גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרופאים ובתי החולים באפריקה מתקשים לעמוד בקצב התפשטות נגיף האבולה

התפרצות האבולה בקונגו יוצאת משליטה ומכבידה על המשאבים באפריקה ● בתי החולים סובלים ממחסור חמור במימון, והיחס בין מספר הרופאים למספר המטופלים הוא מהנמוכים בעולם ● לקושי מוסיפים גם חוסר יציבות ביטחונית ומתקפות אלימות של חוליות דאעש

עובד סניטריה מרסס חומר חיטוי נגד נגיף האבולה בשוק בקונגו / צילום: ap, Moses Sawasawa
עובד סניטריה מרסס חומר חיטוי נגד נגיף האבולה בשוק בקונגו / צילום: ap, Moses Sawasawa

התפשטות האבולה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו מציפה את בתי החולים והמרפאות, שגם כך מתקשים לתפקד. התפרצות זו כבר נחשבת להתפרצות השלישית בגודלה בהיסטוריה של המחלה הקטלנית, והתקוות לבלימה מהירה שלה הולכות ומתפוגגות. המרכז האפריקאי לבקרת מחלות ומניעתן מסר כי נכון לסוף השבוע דווח על לפחות 750 חשודים בהידבקות באבולה ועל 177 מקרי מוות רשמיים, אם כי מספר הקורבנות בפועל ככל הנראה גבוה יותר. בשל המחסור במרכזי טיפול ייעודיים לאבולה באזורים שנפגעו באופן החמור ביותר, החולים מטופלים במחלקות רגילות.

המלחים נטושים באזור מלחמה וסובלים ממחסור באספקה
אסון במכרה פחם בצפון סין: 90 בני אדם נהרגו בעקבות פיצוץ גז

מרכזי הבריאות שבמוקד ההתפרצות, מחוז איטורי, ובאזורים נוספים במזרח קונגו, סובלים ממחסור כה חמור בכוח אדם עד שאנשי הרפואה נאלצים להסתמך על ראשי קהילות ומנהיגי דת מקומיים כדי להפיץ מידע על אמצעי זהירות שעשויים לצמצם את ההדבקה. אמצעים אלה כוללים הקפדה על שטיפת ידיים והימנעות ממגע עם חולים או גופות. לדברי אנשי מערכת הבריאות המקומית, חלק מן המוסדות הרפואיים החלו לדחות חולים הסובלים ממחלות קשות אחרות כדי להתמקד בגל חולי האבולה.

"בתי החולים נאבקים בלי שום כלים", אמר ז'אן קסיה, מנכ"ל המרכז האפריקאי לבקרת מחלות, בתדרוך שנערך בשבת בקמפלה, בירת אוגנדה השכנה. "אנחנו נמצאים בשלב הקשה ביותר של ההתפרצות הזאת. חייבים לפעול בדחיפות, המצב יוצא משליטה".

נוסף על העלייה החדה במספר הנדבקים בקונגו, גם אוגנדה דיווחה על חמישה חולי אבולה, אחד מהם נפטר. הממשלות הידקו את אמצעי הפיקוח, כולל איסור על כלל טיסות הנוסעים אל בוניה, בירת מחוז איטורי, וממנה. טיסות הומניטריות וטיסות חירום נדרשות כעת לקבל אישור מהממשלה הקונגולזית, מה שמעורר חששות בנוגע למהירות שבה יוכלו צוותי הסיוע להגיע למוקדי ההתפרצות.

אוגנדה אסרה על אוטובוסים, מוניות ואופנועים לחצות את הגבול עם קונגו, וכן אסרה על טיסות אל שדות תעופה בקונגו ומהם. עם זאת, אוגנדה ממשיכה לאפשר מעבר של ציוד הומניטרי אל תוך קונגו. רואנדה, שהערים גומה ובוקאבו שבקונגו סמוכות לגבול עמה, סגרה את מעברי הגבול.

בית החולים קאריבוני וואמאמה בעיר בוניה, שבו מטפלים בדרך כלל בנפגעות אלימות מינית, החל לקלוט חולי אבולה. בבית החולים כבר נרשמו שלושה מקרי מוות, לצד הידבקויות של כמה מאנשי הצוות, הסובלים ממחסור בכפפות, בשקי גופות ובציוד בסיסי נוסף הדרוש להגנה על בריאותם.

