יאפשר לקרנות הריט להגדיל משמעותית ייזום ובניית פרויקטים של נדל"ן מניב ● בריט 1 מציינים כי היתרון הוא רווחיות גבוהה יותר מברכישת נכסים קיימים והיכולת להיכנס לענפים חדשים, כמו חוות שרתים, "שלא עומדות למכירה או שידרשו עבורן מחיר גבוה מאוד"

שמואל רופא, מנכ''ל ריט 1; שמואל סלבין, יו''ר וממייסדי סלע קפיטל; שרון שוופי,  יו''ר מניבים / צילום: נטי לוי, איל יצהר, נועה זני
שמואל רופא, מנכ''ל ריט 1; שמואל סלבין, יו''ר וממייסדי סלע קפיטל; שרון שוופי, יו''ר מניבים / צילום: נטי לוי, איל יצהר, נועה זני

לקראת מהפכה בקרנות הריט הבורסאיות - חוק חדש יאפשר להן להגדיל באופן משמעותי את היקף הנכסים המניבים שיוכלו ליזום ולהקים, בסכום של קרוב ל־4 מיליארד שקל. בכך, יתאפשר לקרנות, שעד היום התמקדו ברכישת נכסים קיימים להתרחב לעולם היזמות.

אמרו לי אין לך סיכוי": מאחורי עסקת הענק של מאור מלול ועומר אדם
בדרך לעלייה של עשרות אלפי שקלים במחירי דירות חדשות? האפקט המפתיע של המלחמה

בבורסה בת"א נסחרות שלוש קרנות ריט המתמחות בנכסים מניבים - ריט 1, סלע קפיטל ומניבים, המחזיקות נכסים בשווי מצרפי של קרוב ל־20 מיליארד שקל. עד לחקיקה, שנכנסה לתוקף בסוף החודש שעבר, היו השלוש מוגבלות לייזום והקמת פרויקטים בשווי של 5% משווי הנדל"ן המניב שבידיהן. כעת מתווספים על ידי המחוקק עוד 20% מהשווי (ובסה"כ 25% משווי הנכסים המניבים שלהן).

נכון לסוף 2025 החזיקה ריט 1 נכסים מניבים בשווי של 9.3 מיליארד שקל, סלע נדל"ן 6 מיליארד שקל ומניבים 3.6 מיליארד. בסה"כ מוסיף להן החוק החדש אפשרות ליזום פרוייקטים מניבים בהיקף של 3.8 מיליארד שקל - לבניית בנייני משרדים, מרכזי מסחריים, מבני תעשייה ועוד.

שמואל רופא, מנכ"ל ריט 1, מציין כי "היתרון בייזום הוא רווחיות יותר גבוהה מאשר ברכישת נכס קיים, שעומדת כיום על 6%־7% (תשואה מהנכס). מדובר בתוספת של 20%־30% (קרי לתשואה של 9%־10%), הנגזרת מהרווח היזמי שנובע מהקמת הפרויקט, ולא שמישהו אחר בנה אותו ומכר לך".

"נוצר מצב אבסורדי"

"זה צעד מאוד חיובי לקרנות הריט", מסכים אנליסט הנדל"ן של לידר שוקי הון, רז דומב. לדבריו, "הדרך של קרנות הריט להגדיל את הפורטפוליו שלהן באמצעות רכישות בישראל, מוגבלת כיום והיכולת לבצע עסקאות בגדלים משמעותיים, נמוכה. זה לא שוק משוכלל כמו בארה"ב, שם יש בכל רגע נתון עשרות נכסים בתחומי המסחר, המשרדים וכיוב', שנמצאים על המדף. כאן מאוד מאתגר לעשות עסקאות, בטח לגבי נכסים טובים שאתה רוצה להוסיף לתיק שלך".

העלאת שיעור הייזום בקרנות הריט מעלה גם את רמת הסיכון בפעילותן, אך גורם בשוק טוען ש"עדיין מדובר בשיעור נמוך יחסית מהמאזן, אז בסה"כ גם רמת הסיכון נשארת בסביבה נמוכה".

