גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזמנתם דירה ב־Airbnb? אתם עלולים לגלות שהיא כבר לא קיימת

רגולציה חדשה של האיחוד האירופי, שתכנס לתוקף השבוע, תחייב פלטפורמות אירוח להעביר לרשויות מספרי רישוי של נכסים ומידע שוטף על דירות נופש ● המטרה: להילחם במשבר הדיור ובתיירות היתר ● החשש: תיירים שכבר הזמינו דירה עלולים לגלות שהיא "נעלמה"

אפליקציית airbnb להשכרת דירות לטווח קצר / צילום: Shutterstock
אפליקציית airbnb להשכרת דירות לטווח קצר / צילום: Shutterstock

אחרי שנים שבהן שוק דירות הנופש באירופה פעל תחת חוקים מקומיים שונים ומפוזרים, האיחוד האירופי עולה שלב בפיקוח על התחום. ב-20 במאי תיכנס לתוקף רגולציית ה-EUSTRR - תקנה חדשה שתחייב פלטפורמות כמו Airbnb ו-Booking להעביר לרשויות מידע שוטף על הדירות שמפורסמות אצלן. התקנה יוצרת מנגנון אכיפה אחיד, שיאפשר למדינות ולערים לאכוף בצורה יעילה יותר את החוקים המקומיים הקיימים. דירות יצטרכו להציג במודעות מספר רישוי, והפלטפורמות יחויבו לבדוק את המידע ולהעביר לרשויות נתונים - כולל מספר הלילות שהושכרו, מספר האורחים ופרטי הנכס.

בתוך שעתיים, שתי ענקיות תעופה סיפקו בשורה למי שתכנן חופשה
55 מיליון אירו בפיצויים: מה מלמדים דוחות לופטהנזה על הענף במלחמה

לדברי עו"ד אילן ליבוביץ, מומחה להשקעות נדל"ן בינ"ל, "התקנה האירופית מחברת את כל המדינות לאותה מערכת. אם למדינה יש חוק שמחייב רישיון להשכרה לטווח קצר - מעכשיו פלטפורמות כמו Airbnb יצטרכו לוודא שלנכס באמת יש הרישיון הזה. נכס שאין לו רישיון לא אמור להופיע בפלטפורמות".

חלק ממגמה רחבה

הרגולציה מצטרפת למגמה רחבה של החמרה נגד דירות Airbnb והשכרות קצרות-טווח ברחבי אירופה. ערים רבות כבר נוקטות צעדים שנחשבים לחריפים במיוחד, בעיקר באזורים שסובלים מתופעת ה"אובר-טוריזם" - עומסי תיירות כבדים שפוגעים באיכות החיים של התושבים המקומיים ומחריפים את משבר הדיור. מבקרי התחום טוענים כי אלפי דירות הוצאו משוק השכירות הרגיל לטובת תיירים, מה שתרם לעליית מחירי השכירות, למחסור בדירות לתושבים ולהפיכת שכונות מגורים לאזורי תיירות.

ברצלונה נחשבת למי שהובילה את אחד המהלכים הדרסטיים ביותר באירופה, לאחר שביוני 2024 הודיעה כי לא תחדש את רישיונות דירות התיירות בעיר עד 2028 - מהלך שבפועל צפוי להוביל להיעלמותן של יותר מ-10,000 דירות נופש חוקיות. בפריז הוחמרו בשנים האחרונות מגבלות ההשכרה לטווח קצר, כולל תקרת 90 לילות בשנה וקנסות כבדים על הפרות. באמסטרדם הוטלו מגבלות מחמירות של עד 15 לילות בשנה בחלק מהשכונות, כחלק מהמאבק בתיירות-היתר.

המשמעות עבור התיירים עלולה להיות מורגשת כמעט מייד. ככל שיותר דירות ללא רישיון יוסרו מהפלטפורמות, היצע דירות הנופש צפוי להצטמצם - מה שעלול להוביל לעליית מחירים ולהקטנת אפשרויות הלינה הזמינות בערים הפופולריות באירופה. במקביל, בתי המלון עשויים ליהנות מהיחלשות התחרות מצד דירות ה-Airbnb.

"למרות הסברה הרווחת שרגולציה הורגת את השוק, הנתונים אומרים אחרת", מוסיף ליבוביץ. "אמסטרדם, שפועלת תחת התקרה הנוקשה באירופה, של 15-30 לילות בשנה, שומרת על תעריף יומי ממוצע של 307 דולר, הגבוה מבין השווקים שנבחנו. במקביל, צמצום ההיצע של ההשכרה הקצרה מחזיר כוח תמחור למלונות: ה-RevPAR (הכנסה ממוצעת לחדר פנוי) של מלונות אירופה צמח ב-4.7% בהשוואה שנתית באמצע 2025, עם חוזק מיוחד בערים מוסדרות".

תקופה רגישה לתיירים

התקופה הקרובה עלולה להיות רגישה במיוחד עבור תיירים שכבר הזמינו דירות לחופשות עתידיות. בעלי דירות שימשיכו להשכיר נכסים ללא רישיון עלולים להיחשף לקנסות משמעותיים, בהתאם לחוקים המקומיים בכל מדינה. בפריז, למשל, הקנסות על הפרת כללי ההשכרה לטווח קצר יכולים להגיע עד 150 אלף אירו. במקרים שבהם דירה ללא רישיון תוסר מהפלטפורמה, נוסעים עלולים לגלות שההזמנה שלהם למעשה נעלמה - לעיתים בלי שיש להם דרך ישירה ליצור קשר עם בעל הנכס, משום שכל התקשורת התבצעה דרך אתרי התיווך.

לדברי ליבוביץ, ברגע שמודעה מוסרת, והדירה הופכת ללא זמינה, מדובר למעשה ב"אי-יכולת ביצוע" מצד המארח - מצב שנחשב לביטול מצידו. "לפי המדיניות הסטנדרטית של הפלטפורמות הגדולות, אורח אמור להיות זכאי לפחות להחזר מלא של הכסף ששילם, אבל הנוסח המדויק תלוי בתנאי השימוש המעודכנים של האתר שדרכו בוצעה ההזמנה". לדבריו, במקרים מסוימים ייתכן שהחוזה עצמו ייחשב פגום או בלתי-אכיף אם מדובר בהשכרה בלתי-חוקית. "עם זאת, תייר שפעל בתום לב עדיין מוגן בדרך כלל, לפחות מבחינת השבת הכסף ששילם, מכוח דיני הגנת הצרכן".

במצב כזה, אומר ליבוביץ, תיירים צריכים לבדוק כבר עכשיו אם לנכס שהזמינו יש מספר רישיון או מספר רישום תקף. אם אין כזה, כדאי לפנות למארח או לפלטפורמה ולבקש הבהרה. "אם אין רישיון, צריך לבקש דירה אחרת. אפשר אולי להישאר עם ההזמנה אם יש קשר ישיר עם בעל הדירה, אבל צריך להבין שגם הבעלים חשוף לקנס אם הוא ממשיך לארח בנכס שלא עומד בדרישות".

לדברי ד"ר ערן כתר, חוקר ויועץ תיירות, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות באקדמית כנרת, "משנה לשנה האיחוד האירופי נע יותר לכיוון הסדרת התחום, שגובה מחירים כבדים. הראשון הוא כלכלי: ככל שנכנסות יותר דירות, יש פחות היצע דירות לתושבים, והתושבים נדחקים החוצה. זה קורה בברצלונה, בליסבון, באתונה, בפירנצה וברומא - למעשה כמעט בכל עיר אירופית שמושכת מיליוני מבקרים בשנה. הדבר הזה משבש את שוק הנדל"ן, במיוחד בערים עם מרכז היסטורי או שכונות מרכזיות מבוקשות".

"חוויה בלתי נסבלת"

לדבריו, "מחיר נוסף הוא הצד החברתי. כשאתה גר בבניין שבו שתי דירות מעליך הן Airbnb, אנשים מגיעים בשלוש לפנות בוקר, דופקים טרולי במדרגות, לא צריכים לקום בבוקר לעבודה או לשלוח ילדים למסגרות, יושבים עם יין במרפסת ומשאירים קרטונים של אוכל בחוץ. עבור תושב שרוצה לישון בשעה סבירה, זו יכולה להפוך לחוויה בלתי נסבלת. באירופה כבר רואים תופעות של מרד אזרחים נגד Airbnb - גרפיטי, סופר-גלו בדלתות, שינויי קודים לדירות ותקריות נוספות שבהן דיירים מתנכלים לדירות תיירות".

אבל לדברי כתר, יש גם יתרונות, בדמות "פוטנציאל מדהים להגדיל פעילות תיירותית, כי בלי לינה אין לתיירות הרבה השפעות חיוביות. כשמשלמים על לינה יש גם ארוחות, עסקים תומכים ותעסוקה. מבחינה כלכלית, Airbnb הוא כלי מדהים להגדלה מיידית של היצע הלינה".

עוד כתבות

דירות בבנייה / צילום: Shutterstock

הגרלות "דירה בהנחה" מתחדשות: מי זכאי להשתתף ומתי הן יוצאות לדרך

רמ"י  פרסמה את תנאי הזכאות המעודכנים להגרלות "דירה בהנחה", שמיועדות בשלב זה רק למילואימניקים העומדים בתנאי הסף הקיימים ● מי יוכל להתמודד כבר בהגרלה שתיפתח בשבוע הבא, כיצד צפוי המתווה החדש להשפיע על מספר הנרשמים, ואילו שאלות עדיין נותרו פתוחות? ● גלובס עושה סדר

רקטת אקסטרא של אלביט. המנוע יוצר ע''י תומר / צילום: אלביט מערכות

החברה הביטחונית הסודית והפיצוץ החריג בבית שמש

בחברה הביטחונית הממשלתית "תומר" מיהרו להבהיר שהפיצוץ במוצאי שבת היה ניסוי מתוכנן ● אך האירוע סיפק הצצה נדירה לחברה שמפתחת מנועים רקטיים לטילים, בהם החץ ● מדוע הפעילות שלה מסווגת, אילו טילים מונעים בזכותה ואיך היא נוצרה מהפרטת תעש?

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

מכה לאילון מאסק: הפסיד בתביעה נגד סם אלטמן

מאסק דרש מ־OpenAI וממיקרוסופט לוותר על 134 מיליארד דולר וטען כי החברה "גנבה ארגון צדקה" כשזנחה את ייעודה המקורי לפעול ללא מטרות רווח ● חבר המושבעים דחה את התביעה ואימץ את עמדת החברה, שלפיה המעבר למודל עסקי היה הכרחי במרוץ הבינה המלאכותית

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: זוג שצבר חובות של 28 מיליון שקל לא יפונה מהווילה שבה הוא מתגורר

בית המשפט קבע כי זוג קשישים לא יפונה מביתם היוקרתי עד לסוף חייהם, וזאת למרות החובות הכבדים שלהם ● עוד הוסיף בית המשפט בהתייחסו לתיק כי, במאזן הכוחות שבין זכות הקניין של הנושים לבין זכותם לכבוד ולמגורים נאותים, הזכות לכבוד גוברת

חברת אונדס / צילום: אונדס

אונדס האמריקאית רוכשת חברה ביטחונית ישראלית ב-200 מיליון דולר

אומניסיס הישראלית נרכשה בסכום של 200 מיליון דולר על ידי חברה ביטחונית אמריקאית ● החברה פיתחה מערכת תוכנה מודולרית שאינה תלויה בספק מסוים, המאגדת מידע מחיישנים, מערכות שליטה ובקרה ופלטפורמות מבצעיות

צוותי חיל האוויר שמשתתפים בתקיפות באיראן / צילום: דובר צה''ל

חודש וחצי לאחר אישור התקציב, ומשרד הביטחון כבר נערך לריקון כספי הרזרבה

בעיצומה של המתיחות מול איראן, לגלובס נודע כי מערכת הביטחון כבר פועלת לניצול 7 מיליארד השקלים שנועדו להסלמה ● באוצר טוענים כי מדובר בניסיון "להלביש" על המלחמה התחייבויות עבר ● פרצת הגירעון מגבירה את החשש שלא תתרחש הקפיצה הצפויה בצמיחה ברבעון הנוכחי, אחרי ירידה של 3.3%

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

התשקיף של תדהר חושף: תגמולים אדירים למנכ״ל אורי לוין

החברה מתכננת להנפיק לפי שווי של 7.5 מיליארד שקל (לפני הכסף) ● הכנסות קבוצת תדהר הסתכמו ב-2.9 מיליארד שקל אשתקד, עליה של 8% בתוך שנה ● אורי לוין, בעברו הלא רחוק מנכ"ל בנק דיסקונט, נהנה מעלות שכר של כ-45 מיליון שקל בשנתיים האחרונות

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

מה עובר על מניות הבנקים? המשקיעים הפסידו מעל 30 מיליארד שקל בשבוע

בנק הפועלים פרסם בסוף השבוע את התוצאות שלו לרבעון הראשון של השנה והמשקיעים התאכזבו ● אבל הפועלים לא לבד. בשבוע האחרון מניות חמשת הבנקים הגדולים ירדו בכ־10%, בעיקר בשל החשש מהמס המיוחד והורדות הריבית שפוגעים בתוצאות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המסחר בת"א ננעל בירידות: מניות האנרגיה נפלו, הבנקים זינקו

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.6%, ת"א 90 איבד מערכו כ-1% ● האירו והדולר ממשיכים להיחלש מול השקל ● IBI מוריד את מחיר היעד של הבנק הבינלאומי ● קרן פימי פרסמה תשקיף להנפקת חברת התרופות רפא בת"א ● קבוצת אירודרום הודיעה על שינויים בהנהלה, המניה מזנקת ● בנק אוף אמריקה: אם לא מכרתם במאי, תמכרו ביוני

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר . הערכות כי יפרוש / צילום: ap, Peter Nicholls

המרוץ המסתמן לראשות הלייבור מטלטל את השווקים הפיננסיים בבריטניה

שוק האג"ח הבריטי מזנק לשיאים בעקבות הערכה כי ראש הממשלה יפרוש מתפקידו, ובצל חשש מהמחליפים הפוטנציאליים ● בינתיים, שר הבריאות שהבטיח לבטל את הברקזיט נאלץ לחזור בו, ובמפלגת הלייבור מקווים שראש עיריית מנצ'סטר יחליט להתמודד לתפקיד

אילון מאסק בשיחת ועידה מצולמת בוועידת התחבורה החכמה / צילום: ניר שמול

אילון מאסק בוועידת התחבורה החכמה: בקרוב נשיק בישראל את טכנולוגיית הנהיגה האוטונומית

למרות שלא הגיע בסוף לביקור בוועידה לתחבורה חכמה, מנכ"ל טסלה אמר בשיחת ועידה כי הוא מעריץ את היזמות הישראלית והכריז: "טכנולוגיית הנהיגה האוטונומית של טסלה תגיע לישראל"● מאסק אמר כי בעתיד יהיו יותר רובוטים מבני אדם מה שלדבריו "יגדיל את הכלכלה העולמית פי מאה"

פלג דוידוביץ', מנכ''ל פרופדו ויגאל דמרי, מנכ''ל י.ח  דמרי / צילום: כדיה לוי, אייל פישר

מכירות בשפל: יגאל דמרי מפסיד על פרויקט בתל אביב, והוא ממש לא לבד

דוחות החברות, כולל של הגדולות ביותר, מגלים רשימה של פרויקטים שצפויים להניב להן הפסדים או רווחיות מינימלית בלבד ● היזמים מסבירים שמדובר ב"סערה מושלמת" - ריבית, מלחמה, רגולציה וקפיצה בעלויות הבנייה ● "הרבה יזמים נסוגים מפרויקטים שלקחו"

ראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Thomas Padilla

קנדה החליטה לייצא נפט לאסיה, על חשבון ארה"ב

קנדה מקדמת צינור נפט חדש לאוקיינוס השקט שיאפשר לה לייצא עד כמיליון חביות ביום לשווקי אסיה, בניסיון להפחית את התלות בארה"ב על רקע החרפת יחסי הסחר עם ממשל טראמפ ● ההסכם בין רה"מ מארק קרני למושלת אלברטה דניאל סמית' משלב בין אינטרסים כלכליים, שיקולי אנרגיה עולמיים והמאבק הפוליטי־סביבתי בתוך קנדה ● הבנייה צפויה להתחיל ב-2027

אנדרו פלדמן, מייסד ומנכ''ל סרבראס, בהנפקה בנאסד''ק / צילום: Reuters

הנפקת ענק הגיעה לוול סטריט, וקיבוצניק לשעבר מחזיק מניות בכ־4 מיליארד דולר

זינוק של כ־50% במניית חברת השבבים סרבראס לאחר הנפקתה בוול סטריט, הקפיץ את שווי החזקותיה של קרן אקליפס שהקים ליאור סוסן, 42, שגדל בקיבוץ אשדות יעקב, מהמשקיעים הראשונים בחברה ● משקיע נוסף בסרבראס הוא דדי פרלמוטר, הבכיר הישראלי אי פעם באינטל

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו / צילום: רמי זרנגר

רציו תיקח רישיון חיפוש גז בעוד כשבועיים עם מפעיל בינ"ל חדש

רציו צפויה ליטול רשמית את רישיון חיפוש הגז עד תחילת יוני, לאחר שהממונה על הנפט דחה את ביטול הזכייה בעקבות פרישת ENI האיטלקית מהמהלך בשל המלחמה ● בחברה מנהלים מגעים עם חברת אנרגיה בינ”ל חדשה, שטרם פעלה בישראל, בתקווה לאפשר את המשך החיפושים בים התיכון כבר ב־2027 ● אם ההסכם לא ייחתם בזמן, הזכייה בהליך עלולה להתבטל סופית

מגדל ביונד בגבעתיים / הדמיה: ברעלי לויצקי כסיף אדריכלים

הכוכביות בתשקיף תדהר: המינוף, הקושי למכור דירות והמשרדים הפנויים

המספרים שהציגה תדהר בתשקיף משקפים את שבירת הכיוון החזקה מתחום הביצוע הוותיק בעיקר לתחום היזמות ● הם גם מראים כיצד התלות במבצעי המימון גוברת, אך קצב מכירת הדירות בכל זאת צונח ● ועל רקע ההיצע הגדול בתחום המשרדים, גם שם תדהר לא מלקקת דבש

כותרות העיתונים בעולם

מכון מחקר אמריקאי מסביר: בטווח הארוך ישראל תיפגע מהמלחמה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המלחמה עם איראן תוביל לשינויים גדולים במזרח התיכון, הימור על האם הפסקת האש כוללת את חיזבאללה סיבך את פולימרקט, ושדה הקרב הקשה של ישראל בתקשורת העולמית • כותרות העיתונים בעולם 

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

אפקט מס היתר נמשך: הרווח הנקי של הבינלאומי נשחק ברבעון ב-9% ל-480 מיליון שקל

גם התשואה להון ירדה ל-13.2% למול 15.7% ביחס לרבעון המקביל ● הבנק רשם זינוק דו-ספרתי גדול במתן האשראי לציבור ויחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

וורן באפט, ביל גייטס, קת'י ווד, ביל אקמן / צילום: AP

השינויים שעשו משקיעי העל בתיקים שלהם. ומי מהמר על מניות ישראליות?

דיווחי הקרנות הגדולות בעולם, כמדי רבעון, חושפים לציבור איך השתנה תיק ההשקעות של הקרן שניהל וורן באפט עד לאחרונה, מה בחר לעשות מחליפו הטרי, ואילו שינויים חלו בתיק "הישראלי" של קת'י ווד ● וגם מי המשקיע שבחר לקנות מניות מיקרוסופט נגד הזרם?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ: תכננתי מתקפה על איראן מחר - אך החלטתי לבטל אותה כי יש מו"מ רציני

טראמפ: הנחיתי את הצבא להיות מוכנים לצאת למתקפה מלאה נגד איראן בהתראה של רגע ● איראן העבירה הצעה חדשה, טראמפ: "הם מתים לחתום" ● בתימן מדווחים: החות'ים הפילו מל"ט אמריקאי ● משרד ההגנה הסעודי: הבוקר שוגרו והושמדו שלושה כטב"מים ששוגרו מעיראק ● צה"ל השתלט על המשט הטורקי - אבד קשר עם חלק מכלי השיט ● עדכונים שוטפים