גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

בשורה ליזמים: הפטור מהיטל השבחה חל גם בעסקאות קומבינציה

ועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה במחוז מרכז צמצמה את ההלכה הקיימת, לפיה פטור מלא מהיטל השבחה על שטחי ממ"דים חל רק במימוש זכויות בדרך של "היתר בנייה" בעסקאות קומבינציה ● נקבע כי תכלית המדינה לעודד מיגון - גוברת על הניסיון לייצר הפרדות פורמליות ● לדברי מומחים ההחלטה צפויה לחסוך מיליוני שקלים ליזמים ובעלי קרקע בעסקאות קומבינציה

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון
ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

האם בעסקת קומבינציה, שבה מוענקת קרקע ליזם בתמורה לקבלת דירות שנבנות על אותה קרקע, זכאים כלל בעלי הקרקע לפטור מלא מהיטל השבחה על שטחי הממ"דים? על שאלה זו השיבה לאחרונה ועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה במחוז מרכז - בחיוב. יו"ר הוועדה, עו"ד דביר סגלוביץ' קבע, כי "יש להכיר בתחולתו העקרונית של סעיף הפטור גם בנסיבות שבהן מימוש הזכויות להקמת מרחבים מוגנים נעשה במסגרת עסקת קומבינציה מסוג מכר חלקי, ובלבד שהעסקה כוללת מתווה ברור וודאי לביצועה של הבנייה בפועל".

בביג מגלים: כמה תעלה סגירת המרכז בשבת
בלעדי | רשות החברות דוחפת: שש חברות יהפכו לשלוש, מספר הג'ובים יצטמצם

בכך צמצמה ועדת הערר את ההלכה הקיימת שלפיה הפטור חל רק במימוש זכויות בדרך של "היתר בנייה", ואינו חל במקום שבו מדובר במימוש בדרך של "מכר". נקבע, כי תכלית המדינה לעודד מיגון גוברת על הניסיון לייצר הפרדות פורמליות, בוודאי בעסקאות קומבינציה מורכבות. "ככל שהמודלים התכנוניים והעסקיים נעשים מורכבים ומתוחכמים יותר, כך מתחזק הצורך בבחינה מהותית של טיב המיזם ותכליתו הכלכלית והתכנונית, ולא בהיאחזות בצורה הפורמלית של פעולה נקודתית שנעשתה בשלב כזה או אחר של התהליך", נפסק.

עם זאת, כדי למנוע ניצול לרעה של הפטור, נקבע מנגנון שבו הפטור המלא יותנה בחתימה על כתב התחייבות לבנייה בפועל.

הסכם אופציה לעסקת קומבינציה

ההחלטה, שלדברי מומחים צפויה לחסוך מיליוני שקלים ליזמים ובעלי קרקע בעסקאות קומבינציה, ניתנה במסגרת ערר שהגישו קבוצת בעלי זכויות במקרקעין בפ"ת על שומת השבחה שערכה להם הוועדה המקומית לתכנון ובנייה פתח תקווה, כפועל יוצא מאישורן של תוכנית בנייה במתחם "הקריה האקדמית" בעיר.

בשנת 1973 רכשו העוררים את הזכויות בחלקות שיעודן התכנוני היה לצורך חקלאות, אך בהמשך שונה יעודן לאזור מסחרי עם מגורים ושטח ציבורי פתוח. לאחר שינוי היעוד התקשרו בעלי הזכויות עם חברה קבלנית ב"הסכם אופציה לביצוע עסקת קומבינציה", וכשהאופציה פקעה נחתם הסכם חדש לפיו בכוונת הצדדים להתקשר במתווה חדש אשר כולל "עסקת מכר" וכן "עסקת מתן שירותי בנייה". החברה הקבלנית קיבלה היתר בנייה להקמתו של בניין מגורים חדש, הכולל 66 יחידות דיור, ובנייה חלקית של בניין מגורים ומסחר חדש הכולל 92 יחידות דיור, ואף קיבלה היתרי חפירה ודיפון בחלקות.

בהמשך לכך, הוציאה הועדה המקומית לעוררים שומת היטל השבחה תוך הכרה בזכאות העוררים לפטור מהיטל השבחה עבור שטחי מרחבים מוגנים בנוגע ל־20% מיחידות הדיור שבנייתן התבקשה; ושלילת הפטור באופן מוחלט בנוגע ליתר יחידות הדיור.

על שומה זו הגישו בעלי הזכויות בקרקע את הערר.