בריט 1 מסבירים כי החקיקה עשויה לסלול כניסה של קרנות הריט לתחום הלוהט של הקמת חוות השרתים (דאטה סנטרס), שכיום מהווה מנוע צמיחה ושווי לחברות נדל"ן מניב כדוגמת קבוצת עזריאלי או מגה אור. "אם אתה רוצה להתעסק עם חוות שרתים בימינו, אין לך דרך לקנות אותן בשוק, משום שהן לא למכירה, או שידרשו עבורן מחיר גבוה מאוד. היכולת להיכנס לענפים חדשים בעולם הנדל"ן המניב, היא בדרך כלל רק דרך יזמות".

אלי בן חמו, ממייסדי קרן סלע קפיטל, מסביר כי "נוצר מצב די אבסורדי, שאנחנו יכולים לקנות רק נכסים מוכנים, ואז המחיר שלהם מגלם את הרווח היזמי של הקבלן והיזם (שהקים אותם). אנחנו קונים נכסים יקרים, ואם אתה קונה ביוקר זה פחות דיבידנד שתשלם למשקיעים שלך (קרנות הריט מחלקות את כל רווחיהן לבעלי המניות על פי חוק, ח"ש). אז מה הרעיון ששולחים אותנו לקנות ביוקר ואז לשלם למשקיעים דיבידנד נמוך? אמרנו (למחוקקים, ח"ש) לאורך השנים: תנו לנו האפשרות לבנות, לא בהיקפים מטורפים כי העסק שלנו חייב להיות שמרני, אבל במידה שתאפשר לנו לרכוש נכסים בזול יחסית, וכך נגדיל את הדיבידנד שנשלם".

בן חמו מתאר מסע ארוך של שכנועים ומציין שמי ש"הרים את הכפפה" היה מנהל רשות המסים הנוכחי, שי אהרונוביץ, שעמד בראש ועדה שסייעה בהמלצות שהובילו לשינוי החקיקה. "מגיע לאהרובוניץ ולצוות שלו שאפו ענק. הוא הקים צוות, הצטרפנו לדיונים ולוויכוחים. בסוף ההמלצות גובשו ונפגשנו עם שר האוצר סמוטריץ' ומנכ"ל משרדו. וראו זה פלא, החוק התקבל אחרי 10 שנות מאמצים".

סוגיית חוות השרתים

בהתאם לחוק החדש יוכלו הקרנות ליזום ולהקים מגוון רחב של פרויקטים מניבים שבהם הן משקיעות כיום - החל מבנייני משרדים ומרכזים מסחריים, דרך מבני תעשייה ולוגיסטיקה ועד בתי חולים סיעודיים. עם זאת, בן חמו מציין כי "לקרן ריט יש המון מגבלות בחוק, בין היתר משום שאנחנו לא משלמים מס הכנסה".

אחת המגבלות על קרנות הריט, לדברי בן חמו, "היא סוג הנדל"ן המניב שבו מותר לנו להשקיע. בעניין חוות שרתים, זה נושא שרשות המסים טרם הכריעה בו, משום שקרקע מותר לנו לרכוש, ומבנה מותר לנו להקים, אבל בחוות שרתים עיקר ההכנסה מגיע מהפעלת השרתים עצמם ומהחשמל (מכירתו לחווה, ח"ש). באנו עם הצעה ואמרנו ששרתים ממילא לא אנחנו נקנה, אלא חברות המחשוב עצמן, ואת כל השאר אנחנו נותנים, אבל עדיין אין החלטה (רולינג) של מס הכנסה בנושא".

דמי ניהול אסטרונומיים

קרנות הריט מציעות לגופים המוסדיים שמחזיקים במניותיהן השקעה מפוזרת בעשרות נכסים מניבים, וכאמור מחויבות לחלק את רווחיהן כדיבידנד. קרן הריט הגדולה והוותיקה ביותר בבורסה בת"א היא ריט 1 שבראשות דרור גד (יו"ר) ושמואל רופא (מנכ"ל). הקרן, שהחלה לפעול בשנת 2006 נסחרת בשווי של 5 מיליארד שקל. היא מחזיקה ב־58 נכסים המתפרסים על 751 אלף מ"ר ומושכרים ל־1,000 שוכרים.

הקרן השנייה סלע נדל"ן בראשות שמואל סלבין ובניהולו של בן חמו (שווי של 2.6 מיליארד שקל) שהוקמה שנה לאחר מכן, מחזיקה ב־45 נכסים שמשתרעים על 357 אלף מ"ר ומושכרים ל־550 שוכרים. הקרן השלישית היא מניבים שבראשות שרון שוופי ובניהול עופר אברם (1.8 מיליארד שקל), המחזיקה ב־26 נכסים בשטח של 320 אלף מ"ר.

