גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך שעשוי להשפיע על פרויקטי פינוי בינוי, וגם על נשיא העליון

פרויקט התחדשות עירונית בת"א הפך למאבק משפטי, שיש הטוענים שעשוי לשנות את פני הענף ● יזמיות הנדל"ן מאלצות את המיעוט המתנגד למכור את זכויותיו באמצעות תביעה לפירוק שיתוף, וטוענות: ההליך שכיח ומקובל ● בין בעלי הזכויות בקרקע: השופט יצחק עמית

הבניינים המיועדים להריסה ברחוב אילת בת''א / צילום: סמדר כלאב
הבניינים המיועדים להריסה ברחוב אילת בת''א / צילום: סמדר כלאב

בעוד כשנה, ברבעון השלישי של 2027, אמור לצאת לדרך פרויקט פינוי בינוי גדול בתל אביב, כך לפי דוחות חברת אקרו, אחת היזמיות בפרויקט. אולם, בניגוד לאינספור פרויקטי הפינוי בינוי המקודמים בעיר ובמדינה, הפעם מדובר בפרויקט יוצא דופן - כזה שלא הולך בדרך המלך הרגילה, שבה אם יש דייר סרבן כופים עליו באמצעות בית המשפט חתימה על חוזה, אלא הפעם מדובר בדרך של תביעה לפירוק שיתוף וכפייה על המתנגדים למכור את זכויותיהם.

עיריית תל אביב הסירה התנגדות, ו-5,000 דירות נוספות מתקדמות בצנרת
דירה בהנחה: 35 אלף נרשמו בתוך יומיים להגרלה על 8,000 דירות

שוויו של המתחם, שממוקם ברחוב אילת שבגבול יפו־תל אביב, מוערך כיום על ידי חלק מבעלי הזכויות ביותר מ־500 מיליון שקל, ואולם יזמיות הפרויקט סבורות כי השווי נמוך יותר. כעת, גורלו יופקד בידי בית המשפט העליון, שידון בערעור שהוגש לביטול פסקי הדין שנתנו לו אור ירוק.

נציין שאחד מבעלי הזכויות בקרקע הוא נשיא בית המשפט העליון בעצמו, השופט יצחק עמית. אחיו של עמית חתם בשמו על הסכם לעסקת קומבינציה (דירות תמורת הבנייה) והוא אינו מתנגד לפרויקט, אלא צורף להליך כמשיב פורמלי בלבד ולא פעיל. כשהוגש הערעור, התיק הגיע לשולחנו של עמיתו, השופט אלכס שטיין, שצפוי להכריע בו. שטיין כתב בהחלטתו שהוא מודע לזכויותיו של עמית בקרקע, וכי אין לו מניעה לדון בהליך.

במסגרת הבקשה לרשות ערעור, השופט שטיין אישר סעד ארעי לעיכוב המשך הליכי הפירוק שהגישו המתנגדים וביטל אותו לאחר שהמבקשים לא עמדו בתנאים שהוצבו להם של הפקדת ערובה של 8 מיליון שקלים או משכון זכויותיהם במקרקעין, מה שעלול להחליש את עמדתם בהמשך ההליך. עם זאת, השופט שטיין ביקש מהיועצת המשפטית לממשלה למסור את חוות דעתה בנושא, דבר שיכול ללמד על השלכות הקביעות בתיק על השוק. היא צפויה למסור אותה בחודש יוני לאחר שכבר נתבקשה אורכה.

"חזקים מול חלשים"

על הקרקע ברחוב אילת עומדים היום שני בניינים ישנים משותפים, שבהם כ־200 יחידות דיור. בקומות התחתונות ישנה שדרת עסקים וחנויות - חלקם נמצאים שם כבר יותר מ־50 שנה. שני הבניינים מיועדים להריסה, והוכרזה על הקרקע תוכנית בניין עיר של איחוד וחלוקה שלוקחת את כל הזכויות והופכת את השטח למגרש אחד.

20% מבעלי הזכויות בבניינים המשותפים מתנגדים למהלך וטוענים לפגיעה משמעותית בזכויותיהם. בעקבות זאת, יזמיות הפרויקט, בהן בלגיה ישראל (בעלת זכויות בקרקע) ואקרו, החליטו להגיש תביעה לפירוק שיתוף.