העוררים, באמצעות עו"ד צבי אודם והמשפטן ברכה פפויפר ממשרד הרצוג פוקס נאמן, טענו כי ועדת הערר שגתה עת החילה את הפטור בגין בניית המרחבים המוגנים רק ביחס לחלק מדירות הפרויקט, ולא ביחס לכלל יחידות הדיור בפרויקט. לטענתם, בנסיבות העניין מימוש הזכויות נעשה בדרך של היתר בנייה ולא בדרך של מכר, ומשכך יש להחיל את הפטור בגין בניית המרחבים המוגנים על כלל הדירות.

מנגד טענה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה פ"ת, כי שאלת תחולתו של סעיף הפטור מהיטל השבחה הוכרעה לאורך השנים בפסיקה עקבית, ולפיה הפטור חל רק במימוש בדרך של היתר בנייה ואינו חל מקום שבו מדובר במימוש בדרך של מכר. לטענת הועדה המקומית, הסכם קומבינציה אינו משנה את מהות הדברים.

תכלית הפטור: עידוד הקמת מרחבים מוגנים

יו"ר ועדת הערר דביר סגלוביץ', בהסכמת חברות הועדה, שמאית המקרקעין נאוה סירקיס ונציגת מתכננת המחוזי גיטה ורדי, קיבלו את הערר.

הדיון סבב סביב פרשנות הפטור מהיטל השבחה, שניתן בסעיף 19(ב)(9) לחוק התכנון והבנייה בשל בניית מרחב מוגן. עמדתם העקבית של ועדות הערר ובתי המשפט היא כי תחולתו של סעיף הפטור מותנית בבניית ממ"ד בפועל. תנאי זה עורר מחלוקות רבות והתדיינויות בבתי המשפט.

השאלה האם סעיף הפטור חל כאשר מימוש הזכויות להקמת מרחב מוגן נעשה בדרך של מכירה, הוכרעה בהחלטת ועדת הערר בעניין חשדר מגדלי שליטה (ערר 417/11), שם נקבע כי מובנו הרגיל של המונח "בנייה" מתייחס להקמה בפועל של מרחב מוגן, ולא למכירת מקרקעין הכוללים זכות להקמת מרחב מוגן. ועדת הערר פ"ת לא סתרה את ההלכה, אך סייגה אותה בכל הנוגע לעסקאות קומבינציה. יו"ר הועדה ציין בהחלטה, כי תחולתה של ההלכה הקיימת "יפה למצבים שבהם פעולת המכר עומדת על רגליה שלה ואינה שזורה בפעולת הבנייה או כרוכה בה כחלק ממארג אחד". משכך, קבע, היא אינה רלבנטית למקרה הנדון.

"מיזמי בנייה מורכבים אינם מתמצים באקט משפטי בודד, אלא הם פרי תהליך משולב של עיצוב תכנוני והבשלה משפטית", ציין עו"ד סגלוביץ' והוסיף, כי "בנסיבות אלה, הניסיון להציב הבחנה דיכוטומית ונוקשה בין פעולה המסווגת מבחינה פורמלית כ'מכירה' לבין פעולה המסווגת פורמלית כ'בנייה', מחמיץ את מהות העניין ואינו מתיישב עם תכליתו של הפטור, שעניינה עידוד הקמתם של מרחבים מוגנים".

סגלביץ' הוסיף: "איני סבור כי יש להוביל את ועדות הערר ובתי המשפט אל חדר הניתוח הכלכלי, כשבידם אזמל פרשני, בניסיון להפריד בין איבריה של עסקה מורכבת ולבודד, באופן כירורגי, כל רכיב ורכיב ממנה. לא אחת, מהלך כזה מחמיץ את התמונה השלמה, כאשר העסקה חדלה להיתפס כיצור חי ונושם, והופכת לאוסף של חלקים המונחים על שולחן הניתוחים", כתב.

עוד נקבע, כי תכלית הפטור היא לעודד את בנייתם של מרחבים מוגנים ולהקל על ההליכים הכרוכים בכך ו"פרשנות שלפיה הפטור חל גם כאשר הבנייה נעשית כתוצאה מעסקת קומבינציה מגשימה תכלית זו, ובכך משרתת הן את טובת הפרט והן את טובת הכלל, תוך עידוד הקמת תשתיות מיגון חיוניות במסגרת יוזמות פרטיות".

עם זאת, כאמור, נקבע כי יש להכיר גם בסמכותה של הועדת המקומית להתנות את הפטור בקיומה של בנייה בפועל.

