גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

למה הבורסה יורדת כבר 3 ימים? מה חושבים המומחים ואיפה ההזדמנויות

ההסכם בין ארה"ב לאיראן התקבל באופטימיות בשווקים ברחבי העולם - חוץ מבישראל ● הבורסה המקומית היא היחידה במערב שנסחרה בירידות בשבוע האחרון, בהובלת מניות הבנקים, הביטוח והאנרגיה ● האם זו תחילתה של מגמה או ירידה נקודתית בלבד?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מאז ההסכם בין ארה"ב לאיראן, הבורסה המקומית הציגה שלושה ימים רצופים של ירידות שערים שהגיעו לעד 6%. זאת בזמן שבשאר העולם המגמה לא סתם חיובית אלא ממש אופוריה. כך, בסיכום השבוע האחרון, לפי נתוני investing, תל אביב הפכה לבורסה היחידה במערב שנסחרת בירידות (1.9%). במבט גלובלי היא הציגה השבוע את הירידות החדות ביותר, ושותפות לה בגזרה השלילית רק רוסיה, סין, ויאטנם וברזיל. לשם השוואה, בוול סטריט בינתיים נושבות בעיקר רוחות של אופטימיות כשמדד S&P 500 קפץ ביותר מ־3% ונאסד"ק בקרוב ל־5%.

בדיקת גלובס | הקרן שהניבה 266% בשלוש שנים, ואיזה סיכון אורב למוצר ההשקעה שהפך ללהיט
המניה קפצה 500% וסידרה לפרקליט הצמרת אקזיט של 200 מיליון שקל

"הסיפור המרכזי של השבוע הוא דווקא הביצועים החלשים של השוק הישראלי, המתנהל בניתוק כמעט מוחלט מהמגמה העולמית", מציין אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים. "הירידות מתרכזות בעיקר במניות החשופות לכלכלה המקומית, ובהן מניות הבנקים, הביטוח והנדל"ן". ולאלו אפשר להוסיף את מדדי האנרגיה המסורתית והמתחדשת שנפגעו מהירידה במחירי הנפט והגז, והמניות הביטחוניות. "להערכתנו, המשקיעים המקומיים והזרים כאחד מתמחרים תרחיש הנתפס כהישג מדיני מוגבל עבור ישראל, דווקא לאחר תקופה שבה השוק המקומי נסחר ברמות המשקפות אופטימיות גבוהה במיוחד. במילים אחרות - מדובר במצב שבו הפסד מדיני פוגש תמחור של ניצחון מוחלט".

"המשקיעים חשבו שיהיו קשרים עם סעודיה"

בשנים האחרונות הבורסה המקומית דווקא עקפה את העולם בתשואות והייתה לאחת הבורסות עם התשואות הכי גבוהות בעולם. היא זינקה ביותר מ־50% בשנה האחרונה, וכ־130% בשלוש השנים האחרונות. זאת. לעומת 35% בשנה האחרונה במדד נאסד"ק ו־25% ב־S&P 500. הראלי חסר המעצורים הזה הגיע לתל אביב בעיצומה של מלחמה רב־זירתית, וכעת, דווקא כשהיא מסתיימת לכאורה המשקיעים מאוכזבים. עודד מקלר, מנהל מחלקת לקוחות פרטיים בחברת ניהול התיקים של אי.בי.אי. מסביר את הפרדוקס: "המשקיעים חשבו שיהיו אפשרויות להידוק הקשרים עם סעודיה ובמזרח התיכון, וגם היחסים עם ארה"ב - ולצד זאת איראן תיחלש. אבל מההסכם הנוכחי ומה שהוביל אליו, הבנו שסעודיה וקטאר מתרחקות מישראל, ושגם טראמפ וארה"ב מתרחקים. יש הרבה דברים שמייצרים אווירה של חולשה, בניגוד לאווירת האופטימיות שקדמה לה".

לעומת זאת, בעולם האווירה כלפי ההסכם שונה. "מבחינת העולם, מה שמעניין את הכלכלה הגלובלית זה העובדה שהתנועה במצרי הורמוז מתחדשת, ושהמשבר בשוק האנרגיה מסתיים והמחירים יורדים בשיעורים חדים", אומר רונן מנחם כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות. "צריך לזכור שמחירי האנרגיה השפיעו על העלייה ברמת האינפלציה בעולם, עד כדי כך שהריבית באירופה נאלצה לעלות בשבוע שעבר. לכן, מבחינתם ברגע שהנושא הזה מגיע לפתרונו, אז זה גורם לעליות ולשיפור בסנטימנט של ההשקעות".

מנגד, הוא מציין, כי "אצלנו כמובן שהסיפור הוא הפוך, כי התמסורת ממחירי הנפט בעולם למדד המחירים לצרכן וליצרן היא יותר נמוכה, משום שיש לנו גז טבעי עצמאי, וכי המחיר לצרכן של דלקים כולל גם מרכיב מס יחסית גדול. לכך מצטרפת העובדה שיש בהסכם הזה היבטים שקשורים לישראל, שהם לא טובים למשק הישראלי, או לפחות נמצאים בסימן שאלה. מבחינת אירופה וארה"ב העובדה שדוחים את הדיונים על נושאי הליבה כמו הנשק הגרעיני והטילים, לשלב הבא היא סבירה, אבל בישראל זה נושא יותר אקוטי, ולכן התגובה כאן בישראל שונה מאשר התגובה בעולם".

במבט קדימה, בשוק לא בטוחים כי מדובר בתחילתה של מגמת ירידות שתלווה את השווקים בטווח הארוך. "מאז השיא באפריל השוק בארץ ירד ב־9%, זה בסך הכל סביר. לא מדברים פה על מצב משברי", מציין דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי. לצד זאת, הוא מציין גורמים מאקרו כלכליים מכבידים: התוצר התכווץ ב־3.8% ברבעון הראשון, חוזקת השקל פוגעת בייצוא במונחים שקליים, וסגירת מפעל להבים - עם 600 עובדים מפוטרים - ממחישה את הפגיעה בפעילות הריאלית. בצד החיובי: "בשאר העולם מדברים על העלאות ריבית - אצלנו הריבית דווקא צפויה לרדת. אלה חדשות טובות".

בשוק מציינים כי ירידות השערים מגיעות דווקא לאחר פרסום מדד מחירים לצרכן לחודש מאי, שהציג ירידה של 0.3%, ירידה חדה יותר מזו שצפו בשוק (0.1%־0.2%). הנתון הזה חיזק באופן משמעותי את ההערכות בשווקים בנוגע לאפשרות שבנק ישראל ימשיך בתוואי הורדת הריבית כבר בחודש יולי. "העובדה שגם נתון אינפלציה חיובי במיוחד לא הצליח לתמוך בשוק המקומי, ממחישה עד כמה השיקולים הגיאופוליטיים הם אלה שמכתיבים כיום את כיוון המסחר בישראל", מציין פוריה.

מנגד, מנחם ממזרחי טפחות מציין כי "נכון שאם מסתכלים על השורה התחתונה של המדד, הייתה ירידה גדולה מהצפוי. אבל חשוב להדגיש שחלק ניכר מהירידה נבע מסעיף הטיסות, שגרע 0.4% מהקצב השנתי של המדד. זאת אומרת, בניכוי הסעיף הזה, המדד לא היה יורד בכלל. הדבר השני שצריך לקחת בחשבון, זה שסעיף הדיור במדד עלה ב־0.6%, והשלים עלייה של 4% בשנה האחרונה, שזה בעצם פי שניים מקצב האינפלציה הכללי. כמובן שבנק ישראל, צריך להתחשב גם בנקודה הזאת".

ובכל זאת, גם מנחם מסתייג מקביעה פסימית: "עדיין מוקדם לדעת אם מדובר כאן בשינוי כיוון שיימשך, או בסיומה של התגובה הראשונית לנושא של ההסכם בין ארה"ב לאיראן.

"צריך לקחת בחשבון שלמרות הירידות השוק הישראלי עדיין מפגין ביצועי יתר במבט של שנה אחורה. יכול להיות שמי שחיפש איזושהי נקודת יציאה טקטית, מצא אותה בדמות ההסכם שנחתם. זה לא אומר שהוא לא יחזור אם יסתבר שהשלב השני מתקדם היטב או שיש דיונים רציניים על סוגיות ליבה. לכן אני לא משוכנע שאנחנו יכולים לדבר על שינוי כיוון של ממש".

הירידות יצרו הזדמנויות?

בנוסף, בשוק יש מי שגם מזהים הזדמנות שנוצרה בעקבות הירידות. "אם בעבר היו אלה מניות הבנקים והביטוח שדחפו למעלה - כיום אלה שני סקטורים שנמצאים בחולשה", אומר מקלר מאי.בי.אי, "ולדעתי נוצרה שם, בבנקים, דווקא הזדמנות קנייה". בתחום הנדל"ן הוא מזהה גם כן פוטנציאל לאור הציפיות להורדות ריבית, אם כי הוא מציין כי כדאי להימנע מחברות בתחומי המשרדים והבנייה למגורים לעת עתה.

עוד כתבות

עו''ד ד''ר ישראל (רלי) לשם / צילום: איל יצהר

המניה קפצה 500% וסידרה לפרקליט הצמרת אקזיט של 200 מיליון שקל

עוה"ד רלי לשם מכר בשנה האחרונה את רוב מניותיו ביצרנית תמציות הטעם והריח ● שותפתו להקמת החברה, המנכ"לית קרן כהן־חזון, בחרה לשמור על רוב החזקותיה, למרות זינוק של מאות אחוזים במניית תורפז בשנים האחרונות, והיא כבר שווה מעל 3 מיליארד שקל על הנייר

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

האורניום לא ייצא מאיראן, שתקבל מאות מיליארדים לשיקום

ארה"ב מתחייבת לגבש תוכנית סופית בהיקף של לפחות 300 מיליארד דולר לשיקום ולפיתוח הכלכלי של איראן ● טהרן מתחייבת שלא לפתח נשק גרעיני ● שתי המדינות התחייבו לאפשר נתיב שיט במצר הורמוז – בתוך 30 ימים

קרנות הגידור בנאמנות מסכמות שלוש שנים / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרן שהניבה 266% בשלוש שנים, ואיזה סיכון אורב למוצר ההשקעה שהפך ללהיט

קרנות הגידור בנאמנות צומחות בקצב מהיר מאז השקתן ב–2023, חולשות על כ–6 מיליארד שקל ומציגות תשואות גבוהות, גם אם הן גובות דמי ניהול יקרים ומתקשות להכות את מדדי השוק ● המנהל בקרן המצטיינת של הראל: "החזקנו המון מניות ביטוח, ביטחון ושבבים והשוק היה לוהט, אבל הורדנו חשיפה" ● וגם: סימן שאלה לגבי עתיד הקרנות

משגר טילי פטריוט / צילום: Reuters, ABACA

לארה"ב נמאס מטילים יקרים. זו התוכנית החדשה שלה

החברות הביטחוניות לוקהיד מרטין ו-RTX עובדות בשיתוף פעולה צמוד עם צבא ארה"ב ● הבעיה: לטילים שהן מייצרות יש זמן ייצור ארוך במיוחד, ועלות גבוהה ● הפיתרון שמציעים בפנטגון לכך כולל טילים זולים ותמריצי שיפור לחברות

משחק של מון אקטיב / צילום: Shutterstock, Koshiro K

כחצי שנה אחרי הסבב הקודם: מון אקטיב מפטרת כ-55 עובדים נוספים

לפי מידע שהגיע לגלובס, 25 עובדים בישראל וכ-30 נוספים בעולם יעזבו את חברת משחקי הרשת ● מדובר למעשה בפעם השלישית שמבוצעים פיטורים בחברה בתוך כשנתיים, לאחר שבינואר האחרון פוטרו 110 עובדים ברחבי העולם במסגרת שינוי ארגוני

שוטרים עוברים בכיכר המרכזית בטהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

המסמך הסופי מגלה: איראן תקבל מטראמפ הטבות בשווי מאות מיליארדי דולרים

קרן פיצויים והסרת סנקציות על יצוא נפט ● שניים מבין הסעיפים במזכר ההבנות של ארה"ב ואיראן שפורסם הערב מגלמים הטבות כלכליות אדירות למשטר בטהרן

