גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

רשות המסים מערערת על חיובה בהחזר מאות מיליוני שקלים לקבלנים

רשות המסים חויבה להשיב למאות חברות בנייה מאות מיליוני שקלים בגין מס רכישה ששילמו במכרזי מחיר למשתכן ● השאלה העומדת בלב המחלוקת נוגעת לפסק הדין התקדימי שקיבל את עמדת חברת הבנייה אשדר, והיא: האם יזמים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" רכשו זכות בקרקע או נתנו שירותי בנייה

רשות המסים / צילום: איל יצהר
רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים הגישה לביהמ"ש העליון ערעור על חיובה להשיב למאות חברות בנייה מאות מיליוני שקלים בגין מס רכישה ששילמו ביתר במכרזי מחיר למשתכן. בערעור מבקשת רשות המסים לבטל את פסק דינה התקדימי של ועדת הערר לפי חוק מיסוי מקרקעין בבית המשפט המחוזי בחיפה, שקיבלה את עמדת חברת הבנייה אשדר, לפיה יזמים שזכו במכרזי מחיר למשתכן לא רכשו "זכות במקרקעין", אלא למעשה סיפקו שירותי בנייה למדינה, כקבלן מבצע/פרויקטור, ולכן אינם חייבים במס רכישה בגין רכישת הקרקע.

השוכר הפסיק לשלם ולא מתפנה. מה אפשר לעשות?
באופן חריג: בית המשפט הורה בצו זמני לפנות בני 90 לצורך פרויקט פינוי בינוי

בערעור תוקפת הרשות את הכרעת ועדת הערר, לפיה חוזי חכירה שנתחמו בין חברות הבנייה לרשות מקרקעי ישראל במסגרת מכרזי מחיר למשתכן אינם מעניקים לחברות זכות חכירה בפועל. לטענת הרשות, הקביעה כי לא מדובר בחכירות אלא בעסקאות עם קבלן מבצע "מתנגשת עם המציאות".

"בעולם 'האמיתי' נחתמו חוזי חכירה ל-98+ 98 שנים נוספות - חכירות שאף נרשמו בטאבו כשניתן היה לרושמן - חוזי חכירה עם חברות עסקיות לצורך רווח (לא מדובר בפילנתרופיה...) על פיהם הוענקו, בתמורה לסכומים ניכרים ששילמו החברות הקבלניות עבור הקרקע, זכויות להחזיק ולהשתמש בקרקע באופן שאפשר לבנות בניינים, ואף שכונות ולמכור את הדירות ברווחים נאים", נכתב בערעור, ונשאל בציניות ברורה: "ואם חוזי חכירה אינם חוזי חכירה, מהם? לפי פסק הדין הם התקשרויות עם קבלן מבצע, פרויקטור. ותמוהה הדבר - האם באמת ניתן להעלות על הדעת, שהמדינה מתקשרת באמצעות הרשות המופקדת על ניהול מקרקעיה (רמ"י), אינה יודעת את ההבדל בין התקשרות בחוזי חכירה לבין התקשרויות בחוזים עם קבלנים מבצעים/פרויקטורים?".

שילמה מס רכישה - ודרשה החזר עבורו

פסק הדין שעליו מערערת הרשות ניתן בערעור שהגישה חברת אשדר, באמצעות עורכי הדין ליאור נוימן, גיא ורטהיים וטל שבו ממשרד ש. הורוביץ ושות', ועו"ד ורו"ח טל פלמבאום ועו"ד צבי חמיש, על החלטת מנהל מיסוי המקרקעין שלא להשיב לה מס רכישה ששילמה במכרזי מחיר למשתכן. החברה, שזכתה בשלושה מכרזי מחיר למשתכן בטירת הכרמל, בקריית אליעזר ובקריית אונו, שילמה מס רכישה בהתאם לשומות עצמיות שהגישה, ואף הצהירה בדוחותיה הכספיים על רכישת זכות במקרקעין, אך מאוחר יותר, בעקבות ייעוץ שקיבלה, הגישה בקשה לתיקון השומות בטענה לטעות משפטית, ודרשה את החזר מס הרכישה ששילמה.

בבקשה לתיקון השומה, ביקשה אשדר כי מנהל מיסוי המקרקעין ייקבע כי התקשרותה עם רשות מקרקעי ישראל לאחר זכייתה במכרז במסגרת פרויקט מחיר למשתכן אינה מהווה רכישה של "זכות במקרקעין" לפי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), ועל כן לא חלה עליה חבות בתשלום מס רכישה.

