גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

חמינאי כבר חוסל אבל החיסיון על קצא"א הוארך שוב, במחשכים

ועדת החוץ והביטחון האריכה את החיסיון על קצא"א על רקע בוררות מול איראן עד סוף השנה, מבלי לזמן לדיון את רשות החברות שמקדמת את הפרטתה ● ללא שקיפות כספית מהלך ההפרטה תקוע ● גורמים בממשלה ומחוצה לה מאשימים כי החיסיון מנוצל כדי להפוך את החברה ל"חצר אחורית" ללא פיקוח

חוסם ימי של קצא''א שנפרס בעת פריקת מיכליות נפט / צילום: קצא''א
חוסם ימי של קצא''א שנפרס בעת פריקת מיכליות נפט / צילום: קצא''א

צו החיסיון ההיסטורי על חברת האנרגיה הממשלתית קצא"א הוארך שוב עד סוף השנה בדיון סגור בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. לגלובס נודע שלמרות שברשות החברות מתכננים להפריט את קצא"א, נציגיה כלל לא הוזמנו לדיון. גורמים בממשלה ומחוצה לה מאשימים שמדובר ב"חצר האחורית של משרד האוצר" ושעל החיסיון אבד הכלח.

ועדת החוץ והביטחון החליטה במאי האחרון להאריך את החיסיון על קצא"א בשימוע קצר בלבד - עד סוף יולי. אולם, מיד עם תום התקופה פורסם במפתיע צו חדש המאריך את החיסיון עד סוף השנה.

משרד הביטחון יצא למסע רכישות, וסטארט־‏אפים בוגרים נהנו במיוחד
רשות החשמל: הפניקס אינה בעיה תחרותית בתחנת הכוח דוראד

היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה", עו"ד אלעד מן, פנה ליועצת המשפטית לממשלה וכתב כי "לפרסום התיקון בקובץ התקנות לא נלווה פרסום פומבי המסביר מתי התקבל האישור הנוסף של הוועדה, מה היו הנימוקים שהוצגו לפניה, מה השתנה מאז החלטתה הקודמת, מדוע אושרה לבסוף מלוא התקופה שהתבקשה מלכתחילה, והאם נבחנו חלופות מצומצמות יותר מבחינת היקף המידע או תקופת החיסיון", ודרש לקבל הסברים לכך.

כמו כן, לדיון כאמור לא הוזמנה רשות החברות הממשלתיות. מנהל הרשות, רועי כחלון, מקדם בימים אלה את הפרטת קצא"א - אך כל עוד מוטל חיסיון גורף על הנתונים הכספיים, הבונוסים, השכר ותוצאותיה העסקיות, ההפרטה לא יכולה לצאת לדרך. בעבר אף הצהירו נציגי הרשות בכנסת כי החיסיון מזיק לחברה ומייצר דיס־אינפורמציה.

"כשמדובר בצו רחב שיש לו השלכות ישירות על חופש העיתונות, זכות הציבור לדעת ואף אחריות פלילית, אי אפשר להסתפק בפרסום טכני ברשומות", אומר לגלובס עו"ד מן, ומוסיף כי העמותה שוקלת צעדים משפטיים בנושא.

​​מבוררות מול איראן ועד סכנה סביבתית

קצא"א הוקמה בסוף שנות ה־60 כשותפות ישראלית־איראנית להובלת נפט. הנפט התחיל לזרום תחת הסכם חשאי, אך מאז המהפכה באיראן ב־1979 השותפות התפרקה, ומאז שנות ה־90 שתי המדינות מצויות בהליכי בוררות במיליארדי דולרים. במסגרת אחת מהתביעות, ישראל חויבה בשנת 2015 לשלם מיליארד דולר לאיראן - אך במשרד האוצר הודיעו שאין בכוונתם להעביר את הכסף. לפני שנתיים פירסם ארגון "שומרים" כי התיק עדיין קיים, וישראל הביעה נכונות למשא ומתן על הסדר הפיצויים. בשנת 2017 עם תום הזיכיון הממשלתי של החברה "קו צינור אילת־אשקלון" ההיסטורית הוקמה החברה הממשלתית קצא"א במתכונתה הנוכחית, והחיסיון נשאר בתוקף.

