גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

לאחר צווי המעצר נגד נתניהו ופוטין: בית הדין בהאג נאבק על קיומו

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב טוענת שבנק מצרי סייע לאיראן לעקוף סנקציות באמצעות עסקאות של כ־1.8 מיליארד דולר דרך סניפיו באמירויות; ביה"ד הפלילי הבינ"ל מתמודד עם לחץ מצד ארה"ב ומדינות נוספות בעקבות צווי המעצר נגד נתניהו ופוטין; וארה"ב חידשה את אזהרת המסע לישראל ברמה 3 ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

1 בארה"ב מאשימים בנק מצרי שסייע לאיראן לעקוף את הסנקציות

הבנק המרכזי של איחוד האמירויות הודיע כי יבחן את פעילות Banque Misr במדינה, לאחר שמשרד האוצר האמריקאי טען כי סניפיו באמירויות סייעו לאיראן לעקוף את הסנקציות, כך לפי הניו יורק טיימס.

במוקד הטענות עומדות עסקאות בהיקף של כ־1.8 מיליארד דולר, שעברו דרך הסניפים בין ינואר 2024 ליוני 2026. לפי האמריקאים, חלק מהכספים הועברו במסגרת מערך של חברות וגורמים פיננסיים שאיפשרו לאיראן להמשיך להעביר כספים ולקבל גישה לדולרים למרות הסנקציות. משרד האוצר האמריקאי אף הגדיר את הבנק כ"צומת קריטי בגישה של המשטר האיראני לדולרים אמריקאים".

הסכם היסטורי? ייקח זמן עד שהנפט מוונצואלה יחלחל לכלכלה האמריקאית
ארדואן מאיים, ולא רק על ישראל: הסיבה שעסקת הענק נחתמת דווקא עכשיו

בעקבות הממצאים מציע משרד האוצר לנתק את סניפי Banque Misr באמירויות מהמערכת הפיננסית האמריקאית ולאסור על מוסדות פיננסיים בארה"ב לעבוד עמם. לפי המשרד, הבנק ביצע בין היתר עסקאות עבור חברות קש שפעלו באמירויות, שחלקן היו מעורבות בהעברת כספים למשרד ההגנה האיראני ולמשמרות המהפכה. שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט הבהיר כי המהלך הוא חלק מהלחץ הכלכלי המחודש שמפעיל ממשל טראמפ על איראן. לדבריו, "משרד האוצר הבטיח לנתק כל עורק כלכלי שנותר לטהרן ולשים סוף אחת ולתמיד לאיום מצד המשטר האיראני".

הפרשה מפנה כעת את הזרקור גם לאיחוד האמירויות, שמקיימת קשרי מסחר ענפים עם איראן למרות המתיחות הפוליטית בין המדינות. במשך שנים הייתה דובאי מרכז חשוב למסחר האיראני, ולפי הרשויות האמריקאיות פעלו בה גם חברות ומתווכים שסייעו לטהרן לעקוף את הסנקציות. Banque Misr מסר בתגובה כי הוא מתייחס לטענות "במלוא הרצינות ותשומת־הלב" ומתכוון לשתף פעולה עם משרד האוצר האמריקאי. הבנק המרכזי של האמירויות, מצדו, הודיע כי הוא בוחן את האפשרויות בנוגע למעמדו של הבנק במדינה, במקרה שוושינגטון תחליט להתקדם עם המהלך.

עוד לפי הכתוב, הפרשה מגיעה בעיתוי רגיש במיוחד. מוקדם יותר החודש הודיעה איחוד האמירויות על הפסקת המסחר והפעילות הפיננסית עם איראן, ויום לאחר מכן הכריז ממשל טראמפ על חידוש המערכה הכלכלית נגד טהרן. כעת, הטענות נגד Banque Misr מפנות את תשומת־הלב דווקא למערכת הפיננסית באמירויות ולשאלה עד כמה הצליחה איראן להשתמש בה בשנים האחרונות כדי להמשיך להעביר כספים למרות הסנקציות האמריקאיות.