המתנגדים הגיבו לתביעה בטענה שמדובר ביצור חדש מבחינה משפטית, שבית המשפט צריך להידרש לו ולהבין את המשמעויות שלו. אם העליון יכשיר את המהלך, צפויה לטענתם טלטלה בעולם ההתחדשות העירונית. הטענה היא שפירוק שיתוף הוא הליך שעוקף את המסלול הקלאסי של פינוי בינוי, מסלול שהיה מבטיח לגישתם שמירה על הזכויות שלהם תחת עינו המפקחת של בית המשפט וחלוקה שוויונית בין בעלי הזכויות.

אחד הדיירים שהנכס שלו עובר בירושה כבר במשך דורות, מספר שעל פי ההצעה שהונחה בפניו גודל הנכס שיקבל קטן משמעותית מהנוכחי. בנוסף, הוא לא יקבל דמי שכירות במשך תקופת הבנייה כמו שמקובל בפינוי בינוי, ודורשים ממנו גם לשלם מסים על העסקה - דבר הדורש ממנו להיכנס להלוואות של מיליוני שקלים, וזאת רק כדי "לקבל משהו בסוף".

לדבריו, "אני לא מוכן לתת את הנכס בגרוש וחצי. לא על הגב שלי. אני מתערב איתך שכל אלו שחתמו לא יודעים על מה הם חתמו, יש פה קיפוח, אנשים חזקים מול חלשים".

מנגד, בסביבת היזמים, שאספו זכויות ותמיכה מ־80% מבעלי הנכסים במתחם, מבקשים לצנן את הדרמה ומסבירים כי פירוק שיתוף הוא הליך מקובל בפרויקט מורכבים. לדבריהם, בית המשפט העליון נדרש להכריע רק בטענה הטכנית, והיא לאיזה בית משפט יש להגיש את תביעת הפירוק - שלום או מחוזי - וכי בשניהם פירוק שיתוף הוא אפשרי.

לטענת המתנגדים, צריך היה מלכתחילה להגיש את ההליך לבית המשפט המחוזי, ומשכך פסקי הדין בהליך, שהחל בבית משפט השלום, צריכים להיות מבוטלים. מנגד, חברות היזמים מפנים לפסיקה המאפשרת הכרעה בשלום.

מבעלי הזכויות בקרקע. נשיא העליון השופט יצחק עמית / צילום: יונתן זינדל/פלאש90

"לא שכיח, אבל אפשרי"

גם עורכי דין המתמחים בענף מסבירים שהליך פירוק שיתוף בקרקעות כאלו הוא אפשרי, גם אם אינו המסלול הקלאסי. "הכרה בפירוק שיתוף כאלטרנטיבה לחוק פינוי ובינוי היא דרמטית. זה יכול להציל פרויקטים או להרוג פרויקטים", מסבירה עו"ד ציפי מנור שותפה במחלקת נדל"ן באגמון עם טולצ'ינסקי.

עו"ד שלום סימון, שותף במשרד כורש ושות', מסכים כי "זה בהחלט לא מאוד שכיח לבקש פירוק שיתוף בבית משותף, ולכאורה דרך המלך היא לפעול במסגרת פינוי בינוי. זה שטח אפור שעד כה לא הייתה קיימת לגביו הלכה מחייבת, אבל השיטה קיימת ואני בדעה שהיא יכולה לעבוד - בעיקר כשיש בעיות להשיג רוב דרוש תחת פינוי בינוי. אחרת, אין בעצם דרך לממש את התוכנית המאושרת".

סימון מציין כי "אחת המגבלות המשמעויות בפינוי בינוי זה שאתה חייב לשמור על שוויוניות בין שווים, בעוד שבעסקאות קומבינציה אתה יכול להגיע להסכמות מסחריות שונות עם כל אחד. במהלך עסקאות כאלה, היזם נתקל באתגרים וצריך לחשוב באופן יצירתי, והדרך היחידה לכפות את הפרויקט על המיעוט היא ללכת להליך של פירוק שיתוף".

