גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

"המאסטרו של וול סטריט": אלן גרינספן נפטר בגיל 100

האיש שניווט את הכלכלה הגלובלית במשך שני עשורים, טבע את המונח "אופטימיות בלתי מרוסנת" והותיר מורשת מפוארת אך שנויה במחלוקת - הלך לעולמו בביתו כתוצאה מסיבוכים של מחלת הפרקינסון

אלן גרינספן / צילום: ap, J. Scott Applewhite
אלן גרינספן / צילום: ap, J. Scott Applewhite

אלן גרינספן, מי שכיהן כיו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב (הפדרל ריזרב) במשך קרוב לשני עשורים והיה לאחד הכלכלנים המשפיעים ביותר בעידן המודרני, הלך לעולמו בביתו בגיל 100 כתוצאה מסיבוכים של מחלת הפרקינסון.

הורמוז עדיין משותק? איראן הכריזה על סגירת המצר, אך בארה"ב מכחישים
מניית אמדוקס צנחה כ-50% מהשיא. ברקע: החשש מ-AI וצמיחה נמוכה

גרינספן ניווט את הכלכלה האמריקאית והעולמית תחת ארבעה נשיאים שונים, מרולנד רייגן ועד ג'ורג' בוש הבן, ושבעה שרי אוצר שונים, בין השנים 1987 ל-2006. הוא נחשב למי שעיצב את הקפיטליזם האמריקאי המודרני, והיה לאחד האנשים החזקים בעולם הפיננסי - כוח עצום שגרר בזמנו את כותרת המגזין Fortune המפורסמת: "בגרינספן אנחנו בוטחים" (In Greenspan We Trust).

אשתו ב-29 השנים האחרונות, כתבת NBC הבכירה אנדראה מיטשל, ספדה לו: "הוא היה ענק שסייע לעצב את הכלכלה האמריקאית במשך עשורים, אך תמיד היה ישר מספיק כדי להכיר בטעויותיו. בשבילי הוא היה בעלי... היה לו 'אופטימיות בלתי רסנת' לבייסבול, טניס, גולף ומוזיקה, במיוחד ג'אז".

מנגן ג'אז ועד לצמרת השלטון

גרינספן נולד ברובע וושינגטון הייטס בניו יורק ב-1926 לאב ברוקר ואם עקרת בית שהתגרשו בילדותו. הוא הפגין כישרון מתמטי מבריק מגיל צעיר, שנולד בכלל מאהבתו הילדותית לסטטיסטיקות של משחקי בייסבול. לפני שפנה לכלכלה, הוא למד בבית הספר הנחשב "ג'וליארד" וניגן בסקסופון ובקלרינט בלהקת ג'אז, לצד ענקים כמו סטס גץ.

בתחילת שנות ה-50 הפך לחלק מהמעגל הקרוב של הסופרת והפילוסופית איין ראנד, שדגלה בשוק חופשי לחלוטין. גרינספן סיפר לימים כי ראנד היא זו שסייעה לו להבין כיצד "פחד, אופוריה והתנהגות עדר משפיעים באופן דרמטי על כלכלות מודרניות". את תוארו השלישי (Ph.D) מאוניברסיטת ניו יורק סיים רק בשנות ה-70; עשורים לאחר מכן גילו עיתונאים את תזת הדוקטורט שלו, ומצאו בה עמדות ליברטריאניות נחרצות לפיהן תפקידו הבלעדי של הפד הוא "להימנע מהדפסת כסף שמלבה בועות פיננסיות".

את דרכו הפוליטית החל כיועץ בקמפיין של ריצ'רד ניקסון ב-1968. בהמשך כיהן כיו"ר מועצת היועצים הכלכליים של הנשיא ג'רלד פורד (1974-1977), שם הוביל מדיניות שהצליחה לחתוך את האינפלציה מ-11% ל-6.5%. באותן שנים, ספג ביקורת ציבורית קשה כשטען כי דווקא ברוקרים בוול סטריט ספגו את פגיעת ההכנסה הקשה ביותר באחוזים במהלך המיתון - אמירה שהייתה מדויקת סטטיסטית אך אטומה ציבורית. בשנות ה-80 אף נקלע למבוכה מקצועית קשה כיועץ פרטי, כשהעניק מכתב המלצה חם לקונגרס עבור מוסד פיננסי כושל (Lincoln Savings & Loan) שקרס זמן קצר לאחר מכן ובעליו נשלח לכלא בגין הונאה. "כמובן שאני מבוך מכך שלא חזיתי את מה שקרה", הודה ב-1989.

ה"קוסם" שזיהה את מהפכת הפריון

גרינספן מונה לראשות הפד על ידי רונלד רייגן ב-1987 ונזרק למים העמוקים כמעט מיד: רק 69 ימים לאחר מינויו, היכה בוול סטריט משבר "יום שני השחור", הצניחה היומית החדה בהיסטוריה של הדאו ג'ונס (22.6%). תגובתו המהירה להזרמת נזילות לשווקים מנעה מיתון עמוק, והולידה את המושג "Greenspan Put", התחושה שהפד תמיד יוריד ריבית כדי להציל את השווקים הפיננסיים ויגן על המשקיעים מפני הפסדים, דבר שגרר בהמשך ביקורת על יצירת "עיוות מוסרי" ועידוד התנהגות סיכונית.

במהלך שנות ה-90, הוא זכה למעמד של "קוסם" ו"רוק סטאר" פיננסי, בעיקר בזכות הבנה מוקדמת וייחודית של השוק: בעוד שמרבית הכלכלנים לחצו עליו להעלות ריבית כדי למנוע אינפלציה כשהמשק צמח, גרינספן זיהה מתוך נתוני מיקרו קטנים כי מהפכת הטכנולוגיה והמחשוב הזניקה באופן חסר תקדים את פריון העבודה (Productivity). הוא הבין שהפריון הגבוה מאפשר לחברות לספוג עלויות שכר בלי לגלגל אותן לצרכן, ובכך אפשר לכלכלה ליהנות מצמיחה אדירה ללא אינפלציה. הוא אף חתום על הנדסת "נחיתה רכה" (Soft Landing) מופתית ב-1995, כשהעלה את הריבית ל-6% ולאחר מכן הוריד אותה שלוש פעמים - מה שהאריך את מחזור הצמיחה מבלי לדרדר את המשק למיתון.

כהונתו הפכה לשנייה באורכה בהיסטוריה של ארה"ב, ותחתיה רשם השוק את אחת מתקופות הגידול היציבות ביותר: מדד ה-S&P 500 כמעט שילש את עצמו, הכלכלה צמחה בקצב שנתי ממוצע של 3.5%, והאבטלה צנחה לשפל היסטורי של 3.8% בשנת 2000. הצלחות אלו ביססו את מעמדו הבלתי מעורער והולידו את עידן "יו"ר הפד הקיסרי" - חברי הוועדה המוניטרית כמעט ולא העזו לחלוק עליו או לאתגר את הטקטיקה שלו.

"ערפול מכוון" והמילים שזעזעו את הבורסות

אחד מסימני ההיכר שלו היה האופן הפתלתל והמעורפל שבו בחר לדבר בקונגרס כדי שלא לזעזע את השווקים, סגנון שזכה לכינוי "גרינשפניזם". הביוגרף בוב וודוורד כתב עליו בשנת 2000: "המשפטים הארוכים והמפותלים שלו נראים כמי שלוקחים בחזרה בסופם את מה שהעניקו בתחילתם, בעודם זורמים לרמות חדשות של חוסר הבנה". לאחר פרישתו, הודה גרינספן בחיוך: "זו שפה של ערפול מכוון... חבר הקונגרס חושב שעניתי לו, וממשיך לשאלה הבאה". עיתונאי ה וושינגטון פוסט כתבו עליו ב-1997: "שני רק לנשיא, אלן גרינספן הוא כנראה האדם החזק ביותר במדינה... באמצעות מספר מילים נבחרות הוא יכול לשלוח לרגע את שוק המניות לגן עדן או לגיהנום".

ואכן, בדצמבר 1996, בעיצומה של בועת הדוט-קום, הוא זעזע את העולם כשטבע את המונח האייקוני ביותר שלו בנאום מתוקשר: "איך נדע מתי 'אופטימיות בלתי רסנת' העלתה באופן מופרז את ערכי הנכסים, אשר לאחר מכן הופכים פגיעים להתכווצויות בלתי צפויות וממושכות?" המשקיעים נבהלו, הבורסות צנחו לזמן קצר, והביטוי הפך לחלק בלתי נפרד מהלקסיקון הפיננסי העולמי כשהבועה אכן התפוצצה כמה שנים מאוחר יותר.

הביקורת: האם הגישה שלו חירבה את ההגנות הפיננסיות?

למרות השנים המפוארות, מורשתו של גרינספן ספגה מכה אנושה פחות משנתיים לאחר פרישתו, עם פרוץ משבר הסאב-פריים ב-2007 וקריסת ליהמן ברדרס ב-2008. מבקרים וכלכלנים רבים טענו כי הגישה הליברטריאנית שלו (Hands-off approach) וחוסר רצונו להטיל רגולציה ממשלתית על שוק הנגזרות הפיננסיות והמשכנתאות, הם אלו שזרעו את הזרעים לאסון הכלכלי הגדול ביותר מאז השפל הגדול. פרוטוקולים מ-2005 חשפו כי הפד זיהה "בועה" בשוק הדיור, אך גרינספן העריך אז בטעות כי "התסיסה בשוק הדיור מרוסנת בשלב זה".

בשנת 2011, ועדת חקירה רשמית של הקונגרס קבעה מפורשות כי המדיניות שגרינספן הוביל, יחד עם שלושה עשורים של דה-רגולציה, "חירבה הגנות מפתח שהיו יכולות למנוע את הקטסטרופה". בסרט הדוקומנטרי זוכה האוסקר Inside Job (2010), הוא אף סומן כאחד האשמים המרכזיים במשבר.

גרינספן ניסה להתגונן ובשנת 2010 פרסם מסמך הגנה בן 63 עמודים בשם The Crisis, שם טען כי הבנקים פשוט לקחו סיכונים מופרזים עם מעט מדי הון עצמי, והדגיש כי זה לא תפקידו של הבנק המרכזי "לפוצץ בועות" באמצעות העלאות ריבית אגרסיביות: "ניתן לרסק כל בועה, אך השגשוג הכלכלי יהיה הקורבן הבלתי נמנע של מהלך כזה". עם זאת, בעדותו המפורסמת בקונגרס באוקטובר 2008, הוא הודה במידה של השפלה עצמית כי האידיאולוגיה הכלכלית שלו הייתה פגומה: "אלו מאיתנו שסמכו על האינטרס העצמי של מוסדות המלווה כדי להגן על הון בעלי המניות - ואני ביניהם - נמצאים במצב של חוסר אמון מזועזע". בעדות אחרת סיכם את הקריירה שלו במשפט: "צדקתי ב-70% מהזמן, אבל טעיתי ב-30% מהזמן".

יחסיו המורכבים עם נשיאי ארה"ב

במהלך השנים פיתח גרינספן מערכות יחסים מרתקות ומורכבות עם מנהיגי המעצמה, עליהם סיפר בזכרונותיו ובספרו "עידן התהפוכות":

על ריצ'רד ניקסון: "היה חכם, אך פרנואיד".

על ג'רלד פורד: "היה אדם נחמד באמת, שלא היה שאפתן באופן חסר רחמים".

על רונלד רייגן: "האמין בלהט, ופעל על פי מספר מצומצם של עקרונות חשובים".

על ג'ורג' בוש האב: מערכת היחסים ביניהם הייתה עכורה במיוחד. בוש האב האשים את גרינספן ישירות בהפסד שלו בבחירות 1992 לקלינטון, וטען כי הפד התמהמה והיה איטי מדי בהורדת הריבית בתחילת המיתון של 1991. בוש אף עיכב את מינויו מחדש של גרינספן באותה תקופה כצעד של "ענישה".