יזמי קרנות הריט חולשים על פעילותן באמצעות חברות ניהול שגובות דמי ניהול הנגזרים בעיקר משווי הנכסים שבידיהן, ומצטברים לתגמולי עתק של עשרות מיליוני שקלים מדי שנה. כך דמי הניהול ששילמה ריט 1 לחברת הניהול שלה ב־2025 הסתכמו ב־37 מיליון שקל, בעוד שסלע קפיטל שילמה למנהליה 27 מיליון שקל ומניבים 23 מיליון שקל.

מניותיהן של שלוש קרנות הריט עלו בשנה האחרונה בין 23% ל־31%, פחות ממדד היחוס ת"א־מניב ישראל (בו הן נכללות) שעלה ב־42%. בשלוש השנים האחרונות רשמו מניות השלוש תשואה שנעה בין 71% ל־87%, בזמן שמדד היחוס הכפיל את עצמו. אחת הסיבות לתשואת החסר היא שהמדד כולל מניות של חברות נדל"ן מניב יזמיות כמו עזריאלי, מליסרון וגב ים - שלוקחות יותר סיכונים בהקמת פרויקטים ושאינן מוגבלות כמו קרנות הריט. בניגוד לקרנות הריט, יתר החברות במדד אינן מחויבות בחוק לחלוקת דיבידנדים.

עוד כתבות

מיכאל אורן, מייסד ומנכ''ל KEYZ / צילום: טל רביב

בכיר לשעבר ביד2 משיק את KEYZ: לוח לקנייה ומכירה של דירות ורכבים

מיכאל אורן, לשעבר המשנה למנכ"ל יד2, משיק פלטפורמה חדשה לניהול, קנייה ומכירה של רכבים ודירות בשם ● הפלטפורמה, שתיקרא KEYZ, מציעה מרקטפלייס דיגיטלי המלווה את המשתמש לאורך כל התהליך ומשלב מערכות AI שישמשו להשוואה ויסייעו בתהליך קבלת ההחלטות

מייסדי פאפאיה, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

פאפאיה גיימינג תשלם 420 מיליון דולר, בגלל בוט: ההחלטה שמטלטלת את ענף הגיימינג

חבר מושבעים בניו יורק קבע כי החברה הישראלית תשלם 420 מיליון דולר למתחרה האמריקאית סקילז ● השופטת תחליט על הסכום הסופי ● זאת, לאחר שקבע כי הפעילה בוטים שהתחזו לשחקנים אנושיים ● בעוד שבתעשייה טוענים כי מדובר ב"סוד גלוי", ההחלטה מחייבת את הענף לאמץ סטנדרט חדש של שקיפות ● פאפאיה גיימינג: "נמתין לבחינה של פסק הדין"

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל ריכך את המכה, אבל מחיר הדלק ישבור שיאים גם במאי

משרד האנרגיה מעדכן כי מחיר הדלק יעלה ב-2 אגורות בלילה שבין חמישי לשישי ויעמוד על 8.07 שקלים לליטר בנזין ● הציפיות המוקדמות היו להתייקרות חדה עוד יותר בעקבות מחירי הנפט, אבל היחלשות הדולר מול השקל קיזזה את העליות

אורן ספיר, מנכ''ל ובעלי קבוצת ספיר, בסניף פארם פלוס בת''א / צילום: דניאל נפוסי

אורן ספיר משיק רשת פארם חדשה ומבטיח: נהיה יותר זולים מהמתחרים

בעלי קבוצת ספיר, המונה עשרות סניפים, משיק את רשת הדיסקאונט "פארם פלוס", עם הבטחה ל־25 סניפים עד סוף השנה ● סגמנט הספורט סומן כמנוע צמיחה

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

בלי כרטיס אשראי ובלי טיסות: כך עלולים להיראות חייו של נוחי דנקנר

בית המשפט שידון בבקשת הבנקים להכריז על מי שהיה האיש החזק במשק כפושט רגל, עלול להטיל הגבלות מחמירות על חיי היומיום שלו ולאפשר לנאמן לממש לו נכסים אישיים: "אי־אפשר להישאר אמיד בפשיטת רגל" ● וגם: מדוע שינו הבנקים גישה, והאם משפחת דנקנר תסייע?