החלטה דרמטית

לדברי עו"ד תמר מגדל, שותפה במחלקת תכנון ובנייה במשרד מיתר עורכי-דין, מדובר בהחלטה דרמטית. "החוק מעניק פטור מהיטל השבחה ביחס להקמת ממ"ד, כדי לעודד בניית מרחבים מוגנים - אך השאלה מתי בדיוק חל הפטור בעסקאות קומבינציה נותרה פתוחה. הדרמה בהחלטה אינה רק בתוצאה, אלא בנכונות של ועדת הערר לזנוח קריאה פורמלית ונוקשה של הדין, ולבחון את העסקה לפי המהות הכלכלית והתכנונית שלה.

"במשך שנים נסב הדיון סביב שאלה טכנית: האם המימוש נעשה בדרך של מכר או של היתר. כאן הוועדה אומרת דבר חשוב- כשמדובר במהלך אחד ושלוב, שמוביל בפועל לבניית פרויקט הכולל ממ"דים, אין הצדקה לפרק אותו לקטגוריות מלאכותיות והפטור ינתן גם כשמדובר בהסכם מכר שתכליתו מימוש הפרויקט. זו אמירה בעלת השלכה רוחבית, הנוגעת לא רק להיקף הפטור במקרה הזה, אלא לאופן שבו יש לפרש עסקאות נדל"ן מורכבות נוספות, למשל הסכמי פינוי ובינוי . אם הגישה תתקבל, היא תשפיע על הוודאות המשפטית, על תמחור עסקאות ושאלת העיתוי של ביצוע עסקאות".

עו"ד צבי אודם, שייצג את העוררים בהליך, מסר: "ההחלטה מהווה אבן דרך דרמטית לענף הנדל"ן ולביטחון העורף גם יחד. אלמלא התערבות ועדת הערר הנכבדה, הפטור לבניית ממ"דים היה נותר בגדר אות מתה השמורה ליחידי סגולה שניגשים ישירות להיתר, תוך החרגת רוב עסקאות הקומבינציה בישראל. ההחלטה מונעת זאת, מסירה חסמים כלכליים, ומתמרצת בניית מרחבים מוגנים בדיוק כשהמדינה והציבור בכללותו זקוקים להם יותר מכל".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תנודתיות בבורסת ת"א; מניות ארית ומגה אור מזנקות

המסחר בת"א מתנהל על רקע ה"התקדמות המעודדת" שנרשמה בשיחות בין איראן לארה"ב ● חוזה גדול למגה אור ● רקח אשר בשליטת פימי מזנקת לאחר הפרסום שמרדכי אלגרבלי פורש מתפקיד המנכ"ל ● ברן חתמה על מזכר הבנות להקמת שני קמפוסים אוניברסיטאיים במערב אפריקה

מרדכי אלגרבלי / צילום: תמר מצפי

מייסד חברת התרופות שפורש מניהולה לאחר 3 עשורים

מרדכי אלגרבלי, בעל השליטה המשותפת בחברת התרופות רקח, פורש מתפקיד המנכ"ל, בו הוא מכהן מאז 2015 ● לפני כן הוא כיהן במשך שני עשורים כיו"ר החברה

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מ-700 שקל במזומן לחשבון ועד 3% על העו"ש: מאחורי פרץ הנדיבות של הבנקים

מעל לשנה חלפה מאז אימצו הבנקים, בעקבות ביקורת על רווחיותם החריגה, מתווה הקלות לציבור ● עד כה חולקו הטבות בכ–2 מיליארד שקל, כשרק בשבוע שעבר הודיע לאומי על תשלום במזומן של כ–200 מיליון שקל ללקוחות ● הודפים טענות לצעד שיווקי: "בנק ישראל לא יאשר"

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

חברת הטילים של אהרון פרנקל רוצה להנפיק בנאסד"ק

יוויז'ן מעמק חפר, שבשליטתו המלאה של פרנקל, צפויה להגיש בחודש הקרוב תשקיף לקראת הנפקה ראשונית לפי שווי מוערך של 3-3.5 מיליארד דולר

בורסת נאסד''ק / צילום: Shutterstock

משלחת של המדינה יוצאת לניו יורק. על הפרק: הנפקה של החברות הביטחוניות

לגלובס נודע כי משלחת הכוללת את סגנית מנהל רשות החברות, מעין הראל, נציגי רפאל ות"א ומשרד הביטחון תיפגש עם גורמי רגולציה וחתמים, במטרה לבחון השלכות של הנפקת החברות הביטחוניות בנאסד"ק ● ברקע: מחלוקת מול רשות ניירות ערך על סוגיית חובת הגילוי והחיסיון

ביג פאשן גלילות / צילום: דרור מרמור

בביג מגלים: כמה תעלה סגירת המרכז בשבת

לקראת הדיון בעתירה הדורשת כי עיריית רמת השרון תפעל בנושא, קבוצת ביג מודה במסמך רשמי כי לסגירת המתחם בגלילות בשבת עשויות להיות "השלכות כלכליות בסכומי עתק" ● גורמים בסביבת החברה טוענים כי עיקר הפגיעה צפויה בשוכרים, וכי חלק ממתחרותיה של ביג עומדות מאחורי המהלך ● מגישי העתירה מכחישים

גילעד אלטשולר, ממייסדי אלשטולר שחם, ויוסי לוי, ממייסדי בית ההשקעות מור / צילום: איל יצהר, יח''צ

מהפך: מור עוקף את אלטשולר שחם והופך לגוף השני בגודלו בתעשיית הגמל

בית ההשקעות מור עקף באופן רשמי את אלטשולר שחם בהיקף הנכסים המנוהלים, והפער צפוי לגדול בחודשים הבאים ● עוד בענף: מיטב כבר מייצר פער בצמרת של 40 מיליארד שקל ● מנגד, אנליסט וילין לפידות רושמים את החודש הגרוע ביותר שלהם אי-פעם באובדן כספים למתחרים. אלטשולר איבד בשנה האחרונה 30 מיליארד שקל, וילין לפידות איבד 12.5 מיליארד שקל

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Dan Kitwood

ראש ממשלת בריטניה הודיע על פרישה. אלה המועמדים להחליף אותו

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר הודיע היום על פרישתו הקרובה מהתפקיד ● המועמד המוביל לתפקיד הוא ראש העיר מנצ'סטר אנדי ברנהאם, שנחשב כיום לאחד הפוליטיקאים הפופולריים ביותר במדינה ובעל עמדות כלכליות שמאליות יותר מסטארמר ● מועמדים נוספים: שר הבריאות לשעבר ווס סטריטינג, שר האנרגיה אד מיליבנד ושרת האוצר רייצ'ל ריבס

כותרות העיתונים בעולם

הטעות האסטרטגית שיכולה לעלות ביוקר לאיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: הטלת אגרות במצר הורמוז יכולה לחזור לאיראן כבומרנג, החשש של טראמפ מפגיעה בכלכלה היה אחת הסיבות להסכם עם טהרן, ו-AP ממפים את השטחים שישראל השתלטה עליהם מאז אוקטובר 2023 ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

נושי סימד וקרן כלירמרק מעמידים לחברה הלוואה בריבית דו-ספרתית

מחזיקי האג"ח בסימד וקרן כלירמרק פועלים להעמיד לחברה הלוואת חירום בגובה של כ-80 מיליון דולר ● מדובר בהלוואה קצרת טווח של חודשים ספורים ובריבית דו-ספרתית כדי להציל את פעילות מחנות הקיץ

קרנות הגידור בנאמנות מסכמות שלוש שנים / אילוסטרציה: Shutterstock

קרנות גידור עממיות: מה עשה מוצר ההשקעה שהושק לפני 3 שנים והפך ללהיט

קרנות הגידור בנאמנות צומחות בקצב מהיר מאז השקתן ב-2023, חולשות על כ-6 מיליארד שקל ומציגות תשואות גבוהות, גם אם הן גובות דמי ניהול יקרים ומתקשות להכות את מדדי השוק ● המנהל בקרן המצטיינת של הראל: "החזקנו המון מניות ביטוח, ביטחון ושבבים והשוק היה לוהט, אבל הורדנו חשיפה" ● וגם: סימן שאלה לגבי עתיד הקרנות

מימין: שימעי הורטיג, אורן הולצמן, דניאל בראל / צילום: אמדוקס, Matt Monfredi, שלומי יוסף

אודיטי זינקה, אמדוקס ו-REE בשפל: חדשות השבוע מהחברות הישראליות בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • אודיטי טק קופצת מעל 13 דולר חרף השיבושים באינסטגרם ● אמדוקס בשפל של 6 שנים, אך האנליסטים מציגים מחיר יעד אופטימי ● ו-REE נופלת לשווי של פחות מ-7 מיליון דולר תחת הערת "עסק חי"

מושגים לאזרחות מיודעת. פרמיית סיכון / צילום: Shutterstock

מאז השבעת הממשלה לא נראה נתון כזה בשווקים. מה המשמעות?

פרמיית הסיכון היא מדד מרכזי להערכת איכותו של נכס פיננסי - וכשמדובר במדינות, יש לה השלכות מרחיקות לכת ● למה היא כל כך חשובה, ואיך מודדים אותה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ברוך שי / צילום: מיכה לובטון

ברוך שי ימונה לעורך דה מרקר

ברוך שי מכהן כיום כסגן מנהל ערוץ i24NEWS בעברית ולפני כן היה מנהל חטיבת החדשות של תאגיד השידור "כאן" ועורך המהדורה המרכזית בחדשות עשר ● בעבר שימש כעורך הספורט וכראש דסק החדשות בקבוצת הארץ ● הוא יחליף את עורכת דה מרקר הפורשת סיון קלינגבייל וייכנס לתפקיד באמצע יולי

חיים ברוידא, ראש עיריית רעננה / צילום: יחצ - רפי דלויה -

הבורר הכריע: עיריית רעננה תשלם מיליונים לחברה מקבוצת שיכון ובינוי

פסק הבוררות קובע כי עיריית רעננה תשלם לחברת ריקטק כ־10 מיליון שקל ותשיב לה ערבות בסך כ־3.4 מיליון שקל ● הרקע: טעות משותפת בנתוני המכרז

צילום: Shutterstock

מבקר המדינה: בישראל אין תוכנית מערכתית להתמודדות עם אתגרי ההזדקנות

לפי דוח המבקר, לא גובשה תוכנית התמודדות רב-שנתית עם מענה מערכתי לאתגרי ההזדקנות, ולמרות שכן התקבלו החלטות מסוימות לטובת הגיל השלישי, היישום נשאר מוגבל ובעייתי ● בנוסף, המבקר מצביע על מחסור במיטות אשפוז וברופאים גריאטריים, ומזהיר: בעקבות הרפורמה בסיעוד, הביטוח הלאומי ייכנס לגירעון ב-2035

נעמי הררי בקמפיין וולט / צילום: צילום מסך יוטיוב

המאבק על ארוחת הצהריים שלכם עולה מדרגה

וולט עולה בקמפיין חדש הפונה למעסיקים ולעובדים ● סוגיית הבינה המלאכותית כיכבה בכנס איגוד השיווק השנתי ● וקרן תמורה, המבססת את פעילותה על אופציות שתורמות חברות הייטק, מציינת את האקזיט ה-200 בפורטפוליו שלה ● אירועים ומינויים

שימעי הורטיג, נשיא ומנכ״ל אמדוקס הנכנס / צילום: אמדוקס

מניית אמדוקס צנחה כ-50% מהשיא. ברקע: החשש מ-AI וצמיחה נמוכה

הסנטימנט החלש במניית חברת הטכנולוגיה הוותיקה מישראל מוסבר בשילוב של מספר גורמים, בהם השפעות ה-AI על המודל העסקי שלה ● וגם: בנק ההשקעות שמציב לה מחיר יעד שאפתני

עו''ד מיכאל ראבילו / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בג"ץ לממשלה: נמקו מדוע לא לבטל את הליך בחירתו של ראבילו למבקר המדינה

בדיון שהתקיים בשבוע שעבר הביעו שופטי בג"ץ את עמדתם כי נפלו פגמים בהליך בחירתו של עו"ד מיכאל ראבילו למבקר המדינה בשל הפגיעה בחשאיות ההליך ● היום הודיע יו"ר הכנסת אמיר אוחנה כי הוא דוחה את הצעת בג"ץ לערוך בחירות חוזרות לתפקיד ● מאוחר יותר הוציא בג"ץ צו על-תנאי בעתירות לביטול הליך בחירתו של ראבילו

אמיר זיו / צילום: גל חרמוני

הטלטלה בכלכליסט: סגני העורכת פורשים

גולן פרידנפלד ואמיר זיו הודיעו לעובדים כי הם עוזבים את העיתון הכלכלי מבית ידיעות אחרונות ● עזיבתם של השניים, שהיו חלק מצוות ההקמה של העיתון ומלווים אותו מהיום הראשון, מעמיקה את הטלטלה ומסמנת את סוף עידן המייסדים במערכת כלכליסט