מחסור במימון ופיטורי אנשי צוות חיוניים

במהלך התפרצויות קודמות הסתמכו בתי החולים על מימון נדיב מתורמים ועל צוות עובדים סוציאליים שפעלו להדרכת הקהילה בנוגע לאמצעי מניעה, החל מריחוק חברתי ועד לקבורה ראויה. אך עם התפשטות ההתפרצות הנוכחית, צוותי הרפואה במקום מתקשים להתמודד עם העומס. בשל המחסור במימון, פוטרו יותר מתריסר עובדים סוציאליים ופסיכולוגים.

"אנחנו לא יודעים מה בדיוק קרה, אבל רוב ארגוני הסיוע שעזרו לנו נסגרו", אמר ז'אן מוהינדו, המתגורר במחנה פליטים בבוניה. מוהינדו, בן 34 המתקיים מחקלאות, נמלט יחד עם אמו, אשתו ושלושת ילדיהם מעיר הולדתם בתחילת השנה בעקבות האלימות שהציתה שלוחת דאעש המקומית "כוחות הברית הדמוקרטיים". "אם אתה חולה, קשה למצוא תרופות בבתי החולים", אמר מוהינדו בשיחת טלפון עם הוול סטריט ג'ורנל.

חוסר היציבות הביטחונית מקשה אף יותר על מאמצי ההתמודדות עם ההתפרצות. ביום שלישי תקפו חמושים המזוהים עם דאעש כפרים סמוך למוקד ההתפרצות, הרגו 17 בני אדם והציתו בתים ואופנועים, כך נמסר מצבא קונגו.

לדברי ז'וליין לוסנגה, העומדת בראש ארגון הצדקה Women’s Solidarity for Inclusive Peace, כאשר המוני חולים החלו לזרום לבית החולים בשבועות האחרונים, אנשי הרפואה לא הצליחו לזהות במהירות שנגיף האבולה הוא הגורם למחלה בגלל מחסור בכוח אדם. "ניסינו להתמודד עם המשבר באמצעות המשאבים המוגבלים שברשותנו, בין היתר באמצעות הקמת עמדת שטיפת ידיים ואספקת ציוד מיגון אישי לצוות", כתבה לוסנגה ל"וול סטריט ג'ורנל" במייל. "אבל המלאי שברשותנו לא יספיק אפילו לכמה ימים".

אין חיסון או טיפול לזן בונדיבוגיו, זן האבולה שעומד מאחורי ההתפרצות הנוכחית, וסיכויי ההישרדות לנדבקים בו נמוכים ומגיעים ל-50%. בשל העיכוב בזיהוי המחלה, מקרי ההדבקה מתפשטים ברחבי קונגו, לרבות בערים גומה ובוקאבו, אשר שתיהן תחת שליטת ארגון המורדים M23 ומנותקות ממשאביה של ממשלת קונגו המרכזית.

בקונגו היחס בין מספר הרופאים לחולים הוא אחד נמוכים בעולם - רופא אחד בלבד לכל 10,000 מטופלים, ובאזורים המבודדים במזרח המדינה המצב חמור אף יותר. יעד ארגון הבריאות העולמי עומד על כ-45 רופאים, אחיות ומיילדות לכל 10,000 מטופלים.

ממשבר רפואי למשבר ביטחוני

בשל מיעוט אנשי הצוות והעובדים הסוציאליים הפועלים להסברת הסכנות לציבור, ההתפרצות מאיימת להפוך למשבר ביטחוני. לפי גורמים הומניטריים מקומיים, במהלך השבוע האחרון ירתה המשטרה יריות אזהרה והשתמשה בגז מדמיע כדי לפזר המון שהצית אוהלי טיפול באבולה בבית חולים סמוך לבוניה, לאחר שאנשי הרפואה סירבו למסור את גופתו של אדם שעל פי החשד מת מהנגיף. בתוך הכאוס שנוצר נמלטו כמה מחולי האבולה מן המרפאה, מה שהגביר את החשש להדבקה נוספת, הוסיפו הגורמים.

גופותיהם של קורבנות האבולה מידבקות מאוד, ולכן יש לקבור אותן באופן בטוח כדי לבלום את התפשטות המחלה. אולם בקונגו, קרובי משפחה רבים מתעקשים לקיים מנהגי קבורה מסורתיים, לרבות רחיצת גופות כחלק מהכנת המתים לעולם הבא.

עובד של הצלב האדום הולך במהלך לוויה של קורבן אבולה בבית הקברות רוואמפארה בקונגו. / צילום: ap, Moses Sawasawa

לדברי גורמים מקומיים, אנשי צוות הרפואה בבית החולים רוואמפרה בבוניה, שבו מטופלים מרבית חולי האבולה בקונגו, נמצאים מאז תחת הגנה צבאית.

קונגו ואוגנדה ביקשו יחדיו כ-320 מיליון דולר מממשלות מערביות ומתורמים נוספים לצורך ההתמודדות עם ההתפרצות. חלק מהתורמים כבר מזרזים העברת ציוד כדי לחזק את מערך הבריאות, אם כי גורמי סיוע אומרים שיש צורך במאמצים נרחבים יותר כדי לבלום את המחלה. ארצות הברית הודיעה בשבת כי תעביר כ-50 מיליון דולר לצורך הקמתן של כ-50 מרפאות לטיפול בחולי אבולה בשתי המדינות. משרד החוץ האמריקאי לא מסר מתי המרפאות צפויות להתחיל לפעול.

הפדרציה הבין-לאומית של ארגוני הצלב האדום והסהר האדום (IFRC) שלחה מאות מתנדבים כדי לסייע במאמצי ההתמודדות עם ההתפרצות באזור. המתנדבים עוברים בין כפרים, לרבות באזורים הנמצאים תחת שליטת המורדים, ומדריכים את התושבים בנוגע לאמצעי מניעה ולצורך בקבלת טיפול מוקדם עם הופעת התסמינים.

"ההתפרצות מתפשטת במהירות באזורים שבהם מערכות הבריאות נמצאות במצב שברירי גם כך, ושמתקיימת בהם תנועה תדירה של אוכלוסייה מעבר לגבולות", אמר בהצהרה אריאל קסטנס, ראש משלחת הפדרציה בקונגו. "המשימה הדחופה ביותר כעת היא לפעול במהירות ולעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם הקהילות, שכן הימים הקרובים הם קריטיים."

עוד כתבות

חוף גולן / צילום: איגוד ערים כינרת

רעידת אדמה הורגשה הערב באזור הכנרת

אין דיווחים על נפגעים או על נזק ● לפני כחודש דווח על רעידת אדמה בעוצמה של 4.7 שמקורה היה בלבנון והורגשה גם בצפון הארץ

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

ביג: פתיחת קניונים בארץ הגדילה את ההכנסות, אך צניחה בשיערוכים חתכה את הרווח הנקי ב-57%

הירידה ברווח נבעה גם מהשפעות שליליות של התחזקות השקל מול האירו ● ביג תחלק דיבידנד בסך של 225 מיליון שקל לבעלי המניות ● אחת מנקודות החוזק - למרות מבצע "שאגת הארי", ירידה קלה בלבד בפדיונות במרכזי ביג בישראל

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

עד כמה הפחתת ריבית של 0.25% תשפיע על המשכנתא שלכם?

לווי המשכנתאות קיבלו היום בשורות טובות, לאחר שבנק ישראל החליט להוריד את הריבית ב-0.25% ● עד כמה הפחתה מתונה כזו תתבטא בהחזר החודשי של המשכנתא, ובאילו מסלולים יושפעו ממנה יותר?

אמיר ירון / צילום: איל יצהר

הקריסה של הדולר, המסר ליצואנים והסיכויים שיתערב: נגיד בנק ישראל בראיון

לאחר החלטת בנק ישראל להוריד את הריבית ברבע אחוז, נגיד בנק ישראל אמיר ירון מתייחס בראיון לגלובס לתחזיות הצמיחה והאינפלציה ולהתחזקות השקל שסייעה להפחתת הריבית ● הנגיד מדגיש כי הבנק לא פועל לפי לחצים פוליטיים, מצנן את הציפיות שיתערב בהורדת שער הדולר, ומזהיר: "הסיכונים הגאו-פוליטיים והאינפלציה בעולם עדיין כאן"

השותפים במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי / צילום: יורם רשף