גורניצקי מתמזג עם מקוב נוף הוברמן / צילום: צילום: פרטי

משרד גורניצקי ממזג לתוכו את משרד הנדל"ן מקוב נוף הוברמן עם 25 עורכי דין

משרד הבוטיק שיצטרף לגורניצקי מייצג, בין היתר, את קבוצת בסר ואת חברת גיא ודורון לוי ● המשרד הממוזג צפוי למנות 375 עורכי דין ● שוק המיזוגים בענף חווה ירידה במלחמה, אך בשנה החולפת נרשמת בו התאוששות

מוחמד בן זאיד, נשיא איחוד האמירויות

אצבע בעין הסעודית ועקיפת המצור: הסיבות מאחורי המפץ האמירותי בשוק הנפט

המאבק הגיאו־אסטרטגי בין אבו דאבי לריאד עולה שלב עם עזיבת המפיקה הרביעית בגודלה בקרטל אופ"ק ● בזכות תשתיות שעוקפות את מצר הורמוז, האמירותיים הופכים לשחקני מפתח שיכולים לאזן את מחירי האנרגיה העולמיים ולשרת את האינטרס של וושינגטון מול טהרן

ידין ענתבי, הפועלים; אבי לוי, דיסקונט; אלי כהן, הבינלאומי / צילום: ענבל מרמרי, רמי זרנגר, אייל טואג

הבונוסים שנחתכו והקיצוצים: כך נקלעו שלושה בנקים למלכוד מול העובדים

בדיסקונט הודיעו השבוע על הקפאת הבונוסים ורמזו על קיצוצי כוח אדם שבדרך ● בבנק הפועלים הוכרז סכסוך עבודה כבר לפני חודשים ● ובבינלאומי קיים משבר סביב התגמול למנהלים ● מה הוביל את ההנהלות להדק את החגורה, ואיזה בנק עבר בשלום את המשוכה?

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

השקל מתחזק ושובר שיא חדש: "רואים שינוי טעמים ארוך טווח"

לפי הארועים היום - ירידות בוול סטריט, זינוק בנפט וחשש מהסלמה מול איראן, השקל אמור היה להיחלש ● התחזקותו התמוהה מוסברת ע"י תמיר הרשקוביץ, סמנכ״ל בכיר ומנהל אגף השקעות באיילון ביטוח בכך ש"מוסדיים וצרכני קצה מקטינים חשיפה ללא קשר לשווקי המניות העולמיים" ● אידית מוסקוביץ', מנהלת חדרי מסחר בבינלאומי: "השפעות אלו ניתן לנתח כמגמה ולא בהתייחסות ליום מסחר נקודתי"

מטה סנדיסק בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

המניה הכי לוהטת בוול סטריט שברה שיא נוסף, ומאות עובדים בישראל נהנים

מניית סנדיסק עקפה לראשונה את רף ה-1,000 דולר, כשנה וחודשיים לאחר שהתחילה להיסחר בנאסד"ק והשלימה קפיצה מטאורית של כמעט 3,000% ● ליצרנית רכיבי הזיכרון יש מרכזי פיתוח בישראל - לאחר שרכשה בעבר את M-Systems של דב מורן, שפיתחה את הדיסק און קי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הסעיף שבגללו עשרות אלפי עסקים לא יקבלו בקרוב פיצוי מלא מהמדינה

מתווה הפיצויים לעסקים נכנס לישורת האחרונה, חודשיים לאחר פרוץ המערכה מול איראן ● עם זאת, עשרות אלפי עסקים צפויים להידרש לעבור בדיקה מעמיקה מסיבות בירוקרטיות - מה שצפוי לעכב את התשלום בחודשים ● ומה לגבי העובדים שהוצאו לחל"ת?