בהקשר לכך, בית המשפט, השלום ולאחר מכן המחוזי, לא קיבלו את טענת המתנגדים שאין לאפשר פירוק שיתוף בקרקע שיש עליה תוכנית איחוד וחלוקה, גם אם החלוקה החדשה טרם נרשמה בטאבו. הלכה למעשה, ניתן אור ירוק לחברות הייזום להתקדם עם הפרויקט. דרך הפירוק שנקבעה על ידי בית המשפט היא בדרך של מכירה החוצה למרבה במחיר, הליך שבסופו בעלי הזכויות המתנגדים לא יוכלו להחזיק בנכס, יוכרחו למכור את הזכויות שלהם ויקבלו תמורה בעדו.

כל תקוותם של המתנגדים, היא שבית המשפט לא יכשיר את הפרקטיקה של פירוק השיתוף בכל פרויקט בנייה ובכך תמורות המועברות לבעלי זכויות יחמקו מעינו של בית המשפט.

כפייה או כלי לגיטימי

המתנגדים לפרויקט טוענים לעוול, בהליך קיצוני ודורסני לטענתם שכופה עליהם למכור את הזכויות בזול, במה שהם מכנים "הפקעה". זאת, בשעה שבהליך פינוי בינוי קלאסי בית המשפט יכול לכפות עליך להסכים לבנייה ולקבל יחידה אחרת בגמר הבנייה, אבל לא כופה עליך למכור את הזכויות. לדידם, פירוק השיתוף מכוון לא להתמודד עם המנגנונים הקבועים בחוק, כמו התמודדות עם דיירים סרבנים, בחינת ההסכמים שנחתמו על ידי בית המשפט ובקרה שחלוקת התמורות הייתה שווה והוגנת, ושקיפות ביחס להסכמים.

הם טוענים כי מנגנון ההתמחרות של הליך המכירה הוא "מזויף", מאחר שלאף יזם מבחוץ לא משתלם להיכנס למגרשה של אקרו, שמחזיקה ב־80% מהזכויות דרך הסכמי הקומבינציה.

מנגד, היזמים טוענים כי מדובר בזכות מוקנית, ולא במהלך תקדימי. לדבריהם, כל מי שרוכש קרקע שבה קיימת אפשרות לפירוק שיתוף צריך להביא בחשבון גם את המסלול הזה. הם מפנים לפסיקה המתירה פירוק שיתוף במגרשים שנוצרו מכוח תוכנית חלוקה, גם לפני רישום הזכויות בטאבו וגם כאשר קיימים עליהם בתים משותפים.

עוד נטען בסביבת היזמים כי המסלול של פירוק שיתוף נועד להתמודד עם מצבים של סחטנות, שבהם היזם ניצב עם הגב לקיר, ולמרות שיש בידיו הסכמה של 80% מבעלי הזכויות, הוא לא יכול להוציא את הפרויקט לפועל. לכן, לא נותרת בידי היזם ברירה אלא למצות את הליך פירוק השיתוף.

חברות הייזום מדגישות כי גם בהליך של פירוק שיתוף נדרש אישור של בית המשפט למכר. לדבריהן, שמאי מטעם בית המשפט מעריך את הזכויות, בדומה לבחינה הנעשית בפרויקטי פינוי בינוי, והתמורה מחולקת באופן שוויוני בין בעלי הזכויות שהתנגדו, בעוד היתר יקבלו דירה בהתאם להסכם הקומבינציה. אם בעלי הזכויות יסברו שהמחיר מקפח אותם, ההכרעה תישאר בידי בית המשפט, שלטענת היזמים לא יאשר מחיר בלתי הוגן. בימים אלה מתנהל הליך הערכת המכירה על ידי שמאי.

עו"ד רותם ארביב קופלניקוב, שותפה במשרד שרקון, בן עמי, אשר ושות', מסבירה שגם כשפונים למסלול אחר, אי אפשר להתנתק מחובותיו של חוק פינוי בינוי: "היזמים לא יכולים לעקוף את החובה לשוויון, התמורה חייבת להיות שווה גם בפירוק שיתוף".