אגמון עם טולצ'ינסקי ממזג לתוכו את משרד הפטנטים G&A גלסברג אפלבאום

במסגרת המהלך, עורכי הדין זיו גלסברג ונדב אפלבאום יצטרפו כשותפים לפירמה וכמנהלי מחלקת הפטנטים והקניין רוחני ● לאחר המיזוג ימנה המשרד כ-215 עורכי דין, ובכך תורחב פעילותו בתחומי המשפט המסחרי והקניין הרוחני

פרויקט רפא טריפל בירושלים / הדמיה: רן צרפתי הדמיות

היזם שרוכש 50 דירות בירושלים בבת אחת

יחידות הדיור שנרכשו מהוות חלק מפרויקט שנמצא כיום בבנייה, אשר עתיד לכלול כ-100 יחידות דיור, יחידות מסחריות ושטחי ציבור ● הדירות שנרכשו מיועדות להשכרה ארוכת־טווח לתושבי האזור

טראמפ וחמינאי / צילומים: רויטרס, AP-Alex Brandon

פרטי ההסכם המתגבש בין ארה"ב לאיראן נחשפים

ללא התרעה: רחפן נפץ התפוצץ בתוך יישוב ברכס רמים ● באיראן טוענים: טהרן לא הסכימה למסור את האורניום המועשר לרמה גבוהה ● שר החוץ האמריקאי רוביו: מאמין שיהיו היום חדשות בנושא איראן ● טראמפ ברשת Truth: "פרטים אחרונים של העסקה נדונים כעת, ויוכרזו בקרוב" ● סוכנות הידיעות פארס: "מצר הורמוז יישאר תחת ניהול של איראן" ● עדכונים שוטפים

סקר מיוחד של גלובס: מה חושב הציבור על תודעת השירות בישראל?

בימים הקרובים ננתח כאן את המגמות החמות ואת המחקרים העדכניים בתחום השירות, ונארח שורה של בכירים וחברות שפיצחו את השיטה ● הפעם אנו מספקים הצצה לסקר שבחן את תפיסות הציבור לגבי תודעת השירות של החברות בישראל ● בהמשך השבוע נחשוף את החברות המובילות בשירות בשבע קטגוריות, לפי סקר שנערך בקרב 2,000 משתתפים ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשוק בטוחים: זה מה שנגיד בנק ישראל צריך לעשות היום

מרבית הכלכלנים מעריכים כי לנוכח המשך הפסקת האש מול איראן, בנק ישראל יבחר להוריד את הריבית: "שיקולי ההווה גוברים על אי־הוודאות העתידית" ● מה הסיבות שתומכות בכך, ומה יהיה שיעור ההפחתה המוערך? ● שאלת השעה

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בנק ישראל הוריד את הריבית במשק - לראשונה מאז ינואר

למרות הטלטלות העולמיות, הבנק המרכזי שולח זריקת עידוד למשק ולשוק ההון ומוריד את הריבית ב־0.25% לרמה של 3.75% ● בהצהרת הבנק נכתב כי אי־הוודאות הגאו־פוליטית עודנה ניכרת, אך צוינה גם התחזקות השקל המשמעותית מאז החלטת הריבית האחרונה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Ryan Murphy

דיווח: האטה בהתקדמות השיחות בין ארה"ב לאיראן

בשיחות סגורות עם מקורבים נתניהו "הביע חששות" מההבנות שבין ארה"ב לאיראן ● נשיא ארה"ב דחק במנהיגי מדינות ערב להצטרף להסכמי השלום עם ישראל ● גורם סעודי ל-CNN: "סעודיה תגיע לנורמליזציה עם ישראל רק במסגרת 'נתיב בלתי הפיך' להקמת מדינה פלסטינית" ● לאורך כל היום: רצף אזעקות ביישובי קו העימות עקב שיגורים של חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על שוק ההון / צילום: שלומי יוסף

נחשף בגלובס: רשות שוק ההון רוצה לאסור על חברות אשראי לתת טיסות ופרסים ליועצי משכנתאות

עפ"י טיוטה שפרסמה רשות שוק ההון, יועצים יוכלו לתקל תגמול מהלקוח בלבד, ויוטל איסור על מימון כנסים והטבות • ראש הרשות עמית גל: "חובתנו לוודא כי הצרכן מקבל ייעוץ המבוסס אך ורק על טובתו האישית" • חשיפת גלובס מלפני כחצי שנה בדרך להפוך לתקנה מחייבת

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

הסכם או לא, איראן שחקה קלף בן 40 שנה

צינור נפט עוקף של האמירויות יהיה מוכן בעוד כשנה ● בקנדה מקדמים יצוא לאסיה ● ובחברות הספנות בנו מסלולים עוקפים ● עם הסכם או בלי, בכל מקרה איראן שחקה את הקלף החזק שלה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיזנקו היום בת"א, והנתונים שמאותתים - וול סטריט בדרך לפסגה

השווקים ברחבי העולם מצפים בדריכות שיא למהלך הבא של טראמפ מול איראן ● למרות אי־הוודאות הגדולה, וול סטריט ממשיכה להיסחר ברמות שיא ● בהנחה שלא תחודש המלחמה, הכלכלנים צופים הורדת ריבית של בנק ישראל היום ● הבורסה בת"א בדרך לשבוע עמוס נוסף של דוחות ● וגם: ניתוח היסטורי מעלה כי ה-S&P 500 עשוי להיות קרוב לפסגה שלו השנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

ההצבעה לוועדה לבחירת שופטים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המחסור, העומס והדיון בבג"ץ: על מה נאבק יריב לוין?

שר המשפטים יריב לוין מסרב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והצעד הזה מאותגר כעת בבג"ץ • איך בעצם פועלת הוועדה, ומה אמור לקרות בכנסת הבאה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

המספרים שדחפו את וויקס למהלך דרמטי של פיטורי אלף עובדים

נחשף באתר גלובס: אחת החברות הבולטות בהייטק המקומי יוצאת בסבב קיצוצים אגרסיבי, ותפטר קרוב ל־20% מעובדיה ● מאחורי המהלך עומדת סערה מושלמת: מהפכה טכנולוגית שמאיימת על ליבת הפעילות שלה ומובילה לגל קיצוצים עולמי, מניה בצלילה ושער דולר נמוך שמכביד על המאזן

שירן מאור אלקיים וודיע עואד / צילום: יוסי זמיר

הבכירים שכופפו את חברות הביטוח: "לא ויתרנו"

מחירי ביטוחי הרכב זינקו בעשרות אחוזים בשנים האחרונות, עד שרשות שוק ההון אילצה את חברות הביטוח להוריד מחירים ● האקטוארית הראשית שירן מאור אלקיים וסגן הממונה ברשות ודיע עואד חושפים את מאחורי הקלעים: הלילות הלבנים, הניסיון של חברות הביטוח לחבל במהלך, ההתנגשות החזיתית עם ביטוח ישיר ומה דרשה הרשות מהחברות ● וגם: האם מחירי ביטוחי הרכב ימשיכו לרדת?

גילעד אלטשולר, ממייסדי אלשטולר שחם, ויוסי לוי, ממייסדי בית ההשקעות מור / צילום: איל יצהר, יח''צ

בית ההשקעות שמאיים על אלטשולר שחם, ומי הוביל בגיוסים באפריל?

בית ההשקעות מיטב מוביל בחודש אפריל בגיוסי כספים מהמתחרים עם 2.3 מיליארד שקל ● מור קרוב לעקוף את אלטשולר שחם ולהפוך לשני בגודלו בשוק ● וגם: כמה איבדו הגופים החלשים בחודש אפריל?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות; מחירי הנפט ירדו

הבורסות בפרנקפורט ובפריז קפצו בקרוב ל-2%, בורסת לונדון הייתה סגורה לרגל יום חג ● טראמפ מנהל שיחות עם איראן, אך לדבריו הורה לא למהר לחתום על הסכם ● באסיה, הבורסה בטוקיו זינקה בכ-3% לשיא חדש ● מחירי הנפט יורדים בקרוב ל-6%, נפט מסוג ברנט ירד מתחת לרף ה-100 דולר לחבית

חיילים שבדים מוצבים באי גוטלנד במהלך תרגיל צבאי / צילום: ap, James Brooks

האי הקריטי: תרגיל של נאט"ו חשף את החשש מהיעד הבא של רוסיה

בחודשיים האחרונים ערכה נאט"ו את התרגיל הכי גדול שלה השנה, כולל כ־18 אלף חיילים ותרגול תקיפות כטב"מים ● יעד התרגול מפתיע - אי תיירותי בשליטת שבדיה ● החשש: כיבוש רוסי יאפשר לה לאיים בטילים בטווח קצר יחסית על ברלין, ולשלוט בים הבלטי