דוח מבקר המדינה שפורסם בשנה שעברה שפך מעט אור על התנהלות החברה תוך מתיחת ביקורת על התנהלותה העסקית. בדוח נכתב ש־47% מהצנרת של החברה עוברים באזורים ברמת רגישות סביבתית גבוהה. כמו כן, תואר שהיועץ המשפטי החיצוני של החברה קיבל שכר של 7.6 מיליון שקל בשנתיים, ודובר החברה כיהן במשך שנים בלי שפורסם מכרז. עוד תואר שהחברה לא משקפת מילולית את מקורות הרווח או ההפסד שלה וכי היא לא מפרידה את הוצאות ההנהלה וההוצאות הכלליות מעלות ההכנסות - דבר שפוגע ביכולת להשוות אותה לחברות אנרגיה ממשלתיות אחרות. עוד נקבע שהעמידה ביעדים האישיים של הבכירים הייתה לפחות 95% - מה שמעיד על כך שהיו לא מספיק מאתגרים (ועל בסיסם נקבעים בונוסים).

ב־2020 חתמה קצא"א על הסכם עם החברה הישראלית־אמירתית "רד מד" להגדלת נפח הנפט והדלק המשונעים בצנרת. הדוח הציג את חילוקי הדעות בממשלה, כאשר המשרד להגנת הסביבה דרש להגביל את השינוע כדי להגן על מפרץ אילת, בניגוד לעמדת משרדים אחרים. המבקר ביקר בחריפות את החברה על הסיכון לדליפה מצנרת החברה לאחר דליפות שהתרחשו בשמורת עברונה, נחל צין והישוב משען והמלצותיו לא יושמו.

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה

"כולם יודעים הכל, אין סיבה אמיתית לחסיון"

ליקויים אלה היוו חלק מהבסיס לכוונת רשות החברות להפריט את החברה, כפי שהצהיר לאחרונה מנהל הרשות, רועי כחלון. עמדת הרשות היא שיש להסיר את החיסיון, כפי שבא לידי ביטוי בדיון בכנסת ב־2021 שבו אמר נציגה: "החיסיון הזה לא טוב לחברה. אני חושב שחלק מהדיס־אינפורמציה שיש כאן נובע מחשש שיש דברים מוסתרים".

החיסיון כה גורף, עד שבקשת עמותת "הצלחה" לקבל פרטים על הבונוסים של עובדי ובכירי קצא"א נידונה בבית המשפט במשך שנתיים וחצי, עד שהומלץ לעמותה למחוק את העתירה. בדיון שנערך בסוף החודש שעבר ביקש השופט לשמוע את טיעוני ביטחון המדינה במעמד צד אחד. באופן חריג, הוצאו מהאולם בעלי התפקידים מקצא"א, עורכי דינם ונציגי הפרקליטות שייצגו את האוצר - ובאולם נותרו רק השופט, הקלדנית ושתי נציגות משרד האוצר.

החיסיון צומצם רק פעם אחת בהיבטים סביבתיים, אך הצו מותיר בידי החברה את ההחלטה איזה מידע לשתף.

גורם במשרד האוצר ששוחח עם גלובס אומר כי "ככל הידוע לי מדובר בחיסיון פיקטיבי, כולם יודעים הכל ואין שום סיבה אמיתית. בעבר החברה גם טענה שאם היא תהיה ממשלתית זה יגרור השלכות ביטחוניות ודיפלומטיות - והנה היא ממשלתית ולא נגרם כל נזק".

הסבר אפשרי אחד לחיסיון הוא ההליכים המשפטיים מול איראן, מחשש שפרסום תוצאות עסקיות או בונוסים יאפשר לכמת את הרווחים שאותם דורשים האיראנים. ואולם, גורם ממשלתי בכיר לשעבר המכיר את החברה מקרוב אומר: "חיסלנו את חמינאי והבוררות היא הבעיה שלנו מול האיראנים? סביר יותר שההסבר הוא שהחברה הפכה לחצר האחורית של האוצר, שבה אפשר למנות אנשים בלי פיקוח, והם שומרים על זה ככה".

מאות התנגדו להארכת החיסיון: "אין הצדקה"

כשהצו המקורי פורסם להערות הציבור בשנה שעברה ניתנו 11 יום בלבד להשמיע התנגדויות והוגשו למעלה מ־300 כאלו. בתנועה לחופש המידע טענו כי "המשך החיסיון פוגע אנושות בעקרונות יסוד של המשטר הדמוקרטי בישראל, ובהם שקיפות, מנהל תקין ואמון הציבור, וכן מתעלם מהאינטרס הציבורי להחלת כללי השקיפות על פעילות החברה הממשלתית". בארגון אדם טבע ודין הדגישו שאפילו חברות ביטחוניות לא פועלות תחת חיסיון כה גורף וכי "אין כל הצדקה" להמשך הטלתו. לדבריהם, "צו החיסיון נותר על כנו כשריד אנכרוניסטי לנסיבות עובדתיות ומציאות משפטית שהשתנו מהיסוד. שהרי, הנסיבות שהתקיימו בעת הוצאת צו החיסיון, ובראשן היחסים הדיפלומטיים־כלכליים עם איראן, חדלו להתקיים מזמן".

ממשרד האוצר נמסר: "הצו אושר כדין בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת. לאורך השנים ואף בשנתיים האחרונות צומצם המידע החסוי כך שהחיסיון אינו גורף, ובצו אף מפורטים נושאים שהמידע העוסק בהם אינו סודי".

מיו"ר ועדת חוץ וביטחון ח"כ בועז ביסמוט, נמסר: "לדיונים החסויים זומנו כלל הגורמים הרלוונטיים לנושא. בדיונים הפתוחים אפשרנו לכל גורם שביקש להשתתף לקחת חלק. רשות החברות מעולם לא פנתה לוועדה בבקשה להשתתף".

מקצא"א נמסר: "החיסיון מטופל על ידי הגורמים המשפטיים מטעם המדינה מטעמי ביטחון לאומי. קצא"א איננה גורם הקובע את הרכב הדיון בוועדת חוץ וביטחון".

עוד כתבות

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: רמי זרנגר

הדוחות נראו כמו הצלחה מסחררת, ואז המניה הביטחונית צללה

יצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים נקסט ויז'ן הציגה זינוק של 138% בהכנסות הרבעון השני והעלתה את תחזית ההכנסות השנתית שלה בפעם השנייה מתחילת השנה ● אז מדוע נפלה המניה שהפכה בשנים האחרונות ללהיט המשקיעים?

בנקים בישראל

גם אחרי הורדת הריבית: באיזה בנק עדיין תקבלו פיקדון שנותן 6% בשנה?

לפי נתוני בנק ישראל, הריבית הממוצעת על פיקדונות לחצי שנה עד שנה ירדה ביולי ל־3.59%, לעומת 3.94% באפריל ● הפערים בין הבנקים משמעותיים, והריבית על הפיקדונות נעה בין 2.9% ל־6% ● בזמן שהפחתות הריבית מתגלגלות במהירות לפיקדונות, במשכנתאות הירידה מתונה יותר

כמה באמת עולה השקעה בקרנות הגידור בנאמנות / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה באמת עולה השקעה בקרנות הגידור בנאמנות? יותר משחשבתם

קרנות הגידור בנאמנות, שהוסדרו רשמית לאחרונה, מציעות מכשירי השקעה מורכבים להמונים, בתמורה לגביית 20% מהרווחים ● אלא שמקרה אחד ממחיש שלא צריך להיות גאון כדי להקפיץ את הרווחים לזמן קצר, וכשמנהלי ההשקעות שותפים רק ברווחים נוצר עיוות בשוק

תובלה ימית / צילום: Shutterstock, Alexey Lesik

"בדרך לאלביט": מלזיה החרימה מכולה לישראל

המכולה הוחרמה באחד מנתיבי השיט העמוסים בעולם שמחברים את סין למערב ● "כל ניסיון לייצא סחורות לישראל – במישרין או בעקיפין – בניגוד לחוק ולתקנו תהממשלתיות, יטופל בחומרה", איימו במשמר הגבול המקומי