מיכל ברורמן בלומנשטיק וזוהר עיני בשיחה עם מיטל וייזברג / צילום: ניב קנטור

"דווקא בעידן ה-AI ההון האנושי משמעותי יותר - הם אלה שמתכננים, מציבים מטרות ומנהלים את הסוכנים"

מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, מיכל ברורמן בלומנשטיק, ומייסד פורט, זוהר עיני נפגשו לשיחה בכנס TECH IL של גלובס ● ברורמן בלומנשטיק: "הערך העיקרי שישראל מביאה הוא היזמות הישראלית, ה- go get it" ● עיני: "חברות שידעו למנף הון אנושי, ידע, יצירתיות – עם AI – יקפצו קדימה"

אלי כליף, סמנכ''ל הכספים הגלובלי וחבר ההנהלה הבכירה של טבע מהענקת הפרס מטעם פורום ה-CFO בישראל / צילום: איגור וייזנר

המניה זינקה ב-60%, הסמנכ"ל מכר מניות ב-62 מיליון שקל

אלי כליף, סמנכ"ל הכספים של חברת טבע, מכר בחודשים האחרונים ב"מכירה עיוורת" מניות בהיקף של כ-62 מיליון שקל ● בחודשים האחרונים גם מנכ"ל החברה ריצ'רד פרנסיס מכר מניות ב-95 מיליון שקל ● מניית טבע זינקה בכמעט 60% בשנה האחרונה

כרם נבו בכנס TECH IL / צילום: ניב קנטור

כרם נבו, סמנכ"לית צמיחה ברשות החדשנות: "השנה יש עלייה בכמות הסטארט-אפים שקמים בישראל"

בכנס TECH IL של גלובס, סיפרה כרם נבו, סמנכ"לית צמיחה ברשות החדשנות, כי "השנה האחרונה הייתה כנראה אחת הטובות להייטק הישראלי"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סגרה יום שלישי של ירידות, מדד ת"א 35 ירד ב-1.5%

מדד ת"א 125 קרוב לטריטוריית "תיקון" ● מדד הקלינטק הוביל את הירידות, צנח ביותר מ-4% ומשלים ירידה של 10% מתחילת השבוע ● מחירי הנפט עולים מעט ● טראמפ הזהיר היום שארה"ב תשוב לתקוף את איראן אם לא תהיה מרוצה מהסכם הפסקת האש המתגבש

טראמפ ונתניהו / צילום: ap, Alex Brandon

איראן הפכה מנטל לכלי, וטראמפ לא מודאג מהאיום על ישראל

נשיא ארה"ב יצא למערכה במטרה להפעיל לחץ חסר תקדים על טהרן, אך המשבר במצר הורמוז והחשש מהשלכות כלכליות גלובליות שינו את סדר העדיפויות ● התוצאה: הסכם שעשוי להחזיר את איראן חזקה ועשירה יותר

מיליארדי דולרים מוקפאים על ידי ממשל ארה''ב / צילום: ap, Vahid Salemi

היכן מוחזקים מיליארדי הדולרים המוקפאים של איראן?

ארה"ב מנעה ממדינות שונות להעביר תשלומים עבור רכישות נפט מאיראן ● כעת טהרן דורשת לקבל את הכסף בחזרה כתנאי לסיום קבוע של המלחמה

אתר בנייה למגורים / צילום: Shutterstock

מכה נוספת ליזמי הנדל"ן: מדד תשומות הבנייה לא עוצר

הדולר נחלש, האינפלציה הכללית מתקררת, אולם מדד תשומות הבנייה למגורים המשיך לטפס והוסיף 0.6% גם במאי ● הסיבה המרכזית: התייקרות חדה בשכר העבודה, שמקזזת את השפעת היבוא הזול ● העליות לאו דווקא מורגשות בכיס של רוכשי הדירות, אבל הצרות של היזמים יכולות להתגלגל בחזרה אליהם

עד גיל 25 יהיו לילד שלכם 300 אלף שקל. אם תתנהלו נכון

ניהול תיק עצמאי זול ויחסוך לכם עשרות אלפי שקלים בדמי ניהול ● אלא שפעמים רבות, הניסיון לחסוך באופן עצמאי גורם להורים רבים להתמהמה - מה שעלול לעלות להם ביוקר ● ארבע נקודות פשוטות שיעזרו לכם להכריע ולצאת לדרך

אייל פרוינד, מנכ''ל הפניקס ESOP, בכנס TECH IL 2026 / צילום: ניב קנטור

אייל פרוינד, מנכ"ל הפניקס ESOP: "למרות כל האתגרים וחוסר הוודאות אנחנו עושים לונג על ההייטק הישראלי"

"אם מישהו היה אומר לנו לפני שנתיים שיהיו עסקאות בסדר גודל של השנה האחרונה, אני לא חושב שמישהו היה מאמין", אמר אייל פרוינד, מנכ"ל הפניקס ESOP בכנס TECH IL של גלובס ● "אם יש משהו שאנחנו רואים שחוזר על עצמו, הוא שההייטק הישראלי ממשיך להתקדם קדימה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

בעקבות החלטת הריבית, וול סטריט ננעלה ירידות; תשואות האג"ח זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● המגזרים שרגישים לריבית נופלים, בעיקר מניות מוצרי הצריכה ירדו בחדות ● הזינוק במניית SpaceX נעצר ● ועדת השוק הפתוח של הפד הותירה הערב את הריבית על 3.75% בהתאם לציפיות השוק ● החוזים העתידיים על הריבית משקפים כעת הסתברות של כ־37% לשתי העלאות ריבית השנה

וויל פורטה וטינה פיי באירוע נטפליקס / צילום: ap, Evan Agostini

השיעור שלמדתי מגורדון רמזי וטינה פיי: הטלוויזיה לא נעלמת, היא משנה צורה

כבר יותר מ־20 שנה שאני מגיע לאירוע Upfronts בניו יורק - המקום שבו תעשיית הטלוויזיה האמריקאית מוכרת למפרסמים את תשומת הלב של הצופים - אבל הפעם היה ברור שמשהו עמוק השתנה ● הכוח עבר למקום אחר, והסטרימינג, הדאטה וה–AI הם העתיד הבלתי נמנע

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד שלח רמז, והבנקים מיישרים קו: התחילו להוריד את ריבית המשכנתאות

ירידת התשואות באג"ח הממשלתיות, שבאה בין היתר על רקע התבטאויות נגיד בנק ישראל בנוגע לאפשרות של הורדת ריבית, צפויה להוזיל כבר החודש חלק ממסלולי המשכנתאות ● מומחים מסבירים כיצד השינוי ישפיע על ההחזרים ומי עשוי להרוויח גם ממחזור משכנתא

מפעל טכנולוגיות להבים בנהריה / צילום: בר - אל

600 עובדים מפוטרים: המפעל הוותיק בנהריה ייסגר ויהפוך לשכונת מגורים

מפעל טכנולוגיית להבים, שהוקם על ידי סטף ורטהיימר אחרי מלחמת ששת הימים, ייסגר ו־600 מעובדיו יאבדו את עבודתם ● ברקע, צניחת הדולר שפגעה באופן רוחבי במגזרי היצוא

פאנל סיפור ההצלחה של הדיפנס טק הישראלי / צילום: ניב קנטור

בכיר לשעבר בחיל האוויר: "האמירה שאנחנו לא ערוכים לאיום הרחפנים היא מחמירה"

האם הדיפנס־טק הישראלי בדרך לפריצה עולמית? בכנס TECH IL של גלובס אמר תא"ל במיל' שמעון צנציפר מ־Ace Capital Partners כי "המשקיע הישראלי יגיע לשם בשנים הקרובות”, בעוד ד"ר יהודית הוכרמן־פרומר מאונדס ישראל צפתה עתיד של "נחילים ולהקות מתוזמנים עם AI בקצה" ● לצד ההזדמנויות העסקיות, המשתתפים העריכו כי האיומים הביטחוניים לא צפויים להיעלם: חן גולן מנקסט ויז'ן טען כי איראן נמצאת ב"הפסקת אש זמנית להתארגנות לסבב הבא", וחמוטל מרידור מקלע הזהירה כי "ציר הרשע משתף פעולה אחד עם השני"