אקרו מסרה בתגובה, כי "הטענות שהועלו במסגרת הערעור אינן תואמות את העובדות או את ההכרעות המשפטיות שנפסקו עד כה. פירוק השיתוף אושר הן בבית משפט השלום והן בבית המשפט המחוזי, בדומה למקרים דומים שנדונו בעבר. אקרו סבורה כי גם בית המשפט העליון יאמץ את ההחלטות הקודמות, ותמשיך לנהל את ההליך בין כתלי בית המשפט".

דוברות הרשות השופטת מסרה בתגובה: "בפני בית המשפט העליון תלויה ועומדת בקשת רשות לערער שבמסגרתה עשויות לעלות הסוגיות שהוזכרו ויש להמתין להחלטת בית המשפט. אשר לנשיא עמית, הוא לא צד להליך בבית המשפט העליון ולא היה צד להליך במחוזי בהיותו משיב פורמלי בלבד".

עוד כתבות

גיל ג'יבלי ואמו מתוך ''תווי פנים'' / צילום: צילום מסך

לא רק קלסתרונים ואיורים: סרט חדש מספק הצצה לראשו של גיל ג'יבלי

גיל ג'יבלי, המאייר של גלובס וצייר קלסתרונים, משחזר פנים של אנשים שעברו מן העולם ודולה אותם מתוך זיכרונות של אנשים ● הסרט "תווי פנים", שיוצג בפסטיבל דוקאביב שנפתח השבוע, שופך אור על שיטת העבודה של האיש שהוא מספר סיפורים ומדובב משטרתי בחבילה אחת

בילאל ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

בצללים ובשקט, בילאל ארדואן מתכונן ליום שאחרי עידן אביו

בעוד רג'פ טאיפ מהדק חניקתו על המערכת הפוליטית ומחסל כל אופוזיציה, בנו מנהל מרוץ שקט אך עקבי לירושה ● זאת, למרות סקרים שמציבים אותו מאחורי הכוכבים הפוליטיים של טורקיה ● כך פועלים הארדואנים להבטיח כי ביום שאחרי, השלטון יישאר בתוך המשפחה

גברים נעשו אובססיבים לבריאות הזרע שלהם, והמותגים מרוויחים / צילום: Shutterstock

300 דולר לחפיסה: זו האובססיה החדשה של גברים בארה"ב

שפל היסטורי בפוריות בארה"ב מזין חרדה לאיכות הזרע ● על הגל הזה רוכב שוק הוולנס הגברי: סטארט-אפים מגייסים מיליונים, כדורים נמכרים במאות דולרים, משפיענים משווקים שינויים באורח החיים וטראמפ כבר מחלק מענקים לתינוקות חדשים ● הבהלה אל הזרע

צילומים: יח''צ

החל מ-125 אלף שקל: החשמליות הקטנות שבדרך לכבישי ישראל

בזמן שבישראל מצמצמים את הטבות המס לכלי רכב חשמליים, באירופה מקדמים רגולציה חדשה שנועדה להפוך אותם לנגישים גם למעמד הביניים ● התוצאה: גל חדש של דגמים קומפקטיים וזולים יותר, עם תגי מחיר של כ־125–150 אלף שקל, שכבר נערכים לנחות בישראל בשנה הקרובה

פרופ' יוסי שחם־דיאמנד / צילום: אלון גלבוע

"בואו נגרום לחיידקים לייצר נפט": החוקר שרוצה להפוך את ישראל למעצמה של הנדסה וביולוגיה

במעבדה של פרופ' יוסי שחם־דיאמנד, ראש המכון לביולוגיה סינתטית באוניברסיטת רייכמן, מפתחים שבבים שמנטרים צמחים, מזהים סכנות במי שתייה ומסייעים לאנשי רפואה לטפל בחיילים פצועים בשטח ● לאחרונה הוא קיבל פרס יוקרתי על תרומתו לצמיחתה של תעשיית השבבים בארץ, ועכשיו יש לו חזון חדש

נתניהו וטראמפ בכנסת / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סעיף בתקציב הביטחון האמריקאי חושף תפנית ביחסים עם ישראל