מאת ויויאן נריים, מתוך "הניו יורק טיימס". לקריאת הכתבה המלאה

2 בעימות עם ארה"ב, רוסיה ומדינות נוספות: בית הדין בהאג במשבר

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג נקלע לאחד המשברים הקשים בתולדותיו, זאת בין היתר לאחר שהוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כך לפי הוול סטריט ג'ורנל. במשך שנים ספג בית הדין ביקורת על כך שהוא מתמקד בעיקר בפשעים שבוצעו במדינות אפריקאיות, בעוד מנהיגיהן של מדינות חזקות כמעט שאינם נדרשים לתת דין וחשבון בפניו. צווי המעצר נגד נתניהו ופוטין נועדו להראות שגם מנהיגים רבי עוצמה אינם חסינים. אלא שהמהלך הכניס את בית הדין לעימות עם ארה"ב, רוסיה ומדינות נוספות, וכעת מאיים גם על יכולתו להמשיך לפעול.

העימות החריף במיוחד בעקבות צו המעצר נגד נתניהו. ממשל טראמפ הטיל סנקציות על נשיאת בית הדין, טומוקו אקאנה, ועל עבדולאי סייה, שמוביל את החקירה נגד ישראל. במקביל, התברר שוב עד כמה קשה לבית הדין לאכוף את החלטותיו. פוטין כבר ביקר במונגוליה ובטג'יקיסטן, שתיהן חברות בבית הדין, אך אף אחת מהן לא נענתה לדרישה לעצור אותו. גם באירופה עלו ספקות אם כל המדינות החברות אכן יעצרו את נתניהו במקרה שיגיע לשטחן.

הלחץ האמריקאי כבר משפיע על בית הדין בפועל. ונצואלה וצ'אד הודיעו כי יפרשו מאמנת רומא, שעל בסיסה הוקם בית הדין, והסנקציות אף הקשו על העבודה השוטפת שלו. לפי הכתבה, מחשש שמיקרוסופט תפסיק לספק לו שירותים, בית הדין ויתר על תוכנות אופיס ועבר למערכת קוד פתוח גרמנית, שלדברי גורמים פנימיים דווקא הקשתה על העבודה. אלא שמאחורי המשבר הנוכחי מסתתרת בעיה ותיקה יותר: לבית הדין אין כוח משטרתי משלו, ולכן הוא תלוי במדינות החברות כדי לעצור את האנשים שנגדם הוא מוציא צווים. מאז הקמתו הורשעו בו תשעה בני אדם בעבירות המרכזיות של פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, וכולם ממדינות אפריקה. סטיבן ראפ, לשעבר השגריר האמריקאי לענייני פשעי מלחמה, מסכם את הבעיה כך: "הבעיה הכללית שלו היא שהוא לא מצליח להביא את האחראים למעצר". לדבריו, "בית הדין לא היה אפקטיבי כמוסד משפטי אפילו במקרים שבהם האחראים כבר היו בידיו".

לכל אלה נוסף גם משבר פנימי. התובע הראשי כרים חאן הודח בחודש שעבר בעקבות טענות שלפיהן כפה יחסי מין על אחת מעובדותיו במספר מקרים לאורך חודשים. הפרשה פגעה באמינותו של מוסד שאמור, בין היתר, להעמיד לדין חשודים בעבירות מין במסגרת פשעי מלחמה. במקביל, החקירה נגד ישראל וצו המעצר נגד נתניהו הפכו את היחסים עם ארה"ב לעימות של ממש. שר החוץ מרקו רוביו הסביר את ההתנגדות האמריקאית ואמר כי "בית הדין הפלילי הבינלאומי ניסה שוב ושוב להחיל את סמכותו על אזרחי ארה"ב ומדינות אחרות שלא הסכימו לסמכותו ולא אשררו את אמנת רומא". לדבריו, הדבר "יוצר תקדים מסוכן לכל המדינות". אלא שב"וול סטריט ג'ורנל" מזכירים כי ב־2022, כשהיה סנאטור, רוביו דווקא תמך בקריאה לבית הדין לחקור פשעי מלחמה באוקראינה.

