גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין חזון ירוק למציאות כלכלית: אירופה חוזרת להשקיע בקידוחי גז ונפט מקומיים

מצוקת האנרגיה המחריפה מאלצת את ממשלות אירופה לחשב מסלול מחדש ולתעדף ביטחון אנרגטי על פני חזון סביבתי ● מגרמניה ועד דנמרק, היבשת מאריכה רשיונות קידוח ומפתחת שדות גז חדשים - מתוך הבנה שהכלכלה לא יכולה להמתין להשלמת המהפכה הירוקה

מתקן הפקה בשדה הגז שנסגר בחרונינגן, הולנד / צילום: Reuters, Michael Kooren
מתקן הפקה בשדה הגז שנסגר בחרונינגן, הולנד / צילום: Reuters, Michael Kooren

שדה הגז בחרונינגן היה יכול להיות המענה המושלם למצוקת האנרגיה הנוכחית של אירופה. עם עתודות מוערכות של כ־450 BCM (מיליארד מטר מעוקב), עם תשתיות הפקה מוכנות וצינורות פרושים למדינות שכנות, השדה ההולנדי היה יכול להחליף את האספקה הקיימת מקטאר למשך 30 שנה לפחות, בשיעורי היבוא הקיימים כיום, בלי צורך בהובלה ופריקה יקרה ממיכליות. אבל השדה נסגר. בעקבות מאות רעידות אדמה קטנות שאיימו על כפרים ובתים באזור מאז שהחלה ההפקה, הממשלה ההולנדית ולאחר מכן בית המשפט במדינה חתמו את גורלו. הממשלה החדשה שהוקמה בהולנד הודיעה בשבועות האחרונים כי לא תחדש את ההפקה בו.

המדינה ש"השפילה" את טראמפ והנקמה שמגיעה כעת
המדינה שרוצה להפוך לצבא החזק באירופה עד 2039

בימים אלו, שבהם אירופה נאבקת שוב עם משבר אנרגיה שמאיים להידרדר למשבר כלכלי, שדה הגז ההולנדי שנסגר מזכיר לרבים כי חוסר העצמאות האנרגטית של היבשת היא תוצאה של החלטות דוגמת זו של הממשלה ההולנדית, ולא רק כורח המציאות.

התפיסה משתנה והיבשת חוזרת לדלקי מאובנים

למעשה, אירופה מייבאת דלקי מאובנים לא רק כי אין לה בשטחה בארות נפט גדולות, שדות גז נרחבים או מכרות פחם. להפך, אירופה בחרה לייבא דלקי מאובנים כחלק מאסטרטגיה שנועדה לעבור בהדרגה לאנרגיות ירוקות משיקולי סביבה ואיפוס פליטות פחמן דו־חמצני, וגם להוזיל את עלויות האנרגיה שלה כתוצאה מרכש תחרותי ברמה הגלובלית. מתוך הסתכלות לעתיד, החליטה היבשת כבר לפני כעשור לא לפתח פרויקטים עתידיים של דלקי מאובנים, ולהשקיע בעיקר בחזון של אנרגיה ירוקה וזולה.

אבל לאט־לאט, ובשל העובדה כי היבשת ניצבת שוב, בפעם השנייה בתוך ארבע שנים, בפני מצוקת אנרגיה חריפה, תפיסה זו מתחילה להשתנות.

המהפכה הירוקה אינה נזנחת, ובעבור רוב הממשלות ביבשת המשבר במפרץ הפרסי הוא הוכחה נוספת לכך שרק אנרגיית שמש ורוח (וגם אנרגיה אטומית) יהפכו את היבשת לריבונית מבחינת ייצור האנרגיה שלה. אך במקביל, הולנד וגרמניה מפתחות שדה גז חדש באזור לא מיושב, יוון מתניעה חיפושי גז במים הכלכליים שלה, דנמרק מאריכה רשיונות חיפוש לנפט ולגז עד לשנת 2050 ובבריטניה גובר הלחץ על הממשלה לקדוח שוב בים הצפוני.

נכון להיום, אירופה מייבאת את רוב האנרגיה שלה. הנפט מגיע מארה"ב, מקזחסטן, מלוב, מנורבגיה ומעוד שורה של ספקיות קטנות יותר. הגז הטבעי מגיע מנורבגיה ומאלג'יריה. הגז המונזל מגיע בעיקר מארה"ב, מרוסיה ומקטאר.