סעיף בטיוטת תקציב הביטחון האמריקאי, עליו הטיל זרקור אתר Responsible Statecraft, חושף כי ישראל וארה"ב שואפות להדק את שיתוף הפעולה שלהן בתחומי הביטחון והטכנולוגיה באופן חסר־תקדים ● אלו הנושאים שהועלו והמשמעות שלהם לעתיד היחסים בין ארה"ב וישראל

עידו רקובסקי, חוקר דיפלומטיית ספורט / צילום: תמונה פרטית

"אמריקניזציה והיפר־קפיטליזם": מונדיאל 2026 מגיע לממלכה של טראמפ

בחודש הבא ייצא לדרך מונדיאל 2026, שמסתמן כאחד הטורנירים הפוליטיים והיקרים בהיסטוריה ● נבחרת איראן תשחק על אדמת ארה"ב בצל העימות בין השתיים, ואילו טראמפ מתכונן להפוך את האירוע למופע יח"צ אישי ● העיתונאי וחוקר דיפלומטיית הספורט עידו רקובסקי מנתח את האינטרסים שמניעים את מכונת הכסף של פיפ"א 33 אלף דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

כך מפספסים רוב המשקיעים רווחים של מיליוני דולרים

שלל מחקרים איתרו נקודות כשל של המוח האנושי והפסיכולוגיה החברתית בבואם של אנשים לבצע השקעות ● כשמחברים את הממצאים, התמונה ברורה: המשקיעים היום סוחרים כי הם מחפשים ריגוש, מושפעים מאחרים, או חשים צורך לעשות משהו נוכח הכאוס סביב ● כתבה שלישית בסדרה

מימין: Phone (4a) של Nothing (עולה 1600 ש''ח), Galaxy A57 5G של סמסונג (1,670 ש''ח), POCO X8 Pro של שיאומי (1,600 ש''ח), A6 PRO של OPPO (עולה 1,400 ש''ח), Nord 6 של OnePlus (עולה 1,900 שקל) / צילום: יח''צ

5 סמארטפונים בפחות מ-2,000 שקל

בזמן שעיני רבים נשואות למכשירי דגל נוצצים, מתרחשת מהפכה מתחת לרדאר - בקטגוריית שוק הביניים של הסמארטפונים ● לסמסונג יש מכשיר קל יחסית, בשיאומי מציעים מהירות הטענה, ול–OpenPlus יש סוללת ענק

לשכת הוצאה לפועל חדשה רמלה , רשות האכיפה והגבייה / צילום: דוברות משרד המשפטים

בהוצאה לפועל עובדים שעות נוספות. באיזו עיר יש הכי הרבה חייבים?

לפי דוח של רשות האכיפה והגבייה, ב-2025 נפתחו כ-360,690 אלף תיקים חדשים, ירידה של 4.6% לעומת השנה שעברה • בת ים, ירושלים ואשקלון מובילות עם מספר החייבים הגבוה ביותר מקרב הערים בישראל • וכמה תיקים נפתחו בשל חוב לבנקים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות, בהובלת מניות הקלינטק

מדד ת"א 35 טיפס בכ-0.6% ● המסחר התנהל בצל הדיווחים על הסכם מסתמן בין ארה"ב ואיראן להארכת הפסקת האש ● וול סטריט שברה אתמול שיאים חדשים, בהובלת מניות השבבים ● בית ההשקעות שמזהה סקטורים שיכולים לצבור תאוצה במשבר הנפט ● וגם: בתמיכת קדחת ה-AI - מניית המחשוב דל טסה במסחר המאוחר בקרוב ל-40%

יירוטים מעל קריית שמונה (ארכיון) / צילום: ap, Leo Correa

לאחר התרחבות הירי: פיקוד העורף החמיר את ההנחיות לתושבים בצפון

צה"ל התריע מפני הרחבת הירי לאזור הצפון, וחיזבאללה שיגר רקטות לצפת וגם לנהריה • זוהו נפילות בשטחים פתוחים, לא ידוע על נפגעים ● פיקוד העורף הודיע: מחר לא יתקיימו לימודים בקו העימות ● ארה"ב מודה שסוגיית הגרעין עשויה להידחות להמשך: "מאמינים שבחלוף הזמן איראן תוותר על שאיפותיה" ● כל העדכונים

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בזירה הפוליטית מסתובבים הרבה מתווי גיוס. מה ההבדלים ביניהם?

נושא גיוס החרדים מעמיק את המתיחות לא רק בקואליציה, אלא גם בתוך האופוזיציה ● גנץ, ביסמוט, איזנקוט וליברמן - כולם יצאו ביוזמות לפתור את המשבר ● מה בפועל אומרות כל ההצעות, ועד כמה הן באמת שונות זו מזו? ● המשרוקית מסבירה

רמטכ''ל צבא פקיסטן אסים מוניר / צילום: ap, Hamed Malekpour

הגנרל החביב על טראמפ: בן 57 שכונה בעבר "רוצח המונים"

רמטכ"ל צבא פקיסטן אסים מוניר הפך מילד מסתגר למתווך שעשוי לשנות את פני האזור בעסקה בין ארה"ב לטהרן ● הוא בנה את מעמדו בצבא ואף מונה לראש שירותי הביון - אך ספג ביקורת כשותף לכליאת הנשיא לשעבר ● את הקרדיט להפסקת האש עם הודו נתן לטראמפ - והיום לוחש על אוזנו

מסעדת קיסו בקרית אונו / צילום: יואב גורין

קיסו חושפת: כמה עולה להקים מסעדה וכמה מרוויחים מכל סועד

תשקיף קיסו, שצפויה להפוך לרשת המסעדות הראשונה בבורסה, מלמד כי סועד ממוצע משאיר בה 150 שקל וכי 22% מהכנסותיה נובעות מחברת המשלוחים וולט ● הוא גם מסביר מדוע הרשת לא חוששת ממלחמות וכמה עולה לפתוח מסעדה בישראל ● מייסדי קיסו, רותם טחן ונועם גבאי, ימכרו בהנפקה מניות במעל 50 מיליון שקל

מייקל דל ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"לא נראה דבר כזה": המניה שזינקה במעל 30% ורשמה את היום החזק בתולדותיה

מניית דל זינקה בחדות אתמול לאחר תוצאות כספיות פנומנליות שהציגה ● עוד ברקע - רוח גבית משמעותית מהנשיא טראמפ ● איך מגיבים האנליסטים?

סוכר לבן וחום / צילום: Shutterstock

האם סוכר חום באמת בריא יותר מסוכר לבן?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: מעדיפים סוכר חום בקפה והמאפה מטעמי תזונה? התועלת שבכך זניחה עד לא קיימת

ארוחה בקפה ספארו / צילום: דניאל סוויסה

בבית קפה ותיק במושב קטן אכלנו את הלזניה הכי טובה בארץ

קפה עם השראה מפינלנד, פיצות בין חמניות, יינות מסחררי חושים וארוחת בוקר שסוחפת מבקרים מכל הארץ ● יום טעים במיוחד בטל שחר

מהגרים אינדונזים – מקבלים חוזה הגירה ל־3 שנים, ולא יכולים לחזור ליפן / צילום: Reuters, Masaki Akiduki

המדינות שלא רוצות מהגרים, וזאת שמקבלת אותם בזרועות פתוחות

ארה"ב דורשת שמהגרים יצאו מהמדינה כדי לקבל ויזה, ביפן עבירת תנועה יכולה לשלול את אשרת השהייה ובאיחוד האמירויות אין כמעט אפשרות לקבל אזרחות

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

בזמן שנוחי דנקנר על סף פשיטת רגל, מה עושים היום יתר בכירי אי.די.בי לשעבר

חיים גבריאלי מוביל את תנובה בדרך להנפקה, אבי פישר מנהל את כלל תעשיות של המיליארדר לן בלווטניק, ורפי ביסקר חוזר לבורסה כיו"ר חברת הבנייה בסט ● יותר מעשור לאחר קריסת הקונצרן הגדול במשק, וכשבעל השליטה דאז ממשיך לספוג מכה אחר מכה, שורה של בכירים שזכו לתגמולי עתק תחתיו, מצאו את מקומם מחדש בעסקים