על ביל קלינטון (הדמוקרט): באופן מפתיע, גרינספן הרפובליקני שיבח את המשמעת הפיננסית של קלינטון ואף התבדח כי קלינטון "היה הנשיא הרפובליקני הכי טוב שהיה לנו מזה זמן מה". קלינטון הוקיר לו תודה ומינה אותו לקדנציה שלישית ורביעית.

על ג'ורג' בוש הבן: למרות היריבות עם אביו, בוש הבן מינה אותו לקדנציה חמישית ואחרונה ב-2004. עם זאת, גרינספן ביקר אותו ואת אנשיו קשות באוטוביוגרפיה שלו על כך שלא ריסנו את התקציב: "הם החליפו עקרונות בכוח. הם סיימו בלי אף אחד מהם. הגיע להם להפסיד".

גרינספן, שזכה במהלך חייו בעיטורים הגבוהים ביותר בהם תואר אבירות מהמלכה אליזבת השנייה (2002) ומדליית החירות הנשיאותית בארה"ב (2005), הותיר אחריו מורשת כלכלית עצומה, מרתקת שתוסיף להעסיק את עולם הכלכלה עוד שנים רבות.

עוד כתבות

מושגים לאזרחות מיודעת. פרמיית סיכון / צילום: Shutterstock

מאז השבעת הממשלה לא נראה נתון כזה בשווקים. מה המשמעות?

פרמיית הסיכון היא מדד מרכזי להערכת איכותו של נכס פיננסי - וכשמדובר במדינות, יש לה השלכות מרחיקות לכת ● למה היא כל-כך חשובה, ואיך מודדים אותה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ורוניס וסימילרווב / צילום: ויקיפדיה הנדב הנכון

כשהאנשים האלה קונים מניות, כדאי לשים לב

בכל יום מתפרסמות עסקאות של בעלי עניין בחברות, ורובן לא שוות יותר מהערת שוליים ● אבל מה קורה כשמניה מתרסקת, ולקונה יש היסטוריה מוכחת של תזמון טוב - או כאשר כמה מהאנשים שיושבים הכי קרוב לעסק רוכשים באותה עת? ● הסיפור שלא כתוב בדוח האנליסטים

צילום: שלומי יוסף

ועדת הכלכלה אישרה שיטת ניקוד חדשה בעבירות תנועה. אלה השינויים

ועדת הכלכלה אישרה את התקנות המחילות את שיטת הניקוד גם על הפרות תעבורה מינהליות ● התקנות מאפשרות הקלה מסוימת אך גם החמרה ● המהלך מגיע לאחר שהחל מפברואר האחרון לא ניתנו נקודות בשורה של עבירות תנועה שהקנס בגינן עומד על 500 שקל, וזאת בשל עניין טכני

נעמי הררי בקמפיין וולט / צילום: צילום מסך יוטיוב

המאבק על ארוחת הצהריים שלכם עולה מדרגה

וולט עולה בקמפיין חדש הפונה למעסיקים ולעובדים ● סוגיית הבינה המלאכותית כיכבה בכנס איגוד השיווק השנתי ● וקרן תמורה, המבססת את פעילותה על אופציות שתורמות חברות הייטק, מציינת את האקזיט ה-200 בפורטפוליו שלה ● אירועים ומינויים

אורן קניאל, מנכ''ל אפספלייר / צילום: איל יצהר

אפספלייר מהרצליה מוכרת כחצי מהמניות לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר - לגוגל, למטא וגם למתחרה

העסקה תכניס לבעלות על אפספלייר גם את המתחרה מולוקו לצד גוגל ומטא, ומיועדת בעיקר לרכישת מניות ממאות עובדים ומקרנות ותיקות שביקשו אפיק לאקזיט לאחר 14 שנות פעילות ● לאחר קריסת המכירה לאפולו לפני מספר חודשים, בחברה מסמנים את תחום סוכני ה־AI כיעד הבא

פרויקט פינוי-בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

הרשות להתחדשות עירונית יוצאת למאבק בפרויקטים לא כלכליים

על רקע השחיקה הגוברת בכדאיות הכלכלית של פרויקטי התחדשות עירונית, הרשות שיגרה לוועדות התכנון מכתב תחת הכותרת "מיקוד מאמץ ביצירת היתכנות כלכלית במציאות כלכלית משתנה" ● בין היתר קוראים ברשות להעלות את הרווח היזמי, שעומד כיום על 15%, לכ-18%-20% ● השמאים: "צעד מרחיק לכת שעלול לפגוע בבעלי הדירות"

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

האוניברסיטה הישראלית ששיפרה את מיקומה בדירוג הבינלאומי

אוניברסיטת תל אביב שיפרה את מיקומה במדד ה-QS לאוניברסיטאות בעולם, והיא נמצאת במקום ה-208 מתוך 1,500 מוסדות האקדמיה הבינלאומיים ● גם האוניברסיטה העברית והטכניון עלו בדירוג ושיפרו את מיקומן

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

הבורסה נכנסת לשבוע גורלי והאם הדולר יעשה קאמבק

השווקים יבחנו את עמידות מזכר ההבנות בין ארה"ב ואיראן ● בעוד שוול סטריט זכתה לרוח גבית מהעסקה, הבורסה בת"א פנתה לכיוון ההפוך וצנחה ● מניות השבבים בת"א סיימו שבוע בעליות ● חששות האינפלציה בארה"ב התרככו לנוכח הירידה במחירי הנפט, אך החלטת הריבית הניצית של הפד הקפיצה את הציפיות להעלאה בהמשך השנה ● וגם: הדולר מתחזק ברחבי העולם ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

חיים ברוידא, ראש עיריית רעננה / צילום: יחצ - רפי דלויה -

הבורר הכריע: עיריית רעננה תשלם מיליונים לחברה מקבוצת שיכון ובינוי

פסק הבוררות קובע כי עיריית רעננה תשלם לחברת ריקטק כ־10 מיליון שקל ותשיב לה ערבות בסך כ־3.4 מיליון שקל ● הרקע: טעות משותפת בנתוני המכרז

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

בשורה ליזמים: הפטור מהיטל השבחה חל גם בעסקאות קומבינציה

ועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה במחוז מרכז צמצמה את ההלכה הקיימת, לפיה פטור מלא מהיטל השבחה על שטחי ממ"דים חל רק במימוש זכויות בדרך של "היתר בנייה" בעסקאות קומבינציה ● נקבע כי תכלית המדינה לעודד מיגון גוברת על הניסיון לייצר הפרדות פורמליות ● לדברי מומחים, ההחלטה צפויה לחסוך מיליוני שקלים ליזמים ובעלי קרקע בעסקאות קומבינציה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

ארה"ב הסירה את הסנקציות על נפט איראני ל-60 יום

עפ"י מסמך של המשרד לבקרה על נכסים זרים, ארה"ב מאפשרת כבר כעת הקלה משמעותית ומסירה את הסנקציות על הנפט האיראני עד 21 באוגוסט - זאת בהמשך למזכר ההבנות שנחתם בין ארה"ב לאיראן ובהמשך למו"מ שמתנהל בשווייץ

מגדלי הארבעה / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

עורכי הדין הבכירים חברו למיזם מיוחד. עכשיו הוא נקלע לקשיים

חברת פרטנרס, המציעה שירותי משרד לעורכי דין עצמאיים בבניינים יוקרתיים בתל אביב, הודיעה ללקוחותיה כי נקלעה לקשיים ופנתה לבית המשפט "בבקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב" ● פרטנרס: "המטרה - הסדר מאוזן שיבטיח את המשך פעילות החברה"

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

בניסיון להציל את מחנות הקיץ: ההצעה שתזרים 67 מיליון דולר לקופת סימד

מחזיקי האג"ח הישראלים של החברה הקורסת יתבקשו לאשר העמדת אשראי חירום בריבית של כ-11%, רובו מקרן כלירמרק, כדי לנסות ולפתוח את פעילות מחנות הקיץ שלה בארה"ב בסוף החודש

סניף של רשת רמי לוי שיווק השקמה / צילום: תמר מצפי

רמי לוי רוצה למכור לכם רכב בפחות מ-100 אלף שקל. האם זה משתלם?

אחרי אושר עד, רשת הסטוק של רמי לוי הכריזה על שיווק רכבים חדשים בפחות מ־100 אלף שקל ● בפועל מדובר בדגם חשמלי של המותג הסיני BAIC, שהושק לפני שנים ומתקשה ליישר קו עם אלטרנטיבות עדכניות ● מנכ"ל רמי לוי הסטוק: "אם זה עבר את הרגולציה בישראל, אז קטונתי"

תרחיש האימים של ההייטק הישראלי / איור: גיל ג'יבלי

"פיטורים המוניים בהייטק יפגעו גם ברואי החשבון, עורכי הדין וקרנות ההשקעה"

חברות הטכנולוגיה חוות "סערה מושלמת" שהגיעה גם לישראל, עם צלילת שער הדולר, מהפכת ה־AI שמשנה את הכללים והצורך המיידי בהתייעלות ● בתוך חודש בלבד נפרדו החברות מאלפי עובדים - ואם הקצב יימשך, בתרחיש האימים, המספר יגיע ל־40 אלף עד סוף השנה ● מומחים מעריכים: עשרות אלפים בסכנת פיטורים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; טאואר עקפה את בנק לאומי בשווי שוק

מדד ת"א 90 ירד בכ-2% לטריטוריה של תיקון ● המסחר בת"א התנהל על רקע "ההתקדמות המעודדת" שנרשמה בשיחות בין איראן לארה"ב ● חוזה גדול למגה אור ● רקח אשר בשליטת פימי זינקה לאחר הפרסום שמרדכי אלגרבלי פורש מתפקיד המנכ"ל ● ברן חתמה על מזכר הבנות להקמת שני קמפוסים אוניברסיטאיים במערב אפריקה

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Dan Kitwood

ראש ממשלת בריטניה הודיע על פרישה. אלה המועמדים להחליף אותו

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר הודיע היום על פרישתו הקרובה מהתפקיד ● המועמד המוביל לתפקיד הוא ראש העיר מנצ'סטר אנדי ברנהאם, שנחשב כיום לאחד הפוליטיקאים הפופולריים ביותר במדינה ובעל עמדות כלכליות שמאליות יותר מסטארמר ● מועמדים נוספים: שר הבריאות לשעבר ווס סטריטינג, שר האנרגיה אד מיליבנד ושרת האוצר רייצ'ל ריבס

אמיר זיו / צילום: גל חרמוני

הטלטלה בכלכליסט: סגני העורכת פורשים

גולן פרידנפלד ואמיר זיו הודיעו לעובדים כי הם עוזבים את העיתון הכלכלי מבית ידיעות אחרונות ● עזיבתם של השניים, שהיו חלק מצוות ההקמה של העיתון ומלווים אותו מהיום הראשון, מעמיקה את הטלטלה ומסמנת את סוף עידן המייסדים במערכת כלכליסט

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

כדי להשקיע במוניות מעופפות צריך אורך רוח, ומי ירוויח מפריצת הדרך המדעית

פריצת דרך בפארמה עשויה לייצר רווח לחברות התרופות, ולא רק ● ארה"ב עלולה להפסיד במרוץ על מוניות אוויריות בגלל קרבות משפטיים ורגולציה ● ואירוע שהדגיש את פגיעותן של ענקיות התוכנה לצווארי בקבוק פיזיים בשרשרת האספקה של שבבים ● מדור חדש

חיילי צה''ל בבופור, לבנון / צילום: דובר צה''ל

מהו "התא למניעת חיכוך" שהוחלט להקים בלבנון?

המתווכות בין ארה"ב לאיראן הכריזו על גוף לתיאום בין צה"ל לחיזבאללה ● מה זה אומר בפועל, ואיך זה ישפיע על צה"ל? ● המשרוקית מסבירה