מנהל מיסוי המקרקעין דחה את הבקשה לתיקון השומה וקבע כי הטענה שאין מדובר ברכישת "זכות במקרקעין" נוגדת את הסכמת אשדר עצמה למהות העסקה, מהווה הפרה של תנאי המכרז, וממילא הטענה אינה מתיישבת עם לשון המכרז וההסכמים שעליהם חתומה החברה. לעמדתו, מכרזי מחיר למשתכן הם עסקה במקרקעין באופן מובהק, ולכן יש לשלם בגינם מס רכישה.

משפיע על מעל 150 עררים

פסק הדין שהכריע במחלוקת זו לטובת אשדר השליך על מאות קבלנים ברחבי הארץ, לאחר שבמסגרת שורת הסדרים דיוניים נקבע כי ההכרעה בו תאומץ בכל המחלוקות בין קבלנים לרשות המסים באותו עניין. לוועדת הערר שליד בית המשפט המחוזי בחיפה הוגשו עשרות עררים על-ידי חברות נדל"ן יזמיות רבות אחרות, אשר זכו במכרזי מחיר למשתכן, ואף הן הגישו בקשות לתיקון שומה דומות, אם לא זהות, לבקשה לתיקון השומה שהוגשה על-ידי אשדר, באותה עילה ובנימוקים זהים, ובקשתן נדחתה על-ידי מנהל מיסוי המקרקעין. במקביל, הוגשו מעל 150 עררים לוועדות הערר לפי חוק מיסוי מקרקעין בכל המחוזות ברחבי הארץ באותה סוגיה שנדונה בתיק של אשדר .

השאלה המרכזית שעמדה בלב המחלוקת הייתה האם היזם רכש זכות בקרקע או נתן שירותי בנייה. הצדדים היו חלוקים בנוגע למהות העסקה במכרזי מחיר למשתכן - האם זכויות החכירה שקיבלה אשדר לתקופה של 98 שנים (עם אופציה ל-98 נוספות) עולות כדי "זכות במקרקעין" החייבת במס רכישה.

בעוד שהמדינה טענה כי מדובר בזכויות חכירה קיבלה ועדת הערר את עמדת אשדר לפיה בחינת מכלול התנאים בהסכמים שנחתמו בינה לבין המדינה בעקבות זכייתה במכרזי מחיר למשתכן, לאור מאפייניהם הייחודיים של מכרזים אלה ותכליתה של תוכנית מחיר למשתכן, מובילה למסקנה ברורה לפיה היא לא רכשה "זכות במקרקעין".

השופטת אורית וינשטיין, בהסכמת יו"ר ועדת הערר עו"ד רפאל מרסיאנו וחבר הוועדה עו"ד אילן תמאם, קבעה כי "המהות המשפטית האמיתית של ההתקשרות בין המדינה לבין אשדר, בעקבות הזכייה במכרזי מחיר למשתכן, כעולה מהמערך ההסכמי עליו הוחתמה, היא התקשרות עם קבלן מבצע, הפועל בשמה ומטעמה של המדינה לצורך מימוש מדיניותה במסגרת פרויקט הדגל של מחיר למשתכן והוצאתה לפועל. זאת, על-ידי בניית דירות מחיר למשתכן וביצוע כל הפעולות המשפטיות הנדרשות, כידה הארוכה של המדינה, לצורך העברתן לידי הרוכשים, אשר עלו בהגרלות של משרד הבינוי והשיכון, ואשר זכאים לפיה תנאי הזכאות שנקבעו על-ידי המדינה - לרכוש דירה במחיר מופחת בהיותם מחוסרי דיור או משפרי דיור".

רשות המסים: לפסק הדין השלכות רוחב משמעותיות

על הכרעה זו הוגש ערעור רשות המסים. באמצעות המחלקה הפיסקאלית בפרקליטות המדינה טוענת רשות המסים כי פסק הדין שגוי, שכן לטענת המדינה העסקאות בין היזמים לרשות מקרקעי ישראל עונות על כל ההגדרות של "הסכם חכירה", לרבות אופי השימוש של היזמים בקרקע, התמורה ששולמה עבורה ומשך תקופת החכירה; כי חוזי המכר של היזמים עם רוכשי הדירות כוללים העברה של יתרת זכויות החכירה אל רוכשי הדירות ולא של מלוא זכויות החכירה; וכי בפסק הדין נקבע כי לא מדובר בהסכמי חכירה לאחר שהוספו מבחנים לקיום חכירה שאינם רלוונטיים ואינם מן העניין.