רחפנים של אונדס / צילום: מצגת החברה

אונדס זכתה במכרז משרד הביטחון לפיתוח דור חדש של רחפני תקיפה

היקף המכרז בו זכתה אונדס מוערך במיליוני שקלים ● התוכנית מהווה חלק ממאמץ רחב יותר לקידום יכולות הרחפנים הטקטיים של משרד הביטחון

אמיר אלרו / צילום: יוסי לזרוף

חלוץ השקעות הלונג'ביטי בישראל מסמן את הטרנדים החמים בתחום

אמיר אלרואי, מחלוצי המשקיעים בתחום הוולנס בישראל, מסביר איך המושג "לונג'ביטי" משנה את עולם הבריאות, מצביע על הטרנדים החמים ואלה שעתידים לפרוץ, ומשתף בהמלצת הזהב שלו לאריכות ימים ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

בשורה לנשים בגיל המעבר? הניסוי שהקפיץ את מניית הפארמה

החברה שפיתחה תרופה לא הורמונלית לטיפול בגלי חום ● הגוף הפיננסי שהחל לסקר את שוק הביומד ● מה נשאר מחברת הקנאביס תיקון עולם ● וההצלחה של יורוג'ן הישראלית עם מוצר לטיפול בסרטן ● השבוע בביומד

תיעוד מרעידת האדמה בקולומביה / צילום: ap

תיעודים דרמטיים: רעידת אדמה בעוצמה 7.4 הכתה בקולומביה, לפחות 111 בני אדם נהרגו

השירות הגיאולוגי הקולומביאני דיווח כי מוקד רעידת האדמה היה במערב המדינה • תושבים דיווחו כי הרעידה אף הורגשה עד לגבול עם ונצואלה ממזרח • דיווחים על הרוגים, לכודים, נפגעים ונזק כבד למבנים התקבלו בכמה מוקדים • "זה היה נשמע כמו פצצה", העידו תושבים • שר החוץ גדעון סער, שביקר לפני כמה ימים במדינה, הציע סיוע ישראלי: "מחשבותיי ותפילותיי עם העם הקולומביאני"

שמעון אבדורהם, מנכ''ל אמות / צילום: אבישי פינקלשטיין

מנכ"ל אמות: "מורגשת התעוררות בשוק המשרדים, עדיין קשה לסגור עסקאות מחוץ לת"א"

מנכ"ל אמות שמעון אבודרהם אומר כי לאחר הפסקת האש ניכרת עלייה בפעילות בשוק המשרדים, בעיקר במע"ר תל אביב, אך מחוץ לעיר עדיין קשה יותר לסגור עסקאות ● ב־ToHa2 נחתמו חוזים, ומתנהלים מגעים מתקדמים על כ־75% מהשטחים, לעומת תפוסה של 43% ברבעון הקודם ● ה־NOI של החברה עלה בכ־3%, והרווח הנקי טיפס בכ־10% ל־329 מיליון שקל

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אחרי זינוק של כמעט פי 3 במניה: אינטל גייסה 20 מיליארד דולר

ענקית השבבים ניצלה את הזינוק במניה כדי לגייס הון ולממן את הזדמנויות הצמיחה בעידן הבינה המלאכותית ● החברה תכננה לגייס 15 מיליארד דולר, אך לבסוף גייסה 20 מיליארד

מצלמת מהירות / צילום: Shutterstock

לאן הולך הכסף מהקנסות על מהירות?

בתוך סערת מצלמות המהירות, רבים דיברו על "הקופה הקטנה" של המשטרה ● אבל במציאות זה לא עובד ככה ● המשרוקית מסבירה

ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני / צילום: ap, Yuki Iwamura

חדשות רעות לממדאני: ביהמ"ש בולם את תוכנית המיסוי לדירה שנייה

ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני רצה להשית מס חדש על תושבי העיר - מס דירה שנייה ● עם זאת, שופט בית המשפט בסטטן איילנד החליט לחסום זמנית את אכיפת המס

מייסדי וונדרפול, בר וינקלר ורועי ללזר / צילום: daniel jackont

עם 630 עובדים ופעילות בהודו ובברזיל: החברה שרוצה לגייס עוד 500 מיליון דולר

שלושה חודשים בלבד לאחר הגיוס הקודם, לגלובס נודע כי חברת ה-AI הישראלית וונדרפול יצאה לסבב ענק לפי שווי כפול ● אינסייט פרטנרס צפויה להוביל את המהלך ומחפשת שותפות נוספות לצידה ● ברקע ניצב זינוק בקצב ההכנסות, שמכוון ל־100 מיליון דולר עד סוף השנה

יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: ענבל מרמרי

מבנק לאומי וממכבי: המינויים החדשים בהנהלת כאל

לגלובס נודע כי שתי בכירות חדשות שבאות מעולמות שונים מתחום כרטיסי האשראי יתברגו בצמרת כאל - זוהרית יוגב, שהייתה סגנית ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי, וטוני כהן, מנכ"לית רשת מרפאות השיניים מכבידנט

וורן באפט ומייקל ברי / צילומים: AP-Nati Harnik, reuters-Nancy Kaszerman via ZUMA Wire

לא מסתדרת בלי באפט? מייקל ברי מאבד אמון בברקשייר

ברי, המשקיע המפורסם, אומר כי ברקשייר האת'אוויי כבר אינה השקעה אטרקטיבית בעיניו, לאחר פרישתו של וורן באפט מתפקיד המנכ"ל והעברת המושכות לגרג אבל

מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Reuters, KCNA

תקדים בינלאומי: בורסת הקריפטו שתובעת מצפון קוריאה 1.5 מיליארד דולר

בורסת ביביט תובעת בבית משפט פדרלי בוושינגטון את צפון קוריאה, בטענה שקבוצת ההאקרים לזרוס פועלת בחסות המשטר וגנבה ממנה חצי מיליון מטבעות אתריום בשווי של 1.5 מיליארד דולר ● בית המשפט הורה על הקפאת הנכסים, אבל רוב הכסף כבר הולבן ונעלם ברשת

קיסו, ההנפקה צפויה בקרוב / צילום: יואב גורין

אחרי שורה של עיכובים והתפשרות על השווי: קיסו תנסה להנפיק לפי שווי של 330 מיליון שקל

רשת המסעדות האסייתיות, שבשליטת רותם טחן ונועם גבאי, פרסמה תשקיף מעודכן לקראת הנפקה של מניותיה בת"א ● בעלי השליטה, רותם טחן ונועם גבאי, ימכרו לציבור מניות בכ-43 מיליון שקל

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס התרסקה ב-25% ביומיים - בית ההשקעות שמזהה הזדמנות

המשקיעים נבהלו מהצניחה החדה בתזרים המזומנים ומהורדת תחזית שיעור ההמרה ● אך בוויליאם בלייר טוענים כי מדובר בהשקעות שנועדו לתמוך בצמיחה העתידית ומאשררים את המלצת "תשואת יתר" למניה

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים מציג: גם עם מס וריבית יורדת אפשר להרוויח 2.5 מיליארד ש' ברבעון

הרווח של הבנק ספג ירידה קלה ברבעון השני של השנה אך עדיין נמצא ברמות גבוהות במיוחד ● התשואה על ההון נשחקה מעט ל־15%, אך הבנק "הצליח לשמר את המרווח הפיננסי שלו"

סניף של רשת Sephora / צילום: Reuters, BELGA PHOTO MARIUS BURGELMAN

ספורה לא תגיע לארץ: "זו עסקת ריסייל חד־פעמית למוצרים שייצורם הופסק"

החגיגות בישראל לקראת הגעתה של רשת הביוטי הבינלאומית ספורה היו מוגזמות ● בעקבות ההכרזה המדוברת, במטה הבינלאומי מתכננים להבהיר כי לספורה אין כוונה להגיע בקרוב לישראל, וכי מדובר במכירה זמנית של מוצרים מצומצמים מהמותג הפרטי