גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין ציונות להטבות מס: הפריחה הנדל"נית בדרום והמחיר שמשלמת באר שבע

דוח חדש של מינהלת תקומה מלמד כי מספר התושבים בדרום כיום גדול יותר מהתקופה שלפני 7 באוקטובר ● אולם, בין הנתונים החיוביים מסתתרים לא מעט אתגרים, בראשם סוגיות המשילות והפשיעה ● תמונת מצב לקראת ועידת הדרום לעסקים של גלובס

העיר אופקים בדרום / צילום: איל יצהר
העיר אופקים בדרום / צילום: איל יצהר

​מינהלת תקומה פרסמה השבוע את דוח אמצע הדרך שלה - ועם הנתונים מגיעה גם הפתעה: דרום הארץ מונה היום יותר תושבים מאשר ביום שלפני 7 באוקטובר 2023. זה לא מובן מאליו באזור שספג את המכה הקשה ביותר, ושנאבק זה שנים עם פשיעה, תשתיות רעועות ושירותים חברתיים לקויים - ועם ירידה מתמשכת בקרנה של באר שבע כעיר מטרופולינית. אבל בין הנתונים החיוביים לבין יעדי הסיום המתוכננים לסוף 2028, נותרו אתגרים שתקומה עדיין לא פתרה.

4 דירות נמכרו בחודש אחד במגדל שהקדים את זמנו. ואיך המחירים?
"לאשתך יש רכב יפה, חבל": כך הפך הפרוטקשן למנהל העבודה בשטח

כך, כדרך קבע בשנים האחרונות מחוז הדרום ניצב במקום השלישי מבין כלל המחוזות בישראל בהיקף התחלות הבנייה למגורים. ערים כמו נתיבות, אופקים ושדרות ממוקמות פעם אחר פעם ברשימת עשר הערים שבהן נמכרות הכי הרבה דירות חדשות, ונתוני 2025 מראים שהרשויות הדרומיות הצטיינו גם בקצב ההקמה של שטחי מסחר, תעשייה ואחסנה.

בשנת 2025, שהייתה שנת שיא בהתחלות בנייה בכל הארץ, החלה במחוז הדרום בנייתן של כ־12,800 דירות חדשות. לשם השוואה, במחוז הצפון החלה באותה השנה בנייתן של כ־10,700 דירות, ובמחוז חיפה כ־7,700. אופקים, שמתפתחת בקצב שיא בדרך לשילוש מספר תושביה בעשורים הבאים, נמצאת כבר חודשים ארוכים במקום השני במכירת דירות חדשות, ובחצי השנה שבין ספטמבר 2025 לפברואר 2026 נמכרו בה 1,128 דירות, שנייה רק לתל אביב־יפו. נתיבות נמצאת גם היא ברשימה הזאת, כבר תקופה ארוכה ועוד לפני אופקים - וגם היא בדרך לגדול עוד יותר ממה שגדלה עד היום.

שילוב של ציונות, הטבות מס וראשי ערים חזקים

מדוע כל זה קורה, ולמה בעיקר בערי הנגב המערבי? אחת הסיבות לכך היא ציונות, או הרצון של תושבי המדינה לחזק את האזור דווקא אחרי מה שהתחולל בו ב־7 באוקטובר. סיבה נוספת היא הטבות המס שמושכות אל הערים הללו תושבים רבים. שילוב הגורמים הללו מהווה כוח משיכה גדול אל ערי הנגב המערבי, וגורם להן לצמוח בקצב שלא חלמו עליו.

אבל גם בצפון על פניו יש רצון לחזק חבל ארץ פגוע וכן הטבות מס משמעותיות. אז מה ההבדל - שהורגש עוד לפני המלחמה?

ככל הנראה, הסיבה היא הרשויות עצמן. גורמים רבים בענף הנדל"ן מזכירים בעת האחרונה את הפתיחות של ראשי הערים בדרום ואת הגמישות של הרשויות, שבניגוד לרשויות רבות אחרות מעודדות ורוצות עוד ועוד פרויקטי מגורים בתחומן. אותן רשויות מושכות אליהן בשנים האחרונות גם פרויקטי תעשייה, מסחר ותעסוקה, וכך נוצר שילוב חזק בין רצון של תושבים להגר לאזור, הטבות ותנאים מפתים ו"פתיחת שערים" מצד הרשויות.

בעשורים הקודמים תקציבי עתק הופנו לקידום תשתיות בדרום - מסילות הרכבת נמתחו עד לדימונה, שדרות, אופקים, קרית גת וערים אחרות. גם מחלפי ענק וכבישים הוקמו. ואולם, אחת הביקורות היא שמערכת התחבורה בדרום נועדה לחבר את הנוסעים למרכז במקום לחזק את המטרופולין בפני עצמו. בעוד שהנסיעה למרכז הארץ יעילה יחסית, במשרד התחבורה ראו במחקרים שמרבית התושבים נוסעים בין הערים הדרומיות.

ואולם, השיח הציבורי בתחום התחבורה מופנה בכלל למקום אחר: מיקום שדה התעופה. ראשי רשויות בדרום נאבקו כדי להביא את הקמתו של שדה התעופה המשלים לנתב"ג בדרום. אחרי שנים ארוכות שהובטח להם ששדה כזה יוקם בנבטים חרף הסיכונים הביטחוניים שבהצעה, בפברואר האחרון החליטה הממשלה להקימו בצקל"ג.

מבקר המדינה הציג בשבוע שעבר אתגר נוסף ומשמעותי לדרום והוא הפשיעה בנגב. במחוז הדרום נפתחים 39 תיקים לאלף איש, יותר מכל מחוז אחר בארץ, והדוח חשף שיותר ויותר קבלנים בנגב מדווחים על פרוטקשן וסחיטה באיומים. עוד תואר בדוח כיצד הפלסטיניזציה של הבדואים גוברת, ויחד עם כל זאת - הפער בין התקנים לשוטרים בפועל בשגב שלום עומד על 22%, בערוער על 21%, בתחנת עיירות 25% וברהט 20%. ועדת השרים לפיתוח הנגב, הגליל והחוסן הלאומי לא כונסה מאז הקמתה ב־2023, כך לפי המבקר.

באר שבע משלמת על הצמיחה של השכנות

לצד הצמיחה המרשימה בערים כמו נתיבות ואופקים, נראה שבאר שבע היא שמשלמת את המחיר. לפי הלמ"ס, נכון לסוף 2023 אוכלוסיית באר שבע מנתה כ־219 אלף תושבים - מקום תשיעי בישראל. לפני 30 שנה (1995), העיר הייתה במקום החמישי בגודלה, אחרי ירושלים, תל אביב, חיפה וראשון לציון. כיום עקפו אותה פתח תקווה, נתניה, אשדוד ובני ברק - כולן קרובות יותר למרכז ולתל אביב. למרות גידול של 43% באוכלוסייה בשלושת העשורים האחרונים, מרכז הארץ עובה בכמות הרבה יותר גדולה של תושבים.

העיר החלה להתרוקן לטובת היישובים האחרים עוד לפני המלחמה: ב־2020-2022 היגרו לאופקים כ־5,000 תושבים, 40% מהם מבאר שבע. הבאר שבעים קטפו את המקום הראשון בהגירה גם לנתיבות (12%), למועצה אזורית אשכול (10%) ולמרחבים (20%). רק בשנים האלו באר שבע איבדה 0.66% מאוכלוסייתה לטובת יישובי הנגב המערבי.

במובן מסוים, המלחמה וההשקעה בחבל התקומה - החריפו את המגמה. לכך גם התייחס מבקר המדינה בדוח שפרסם בשנה שעברה, אז הזהיר כי "מתעורר החשש כי אם לא תחוזק מטרופולין באר שבע, הצמיחה בארץ עלולה להמשיך להתמקד במרכזה, דבר שיפגע גם בפיתוח המטרופולין ובכלל זה בחבל התקומה שלא יכול לעמוד בפני עצמו".

המבקר עמד על ההבדל שבין שדרות לנתיבות ואופקים שלא זכו להיכלל בחבל תקומה, כפי שלא נכללו בתוכניות מענקים קודמות בעקבות הירי מעזה. המבקר הראה שעד 2003 הפערים בתקציבי הערים היו זניחים, אך מאז העלייה הממוצעת בהכנסות הרשות לתושב בשדרות זינקה ל־150 שקל - פי 2.5 מאופקים (66 שקל) ופי 4 מנתיבות (35 שקל).

גם בנק ישראל הדגיש במרץ 2024 כי שיקום הדרום חייב להתייחס למרחב הגיאוגרפי כולו, ולא רק ליישובים שפונו. הערים והקיבוצים חולקים את אותן תשתיות תעסוקה, בריאות ותחבורה, ולכן הפרדתם היא שגיאה כלכלית. המבקר תקף את הפער בין התיאוריה למעשה: בעוד שמינהל התכנון מדבר על "תכנון מבוסס מרחב", תוכנית החומש של מינהלת תקומה נותרה תחומה לאזור גיאוגרפי צר על פי החלטת הממשלה.

מספר תושבים גדול משהיה ערב המלחמה

בינתיים, ההשקעות בחבל תקומה עולות יפה. מדוח אמצע הפעילות שלה, המנהלת פרסמה השבוע כי מתוך תקציב של 17.5 מיליארד שקל נוצלו כבר 11.6 מיליארד שקל וכי 92% מהתושבים חזרו לבתיהם. אליהם הצטרפו עוד 3,000 תושבים חדשים, ומספר התושבים בחבל גדול משהיה ערב המלחמה.

כן הושקעו מיליארדים בשיקום, בחינוך, בריאות, רווחה וחקלאות, ואולם נותרו עוד פערים רבים בעיקר בתחום התעסוקה ובניסיון למשוך מעסיקים גדולים לדרום.

עוד כתבות

BYD Dolphin / צילום: Shutterstock, Pond Thananat

ייצוגית תקדימית נגד יצרנית הרכב הסינית BYD: אוספת מידע אישי על הנוסעים

בבקשה, שהוגשה נגד יבואנית הרכב שלמה מוטורס ונגד היצרנית, נטען כי BYD אוספת את המידע אך לא מעדכנת בכך את הרוכשים, תוך פגיעה חמורה ומתמשכת בפרטיותם ● עוד נטען כי מדיניות הפרטיות מוצגת לרוכשים רק לאחר השלמת העסקה, תוך "שימוש בטקטיקות אפלות שאינן מקימות הסכמה מדעת כחוק" ● שלמה מוטורס בתגובה: "פועלים עפ"י דין"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המוסדיים מכרו שיא של דולרים והקפיצו את השקל. כך עבד המנגנון

הגופים המוסדיים מצמצמים בהדרגה את החשיפה שלהם למט"ח ומוכרים סכום שיא של דולרים ● הדומיננטיות המוחלטת שלהם בשוק המקומי עושה את שלה, ומהווה כוח מרכזי בהתחזקות השקל ● התעשיינים מצדם טוענים לפגיעה דרסטית בשורת הרווח ודורשים מהממשלה להתערב כל עוד בנק ישראל יושב על הגדר

אילוסטרציה: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

המונח הוריש את הדירה לחבר ולאחיינית ולא לבן. מה קבע ביהמ"ש?

אלמן הוריש את דירתו לחבר ילדות של בנו ולאחיינית, והדיר את בנו המתגורר בחו"ל ● בית המשפט המחוזי בת"א קבע כי השניים "שלטו וניהלו נדבכים מרכזיים בחייו" של המנוח, שתואר כנוח להשפעה, והורה על ביטול הצוואה והעברת הדירה לבן

גלעד אלשטשולר, יוסי לוי, יאיר לפידות / צילום: סם יצחקוב, יח''צ, איל יצהר

לקוחות עוזבים בקצב עצום: האם אלטשולר שחם יאבד בקרוב את מקומו בשוק?

בית ההשקעות שהיה כבר שליש מהשוק מנהל כעת רק 11% מהכספים המנוהלים בו, כשבית ההשקעות מור נושף בעורפו ● מיטב שוב רשם את החודש עם הגיוס החודשי החזק ביותר שלו אי פעם ● הראל מפתיעים בגיוסים חזקים, וילין לפידות שוב רושם את החודש הגרוע ביותר שלו באובדן כספים למתחרים

דונלד טראמפ על רקע הבית הלבן / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הכריז על מבצע לחילוץ ספינות תקועות במצר הורמוז

התהליך - החל מהבוקר הקרוב; הנשיא איים: "אם יפריעו לנו, נטפל בכך בכוח" ● צה"ל על ההתרעות ביראון: "חיל האוויר יירט בהצלחה מטרה אווירית חשודה בטרם חצתה לשטח ישראל ● עדכונים שוטפים

אלימות בני נוער / צילום: Shutterstock

גל האלימות מתרחב: מספר העבירות החמורות בקרב בני נוער זינק ב-150% מאז 2019

לקראת דיון חירום בכנסת בעקבות רצח בנימין (ימנו) זלקה בפ"ת, נתוני מרכז המחקר והמידע חושפים היפוך מגמה: לאחר מספר שנות ירידה, מספר התיקים הפליליים שנפתחו לבני נוער זינק ב-25% ב-2025 ● מספר העבירות שבהן נחשדים קטינים עלה ב-22% בתוך שנה

רווחים כלואים / אילוסטרציה: גלובס

המכשול האחרון הוסר: בג"ץ דחה את העתירות נגד רפורמת הרווחים הכלואים

רפורמת הרווחים הכלואים - שהטילה חיובי מס חדשים על חברות שצברו ערמות של מזומנים ועוררה סערה במשק - צלחה את מבחן בג"ץ: העתירות שהוגשו נגד הרפורמה נדחו, והעותרים חויבו בתשלום הוצאות בסך 100 אלף שקל לטובת המדינה

מייסדי Bridgewise / צילום: רמי זרנגר

BridgeWise הישראלית משתפת פעולה עם רשת X של אילון מאסק

במסגרת המהלך, ברידג'ווייז תספק למשקיעים בעולם גישה לשירות SentimentWise - ניתוח חודשי של מידע פיננסי המבוסס על מיליארדי שיחות שמקיימים מאות אלפי משתמשים ברשת X

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: רמי זרנגר ותמר מצפי

כך נבחרו הצעירים המבטיחים: מאחורי הקלעים של רשימת 40 עד 40 של גלובס

מעל 500 מועמדים, עשרות שופטים ותהליך רב-שלבי: בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס הסבירה ד"ר ליאת בסיס איך נבחרו 40 הצעירים המבטיחים של גלובס ומה העקרונות שעמדו מאחורי הבחירות ● וגם: העלייה בייצוג נשים שנרשמה השנה

רמות חסרות תקדים למכפיל הרווח של המניות / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות AI)

האינדיקטור שמלמד: אלה המניות היקרות בבורסה. ואיפה ההזדמנויות?

הזינוק החסר־תקדים בשוק הישראלי הקפיץ את מכפיל הרווח של המניות בו לרמות חדשות וגבוהות ● בזמן שחלק מהמומחים זונחים את האינדיקטור הוותיק, ומציעים דרכים אחרות להסתכל על השווקים, האם עדיין יש למשקיעים טעם לחפש אחרי מכפילי רווח ומי המניות שבהזדמנות

גידי מרק, עו''ד צפנת דרורי, אלה קינן, שון קופלר, בפאנל משותף / צילום: רמי זרנגר ותמר מצפי

"תגלית הוא הסטארט־אפ היהודי הגדול בעולם"

בפאנל בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס שדן ביצירת אימפקט דנו מנהיגים פורצי דרך באתגרים ציבוריים, כלכליים והסברתיים ● אלה קינן, Here4Good: "אנשים קוראים בוויקיפדיה מידע שגוי"

F15IA מטוס / צילום: בואינג

בעשרות מיליארדי שקלים: ועדת השרים אישרה שתי טייסות קרב חדשות

ועדת השרים להצטיידות אישרה למשרד הביטחון לרכוש במקביל שתי טייסות קרב חדשות: טייסת רביעית של מטוס האדיר וטייסת שנייה של F15IA ● זהו צעד ראשון במימוש תוכנית בניין הכוח לעשור הקרוב, שאושרה בתקציב ייעודי של 350 מיליארד שקל

ועידת הדרום לעסקים יוצאת לדרך, השנה השלישית ברציפות

ועידת הדרום לעסקים מתקיימת זו השנה השלישית, והיא עוסקת בצמיחה באזור, ההזדמנויות וגם האתגרים ● בכירים במשק ובהנהגה המקומית נפגשים על במה אחת ידונו בתעשייה, בפיתוח הנדל"ן ובשיקום שנדרש בדרום

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

200 מיליון שקל בג'פניקה: ההשקעה של לאומי פרטנרס יוצאת לדרך רשמית

לפי נתוני החברה, הכנסות קבוצת לאנדורה, המחזיקה בין היתר ברשת ג'פניקה, צפויות להגיע בשנת 2026 לכ־500 מיליון שקל ● בתמורה להחזקה של 20% מהחברה השקיעה לאומי פרטנרס בקבוצת המזון והמסעדנות כ-200 מיליון שקל

השינוי במדרגות המס נכנס לתוקף / אילוסטרציה: Shutterstock

השינוי במדרגות המס נכנס לתוקף: השכירים שייהנו מעוד כ־5,000 שקל בשנה

במשכורת אפריל ירווחו מדרגות המס, במטרה להקל על בעלי ההכנסה הבינונית, שעד כה הושת עליהם שיעור מס גבוה יחסית ● איך נקבע גובה ההטבה ולמה יש לה רף מינימום, ממתי היא תשולם רטרואקטיבית, מי זכאים ליהנות ממנה, והאם גם העצמאים והגמלאים כלולים בה

מוכרים בחנות בגדים מחכים ללקוחות. טהרן, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

עם נזק שגדול פי 6 מהתקציב וריאל קורס: המחיר הכלכלי שאיראן משלמת על המלחמה

בעוד שטראמפ משדר מסרים סותרים ומאשר סיוע חירום לישראל, טהרן קורסת תחת נזקים בסכומי עתק ואינפלציה דוהרת ● עם ריאל בשפל היסטורי, מאבקי כוח בצמרת המשטר ואזרחים שנותרו ללא קורת גג - האם האינטרס הכלכלי ימנע הסלמה מחודשת של "שאגת הארי"?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי במסחר היום, ובנק ההשקעות שמעריך - וול סטריט בדרך לירידות

מתרבים הדיווחים על היערכות לחידוש המלחמה ומחירי הנפט מעל 100 דולר לחבית - אך וול סטריט ממשיכה לשבור שיאים ● גם הבורסה בת"א רשמה שיא חדש, למרות הימשכות הלחימה בלבנון ● השקל לא עוצר - ולוחץ את בנק ישראל לכיוון של הורדת ריבית ● וגם: האם במאי כדאי "למכור וללכת"? זה מה שחושבים בשני בנקי השקעות מרכזיים ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes / צילום: רמי זרנגר ותמר מצפי

מנכ"ל פלאפון ו־yes: "הצלחה ניהולית נמדדת ביכולת להוביל שינוי"

בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס דיבר אילן סיגל על הניהול הכפול של פלאפון ו-yes, על האחריות להפעיל תשתית סלולר קריטית, על המעבר משירותי סטרימינג לשיתופי־פעולה ועל השינויים שהובילו את yes לרווחיות

אלונה בר און, מו''ל גלובס / צילום: רמי זרנגר

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "התזה שלנו לגיוון אינה העדפה מתקנת, אלא השקעה בהרחבת מנגנוני האיתור"

"אי-אפשר להגיד שתחילת הדרך של הנבחרים לא מגוונת ולא מרתקת ומפתיעה במסלולי הקריירה", אמרה מו"ל גלובס אלונה בר און בכנס המנהיגות הצעירה ● "התמהיל הוא לא רק בסיפורים ובמסלולי הקריירה - 48% נשים, 60% מהמגזר העסקי ו-28% מהמגזר הציבורי. 10% מהחברה הערבית ו-5% מהחברה החרדית, 8% הם דתיים לאומיים"

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

לידיעת עובדי ההייטק: זה התאריך שבו יסתיים השת"פ של וולט וסיבוס

לאחר כ-6 שנות פעילות משותפת, בסוף 2026 יסתיים שיתוף-הפעולה העסקי בין וולט לסיבוס ● שווי שוק משלוחי האוכל בישראל הוא כ-5 מיליארד שקל בשנה, עליו מתחרות וולט, תן ביס, משלוחה, האאט ויאנגו דלי