כותרות העיתונים בעולם

"במצב הכי חלש": האיראנים לא מצליחים יותר לממן את חייהם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: סוכנות החירום הבריטית שמנהלת את אירועי המצוקה בהורמוז ממרחק של אלפי קילומטרים, המחיר שתעשיית השבבים משלמת בעקבות המלחמה, והמצוקה הכלכלית באיראן  • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים

נאסד"ק ירד במעל 1%, לאחר שעלה אתמול לשיא ● OpenAI לא עמדה ביעדי ההכנסות ובמספר המשתמשים, מנויים נוטשים, כך לפי וול סטריט ג'ורנל ● מחירי הנפט מזנקים לאחר שאיחוד האמירויות הודיעה על פרישה מ-OPEC ● ספוטיפיי צונחת בעקבות הדוח הרבעוני

מייסדי מג'סטיק לאבס: מאסומי ריינדס (מימין), עופר שחם ושאה ראבי

"יעיל פי 50 מהשרת של אנבידיה": הטכנולוגיה מאחורי חברת השבבים הישראלית

מג'סטיק לאב של עופר שחם - מי שהיה בעבר בכיר במטא ובגוגל - ושותפיו האמריקאים חושפת לראשונה את הטכנולוגיה שעומדת מאחורי חברת השבבים  ● כך היא עוקפת את האתגרים מתחום הזיכרון שיאפשרו ללקוחות שלה לספק שירותי AI יעילים יותר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה במגמה שלילית; אינטל זינקה ב-10%, זאת הסיבה

נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס השיל 0.5% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ● פייבר מזנקת בעקבות הדוחות, גם ורוניס וטבע, למונייד נסוגה למרות תוצאות טובות ● הלילה: מגה־אירוע של עונת הדוחות, במסגרתו ידווחו אלפאבית, מטא, אמזון ומיקרוסופט ● מניית Pershing Square של ביל אקמן החלה להיסחר הרבה מתחת למחיר ההנפקה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות זה היום השמיני ברציפות

מתחם האלף לאחר שיושלם / הדמיה: טוטם הדמיות

לראשונה: רשות הרישוי הארצית במינהל התכנון תדון בהיתר בנייה לפרויקט מגורים

רשות הרישוי הארצית שקיבלה סמכות לתת היתרי בנייה ככלי עוקף בירוקרטיה, תדון בהיתר לפרויקט של חברת שפיר במתחם האלף בראשון לציון ● העירייה: יש לבטל את הדיון

מנכ''לי מטא, גוגל, אמזון ומיקרוסופט / עיבוד: דגנית נחום ג'מצ'י

הערב הדרמטי של וול סטריט: מה צפוי בדוחות ענקיות הטכנולוגיה?

אלפאבית, מיקרוסופט, מטא ואמזון מפרסמות היום דוחות אחרי סגירת המסחר בוול סטריט ● למה צריך לשים לב ומה תחזיות האנליסטים? ● גלובס עושה סדר

תקיפות צה''ל בדרום לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג מרחפן נפץ בלבנון

טראמפ: "איראן הודיעה שהיא בקריסה, רוצה שנפתח את הורמוז" ● מקורות פקיסטניים ל-CNN: המתווכים מצפים לקבל בימים הקרובים הצעה מתוקנת מאיראן לסיום המלחמה ● הערכה: הכלכלה האיראנית לא תחזיק מעמד יותר מ-8 שבועות תחת מצור ● שר האוצר האמריקאי: גורמים שיקיימו קשרים עם חברות תעופה איראניות - מסתכנים בחשיפה לסנקציות ● דיווחים שוטפים

מוחמד בן זאיד, נשיא איחוד האמירויות / צילום: Reuters, Abd Rabbo Ammar

אחרי כמעט 60 שנה: מה עומד מאחורי הודעת הפרישה של איחוד האמירויות מאופ"ק?

ההודעה נמסרה ערב פגישת הקרטל בוינה, בעיצומו של משבר היצע חריג על רקע המלחמה באיראן ● כעת, באבו דאבי מבקשים להשתחרר מהמכסות שמכתיבה ערב הסעודית, ולפלס דרך עצמאית שתאפשר להגביר את היצוא ● שאלת השעה

תרופות הרזיה. עולם שלם של טיפולים משלימים / צילום: ap, Business Wire

החברות שרוצות נתח משוק התרופות נגד השמנה ומתמקדות בתופעות הלוואי שלהן

המנכ"ל של יצרנית אדוויל כבר הצהיר שהוא רואה פוטנציאל רווח בטיפול בתופעות הלוואי של התרופות הפופולריות נגד השמנה, והוא לא היחיד שמשנה אסטרטגיה כדי להשתתף בחגיגה ● בהדרגה, נוצרות גם הזדמנויות השקעה חדשות