רשות המסים טוענת בערעור כי לפסק הדין יש השלכות רוחב משמעותיות - הן על היבטים אחרים של התנהלות היזמים מול רשויות המס והן על מעמדם של חוזי המכר שבין היזמים לבין רוכשי הדירות, ויתכן שאף על החבות במס רכישה של רוכשי הדירות- ולכן נכון שביהמ"ש העליון יתערב בקביעות של ועדת הערר.

עד להכרעת ביהמ"ש העליון בנושא רשות המיסים מאפשרת, במקרים המתאימים, להגיע להסדר דיוני בעניין הצמדתם להכרעה חלוטה של ביהמ"ש העליון.

עוה"ד ליאור נוימן, המייצג את אשדר ויתר היזמים מסר בתגובה, כי "הערעור של רשות המסים לא מתמודד עם הטענה שמדובר בחכירה שאינה עולה לכדי 'זכות במקרקעין' כהגדרתה בחוק מיסוי מקרקעין. לפי חוק מיסוי מקרקעין והפסיקה זכות חכירה מהווה זכות במקרקעין רק אם יש לחוכר זכות אפקטיבית משפטית לחייב את המחכיר להחזיק במקרקעין יותר מ-25 שנים וכן שיש לו את מירב הזיקות הכלכליות. כאן צודק פסק הדין של ועדת הערר בקביעתו שזה ממש לא המצב והמנהל הבכיר מטעם המינהל הודה בכך בחקירתו הנגדית.

"כך לדוגמא חכירה ל-24 שנים שיש לחוכר באותן שנים את מלוא הזכויות הכלכליות לעשות כל מה שרוצה כולל זכות להרשם בטאבו אינה מהווה עסקה במקרקעין (לא כל שכן זכות קצרה של חודשים עד שנים בודדות לבנות וחובה להעביר את הדירה הבנויה לזכאים שנבחרים ע״י המדינה ושחותמים על הסכם חכירה עם המדינה). גם הנסיון להלך אימים עם טענות מדומות של ״טלטלה״ בשוק והשפעה על רוכשי הדירות כאילו הם קנו קרקע ובנו דירות בעצמם, אינו נכון ולא יצלח - בסך הכל המדינה צריכה להחזיר מס רכישה - הא ותו לא".

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מנהל ההשקעות שממליץ על מניה שהיא "כמו לקנות בונקר"

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500 ● לאחרונה נפער פער חריג בין שני מדדי הדגל בבורסה - ת"א 35 ות"א 90, כאשר דווקא ת"א 35 תופס את ההובלה ● בנק ישראל יוצא בצעד שיאפשר רישום כפול של מניות הבנקים בוול סטריט ● וגם: איתן עציוני מנהל בית השקעות שמנהל 2.3 מיליארד שקל, ובשוק הישראלי הוא רואה לא מעט הזדמנויות מתחת לרדאר

על מה הוא חולם? השאלה שמעסיקה את בעלי חיות המחמד כבר דורות / צילום: Shutterstock

מתקרב היום שבו נוכל לשאול את הכלב שלנו על מה הוא חולם בלילות

בינה מלאכותית וטכנולוגיות אחרות כבר מסייעות לחוקרים לפענח את שפת הלווייתנים, לזהות דפוסים בתקשורת של בעלי חיים ואפילו לנהל "שיחות" עם כלבים ● אולם, השאלה כבר אינה רק מה הם מנסים לומר לנו – אלא האם נדע להקשיב להם

אלי אביסרור, מנכ''ל חברת אביסרור / צילום: תמר מצפי

עוד טיפה הנחה והפרויקט הפסדי: אביסרור מציגה את הדרך המהירה למכירה ללא רווח

אביסרור חשפה את נתוניה לקראת הנפקת מניות בתל אביב השבוע, והסגירה שהיא ממש קרובה להפסד בפרויקט שלה בלוד ● זו רק עוד חברה שרכשה בשנות הגאות ומתמודדת עם השפל בקצב המכירות ובמחירים, בתקווה שהרווח על הנייר אולי יצליח לכסות את ההוצאות

בנימין נתניהו / צילום: אוליבייה פיטוסי-הארץ

חשיפת גלובס: נתניהו דורש להעביר 400 מיליארד שקל לביטחון בתקופת הבחירות

לגלובס נודע כי ראש הממשלה הורה אמש בדיון רב משתתפים לכנס את הכנסת כדי להצביע על פריצת התקציב כך שיאפשר תוספת של 400 מיליארד שקל לרכש הצבא, שתיפרס על 13 שנה ● הדבר עשוי להוביל לפריצת יעד הגירעון ולערעור אמון השווקים בכלכלה

מצביעה בקלפי. פוטנציאל מטעה במיוחד / צילום: שלומי יוסף

"יש יחסי תן וקח מתחת לשולחן": מה הציבור לא יודע על מכוני הסקרים

מכוני הסקרים המתפרסמים בערוצי החדשות עובדים לא אחת במקביל גם עם מפלגות ופוליטיקאים, כיועצים אסטרטגיים או כמבצעי סקרים פנימיים עבורם - קשר כפול שכמעט ואינו מגיע לידיעת הצופה בבית ● מדוע האפשרות של ניגוד עניינים לא גלויה למצביעים, והאם בשוק קטן ומצומצם יש אפשרות אחרת? ● מאחורי הסקרים, בחירות 2026 

דירה להשכרה / צילום: Shutterstock

השכרתם דירה ב-7,000 שקל בחודש. כמה מס תשלמו?

השבוע פורסם בגלובס כי המיליארדר בני שטיינמץ ורשות המסים נמצאים במאבק משפטי. מה הסיבה? • וגם: כמה אנשים בישראל מחזיקים ב-9 דירות לפחות? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

קווינס. שכר הדירה החציוני בדירות הנמצאות בפיקוח שכר דירה ברובע נמוך ב־13% ממחיר השוק / צילום: Shutterstock

ניו יורק: שוכרי דירות עשירים תופסים נתח מפתיע משוק הדיור המפוקח

במנהטן, שכר הדירה בדירות בפיקוח נמוך במחצית ממחיר השוק, בעוד שבברונקס הפער עומד על 12% בלבד

בית דין של רשת ארץ חמדה גזית. הרשת מונה שבעה סניפים הפועלים מכוח חוק הבוררות / צילום: באדיבות ארץ חמדה גזית

תמורת אלפי שקלים לתיק: בתי הדין הפרטיים שעוקפים את הסחבת

בין מערכת המשפט האזרחית העמוסה לעייפה לבתי הדין הרבניים צמח בשנים האחרונות מסלול עוקף: מוסדות פרטיים הלכתיים, שאינם מחויבים ברישיון ומורשים לפסוק בסכסוכים אזרחיים ● האם מדובר בשוק פרוץ מדי, ומה תעשה לו הפסיקה החדשה של בג"ץ?

מטוס ישראייר רחב גוף A320 / צילום: מוני שפיר

התחרות על הקו לניו יורק מתחממת: ישראייר קיבלה אישור לקראת טיסות לארה"ב

חברת התעופה קיבלה מרשות התעופה האזרחית ואישור ממשרד התחבורה האמריקאי, וכעת ממתינה רק לאישור מינהל התעופה הפדרלי של ארה"ב כדי שתוכל להפעיל טיסות לניו יורק ● וגם: קבוצת שטראוס משיקה יוזמה המזמינה ישראלים לגלות את הצפון דרך טיולים ● אירועים ומינויים

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

היורש של באפט מספק את הסחורה: כל הנתונים מדוחות הרבעון השני

ברקשייר האת׳ווי מציגה גידול בכל מגזרי הפעילות למעט ביטוח. אבל החדשות טובות מבחינת המשקיעים מסתתרות במקום אחר - המנכ״ל הנכנס גרג אייבל מתחיל להשתמש בקופת המזומנים האדירה שצבר קודמו

רכבי צ'רי / צילום: יחצ

מסין לחולון: ענקית הרכב שפותחת לראשונה משרדים בישראל

לגלובס נודע כי צ'רי שכרה לאחרונה משרדים בחולון, והיא צפויה להתחיל את הפעילות המקומית עוד השנה ● מקביל, גם קבוצת SAIC, שמיוצגת בישראל על ידי קבוצת לובינסקי, יבואנית MG, נערכת בימים אלה לפתוח מחדש את נציגות הקבע שלה בישראל לאחר כחמש שנים ● השבוע בענף הרכב

מי רשאי להעביר זכויות במקרקעין ששייכים לרמ''י / אילוסטרציה: Shutterstock

מיהו "בן ממשיך"? פסק דין חדש קובע שמינוי באגודה אינו מעניק אוטומטית זכויות בנחלה

הבן טען כי נחלת ההורים הועברה לו במתנה בהסכם "בן ממשיך" לפני כ־30 שנה - בעוד האחיות ביקשו לחלק את רכוש האם, כולל המשק, בחלקים שווים בין כל האחים בהתאם לצוואתה

דובאי / צילום: Reuters

דובאי כבר לא בטוחה, ועשירי העולם מחפשים את המקלט הבא

דובאי כבר לא לא משדרת ביטחון, ועשירי העולם מחפשים בית חדש ● חלקם עזבו את ארץ המקור מסיבות ביטחוניות, בזמן שאחרים מעוניינים בהטבות מס נרחבות ● לאן הם עוברים, והמדינה שמנסה להתבסס כיעד החדש

משקאות אנרגיה Celsius / צילום: Shutterstock

החלפתי קפה במשקאות אנרגיה וכמעט איבדתי את השפיות

כך נראה שבוע העבודה של כתב וול סטריט ג'ורנל ג'יימי ווטרס על דיאטה של Celsius ומשקאות עתירי קפאין אחרים, שמבטיחים לעזור לצרכנים למצות את מלוא הפוטנציאל שלהם

לעבוד בזמני מלחמה: הנוסחה שתעזור לצוות להצליח גם אם המציאות תשתנה ברגע / צילום: Shutterstock

לעבוד בזמני מלחמה: הנוסחה שתעזור לצוות להצליח גם אם המציאות תשתנה ברגע

בעידן של עבודה מרחוק תחת אזעקות, עובדים במילואים ולקוחות שמשנים דרישות, יש מי שמגיבים במהירות, ויש מי שנותרים מאחור ● מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב מראה מה מאפשר לחלק מהצוותים להסתגל מהר יותר לשינויים, וכיצד היכולת הזו משפרת ביצועים בסביבה דינמית ומשתנה

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים / צילום: Shutterstock

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים

גם אם אתם רגע לפני פרישה, או כבר יצאתם לפנסיה יש עדיין דרכים בהן תוכלו למקסם את הקצבה שתקבלו כל חודש ● מהסדר בו נכון למשוך את אפיקי החיסכון, איך אפשר להחזיק שתי קרנות השתלמות וגם למה אם אתם עדיין עובדים לא כדאי למהר למשוך את קצבת הפנסיה ● עצות לקראת פרישה: חלק ראשון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

על קמפיין הבחירות הזה תתכוננו לשלם הרבה מסים

לגלובס נודע כי נתניהו רוצה לפרוץ את התקציב כדי להעביר 400 מיליארד שקל למערכת הביטחון, בזמן שהוא שם דגש על הרכש הצבאי בקמפיין הבחירות שלו ● אך המהלך, שקשה למצוא לו הצדקה בעת זו, עלול להוביל לפגיעה בדירוג של ישראל ולהעלאת מסים משמעותית בשנה הבאה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט איבדה גובה; פלייטיקה נפלה ב-16%, ווסטרן דיגיטל ב-12%

דאו ג'ונס קטע רצף של שישה ימי עליות ● הדוחות של סאנדיסק וווסטרן דיגיטל איכזבו את המשקיעים ● מניית SpaceX במוקד: בעלי עניין מכרו מניות לראשונה, אך המניה התאוששה ● סופטבנק עקפה את התחזיות בזכות רווח הון מאינטל ● אחרי חודשים של מאבק: אפולו משתלטת על איזי ג'ט ● הנפט זינק בכ-4% על רקע ההסכם המתהווה על השליטה במצר הורמוז

טוד בלאנש

הקשר לאפשטיין וההטבות לטראמפ: זה התובע הכללי החדש של ארה"ב

הסנאט אישר ברוב דחוק של 50 מול 49 את מינויו של טוד בלאנש, שכיהן בחודשים האחרונים כממלא מקום התובע הכללי ובעבר היה עורך דינו האישי של הנשיא ● האישור חותם מאבק שנמשך כמה שבועות בין הבית הלבן לבין חלק מהסנאטורים הרפובליקנים, על רקע ביקורת על התנהלותו בפרשת מסמכי אפשטיין והסדרים שנגעו לטראמפ ומשפחתו

פרויקט לינטהולמן בדנמרק. צפוי להסתיים ב־2070 / צילום: Reuters

פרויקט הבנייה הגדול בתולדות דנמרק: חצי אי מלאכותי למגורי 35 אלף איש

מצוקת הדיור בבירת דנמרק הובילה את הרשויות לפתרון לא שגרתי: ייבוש רצועת ים רדודה על ידי חול מפרויקטים מכל המדינה - לבניית חצי אי מלאכותי למגורים ● כעת, כשהמתנגדים הסירו את רוב ההליכים, הפרויקט צפוי לצבור תאוצה