כאן נמצאת גם הבעיה הגדולה שעמה מתמודד בית הדין כיום. הוא הוקם מתוך תפיסה שגם מנהיגי מדינות צריכים לתת דין וחשבון על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, אך אין לו דרך לאכוף את החלטותיו ללא שיתוף־פעולה מצד המדינות עצמן. בית הדין עצמו מתעקש כי סמכותו אינה אמורה להיות כפופה לאינטרסים של מדינות. בהחלטה נגד מונגוליה, לאחר שסירבה לעצור את פוטין, כתבו שופטי בית הדין כי הוא "עצמאי מטבעו מהשפעתן של מדינות" וכי הוא פועל "לטובת הקהילה הבינלאומית כולה". אלא שצווי המעצר נגד נתניהו ופוטין ממחישים עד כמה קשה לממש את העיקרון הזה כאשר מדינות פשוט מסרבות לשתף פעולה.

מאת מתיו דלטון, מתוך "הוול סטריט ג'ורנל". לקריאת הכתבה המלאה

3 ארה"ב ממשיכה להזהיר מנסיעה לישראל בשל המצב הביטחוני

משרד החוץ האמריקאי חידש את אזהרת המסע לישראל וקורא לאזרחים לשקול מחדש נסיעה למדינה בשל חשש מטרור, אי־שקט ביטחוני והסלמה אפשרית, כך לפי פוקס ניוז. חשוב להדגיש שרמת האזהרה הכללית לא השתנתה והיא נותרה ברמה 3, כלומר "שקלו מחדש את הנסיעה". עם זאת, באזורים מסוימים בישראל נותרה בתוקף רמה 4, הרמה הגבוהה ביותר, שמשמעותה המלצה שלא להגיע כלל. באזהרה מדגיש משרד החוץ כי המצב הביטחוני בישראל יכול להשתנות במהירות וכי "אלימות יכולה להתרחש ללא התרעה".

ההגבלות החמורות ביותר נוגעות לאזורים הסמוכים לרצועת עזה, לחלקים בצפון ישראל ולאזור הגבול עם מצרים. גם עובדי ממשל אמריקאים בישראל מוגבלים בנסיעה לאזורים האלה. לפי האזהרה, ניתן להטיל עליהם מגבלות נוספות "בהתרעה קצרה מאוד או ללא התרעה כלל", במקרה של החרפה במצב הביטחוני או הופעת איום חדש. לצד זאת, העדכון האחרון כלל גם הקלה אחת: בני משפחותיהם של עובדי ממשל אמריקאים יכולים כעת להצטרף אליהם בישראל.

למי שבוחר בכל זאת להגיע לישראל, ההמלצות האמריקאיות מעשיות למדי. המטיילים מתבקשים להימנע מהפגנות ומהתקהלויות, לעקוב אחר הנחיות גורמי הביטחון ולדעת היכן נמצא המקלט או המרחב המוגן הקרוב. משרד החוץ גם ממליץ להחזיק מראש תוכנית ליציאה מישראל במקרה חירום "שאינה תלויה בסיוע של ממשלת ארה"ב". בנוסף, מומלץ לרכוש ביטוח נסיעות ולוודא שהוא כולל כיסוי לטיפול רפואי, פינוי וביטול הנסיעה.

הנקודה המרכזית היא שלא מדובר באיסור גורף על נסיעה לישראל, אלא בתזכורת אמריקאית לכך שהמצב יכול להשתנות במהירות ושחלק מהאזורים במדינה עדיין נחשבים למסוכנים במיוחד. בפוקס ניוז מציינים כי האזהרה לישראל מצטרפת לשורה של התרעות ביטחוניות שפרסמה ארה"ב לאחרונה לגבי יעדים שונים בעולם, על רקע החשש מטרור ומהסלמה אזורית. במקרה הישראלי, המסר לאזרחים הוא להגיע רק אחרי בחינה מחודשת של הסיכון ולהיות מוכנים לשינוי מהיר בתוכניות אם המצב יחמיר.

מאת קלי מקגריל, מתוך פוקס ניוז. לקריאת הכתבה המלאה

עוד כתבות

יו''ר הפד קווין וורש ונגיד בנק ישראל אמיר ירון / צילום: AP-Rod Lamkey, Jr., טלי בוגדנובסקי

לנגיד יש מחר החלטה קשה במיוחד. אלה הסיבות

בנק ישראל עומד בפני החלטת ריבית לא פשוטה: אינפלציה נמוכה ושקל חזק תומכים בהורדה נוספת, אך המסר הניצי מוושינגטון וההקשחה באירופה משנים את המשוואה ● כשהבנקים המרכזיים בעולם מאותתים על הידוק, הורדת ריבית מקומית עלולה להפוך לסיכון

נדב אפרתי. מנכ''ל קבוצת לניר / צילום: יח''צ

עם הלוואות מ-8 בני משפחה: חברת האנרגיה שתנסה להנפיק לפי 700 מיליון שקל

קבוצת לניר פועלת לגיוס הון של 176 מיליון שקל, בזמן שהיא ממשיכה להציג הפסדים וגירעון בהון העצמי ● תמורת ההנפקה תשמש בין היתר לפירעון הלוואות שהעמידו 22 אנשים פרטיים

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

המנגנון הסודי של אנבידיה: רשת העסקאות שמאחורי הרבעון המוצלח

לצד דוחות שיא ושווי שחוצה את ה־5 טריליון דולר, מתחת לפני השטח אנבידיה הופכת למממנת הפעילה ביותר בשוק הבינה המלאכותית ● מהשקעות עתק בסטארט־אפים ועד הלוואות וערבויות ללקוחותיה הגדולים: כך עובד המנגנון הפיננסי שמתדלק את מכירות החברה

הסכם הממון העניק לאישה שתי דירות – ובית המשפט ביטל אותו

הסכם ממון שהותיר את הבעל ללא זכויות בשתי דירות בוטל, לאחר שבית המשפט קבע כי ההסכם נחתם תוך ניצול מצוקתו ● רשות התעופה האזרחית חויבה לפצות טייס שפוטר ללא שימוע ● ובסכסוך על שביל גישה משותף בצפת נקבע כי השכנים רשאים לבטל את זכות המעבר, אך יידרשו להשתתף בעלות הרחבת השביל ● 3 פסקי דין בשבוע

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

בעקבות התייקרות הדלק: המהלך שמקדם סמוטריץ’

בעקבות הזינוק במחיר הדלק, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הורה לקדם הפחתה של מס הבלו ● באוצר מגבשים כעת את גובה ההוזלה ואת המנגנון שיאפשר לה להיכנס לתוקף בתוך ימים ● ברקע: עלייה במחירי הבנזין בעולם וזינוק של כ־50% במרווח הזיקוק

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

ראש הממשלה הספרדי מאשים את ישראל במשבר ההגירה בסאוטה

ראש ממשלת ספרד טען כי "רשתות ישראליות" הפיצו מידע כוזב שתרם להסתערות של רבבות מהגרים על סאוטה בחודש שעבר ● בכך אימץ סנצ'ז טענות שנפוצו קודם לכן בחוגי השמאל הרדיקלי בספרד, שקשרו את ישראל למשבר ההגירה ● הוא לא הציג הוכחות לדבריו, ובמקביל ניקה את מרוקו מאחריות

איציק עוז, יו''ר הפניקס סוכנויות צילום: עומר עוז / צילום: עומר עוז

סוכן הביטוח שהפך למיליארדר נכנס להנפקה של בית ההשקעות

איציק עוז, יו"ר הפניקס סוכנויות, צפוי לרכוש 7% מהמניות של פסטרנק שהם, שמחפשים בעצמם להיכנס לתחום הסוכנויות ● ההנפקה מתוכננת להמשך החודש לפי שווי של 280 מיליון שקל

הראל ויזל וניר הורוביץ / צילום: דימה טליאנסקי

המהפך של טרמינל איקס: במקום למכור מותגים של אחרים, קונים אותם

טרמינל איקס הפכה לאחד ממנועי הצמיחה של קבוצת פוקס, עם קפיצה של כ־20% במכירות הרבעון ל־161 מיליון שקל ● הנתונים מוכיחים כי האסטרטגיה לרכישת מותגים עצמאיים, שאחראים לכמעט רבע מהכנסות החברה, הוכיחה את עצמה ● מה היעדים הבאים שהמנכ"ל מסמן?

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום הקרקע בשדה דב: הגרלת המגרשים נדחתה, אדם טבע ודין מתנגדת למחיקת העתירה

ביהמ"ש קבע כי בשלב זה אין לקדם את הגרלת המתחמים לחלוקת הזכויות בין בעלי הקרקעות בשדה דב, זאת לאחר שחלק מבעלי הזכויות ביקשו להמתין עד להתבהרות היקף הזיהום בקרקע ● בתוך כך, אדם טבע ודין מתנגדת למחיקת העתירה בנושא זיהום הקרקעות בשדה דב, למרות המלצת בג"ץ

קרן כליפה / צילום: ויקטור לוי

המוסדיים שמו ברקס למצנח הזהב של מנכ"לית ג'י סיטי

חברת הנדל"ן המניב החליטה להסיר מסדר היום של אספת בעלי המניות את אישור התגמול המיוחד לקרן כליפה, המנכ"לית הנכנסת, בעקבות התנגדות מוסדיים ● בשוק טענו מוקדם יותר החודש, כי המהלך היווה אחד הגורמים לפיצוץ עסקת הענק למכירת ג'י סיטי לידי צחי אבו

עמית לנג וצביקה אקרשטיין / צילום: מקורות, איל יצהר

"זיהינו חריקות בתוך הבית": באקרשטיין מצאו את האחראי לתוצאות החלשות

דוחות מאכזבים שלחו את מניית יצרנית הבטון לתשתיות לירידה דו ספרתית ביומיים, ואת המנכ"ל עמית לנג לביתו ● צביקה אקרשטיין, מבעלי החברה, יחליפו: "החברה זקוקה כעת לניהול ממוקד"

עמדת אוואטר הולוגרפי המבוססת על AI של רשת מלונות אסטרל / צילום: רשת מלונות אסטרל

לראשונה בישראל: מלון מלכת שבא יטמיע אווטאר הולוגרפי מבוסס AI

רשת מלונות אסטרל תציב במלון מלכת שבא באילת עמדת קבלה עם אווטאר הולוגרפי מבוסס AI, לראשונה בענף המלונאות בישראל ● וגם: לשכת אביב של הבונים החופשיים הקימה קרן מלגות חדשה לסטודנטים בהיקף של 750 אלף שקל ● אירועים ומינויים

איסלנד / צילום: Shutterstock

תושבי איסלנד דחו במשאל עם שיחות על הצטרפות לאיחוד האירופי

מספירת הרוב המכריע של הקולות במשאל העם באיסלנד עולה כי יש רוב למתנגדי חידוש השיחות עם האיחוד האירופי ● לפי התוצאות הכמעט-סופיות, מחנה ה"לא" קיבל 52.5% מהקולות, לעומת 47.5% למחנה ה"כן"

שותפי קרן ווליו LBH - מימין: שמעון בן חמו, עופר לינצ׳בסקי ויאיר אפרתי / צילום: טניה שיין

הראל ויזל וגד פרופר שותפים: המרוויחים המפתיעים ממיזוג הנדל"ן של דן

אחרי שמכרה את פעילות התחבורה של דן ברווח של למעלה ממיליארד שקל, קרן ווליו־LBH בדרך להצפת ערך נוספת באמצעות מיזוג פעילות הנדל"ן של דן עם דוניץ ● לא רק הקרן תיהנה מהעסקה שתניב לה פי 5 על הכסף, אלא גם שורת בעלי הון כמו הראל ויזל, דוד פתאל וגד פרופר

פרופ' ענת בן דוד, מובילת מיזם ''זה ב-AI'' / צילום: תמיר נוי

ליברמן ואיזנקוט רוכבים על סוס? מיזם חדש בודק אם זה אמיתי ומתי זה לגיטימי

המיזם המחקרי "זה ב־AI" של האוניברסיטה הפתוחה, בהובלת פרופ' ענת בן דוד, מנטר את חשבונות המפלגות והמועמדים ומזהה שימושים בבינה מלאכותית ● החל מהיום תארח המשרוקית של גלובס את המיזם, שיסקור את השימוש השבועי ב־AI בתעמולה

צילום: Shutterstock

המחיר של המכוניות הללו מושך, אבל הרוכשים מיד שנייה יחטפו את המכה

כלי רכב ענקיים, מאובזרים וזולים עם הנעות חשמליות והיברידיות כובשים את השוק הישראלי ● אבל מאחורי המחיר האטרקטיבי, שלעתים קרובות מסובסד מטעמים תחרותיים, מסתתרות עלויות פוטנציאליות משמעותיות באגף החלפים והתחזוקה - מצמיגי ענק ועד חיישנים יקרים

שלמה רודב ורוני גת / צילום: יח''צ, תמר מצפי

האקזיט בתפוגן ומכירת משקאות ברצועה הקפיצו את רווחי קרור של רודב וגת

חברת המשקאות יפאורה סבלה ברבעון השני מירידה בהכנסות בעקבות העיתוי של פסח והשבתה של קווי ייצור, שקוזזה באופן חלקי ממכירה של מוצריה לרצועת עזה ● מכירת תפוגן הקפיצה את הרווח הנקי ב-65%

ישי רוט, מנכ''ל קבוצת שובל הנדסה / צילום: יניר סלע

הנדל"ניסט שמגלה: הסיבה שאני לא קונה לבת שלי דירה בישראל

ישי רוט, מנכ"ל קבוצת שובל הנדסה, מסביר מדוע החברה מעדיפה פרויקטים ביקנעם, בעכו ובחיפה ומתרחקת מתל אביב ● וגם: למה הוא קורא להוריד את מס הרכישה על דירות יד שנייה למשקיעים, ואיך זה קשור לדירה של הבת שלו?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

העסקה הושלמה: התקבל האישור הסופי למכירת הוט מובייל

משרד התקשורת נתן אור ירוק למכירת חברת הסלולר הוט מובייל לדלק ישראל, קיסטון ולאומי פרטנרס, לאחר שרשות התחרות אישרה את העסקה בתחילת החודש ● העסקה משקפת להוט מובייל שווי של כ-1.2 מיליארד שקל

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

באנקרה הגיבו בזעם: יוון מקימה בסיס מל"טים ברודוס

כותרות העיתונים בעולם: האשמות רבות נגד ישראל זרמו מטורקיה מאז ה־7 באוקטובר, אבל זו החדשה היא שישראל רוקחת מזימה להפעיל כוחות כורדיים בצפון סוריה לצורך סיכול תהליך השלום שמוביל הנשיא א־שרע; וגם: יוון מקימה בסיס מל"טים בים האגאי, וישראל עשויה להשתלב בו ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל