גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הימור על חיזבאללה חשף את כאב הראש החדש של פולימרקט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המלמחה עם איראן תוביל לשינויים גדולים במזרח התיכון, הימור על האם הפסקת האש כוללת את חיזבאללה סיבך את פולימרקט, ושדה הקרב הקשה של ישראל בתקשורת העולמית • כותרות העיתונים בעולם 

כותרות העיתונים בעולם
כותרות העיתונים בעולם

על רקע המצב הביטחוני המתפתח ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

ישראל נגד ארה"ב וסין: איזו מערכת לייזר ירכשו מדינות המפרץ?
שאלת השעה | "חד יותר, מהיר יותר": המומחים מנסים להעריך מה מתכנן טראמפ באיראן

1כך המלחמה באיראן צפויה להשפיע על המזה"ת בשנים הקרובות

"מלחמת איראן, שנמצאת כעת בהפסקת אש ממושכת אך לא ודאית, תשאיר חותם קבוע על המזרח התיכון", פורסם במכון המחקר האמריקאי Atlantic Council, בכתבה שסוקרת את הדרכים בהם המלחמה עם טהרן תשפיע על האזור.

ההשפעה המיידית ביותר תהפוך את המשטר האיראני "למוחלש יותר, פרנואידי יותר, ועם הנהגה מנוסה פחות". המשטר האיראני המוחלש "ישמור על חלק מכלי הדיכוי שלו וייתן עדיפות לבלימת האופוזיציה, כפי שעשה בעבר, אך הוא עלול לאבד את יכולתו לשלוט באופן מלא בכל שטחו, דבר שיפתח פתח להתקוממויות אתניות פעילות יותר".

במידה וארה"ב ואיראן יצליחו להגיע להסכם לריסון היכולות הגרעיניות של טהרן, "המשטר עשוי לבחון את כישלונה של מדיניותו ארוכת השנים להחזיק רק ביכולת סף לנשק גרעיני. עדיין לא ברור אם איראן שומרת בידיה, או מסוגלת לשחזר במהירות, את האורניום המועשר ואת המתקנים הדרושים. אך אם כן, המשטר שלאחר המלחמה עשוי לראות יתרון בדהירה לעבר יכולת גרעינית מוכחת".

בנוסף, ארה"ב צפויה להישאר באזור לטווח הרחוק. "אף שוושינגטון הביעה רצון לצמצם את מעורבותה במזרח התיכון, אירועי השנים האחרונות מלמדים עד כמה הדבר קשה. השותפות בין ארה"ב לישראל התהדקה כאשר וושינגטון המשיכה לספק לישראל ציוד צבאי במהלך מלחמת עזה".

אך גם מעבר לקשר עם ישראל, ארה"ב "תצטרך ככל הנראה להיות מעורבת בשמירה על מצר הורמוז פתוח לחלוטין לאחר המלחמה". בנוסף, "גם ממשלות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ ימשיכו לרצות בתמיכתה של וושינגטון. לאחר שלא הצליחו למנוע את המתקפה נגד איראן".

במכון המחקר האמריקאי צופים כי "היחסים בין ארה"ב לישראל ייפגעו". זאת בשל "חוסר הפופולריות של מלחמת איראן האחרונה בארצות הברית יחד עם חוסר יכולתה של וושינגטון להסביר את ההיגיון שמאחוריה הובילו לנרטיב פשטני שלפיו ישראל גררה את ארצות הברית למלחמה. ככל שהאמריקאים יסבלו מההשלכות הכלכליות של המלחמה, הסיבות העמוקות יותר לעימות ימשיכו לעמוד לדיון".

השלכה מדאיגה נוספת לפי המכון היא "העוינות האזורית כלפי ישראל תגבר". כאשר בעיני הציבור הערבי "המלחמה נגד איראן אינה נתפסת כעימות מבודד, אלא כחלק מהסלמה הגמונית ישראלית רחבה יותר, הכוללת לא רק את איראן, אלא גם את עזה ויהודה ושומרון, סוריה, לבנון וקטאר. ארצות הברית, הנתפסת כמי שמאפשרת את פעולותיה של ישראל, אינה פופולרית כמעט באותה מידה בקרב ערבים, דבר שצפוי להוביל לפערים גדולים יותר בין הציבור הערבי לבין ממשלותיו, שממשיכות להסתמך על ארה"ב".

במכון המחקר מסכמים כי "סביר שהאלימות, ההיקף וההרס של מלחמת איראן יובילו לאתגרים עתידיים בלתי צפויים עבור מקבלי ההחלטות בארצות הברית". הם מזהירים כי "אם ארצות הברית וישראל לא יצליחו לתרגם את הצלחותיהן המבצעיות לרווחים אסטרטגיים" המלחמה תמשיך להיתפס כ"בזבוז של דם וכסף".

מתוך ה-Atlantic Council מאת אמיר אסמר. לקריאת הכתבה המלאה.

2ההימור על המזרח התיכון שהסתבך: מערכת הבוררות של פולימרקט נחשפת

אזרח בריטי בשם גאריק וילהלם הצטרף בחודש שעבר להימור בפולימרקט על השאלה "אם ישראל וחיזבאללה יגיעו להפסקת אש". ויליהלם השקיע בהימור 567 דולר, והימר כי חיזבאללה לא יסכים להפסקת אש. כאשר ממשלת לבנון הגיעה להפסקת אש עם לבנון, חלק מהסוחרים טענו שזה נחשב להסכם הפסקת אש גם עם חיזבאללה - וילהלם, שהפסיד את כספו, חלק על כך.

ההימור על המזרח התיכון הוביל לסיטואציה מביכה בפולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעתים גם מידע פנים. בפלטפורמה לא הצליחו להכריע מי צודק ופנו לצד שלישי. בוול סטריט ג'ורנל כותבים כי "המאבק סביב הפסקת האש עם חיזבאללה מדגיש את אי־הנוחות ממערכת הבוררות של שוק התחזיות".

"כשמיליוני דולרים מונחים על הכף, לא פולימרקט היא שהכריעה מי צודק. במקום זאת, וילהלם גילה שגורל ההימור שלו נתון בידי גוף מאורגן באופן רופף של מחזיקי מטבעות קריפטו, שקיבלו סמכות לבורר מחלוקות כאלה", נכתב.

ההימור השנוי במחלוקת על המזרח התיכון הפך לדוגמה מובהקת ל"כאב ראש הולך וגדל עבור שוקי תחזיות, ובהם פולימרקט, בשעה שהם מתמודדים עם זינוק במספר הסוחרים החדשים ועם צמיחה מסחררת בהיקפי המסחר. הפלטפורמות שואפות לנסח שאלות כן־או־לא ברורות שעליהן יכולים הסוחרים להמר. אבל המורכבות של אירועים בעולם האמיתי גורמת לכך שלא תמיד ברור איזה צד צדק". ההימור על המזרח התיכון מצטרף ל"יותר מ־1,150 הימורים בפולימרקט שהובילו השנה למחלוקות".

כאשר רוב פלטפורמות ההימורים מיישבות מחלוקות בעצמן "בפולימרקט מעבירים את המשימה לשירות צד שלישי בשם UMA, שמקיים הצבעות כאשר קבוצות יריבות של סוחרים חלוקות בשאלה מי זכאי לתשלום. המצביעים שמקבלים את ההחלטות הללו הם מחזיקי הטוקנים הדיגיטליים של UMA. ככל שמישהו מחזיק ביותר טוקנים, כך לקולו יש משקל רב יותר".

בוול סטריט ג'ורנל מציינים כי השופטים הם "מסתוריים ואנונימיים". סוחרים רבים מזהירים מהשופטים המסתוריים ואומרים כי הם יכולים "לנצל זאת לרעה אם יש להם אינטרס אישי".

לבסוף, ויליהלם הסוחר הבריטי הפסיד את ההימור שלו כאשר "87% מטוקני UMA הצביע שהפסקת האש של ישראל עם לבנון כללה את חיזבאללה. וילהלם התלונן בפני מחזיקי הטוקנים שההחלטה שגויה, אבל טיעוניו לא הובילו לשום מקום".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת אלכסנדר אוסיפוביץ' וסם קסלר. לקריאת הכתבה המלאה.

3"זו לא בעיית יחסי ציבור - זו לוחמה פוליטית נגד העם היהודי"

"הקרב האמיתי של התקופה הזאת על ישראל אינו מתנהל בחזית הצבאית, אלא בטורי העיתונות", כך אמרה למדיה ליין אולגה דויטש, ראש מכון המחקר NGO Monitor שעוסק במעקב ובביקורת על ארגונים לא־ממשלתיים כגון זכויות אדם. דויטש טוענת כי בעולם ב"טורי עיתונות, בתדרוכי ארגונים לא־ממשלתיים, ברשתות סיוע, בבתי משפט ובשפת זכויות האדם - שקר יכול לנוע מהר יותר מן הראיות".

דויטש ראש המכון הנכנסת התראיינה למדיה ליין על רקע התחקירים בתקשורת האמריקאית שמאשימים את ישראל באונס פלסטינים וברצח עם. לדבריה, "מה שמתנהל נגד ישראל ונגד יהודים אינו בעיית יחסי ציבור שולית, אלא לוחמה פוליטית נגד העם היהודי ומדינת ישראל". באמצעות מכון המחקר היא מבקשת להילחם ב"שקרים" שמפיצים על ישראל ואומרת כי "הנשק האולטימטיבי שיש לנו הוא עובדות ומספרים".

לגבי הכתבות בתקשורת האמריקאית שמאשימות בהתעללות בעצירים פלסטינים שהופרכו היא אומרת כי זו "דוגמה מושלמת למה שאנחנו מתמודדים איתו, שקר דיבתי כה גרוטסקי ומופרך עד שאנחנו בכלל לא צריכים להיות במצב שבו אנחנו מנהלים שיחה סביב זה". דויטש מזהירה כי "העובדה שטענות כאלה יכולות להיזרע, להדהד ולעבור הלבנה אל תוך לגיטימיות מיינסטרימית לפני שלעובדות יש הזדמנות להשיג אותן".

מה שמעלה חששות כבדים לדבריה הוא האופן בו הציבור הרחב כבר לא יודע "להבחין בין אמת לשקר, ובין דיווח פוליטי־מגויס לעיתונות רצינית".

דויטש ביקורתית במיוחד כלפי הערוצים המוסדיים שדרכם טענות כאלה נעות, ואומרת שחלק מן הארגונים הלא־ממשלתיים כמו ארגוני זכויות אדם משמשים "כמעט כשופר של חמאס". לדבריה, ארגונים אלה "חוטפים כל מונח או סוגיה של זכויות אדם, והופכים אותם נגדנו. תרבות הביטול היא הנורמה החדשה, ואם אתה לא מיישר קו עם קו המחשבה שלי, אז אתה פשוט לא צודק".

הביקורת שלה על התקשורת המערבית חריפה באותה המידה לדבריה "רוב העיתונות היום, למרבה הצער, היא דעות".

דויטש אומרת כי "זה בסדר למתוח ביקורת על ישראל", אך מה שאינו מקובל "הן האשמות שנבנות על שקרים, טענות שמידרדרות לטרופים אנטישמיים, ונרטיבים שמסיתים לפחד או לאלימות תוך שהם מתיימרים לדבר בשפת הזכויות".

לדבריה, גם אירופה נמצאת כעת "במשבר קיומי" מול יחסה ליהודים - "מקום שבו שנאת יהודים אינה פתולוגיה מבודדת אלא סימן לריקבון אזרחי עמוק יותר".

מתוך המדיה ליין מאת פליס פרידסון. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

ח''כ גלית דיסטל-אטבריאן / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בליץ חקיקה ב-3 ימים: סערה בוועדת התקשורת לאחר פיצול חוק השידורים

על רקע החשש מפיזור הכנסת, ועדת התקשורת בראשות ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן נכנסת כעת ל-3 ימים של דיונים רצופים ואינטנסיביים, כאשר עפ"י הערכות, בתום התהליך היא צפויה להעביר את חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי ● מהם השינויים עקב פיצול החוק, ומה טוענים המתנגדים?

מנהלי הגמל ממליצים להיזהר לאחר חודש חזק במיוחד / אילוסטרציה: Shutterstock

"להוריד קצת רגל מהגז": מנהלי הגמל ממליצים להיזהר לאחר חודש חזק במיוחד

טבלת התשואות התהפכה באפריל: הראל טיפסה מהתחתית לצמרת עם תשואה של כ־9% במסלול המנייתי, ומנורה מבטחים הידרדרה לתחתית ● בטווח של 3 שנים עקף המסלול הכללי את S&P 500 ● וגם: במה ממליצים מנהלי הגמל המובילים להתמקד כעת

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

למרות חובות של 28 מיליון שקל הנושים יאלצו להמתין: זוג קשישים לא יפונה מביתם היוקרתי ששווה מיליונים

בית המשפט קבע כי זוג קשישים לא יפונה מביתם היוקרתי עד לסוף חייהם, וזאת למרות החובות הכבדים שלהם ● עוד הוסיף בית המשפט בהתייחסו לתיק כי, במאזן הכוחות שבין זכות הקניין של הנושים לבין זכותם לכבוד ולמגורים נאותים, הזכות לכבוד גוברת

אילון מאסק בשיחת ועידה מצולמת בוועידת התחבורה החכמה / צילום: ניר שמול

אילון מאסק בוועידת התחבורה החכמה: בקרוב נשיק בישראל את טכנולוגיית הנהיגה האוטונומית

למרות שלא הגיע בסוף לביקור בוועידה לתחבורה חכמה, מנכ"ל טסלה אמר בשיחת ועידה כי הוא מעריץ את היזמות הישראלית והכריז: "טכנולוגיית הנהיגה האוטונומית של טסלה תגיע לישראל"● מאסק אמר כי בעתיד יהיו יותר רובוטים מבני אדם מה שלדבריו "יגדיל את הכלכלה העולמית פי מאה"

רחפן FPV מבוסס סיב אופטי / צילום: Reuters, Pavlo Bahmut/Ukrinform

איום הרחפנים התגלה לפני תשע שנים. רק כעת רה"מ מקצה לו 2 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי בתום דיון שקיים נתניהו, בהשתתפות בכירי מערכת הביטחון, הוחלט להקצות תקציב לפיתוח פתרונות לאיום הרחפנים ● כבר בשנת 2017 איום הרחפנים הוגדר כמהותי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א בהובלת מניות האנרגיה, הבנקים עולים

שבוע המסחר המקוצר נפתח על רקע החשש מחידוש המלחמה והירידות בעולם ● קרן פימי פרסמה תשקיף להנפקת חברת התרופות רפא בת"א ● קבוצת אירודרום הודיעה על שינויים בהנהלה, המניה מזנקת ● בנק אוף אמריקה: אם לא מכרתם במאי, תמכרו ביוני

לקראת המונדיאל: מסכי הטלוויזיה הבולטים בשוק

בחודש הבא תיערך אליפות העולם בכדורגל, שרובנו נראה על מסכים מהבית ● פנינו ליבואניות הטלוויזיות ושאלנו מה הדגם המומלץ מבחינתן לצפייה במשחקים

ראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Thomas Padilla

קנדה החליטה לייצא נפט לאסיה, על חשבון ארה"ב

קנדה מקדמת צינור נפט חדש לאוקיינוס השקט שיאפשר לה לייצא עד כמיליון חביות ביום לשווקי אסיה, בניסיון להפחית את התלות בארה"ב על רקע החרפת יחסי הסחר עם ממשל טראמפ ● ההסכם בין רה"מ מארק קרני למושלת אלברטה דניאל סמית' משלב בין אינטרסים כלכליים, שיקולי אנרגיה עולמיים והמאבק הפוליטי־סביבתי בתוך קנדה ● הבנייה צפויה להתחיל ב-2027

עובדים במפעל בגרמניה. יעבדו 73 שעות בשבוע? / צילום: ap, Sean Rayford

סערה בגרמניה: עובדים יידרשו לעבוד יותר משמונה שעות ביום

רפורמה חדשה בגרמניה מציעה לבטל את ההגבלה היומית על עבודת שכירים, ולהחליפה בהגבלה חצי־שנתית ● קנצלר גרמניה טוען כי "חייבים לעבוד יותר", אך פרסום הרפורמה התקבל בסערה במדינה, גם מתוך הממשלה ● איך יעבוד החוק החדש, ומי צפוי להיפגע?

אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

למילואימניקים ולוחמים: השר חיים כץ הורה על פתיחת הגרלת "דירה בהנחה" כבר בשבוע הבא

מועצת מקרקעי ישראל התכנסה לדון בהשלכות פסיקת בג"ץ על זכאות חרדים להטבות בדיור, אך שאלת זכאותם של צעירים חרדים שאינם משרתים בצה"ל נותרה בינתיים ללא הכרעה ברורה ● בסיום הדיון הודיע השר חיים כץ הודיע על פתיחת הגרלת דירה בהנחה כבר ב־25 במאי: כ־4,000 דירות יוגרלו במסלול ייעודי למשרתי מילואים, ובהמשך כ־4,000 נוספות לציבור הרחב עם קבלת המידע הנדרש מהצבא

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו / צילום: רמי זרנגר

רציו תיקח רישיון חיפוש גז בעוד כשבועיים עם מפעיל בינ"ל חדש

רציו צפויה ליטול רשמית את רישיון חיפוש הגז עד תחילת יוני, לאחר שהממונה על הנפט דחה את ביטול הזכייה בעקבות פרישת ENI האיטלקית מהמהלך בשל המלחמה ● בחברה מנהלים מגעים עם חברת אנרגיה בינ”ל חדשה, שטרם פעלה בישראל, בתקווה לאפשר את המשך החיפושים בים התיכון כבר ב־2027 ● אם ההסכם לא ייחתם בזמן, הזכייה בהליך עלולה להתבטל סופית

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

מה עובר על מניות הבנקים? המשקיעים הפסידו מעל 30 מיליארד שקל בשבוע

בנק הפועלים פרסם בסוף השבוע את התוצאות שלו לרבעון הראשון של השנה והמשקיעים התאכזבו ● אבל הפועלים לא לבד. בשבוע האחרון מניות חמשת הבנקים הגדולים ירדו בכ־10%, בעיקר בשל החשש מהמס המיוחד והורדות הריבית שפוגעים בתוצאות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

השיחות מרשות המסים שגרמו בהלה בקרב יועצי מס בחמש בבוקר

בהלה בקרב מייצגים – יועצי מס, רואי חשבון ועורכי דין, אשר קיבלו לפנות בוקר שיחות טלפון "חשודות" מרשות המסים ● מייצגים רבים שפנו אל גלובס מספרים כי מדובר באירוע מטריד שמטיל חשש כבד בנוגע לאבטחת המידע הרגיש שנמצא במערכת המיחשוב של הרשות ● רשות המסים: "מדובר בתקלה במערכת ממשל זמין, הנותנת שירות הודעות למשרדי הממשלה"

יואב שוהם, אמנון שעשוע ואורי גושן, מייסדי AI21 / צילום: איל יצהר

חברת הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מפטרת כ-60% מהעובדים

חברת הבינה המלאכותית AI21 של פרופ' אמנון שעשוע מודיעה על שינוי ארגוני רחב היקף במסגרתו יפוטרו 110 מתוך 180 עובדים ● "בצער רב אנו נפרדים מקבוצה של עובדים מצוינים שתרמו משמעותית לציוני הדרך המרכזיים של החברה"

נשיא המדינה לשעבר ראובן ריבלין / צילום: דודי ועקנין

חברת הביטקוין של רובי ריבלין ויוחנן דנינו מצאה מיזוג חדש ותיכנס לבורסה בשווי של 85 מיליון שקל

לאחר שהמיזוג עם השלד פליינג ספארק נכשל, ביטקור קפיטל תתמזג עם איירטאצ' ● החברה עוד לא התחילה פעילות ואין לה לקוחות והכנסות ● בין השמות הנוצצים בחברה: הנשיא לשעבר ראובן ריבלין, המפכ"ל לשעבר יוחנן דנינו והשר לשעבר יזהר שי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה: ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט

הנפט מוסיף 1% על רקע החששות מחזרת המלחמה. בוול סטריט צפי לירידות שערים של כחצי אחוז לאחר נעילה שלילית ביום שישי ובמרבית אסיה גם כן ירידות שערים הבוקר ● השבוע שננעל הכיל גם שיאים וגם ירידות חדות והמשקיעים נושאים את עיניהם לטראמפ

אבי לוי מנכל קבוצת דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

מנכ"ל דיסקונט: "600 מעובדי הבנק צפויים לעזוב השנה"

התשואה להון של בנק דיסקונט בניהולו של אבי לוי, נשחקה ל-10.9% ברבעון הראשון של השנה, זאת למול תשואה להון של 13% בתקופה המקבילה ● הרווח הנקי של הבנק נשחק ב-10% ל-930 מיליון שקל, והדירקטוריון החליט כי מחציתו יחולק כדיבידנד

יובל וילנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

הותר לפרסום: יובל וילנר הוא החשוד באונס שי-לי עטרי ונעמה שחר

צו איסור הפרסום הוסר לאחר שהחשוד - יובל וילנר - הסיר את התנגדותו לפרסום שמו ● עטרי פעלה בחודשים האחרונים לפרסום שמו של וילנר, לאחר שביהמ"ש אסר זאת בטענה כי הפרסום עלול להביא אותו לצעדים אובדניים ● עטרי: "זה הרגע שבו מפסיקים לדרוש ממני לשלם בחיים שלי כדי שהמוניטין של מי שאנס אותי בברוטליות, יישאר נקי" ● עורך דינו של וילנר: "מרשי לא יישפט ברשתות ולא יורשע בכותרות"

צוותי חיל האוויר שמשתתפים בתקיפות באיראן / צילום: דובר צה''ל

חודש וחצי לאחר אישור התקציב, ומשרד הביטחון כבר נערך לריקון כספי הרזרבה

בעיצומה של המתיחות מול איראן, לגלובס נודע כי מערכת הביטחון כבר פועלת לניצול 7 מיליארד השקלים שנועדו להסלמה ● באוצר טוענים כי מדובר בניסיון "להלביש" על המלחמה התחייבויות עבר ● פרצת הגירעון מגבירה את החשש שלא תתרחש הקפיצה הצפויה בצמיחה ברבעון הנוכחי, אחרי ירידה של 3.3%

לשכת העבודה בת''א / צילום: שירות תעסוקה

שירות התעסוקה הוציא את אחד הדוחות החשובים שלו. מה צריך לדעת עליו?

אנחנו מכירים את שירות התעסוקה משלבי חיפוש העבודה, אבל מתברר שהוא חולש על נתונים חשובים ● לאילו מספרים הציבור יכול להיחשף, ומה אפשר ללמוד מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים