גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הקו הלבן הפשוט הזה הוא אחת ההמצאות הגדולות ביותר של אמריקה שמעולם לא זכתה להערכה ראויה

אתם מכירים את הנורה ואת האייפון. זהו סיפורו הלא מוכר של חידוש גאוני נוסף ששינה אומה שלמה

כביש מהיר בארה''ב עם קו לבן בצד הימני / צילום: Shutterstock
כביש מהיר בארה''ב עם קו לבן בצד הימני / צילום: Shutterstock

במהלך 250 השנים האחרונות ארה"ב העניקה לעולם כמה מההמצאות החשובות ביותר בהיסטוריה: הנורה, האינטרנט, הטלפון והאייפון. מאז הקמתה ארה"ב פיתחה מטוסים, מקררים וגם את קוסטקו. שם הומצא המיקרו־שבב ועוגיות השוקולד צ'יפס. אבל ייתכן שהחידוש האמריקאי הגדול ביותר שלעולם לא תמצאו ברשימה של החידושים האמריקאים הוא דווקא כזה שאתם רואים מדי יום.

זהו רעיון שמעולם לא זכה להערכה הראויה, ששינה אומה שלמה והתפשט ברחבי העולם, והכול בזכות אדם אחד.

הגאון שבאמצעות המצאה אחת פשוטה חסך לנו מבוכה בתחנת הדלק
בלעדי | דגמים נוספים ואולמות תצוגה: רמי לוי מסתער על עסקי הרכב

בשנות ה־50, בערך באותה תקופה שבה ג'ונאס סאלק פיתח את החיסון נגד פוליו, מטלורג בשם ג'ון ו. נ. דור החל לדחוף מוצר מציל חיים מסוג אחר: קו לבן בצד הימני של הכביש.

במשך שנים דור סיפר לכל מי שהיה מוכן להקשיב, וגם למי שלא, על הפתרון הפשוט שלו להפוך כבישים מהירים לבטוחים יותר. לטענתו, קו בצד הדרך ייתן לנהגים נקודה למקד בה את מבטם בלילה, במקום באורות המסנוורים של כלי הרכב המגיעים ממול.

הפתרון היה גם זול וגם יעיל להפליא, ולכן היווה השקעה מבריקה. עם הזמן, הפס המהפכני שלו הגיע למיליארדי בני אדם והנחה נהגים ברחבי העולם.

עד היום אתם מסתמכים עליו, מבלי לדעת עליו דבר.

"מעולם לא נתקלתי במישהו שהכיר את הסיפור הזה", אמרה ברברה מקמילן, נינתו של דור.

גם אני לא הכרתי אותו, עד שכתבתי על חידוש גאוני אחר שמסתתר לעין כול - החץ שמראה לנהגים באיזה צד של המכונית נמצא מכל הדלק, ואחד הקוראים הפנה את תשומת־ליבי לחידוש שנשכח. כמו אותו חץ בלוח המחוונים, גם פס צבע על הכביש לא היה שם מאז ומתמיד. מישהו היה צריך לצייר אותו.

במקרה הזה, היה זה אדם שהפך אובססיבי כל־כך לרעיון אלמוני, עד שהקדיש את שנותיו האחרונות למסע לקידומו.

ג'ון ואן נוסטרנד דור נולד בשנת 1872, שנים רבות לפני מודל T של פורד. הוא גדל בניו ג'רזי, שם התמחה אצל תומאס אדיסון. כעוזר מעבדה למד דור לקח מהממציא עצמו: לנסות כל דבר לפחות פעם אחת.

לאחר שסיים את לימודיו בקולג', דור ניסה את מזלו במערב ארה"ב והתעשר בזכות ציוד כרייה שסייע להפריד בין מוצקים לבין תרחיף. הצלחתן של מכונות כמו הממיין של דור והמעבה של דור הובילה להקמת חברת דור וקרן דור, שבאמצעותן הותיר את חותמו המתמשך ביותר על החברה.

איפה השוליים?

כדי להבין כיצד פס צבע יכול להיות כה חיוני, כדאי לדמיין את עצמכם מאחורי ההגה.

לפני שסומנו קווי השוליים, היה טבעי לנסוע קרוב לקו ההפרדה שבמרכז הכביש. אך הדבר גם היה מסוכן. אם נהגים שנסעו בכיוונים מנוגדים ניווטו את נסיעתם לפי אותו קו, הם עלולים היו להתנגש זה בזה בקלות. הסיכון היה גבוה במיוחד בלילה ובמזג אוויר סוער, כאשר סונוורו מאורות כלי הרכב שהגיעו ממולם. ואם לא הצליחו להיצמד לקו המרכז, הם עשו את הדבר הבא בתור ופנו אל שולי הדרך.