פחות מ־10% מאספקת דלקי המאובנים של האיחוד האירופי מגיעים ממדינות המפרץ הפרסי, אבל בגלל מנגנוני התמחור הנוכחיים - שנועדו להפוך את השוק לתחרותי יותר - אירופה משלמת בימים אלו כ־60% יותר על אנרגיה מאשר לפני המלחמה. במונחים כספיים, חישבה הנציבות האירופית, מדובר ב־23 מיליארד אירו נוספים (עד לתחילת החודש) "ללא כל מולקולה נוספת של אנרגיה".

הגמילה מהגז והנפט הרוסיים, שלא הסתיימה לחלוטין, הוחלפה בתלות בארה"ב ובשורת מדינות אחרות, וכרוכה בתשלומים גבוהים בזמני משבר.

חלוצת אנרגיית הרוח מחלקת רשיונות קידוח

כך, התמריץ להפיק באופן עצמאי דלקי מאובנים הולך וגובר. דנמרק, למשל, אחת מחלוצות איכות הסביבה ושימוש באנרגיית רוח, הודיעה בחודשים האחרונים כי היא מתכוונת לחלק או להאריך רשיונות קידוח לנפט ולגז בחלקים בים הצפוני שנמצאים במים הכלכליים שלה עד שנת 2050, עשרים שנה יותר מאשר מה שתיכננה לעשות.

"הייתי מעדיף שאירופה תוכל להסתפק באנרגיה ירוקה", אמר שר האקלים הדני היוצא לארס אגארד בסוף פברואר, "אבל המציאות שונה, ואני מאמין ביסודו של דבר שעדיף לאירופה לקבל גז מדנמרק מאשר ממדינות מחוץ ליבשת שלנו".

דנמרק יכולה להסתכל בקנאה על נורבגיה, שמוצאת את עצמה בתפקיד תחנת הדלק האירופית ומוגדרת כעת כמדינה העשירה ביותר בעולם בשל כך. נורבגיה כבר הגבירה בשנים האחרונות את העברת הגז הטבעי שהיא מפיקה בצינורות לבריטניה ולגרמניה, וכעת היא גם נהנית מהמחירים המוגברים של הסחורה בשל הנסיבות הגיאופוליטיות.

במקביל, גרמניה והולנד משתפות פעולה בהפקת וחיפושי גז באזור בלתי מיושב המשותף למדינות בים הצפוני. "הסכמנו שוב להאיץ את הגברת הפקת הגז בים הצפוני", אמר ראש ממשלת הולנד החדש, רוב ייטן, לאחר פגישה עם קנצלר גרמניה פרידריך מרץ בחודש שעבר. משרד ראש הממשלה הבהיר לאתר "פוליטיקו" כי "הולנד מחויבת לחלוטין להפסקת השימוש בדלקי מאובנים... אבל אנו מכירים בכך שהמעבר מורכב וארוך. המציאות היא שאנחנו עדיין זקוקים לדלקי מאובנים מכיוון שאין עדיין מספיק חלופות ארוכות טווח".

לחץ כלכלי על בריטניה, חשבון נפש בגרמניה

ההחלטות הללו לגבי הים הצפוני, וההפקה המתמשכת של נורבגיה משדות גז בו, מציבות את הממשלה הבריטית - שגם לה שטחים נרחבים בעלי פוטנציאל באזור זה - תחת לחץ כלכלי. סוגיית יוקר המחיה ומחירי האנרגיה היא בראש סדר היום בממלכה המאוחדת, והבריטים משלמים על חימום יותר מאשר בכל מדינה אירופית אחרת. נכון לעכשיו, הממשלה הנוכחית מחויבת יותר מהשמרנים למדיניות ירוקה, ושר האנרגיה אד מיליבנד התבטא באופן חד משמעי בחודשים האחרונים בעד מעבר לאנרגיה ירוקה. אבל הלחץ עליו לאפשר קידוחים חדשים באזור הולך וגובר.

המדינה המבצעת ככל הנראה את חשבון הנפש הכבד ביותר בימים אלו היא גרמניה, שבה מחירי האנרגיה הם השניים בגובהם ביבשת ותהליך של דה־תיעוש משנה מן היסוד את הכלכלה. ההחלטה לפני כ־15 שנה לסגור את תחנות הכוח הגרעיניות במדינה, הודה הקנצלר הנוכחי פרידריך מרץ, הייתה "טעות היסטורית". מומחים מסבירים כי לא ניתן להפעיל אותן מחדש, אך בלחץ הציבור החליטה המפלגה השמרנית לבדוק את הסוגייה בוועדה מיוחדת.

לצד שדה גז בים הצפוני המפותח ביחד עם הולנד, שינוי הגישה הגרמני מתבטא בכך שאפילו טכנולוגיית הפראקינג, שהפכה את ארה"ב למעצמה מפיקת נפט וגז, נשקלת כעת בגרמניה, אחרי שבפועל הוצאה מחוץ לחוק בעשור האחרון. "הצעד הבא שלנו יהיה פראקינג", הבטיח מרקוס זדר, העומד בראש האיחוד הנוצרי־סוציאליסטי מבוואריה, שותפה בקואליציה.

אפילו צרפת, שמנסה לרכוב על מצוקת האנרגיה ולייצא לאירופה את הטכנולוגיה והניסיון שלה בשימוש בכורים גרעיניים (שאינם כרוכים בפליטת גזי חממה) לצורך הפקת חשמל, אישרה מוקדם יותר השנה קידוחי וחיפושי גז ונפט בטריטוריות שלה מחוץ לאירופה, בשם הניסיון ליצור "אספקה בטוחה" של אנרגיה.

ככל שהמלחמה תתארך והמחירים יישארו גבוהים, אירופה עשויה להתמקד בפתרונות מבית לבעיות שהופכות לקריטיות עבורה.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מזהירים: בשנת 2029 הביטוח הלאומי לא יוכל לעמוד בנטל הקצבאות

האוצר העלה את תחזית הצמיחה וההכנסות למדינה, אך מזהיר משורה של סיכונים כלכליים וביטחוניים ● לפי המסמך, קרן הביטוח הלאומי לא תספיק לכיסוי תשלומי הקצבאות כבר ב-2029 ללא התערבות ממשלתית ● הממשלה הבאה צפויה להתמודד עם קיצוצים, הוצאות ביטחון גבוהות והתחייבויות חברתיות בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים

יורם אורון / צילום: איל יצהר

אקזיט הרחפנים מרעננה חשף: המשקיע הסדרתי עשה זאת שוב

קרן ורטקס שמוביל יורם אורון הייתה המשקיעה הראשונה בחברת יירוט הרחפנים דיפנד, שנמכרה השבוע בכ-1.5 מיליארד דולר, עם השקעה של מיליונים ספורים ● מאז הוקמה לפני כ-30 שנה, יצא לקרן שם של מי שיודעת לזהות חברות מוצלחות בתחילת דרכן - בהן waze וסייברארק

תנודתיות בבורסה בתל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

מה עומד מאחורי התנודתיות החריפה בבורסה היום, ומה מומלץ לעשות?

לנוכח הפסקת האש בין ישראל ולבנון והתקיפות של צה"ל בדרום המדינה, הבורסה של ת"א ננעלה הערב בירידות בסיומו של יום מסחר תנודתי במיוחד ● בעוד שחלק מהמומחים רואים את המגמה כחלק מתיקון בריא ומתבקש בשוק המניות, אחרים מצביעים על כך שמוקד תשומת־הלב פשוט עבר מהחזית לנתוני המאקרו

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע באפריל ירד ל-14,409 שקל. ומה קרה בהייטק?

עפ"י הלמס, השכר הממוצע של עובדים ישראלים בחודש אפריל 2026 ירד לעומת חודש מרץ, אז עמד על 15,921 שקל ● השכר בהייטק עלה ביותר מ-4% לעומת התקופה המקבילה

ד''ר מרק אביטבול / צילום: Visionix

בשקט בשקט נמכרה בשבוע שעבר במאות מיליוני דולרים חברה בת 32 מירושלים

אחרי שהקים את חברת המכשור הרפואי ויזיוניקס בקרוואן לוהט, עבר הנפקה מדהימה, התרסקות והתבססות בצמרת הענף - בשבוע שעבר ד"ר מרק אביטבול מכר את מפעל חייו לרווניו הפינית ● בראיון מיוחד הוא מספר למה חשוב לו לייצר בארץ, מדבר על הקושי לנהל קשרים בינלאומיים בתקופה שבה "ישראליות היא כבר לא יתרון בעולם", ומסביר מדוע החליט לפרוש דווקא עכשיו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בת"א; הבורסה בדרך לסגור שבוע אדום במחזור זעום

ת"א 90 עולה ב-0.5% ● ירידות באירופה ובחוזים בניו יורק ● החל המסחר בחברה הבטחונית בגירה, ההנפקה הביטחונית הגדולה ביותר בשנים האחרונות ● השקל נחלש, מעל 2.9 שקלים לדולר ● הביטקוין משלים היום יום שישי רצוף של ירידות, רצף ההפסדים הארוך ביותר מאז אוגוסט ● דוח התעסוקה בארה"ב היום: צפי לתוספת של 80 אלף משרות בלבד

אגם רודברג, מנכ''ל ישראכרט איתמר פורמן ומיכאל אלוני בהשקת Time Off / צילום: אבשלום ששוני

כולם רוצים את הארנק שלכם בדרך לחו"ל

לקראת חופשות הקיץ, ענף כרטיסי האשראי הופך תחרותי מתמיד, וכעת ישראכרט משיקה את אתר התיירות Time Off, המהווה פלטפורמה רחבה להזמנת חופשות ● גלידות נסטלה משיקים קולקציה עם מותג האיפור SACARA, טמפו נכנסת לקטגוריית יבוא היינות הכשרים, ומימון ישיר יוצאים בפעילות סושיאל למונדיאל ● אירועים ומינויים

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

העליון: נוסע שטיסתו בוטלה זכאי לפיצויים אם לא הציגו לו את כל החלופות העומדות לרשותו

בית המשפט קבע כי חברת התעופה מחויבת ליידע את הנוסעים כי באפשרותם לקבל את התמורה ששילמו או כרטיס חלופי ● עם זאת, בית המשפט הבהיר כי יש לנקוט גישה זהירה במתן הפיצוי, שעלול להתגלגל אל הנוסעים עצמם

מנכ''ל ברודקום, הוק טאן / צילום: Reuters, Brittany Hosea-Small

הכנסות ה-AI הוכפלו, התחזית זינקה. אז למה מניית השבבים נפלה?

חברת השבבים ברודקום הציגה רבעון חזק עם זינוק של 143% מיישומי ותחזית אופטימית להמשך השנה, אך פספסה את צפי האנליסטים בשורת ההכנסות ● מניית החברה, השישית בגודלה בעולם במונחי שווי שוק, צנחה בכ-13% בוול סטריט

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

אל על משיקה את כרטיס פליי קארד החדש עם ישראכרט. מה הוא כולל?

ישראכרט מציגה את תנאי השימוש החדשים במועדון התעופה של אל על לאחר שעבר אליה מכאל ● כאל, מצדה, משיקה עם איסתא מועדון תעופה חדש המציע מודל חברות פתוח יותר

צעדת אקלים בתל אביב, 2021 / צילום: שני אשכנזי

הממשלה קידמה את טכנולוגיית האקלים. האם זה מורגש בשטח?

לישראל יש פוטנציאל משמעותי לתעשיית האקלים־טק ● הממשלה ניסתה להעניק לה את הדחיפה הנדרשת - והיא גם רשמה הצלחות ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי עידוד חדשנות טכנולוגית בתחום האקלים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

השינויים בצמרת רשות המסים נמשכים: הדוברת של הרשות מיום הקמתה - פורשת

עידית לב-זרחיה, דוברת רשות המסים מזה 35 שנה, פורשת בסוף 2026 ● במקומה תיכנס לתפקיד נטלי נבון, ששימשה בשנים האחרונות כדוברת משרד הבינוי והשיכון

הגבן תמיר פרץ. ''אנשים מפרגנים'' / צילום: שניר (סופגי) גואטה

המחלבה שהפכה לשם חם במסעדות מגיעה לת"א

בני הזוג מגבעת חיים איחוד, שמספקים את הגבינות המשובחות שלהם למסעדות מהטובות בעיר, פתחו בדרום תל אביב מקום שנותן להן במה

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מניות הבנקים נופלות? בעלי השליטה בבנק הזה הזדרזו לקנות מניות ב-100 מיליון שקל

האחים ורטהיים ואייל עופר הגדילו את החזקותיהם במזרחי טפחות בשבועיים האחרונים ● מניית הבנק איבדה כ-20% מהשיא של פברואר בצל הורדות הריבית, המתיחות הביטחונית והתחזקות השקל ● בשוק יש מי שמפרשים את המהלך כהבעת אמון מובהקת: "הירידות האחרונות הן ביטוי לחולשה זמנית שמאפיינת את השוק כולו"

נבחרת ארגנטינה / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

הגוש האירופי נשאר מאחור: כך קפצה האהדה הישראלית לנבחרות אמריקה

אחרי 7 באוקטובר, האוהדים הישראלים כבר לא יכולים לנתק בין הכדורגל למאבק שמתרחש מחוץ למגרש ● לקראת גביע העולם 2026, שייפתח בשבוע הבא, שני סקרים חדשים חושפים כיצד השתנה היחס לנבחרות - לפי העוינות או הסולידריות שהפגינו מדינותיהן ● הכסף מאחורי מונדיאל 2026, פרויקט מיוחד

זום גלובלי / צילומים: AP - John Minchillo, רויטרס - Ameen Ahmed

קים ג'ונג און מודיע על "הרחבה אקספוננציאלית" של הנשק הגרעיני

אוניברסיטת אוהיו תפצה מאות קורבנות שעברו התעללות מינית מרופא בקמפוס • קוריאה הצפונית מודיעה על האצת תוכנית הגרעין • ומלך ירדן מודיע לאזרחים: תאחרו לעבודה ● זום גלובלי

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

היזמים בורחים מת"א: "פרויקטים רבים לא כלכליים. עדיף להימנע ממימוש היתרים"

מספר הדירות שנמכרו אשתקד בתל אביב במסגרת התחדשות עירונית נפל ב־34%, והבקשות להיתר לפרויקטים חדשים ירד ב־20% - כך עולה מדוח הרשות להתחדשות עירונית ● רמות מחירים ועלויות הקמה ומימון גבוהות, לצד היצע רחב, מציבים קושי כלכלי ליזמים, ויש מי שמעדיפים לצאת מהפרויקטים

פרויקט של אפי קפיטל. למרות הירידה, החברה מכרה הכי הרבה דירות ברבעון הראשון של השנה / צילום: טוטם הדמיות

החברה שמכרה בלי מבצעים, ולמי נחתכו המכירות ביותר מ־70%: מאחורי דוחות יזמיות המגורים

שוק הדיור מציג מכירות חלשות יחסית כבר תקופה ארוכה, מצב המשתקף גם בדוחות החברות הגדולות ● גלובס צולל לנתונים - מהשוואה בין המכירות ברבעון הראשון של השנה לרבעון המקביל אשתקד, ועד למספר ביטולי העסקאות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ביהמ"ש: גלובל נט גמל תחזיר 11 מיליון שקל שהועברו לקרנות בחו"ל

המחוזי דחה את עתירת חברת הגמל גלובל נט נגד הממונה על שוק ההון עמית גל, שחייב אותה להחזיר מתוך הונה העצמי כספים של חוסכים שהועברו ל"קרנות אדומות" בחו"ל ● נקבע: "החברה הפרה את חובת הנאמנות והזהירות, ולא הוכח כי קריסתה מונעת את חובת השבת הכספים" ● החברה: "פסק הדין כולל שגיאות, נערער לעליון"

''10%-5% בהייטק עלולים למצוא עצמם בלי עבודה השנה''

לחיות מדמי אבטלה של 13 אלף שקל: מאחורי הטלטלה בהייטק

גל הפיטורים בהייטק מאיים לשלוח אלפים לבתיהם ● הסיבה הרשמית שהציגו רוב החברות היא מהפכת ה־AI, אלא שבתעשייה יש מי שחושב שזה רק תירוץ ● העובדים שנשארו מתארים היסטריה ומומחים מעריכים שזו רק ההתחלה, אבל לא כולם מתרגשים: "כל תחום חדש מייצר עבודה, לא רק לוקח"