אלא שהייתה בעיה אחת בסטייה לעבר שולי הדרך: הם לא ידעו היכן הם נמצאים.

דור הנדס פתרון.

כשהעמקתי במסמכים היסטוריים, בהם ארכיוני עיתונים, דוחות ותקציבים של הקרן שלו ואוסף גדול של מכתביו השמור במוזיאון, ניסיתי להבין את התשוקה של דור למטרה כה יוצאת דופן.

באותה תקופה הוא כבר היה בשנות ה־80 לחייו, ויכול היה להקדיש את פעילותו הפילנתרופית כמעט לכל מטרה שיבחר. אז למה דווקא זו? נכון, הוא היה אידאליסט, אלטרואיסט ומחויב באמת ובתמים להצלת חיים ולשיפור חייהם של אחרים. אבל לפי אחיו, הוא גם היה נהג גרוע במיוחד. לפי הסיפור המשפחתי, כך סיפרו לי קרוביו, הוא אפילו הצליח לרדת מהכביש בזמן שהסיע את נכדתו לבית החולים כדי ללדת.

באותה תקופה היו על הכבישים, וגם בתעלות שבצדיהם, נהגים גרועים רבים. וגם במשפחתו הוא לא היה היחיד שנזקק לקו שוליים. דור קיבל את ההשראה מאשתו נל, צלמת ידועה, שהתעייפה מלשבת במושב הנוסע ולהוציא את ראשה מהחלון כדי לראות היכן מסתיים האספלט. היא שכנעה אותו שחייבת להיות דרך אחרת.

הרעיון נדחה

לאחר שמצא אותה, דור הציע בשנת 1952 את רעיון הקו לנציב הכבישים של מדינתו. האיש שהיה אחראי על כבישי קונטיקט דחה אותו על הסף. "כשהצעתי את הרעיון לראשונה", כתב דור מאוחר יותר, "הוא נדחה לחלוטין".

בפעם הבאה שהעלה את הרעיון, הוא שלח מכתב לעיתון המקומי "וסטפורט טאון קרייר" בשנת 1953, והציע לממן "ניסוי הדגמה לאורך כמה קילומטרים". הפעם הוא זכה לתגובה אוהדת יותר.

"ההצעה של ד"ר דור", נכתב במאמר המערכת של העיתון, "היא רעיון מצוין".

לא חלף זמן רב עד שקונטיקט החלה לבחון את הרעיון המצוין שלו לאורך כמה מיילים בכביש המהיר מריט פארקוויי, בין גריניץ' לסטמפורד. המחקר מצא כי הקו של דור הרחיק את כלי הרכב מקו ההפרדה שבמרכז הכביש, והסיט אותם לעבר מרכז הנתיב שלהם. הוא גם צמצם את פערי המהירות בין הנהיגה ביום לנהיגה בלילה. במילים אחרות, המחקר סיפק הוכחה מדעית לכך שקו אחד בלבד יכול לשנות באופן דרמטי את התנהגותם של בני אדם.

הממצאים קיבלו עד מהרה חיזוק מניסוי דומה שנערך בקטע כביש במדינת ניו יורק, שכונה "עמק המוות". בחמשת החודשים שקדמו לסימון הקו של דור אירעו במסדרון התחבורה המסוכן הזה 40 תאונות. בחמשת החודשים שלאחר מכן אירעו בו רק 14.

כעת, לאחר שהיו בידיו נתונים, דור פעל ללא לאות כדי להביא אותם לידיהם של האנשים שיכלו לצבוע את הקו בכבישי נוספים. הוא שלח דוחות התקדמות חודשיים לרשימת תפוצה שכללה את נציבי הכבישים של כל 48 המדינות בארה"ב. הוא הציע כתבות לפרסומים בשם "בטר רודס" ו"טראפיק אנג'ינירינג". הוא כתב מכתבים לכל מי שיכול היה להפוך את הרעיון שלו למציאות, ממושלים ועד כוכב ברודוויי והנשיא לשעבר הרברט הובר.

ייתכן כי אחרים חשבו על קווי שוליים עוד לפני דור, אך הוא היה זה שניצל את השפעתו כדי להפוך אותם לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום.

כמו פתקיות דביקות, מזוודות על גלגלים והקו הצהוב המציין דאון ראשון בפוטבול, גם הקו הלבן הרציף בצדי הכבישים נראה כיום מובן מאליו. אבל פעם הוא נשמע כמו רעיון מהפכני.

"צבע יותר זול מדם"

כאשר דור החל לקדם את הרעיון שלו, הסוכנות שהייתה מופקדת על בטיחות הכבישים בארה"ב הזהירה במפורש מפני סימון קווי שוליים, מחשש שהם יבלבלו את הנהגים. פירוש הדבר היה שהוא ניסה לשכנע את המדינות להוציא כסף על דבר שלדברי הרשויות כלל לא היה נחוץ, ושאותו הן גם דחו כיקר מדי. עלות הסימון עמדה על 50 דולר לכל מייל של קו, סכום שלדעת גורמי הממשל היה בזבוז של 50 דולר. דור, לעומת זאת, ראה בכך מציאה.

"צבע", כתב הניו יורק דיילי מירור, "זול יותר מדם".

אך גם ההיגיון הכלכלי הזה לא שכנע את הפקידים. דור המשיך לנסות לרתום אותם לרעיון, והמשיך להיכשל. "איננו מכירים מקומות שבהם אנו סבורים שסימון קווי שוליים יניב תועלת המצדיקה שימוש נרחב בהם", כתב לו מנהל רשות הכבישים של אוהיו.

זמן קצר לאחר מכן כבר נעשה שימוש נרחב בקווי שוליים באוהיו, שהפכה למעין מעבדת ניסוי לרעיון של דור. כדי למדוד את יעילותו, המדינה ערכה ניסוי מבוקר, והחליטה אם לסמן כבישים או להשאירם ללא סימון באמצעות הטלת מטבע. התוצאות היו חד־משמעיות. במהלך השנה שלאחר מכן נרשמו בכבישים שסומנו פחות תאונות באופן משמעותי, וכן ירידה של 37% במספר ההרוגים והפצועים.

עם נתונים כאלה, זה היה רק עניין של זמן עד שהקו הפך מרעיון שמרתיעים מפניו, לרעיון מאושר, ומשם הפך לנפוץ בכל מקום.

בתוך פחות מעשור הקו של דור הפך לפופולרי כל־כך, עד שאנשים תהו כיצד אי־פעם הסתדרו בלעדיו. "הציבור דורש זאת", גורם בלשכת הכבישים הציבוריים הכריז בשנת 1958. "בכל מקום נהגים אומרים: 'זה הדבר הטוב ביותר שראינו אי־פעם'". מרגע שראו אותו, הם כבר לא יכלו להתעלם ממנו.

לפני מותו בשנת 1962 דור הספיק לראות את הרעיון שלו נמתח לאורך ארה"ב, מתפשט ברחבי העולם ומגיע עד לפתח ביתו. בוקר אחד הוא יצא מביתו וראה: משאית של מחלקת הכבישים של קונטיקט, שצבעה קו לאורך שולי הכביש.

כתבה זו תורגמה על־ידי גלובס באופן בלעדי מתוך The Wall Street Journal. לינק לכתבה המקורית באנגלית

עוד כתבות

שחר דניאל, מנכ''ל חברת אלארום טכנולוגיות/ אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, שאטרסטוק

משווי של מיליארד שקל ל־50 מיליון: חקירת FBI הקריסה את מניית אלארום

הרשויות האמריקאיות חוקרות את הקשר של חברת איסוף הנתונים הישראלית לשימוש זדוני שנעשה לכאורה ברשתות אותן היא מפעילה ● אלארום דיווחה כי נתפסו דומיינים המשויכים לחברת הבת, וכי השיבושים בפעילותה עשויים להשפיע לרעה על פעילותה ועל תוצאותיה הכספיות

גלעד בר אדון / צילום: באדיבות חברת מוריה

אחרי שנה וחצי בלי: מנכ"ל חדש לחברת נגה

לגלובס נודע כי גלעד בר אדון הוא זה שיעמוד בראש החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל ● זאת, לאחר שנה וחצי ללא מנכ״ל מאז התפטרותו של שאול גולדשטיין

איתי רופמן (ושימפנזה) / עיבוד: אלבום פרטי

הישראלי שחי תחת שלטון אל-קאעדה כדי להציל את השימפנזים

כנער שמע איתי רופמן שבריכת החורף של הרצליה נידונה להשמדה - וכדי להצילה יצר קשר עם לא אחרת מאשר ג'יין גודול ● כשהמדענית פורצת הדרך זיהתה את התשוקה שלו לטבע, היא בנתה עבורו תוכנית חיים שלמה בחקר השימפנזים ● את שנותיו הבאות בילה לצדם במאלי - תחת איום אל-קאעדה ● היום הוא פועל כדי להקנות להם זכויות אדם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

האם וול סטריט בדרך למפולת? האינדיקטור של וורן באפט והנתון שלא נראה 155 שנה

בעוד הבורסה האמריקאית ממשיכה לשבור שיאים, מתחת לפני השטח מצטברים איומים שמזכירים את ימי בועת הדוט קום ● עם מינוף ברמה חסרת תקדים, תמחור מנותק מהמציאות, גל אינפלציה חדש שמתודלק ע"י מהפכת ה־AI ופצצת זמן פיננסית שמגיעה מכיוון יפן - הכלכלנים מזהירים: כשהכול נראה מושלם מדי, כל זעזוע מאקרו קטן עלול להוביל לתיקון כואב

שלט עם תמונה של המנהיג העליון של איראן, אייתוללה מוג'תבא חמינאי / צילום: ap, Anjum Naveed

מוג'תבא חמינאי ביקש להשתתף בהלוויה של אביו – וסורב

דיווח: סבב המשא ומתן הבא בין ארה"ב לאיראן ייערך ביום שבת הבא בפקיסטן ● ישראל מעריכה: מועצת השלום תכריז תוך חודשים שחמאס מפר את ההסכם ● מסע הלווייתו של עלי חמינאי נכנס  ליומו השני ● לוחם במילואים נפצע קשה בהיתקלות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים 

גברים חרדים / אילוסטרציה: Shutterstock, David Cohen 156

האוצר מתנגד לחוק יסוד לימוד תורה: מזהיר מפגיעה כלכלית ומהעלאת מסים

לפי יועמ"ש האוצר, קיים חשש ממשי שהחוק ימנע את הפחתת הנטל על משרתי המילואים ואף יתמרץ את הגברים החרדים שלא להשתלב בשוק התעסוקה ● מזהיר כי הפגיעה הכלכלית מהחוק צפויה להיות חמורה עד כדי כך, שבעוד 30 שנה הממשלה תצטרך לעלות מסים ב-16%

מסילת הרכבת החיג'אזית בצפון מערב ערב הסעודית / צילום: Shutterstock

על חשבון ישראל: טורקיה וערב הסעודית מקדמות נתיב סחר חדש

טורקיה חתמה על מזכר הבנות עם ערב הסעודית להקמה מחודשת של מסילת הרכבת החיג'אזית ● באנקרה מקווים שהיא תהווה נתיב סחר חליפי למצר הורמוז ויעקוף את תוכנית מסדרון IMEC שבו מעורבת ישראל ● מקור המימון עשוי להיות קטאר

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הממשלה הודיעה שלא תציית לפסיקת בג"ץ בעניין מועצת הרשות השנייה: "אין לכם סמכות"

הממשלה אישרה הצהרה לפיה לא תכיר בכל החלטה שתבצע מועצת הרשות השנייה, כל עוד אינה עומדת בתנאי הסף בחוק ● השרים קרעי ולוין העלו את ההצעה בעקבות פסיקת בג"ץ שהחזירה לפעולה את מועצת הרשות השנייה של הממשלה הקודמת ● ארגון העיתונאים: "ההחלטה נועדה באופן שקוף לסכל את עסקת ההייטקיסטים ברשת 13"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

המניה מכפר סבא שמככבת בוול סטריט – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בת"א מסכמת מחצית, ורוב המומחים מסמנים סקטור אחד שצפוי לזכות לרוח גבית בשנה הקרובה ● קרנות הגידור שהיכו את ת"א 125 עד כה השנה ● הסיבה שבגללה השוורים בוול סטריט לא חוששים ממחירי המניות הגבוהים ● וגם: המעבר למסלול המניות בפנסיה זינק, אך הוא לא מתאים לכולם - כך תבחרו נכון

מוג'תבא חמינאי,  המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

הקרע בצמרת באיראן מתרחב: אובדן השליטה של חמינאי ומהלכי המפתח הקרובים

מוג'תבא חמינאי אינו מצליח להשתלט על סערת המחלוקת בצמרת ● כבר בימים הקרובים עשוי חמינאי לאותת על הכיוון שאליו הוא הולך ● דיווחים ערביים: צה"ל תוקף בארטילריה בדרום רצועת עזה ● בכירים במערכת הביטחון: להימנע מהסלמה בעזה - "מעדיפים להתמקד באיראן" ● עדכונים שוטפים

סבך של חובות: צמד האחים מניו יורק הסתבך וגרר מטה את המשקיעים בת"א

קריסתה הפתאומית של סימד חשפה סבך של חובות ושעבודים באימפריית הנדל"ן של האחים שאבסלס, שגייסו מאות מיליונים מהמשקיעים בת"א וכעבור זמן קצר נעלמו עם הכסף ● תחקיר גלובס חושף: כך עקפו האחים מברוקלין, שהחלו את דרכם בעסקי המגזינים והפכו לדמויות מוכרות ולתורמים נדיבים בקהילה היהודית, את שומרי הסף והותירו את המשקיעים בת"א מול שוקת שבורה

סקר מנדטים אחד הלך בניגוד למגמה, ומה צפוי בקרבות התחתית?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: הסקרים מעידים על סטטיות במערכת הפוליטית, אבל גם על מה שאולי יכול לשבור את זה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מחשש שלא יספיקו להעביר את החוק: בוועדת חוקה דנים על פיצול הצעת החוק לפיצול תפקיד היועמ"שית

הצעת החוק עברה בתחילת בקריאה ראשונה, והיא צפויה לפצל את תפקיד היועץ המשפטי ליועץ משפטי לממשלה ולתובע כללי ● ההצעה צפויה להקשות על פתיחה בחקירה נגד בכירים בשלטון

איזו נבחרת במונדיאל נמצאת במקום הראשון בשווי השחקנים? / צילום: Shutterstock

איזו מבין הנבחרות במונדיאל היא בעלת שווי השחקנים הגבוה ביותר?

במה מובדל תמרור העצור בישראל מזה של רוב העולם, איזה כביש הוא השני באורכו בישראל, ומי המציא את ההכרעה בדו-קרב פנדלים? ● הטריוויה השבועית

לארי אליסון / צילום: ap, Evan Vucci

כיצד תרומה של 45 מיליון דולר הכניסה את לארי אליסון עמוק יותר למעגל של טראמפ

החברות האישית של המיליארדר עם הנשיא סייעה לעסקיה של אורקל ולתאגיד המדיה של בנו

הדירה וסיבוב הפרסה: כך ניצחה אם בביהמ"ש את בתה

קומת מרתף של עמותה ששימש כבית לחיילים בודדים בת"א סווג כמגורים - והארנונה הופחתה ב־230 אלף שקל בשנה • העליון אישר לרכבת ישראל לחלט ערבויות של כ־50 מיליון שקל • וביהמ"ש קבע: בת יחידה שוויתרה על ירושת אביה לא תוכל לחזור בה בחלוף חמש שנים ● 3 פסקי דין בשבוע

מוטי קופרלי / צילום: יחצ

האיש החזק ברשת חצי חינם נחשף לראשונה, והוא לא אוהב את זה בכלל

סכסוך שפרץ בין בעלי רשת הקמעונאות המצליחה, חושף מערכת יחסים עכורה ורוויית אמוציות בין מוטי קופרלי, בעל השליטה והאיש החזק ברשת, לבתו של זקי שלום ז"ל, שותפו להקמתה ● גורם בשוק: "חבל שזה יקלקל, כי חצי חינם היא אווזה שמטילה ביצי זהב"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

עולה מדרגה: הממשלה אישרה את מיזוג אלתא בתעשייה האווירית

התעשייה האווירית תמזג לתוכה את החברה בת אלתא - כך אישרה היום הממשלה ● במסגרת המהלך כלל הפעילות תעבור ללא תמורה ● על פי ההערכות, המטרה היא להגדיל את השווי המצרפי של החברה לקראת הנפקה

מליאת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ארבעה חודשים לבחירות: האם ישראל בדרך לאירוע של פעם ב-38 שנה?

החוק מעניק לכנסת יד חופשית להקדים את הבחירות, אבל הדחייה הרבה יותר בעייתית, וייתכן שלוח השנה העברי יביא את ישראל למצב שכמותו לא היה 38 שנים ● המשרוקית עושה סדר בקביעת מועד הבחירות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

דירה במגדל תמורת בית פרטי: הזוגות שעשו עסקה נדירה

ברחוב הגבורה ברובע צה"ל בקריית גת נמכר קוטג' בן 5.5 חדרים בשטח בנוי של 150 מ"ר על פני שני מפלסים, תמורת 2.6 מיליון שקל ● הנכס נמכר בעסקת "החלפת בתים", שבה המוכרים קנו את ביתם של הקונים ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון