גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

ממצרים להודו וארה"ב: מנהיג סין פתח בסיבוב חובק עולם

מוועידת הפסגה ופגישות פרטיות עם פוטין בקירגיזסטן, ועד הביקור הצפוי בבית הלבן ● אחרי שנה בה אירח מעל 20 מנהיגים בסין, שי ג'ינפינג החל בסבב ביקורים עולמי ● היכן הוא יבקר ומה הוא מנסה להשיג?

נשיא סין שי ג'ינפינג (משמאל), ונשיא קירגיזסטן סאדיר ג'פארוב / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidency
נשיא סין שי ג'ינפינג (משמאל), ונשיא קירגיזסטן סאדיר ג'פארוב / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidency

נשיא סין שי ג'ינפינג התחיל ביום ב' סבב פגישות עולמי עם כמה מהמנהיגים הבולטים בעולם. הסבב נפתח בקירגיזסטן, לפסגה בת יומיים של ארגון שנגחאי לשיתוף פעולה (SCO).

ראש ממשלת ספרד מאשים את ישראל במשבר ההגירה בסאוטה
הסכם היסטורי? ייקח זמן עד שהנפט מונצואלה יחלחל לכלכלה האמריקאית

מקירגיזסטן נשיא סין צפוי להמשיך למצרים, משם הוא עשוי להמשיך להודו למפגש הפסגה של ארגון BRICS (אין אימות להשתתפותו) שמתקיים בשבוע הבא, ובסוף החודש יגיע שי לפגישה עם דונלד טראמפ בבית הלבן.

מה עומד מאחורי הסיבוב העולמי החריג, עם מי ייפגש שי, ומה הוא מנסה להשיג?

תחנה ראשונה: קירגיזסטן

על הנייר, ארגון שנגחאי לשיתוף פעולה עוסק בשיתוף פעולה כלכלי וביטחוני בין מדינות המזרח, וכולל את סין, רוסיה, הודו, פקיסטן, איראן, בלארוס.

בפועל, בשנים האחרונות הפסגה הפכה לבמה שבה סין ורוסיה מנסות לקדם סדר עולמי חדש ולהציג אלטרנטיבה למוסדות ולבריתות שמובילות ארצות הברית ומדינות המערב.

כשהגיע ביום ראשון לבישקק, בירת קירגיזסטן, דיבר שי על 'תקופת זהב' ביחסים בין המדינות. מאחורי הניסוח החגיגי עומד שינוי עמוק יותר. סין פועלת כדי להרחיב את הנוכחות הכלכלית והמדינית שלה במרכז אסיה, אזור שנחשב כבר שנים דווקא לחצר האחורית של מוסקבה.

עיתוי הפסגה לא מקרי. ארבע וחצי שנים חלפו מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה, ושישה חודשים מאז פרוץ המלחמה בין ארה"ב לאיראן, ופוטין מתכנן לנצל את הפסגה לשורת פגישות אישיות עם שי ועם מסעוד פזשכיאן, נשיא איראן, כדי להעמיק את שיתוף הפעולה הצבאי והכלכלי בין המדינות - מה שהגביר את הלחץ של וושינגטון על רוסיה וסין".

עבור המנהיג הסיני, הסיבוב העולמי חריג במיוחד. שי צמצם בשנים האחרונות באופן משמעותי את ביקוריו מחוץ למדינה. אך גם בתקופה שבה שי נשאר בסין, הוא דאג שמנהיגי העולם יגיעו אליו: יותר מ־20 מנהיגים, בהם טראמפ, ביקרו בבייג'ינג בשנה החולפת.

אבל השבוע בבישקק הוא פותח תקופה דיפלומטית עמוסה. לאחר קירגיזסטן הוא צפוי, כאמור, לערוך ביקור ממלכתי במצרים, הראשון שלו במדינה זה עשור.

בשנים האחרונות הרחיבה סין את נוכחותה באזור תעלת סואץ. ולמצרים יש משהו שבייג'ינג זקוקה לו דווקא כעת - גישה ומידע.

קהיר מדברת עם ישראל, עם מדינות המפרץ, עם הפלסטינים ועם ארה"ב; היא מעורבת ישירות בעזה ובביטחון הים האדום; והיא יכולה לספק לשי הערכה מקרוב של האופן שבו השחקנים המרכזיים באזור קוראים את המצב ולאן הוא עשוי להתפתח.

בהמשך צפוי שי להגיע לניו דלהי לפסגת BRICS (בריקס). בסוף ספטמבר צפוי לו גם ביקור בוושינגטון ופגישה עם טראמפ.

הביקור האפשרי בהודו, לראשונה זה 7 שנים, מעיד על השיפור ביחסים בין המדינות בשנה האחרונה, לאחר תקופה של מתיחות סביב סכסוך הגבולות.

הטיסות הישירות חודשו, נתיבי סחר נפתחו מחדש, ובמרץ הקלה הודו חלק מהמגבלות על השקעות סיניות במדינה. בשבוע שעבר הסכימו הצדדים גם לנסות להתקדם בפתרון סכסוכי הגבול ביניהם.

עם זאת, ברור שככל שהודו צומחת, התחרות הכלכלית והטכנולוגית בין המדינות רק הולכת ומעמיקה.

המרכז החדש - סין

בשנה שעברה שי, מודי ופוטין נראו צוחקים יחד בפסגת שנגחאי, בזמן שוושינגטון ניהלה מלחמות סחר עם סין והודו. הסרטון הפך לוויראלי ותסכל את האמריקאים.

מאז השתנתה התמונה. טראמפ הפחית בפברואר את המכסים על הודו מ־50% ל־18%, ושתי המדינות מנהלות משא ומתן על הסכם סחר. הוא גם ביקר השנה בסין.

החודש הרחיב ממשל טראמפ את הסנקציות המשניות נגד שותפות הסחר של איראן, בין היתר בתחומי הזהב, הטכנולוגיה, הנכסים הדיגיטליים, התעופה והספנות. המטרה היא להעמיק את הבידוד הכלכלי של טהרן.

אלא שעבור סין מדובר באיום ישיר. בייג'ינג היא לקוחה מרכזית של הנפט האיראני, והיא הודיעה כי "תגן בנחישות" על האינטרסים שלה.

וכך, סבב הפגישות הנוכחי, המתקיים בצל המלחמה באיראן, חוסר היציבות בנתיבי הסחר והאנרגיה, מלחמות הסחר והמרוץ הטכנולוגי, מאפשר לסין למצב את עצמה לא רק כיריבה של ארה"ב, אלא כמעצמה מרכזית וחזקה.

כל זה יעמוד ברקע הפגישה בין שי וטראמפ בוושינגטון ב־24 בספטמבר. סוגיות הטכנולוגיה, הסחר, רוסיה ואיראן יעמדו במרכז השיחות. אבל, כאמור, עוד לפני שיגיע לבית הלבן, שי יעבור בבישקק, בקהיר וככל הנראה גם בניו דלהי.

המסלול ממחיש את המסר שסין מבקשת להעביר. בעולם שהיא רוצה לבנות, וושינגטון היא עדיין מעצמה מרכזית, אבל היא כבר לא המרכז היחיד.

מה עומד מאחורי הביקור?

קאריס וויטי, מנכ"לית ומייסדת קבוצת סיגנל העוסקת ביחסי ישראל־סין והאינדו־פסיפיק, אומרת כי "נסיעתו היחידה של שי ג'ינפינג לחו"ל עד כה השנה הייתה לצפון קוריאה. עובדה זו הופכת את רצף הנסיעות הקרוב שלו לפסגת ארגון שנגחאי לשיתוף פעולה (SCO), למצרים, ועל פי דיווחים גם לפסגת בריקס בהודו, לבולט במיוחד.

"יש המפרשים את ההתפרצות החריגה הזו של פעילות דיפלומטית בדרגים הבכירים כניסיון של בייג'ינג לנצל את היחלשות האמון בארצות הברית, במיוחד בקרב מדינות הדרום הגלובלי".

"השתתפותו הפיזית הראשונה של שי בפסגת בריקס מאז 2024, הפעם בהודו, עשויה להיות ניסיון להזכיר לחברות הארגון את תפקידה המרכזי של סין בתקופה של חוסר ודאות. היא עשויה גם להעניק לבייג'ינג הזדמנות לנסות לייצב את יחסיה עם שכנתה המרכזית, שקצב צמיחת התמ"ג שלה גבוה בכ־40% מזה של סין".

לדברי וויטי, "קיימת הסכמה רחבה שהסביבה הפכה למסוכנת יותר: הסדר הגרעיני שנקבע בתקופת המלחמה הקרה מתואר ככזה ש'הגיע באופן בלתי הפיך לקצו', חוסר היציבות בזירה הימית מאיים על נתיבי שיט מרכזיים, הארכיטקטורה הביטחונית בהובלת ארה"ב במזרח התיכון נחלשת, וחברות סיניות הפועלות מעבר לים ניצבות בפני סיכונים הולכים וגוברים. אבל אין הסכמה פנימית לגבי הצעד הבא שבייג'ינג צריכה לנקוט.

"קולות ניציים בסין טוענים כי המדינה צריכה לפתח יכולת עצמאית גדולה יותר ולאמץ עמדה ימית חזקה בהרבה, לרבות הצעות למאמץ שיימשך עשרות שנים במטרה לבסס עליונות סינית בים.

"אחרים טוענים כמעט את ההפך - שכוח צבאי לא יכול להבטיח את ביטחונה של סין, וכי האינטרסים של בייג'ינג יזכו להגנה טובה יותר באמצעות כללים בינלאומיים פתוחים, יציבים וברורים, וניהול משותף של נקודות החנק הימיות".

איך זה משתלב במהלך הדיפלומטי הנוכחי?
"הדיפלומטיה של שי נראית פחות כמו קמפיין שנועד לשכנע את הדרום הגלובלי לבחור בסין, ויותר כמו ניסיון להבין איך סין עצמה צריכה לפעול בעולם שהפך לקשה הרבה יותר", מסבירה וויטי.

"מצרים לדוגמה, תאפשר לבייג'ינג לקבל תמונה טובה יותר לגבי תעלת סואץ, הביטחון בים האדום, עזה והעולם הערבי.

"יכול מאוד להיות ששי משתמש בשיחות האלה כדי לבחון האם ההעדפה המסורתית של סין למעורבות כלכלית ולדיפלומטיה רב צדדית עדיין מספיקה, או שהגנה על האינטרסים הגלובליים המתרחבים שלה תחייב אותה למלא תפקיד ביטחוני אסרטיבי ומשמעותי בהרבה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

המתיחות מול איראן מעיקה על השווקים: הירידות בוול סטריט מתרחבות, הנפט מזנק

הדאו ג'ונס מוביל את הירידות, ה-VIX מזנק והחשש מאינפלציה דביקה חוזר לעורר הימורים על העלאת ריבית בארה"ב • נפט מסוג ברנט חצה את רף ה-90 דולר ודוחף את מניות האנרגיה לעליות • למרות הירידות: ה-S&P 500 והנאסד"ק בדרך לסיכום אוגוסט חיובי ● הזהב והביטקוין עברו לירידות ● מניית דיר מקבלת שדרוג המלצה

הפגנות בונצואלה / צילום: Reuters, IMAGO/Mario Flores

הסכם היסטורי? ייקח זמן עד שהנפט מונצואלה יחלחל לכלכלה האמריקאית

בסוף השבוע הכריז טראמפ על הסכם שישלב בין עתודות הנפט בונצואלה ליכולות ההפקה האמריקאיות ● עם זאת, בשוק לא מאמינים שמחירי הדלק בארה"ב יירד בקרוב ● ברמה הפוליטית, טראמפ משתמש בהודעה לשלוח מסר לאיראן

ג'ון טרנוס, מנכ''ל אפל החדש / צילום: צילום מסך אתר אפל

אחרי 15 שנה אפל מחליפה מנכ"ל. זה המבחן הראשון שלו

זהו יומו האחרון של טים קוק כמנכ"ל אפל, וממחר הוא יפנה את הכיסא לג'ון טרנוס, המשמש כיום כסגן נשיא בכיר להנדסת חומרה ● ב-9 בספטמבר יתקיים אירוע השקה במטה אפל בקליפורניה, שיהיה האירוע הראשון שבו טרנוס יעמוד בקדמת הבמה ● עם אילו אתגרים הוא צפוי להתמודד?

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום הקרקע בשדה דב: הגרלת המגרשים נדחתה, אדם טבע ודין מתנגדת למחיקת העתירה

ביהמ"ש קבע כי בשלב זה אין לקדם את הגרלת המתחמים לחלוקת הזכויות בין בעלי הקרקעות בשדה דב, זאת לאחר שחלק מבעלי הזכויות ביקשו להמתין עד להתבהרות היקף הזיהום בקרקע ● בתוך כך, אדם טבע ודין מתנגדת למחיקת העתירה בנושא זיהום הקרקעות בשדה דב, למרות המלצת בג"ץ

פרופ' עדה יונת / צילום: Reuters, SERGEI KARPUKHIN

פרופ' עדה יונת, כלת פרס נובל לכימיה, הלכה לעולמה

פרופ' עדה יונת, כלת פרס נובל לכימיה, הלכה לעולמה בגיל 87

תמונה מתוך סרטון התעמולה של ארדן / צילום: צילום מסך מאתר ''זה ב־AI''

אין תקציב לקמפיין הבחירות? יש בינה מלאכותית

הליכוד וישר מובילות השבוע בשימוש בבינה מלאכותית בתעמולת הבחירות, אך גם מפלגות קטנות מגלות את הפוטנציאל של הכלים החדשים ● במקביל, שני סרטונים שנחשדו בשימוש ב־AI כבר הגיעו לפתחה של ועדת הבחירות המרכזית - והוסרו ● ה-AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

המנגנון הסודי של אנבידיה: רשת העסקאות שמאחורי הרבעון המוצלח

לצד דוחות שיא ושווי שחוצה את ה־5 טריליון דולר, מתחת לפני השטח אנבידיה הופכת למממנת הפעילה ביותר בשוק הבינה המלאכותית ● מהשקעות עתק בסטארט־אפים ועד הלוואות וערבויות ללקוחותיה הגדולים: כך עובד המנגנון הפיננסי שמתדלק את מכירות החברה

הרמטכ''ל לצד אשתו בטקס הענקת הדרגות שלו / צילום: לע''מ

אשת הרמטכ"ל מכהנת כדירקטורית בחברת המזון שהסתבכה באי־סדרים

אורנה זמיר, אשתו של רא"ל אייל זמיר, מכהנת כדירקטורית בלתי־תלויה בחברת תומר מזון, כאשר צה"ל משמש כאחד הלקוחות הגדולים של החברה ● המסחר במניה הופסק מוקדם יותר החודש בגלל אי־סדרים ● דובר צה"ל בתגובה: "הרמטכ"ל לא עוסק ולא עסק באף היבט שקשור לחברה הנזכרת"

הראל ויזל וניר הורוביץ / צילום: דימה טליאנסקי

המהפך של טרמינל איקס: במקום למכור מותגים של אחרים, קונים אותם

טרמינל איקס הפכה לאחד ממנועי הצמיחה של קבוצת פוקס, עם קפיצה של כ־20% במכירות הרבעון ל־161 מיליון שקל ● הנתונים מוכיחים כי האסטרטגיה לרכישת מותגים עצמאיים, שאחראים לכמעט רבע מהכנסות החברה, הוכיחה את עצמה ● מה היעדים הבאים שהמנכ"ל מסמן?

כמה דמי הבראה תקבלו?

למעלה מ-2 מיליון שכירים יקבלו החודש הפתעה בתלוש השכר

צו הרחבה שנחתם בשבוע שעבר מעלה את דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי ב-8% ● מי שכבר קיבלו דמי הבראה לשנת 2026, עשויים להיות זכאים להשלמה רטרואקטיבית

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

באנקרה הגיבו בזעם: יוון מקימה בסיס מל"טים ברודוס

כותרות העיתונים בעולם: האשמות רבות נגד ישראל זרמו מטורקיה מאז ה־7 באוקטובר, אבל זו החדשה היא שישראל רוקחת מזימה להפעיל כוחות כורדיים בצפון סוריה לצורך סיכול תהליך השלום שמוביל הנשיא א־שרע; וגם: יוון מקימה בסיס מל"טים בים האגאי, וישראל עשויה להשתלב בו ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

אליאס טנוס, מנכ''ל ומבעלי קבוצת בסט / צילום: קבוצת בסט

הבעלים לקחו 2 מיליון שקל מכספי החברה, וכעת רשות ניירות ערך צפויה להתערב

פחות מ־3 חודשים לאחר שהונפקה, חברת הנדל"ן בסט נאלצת לתקן את דוחותיה ● הסיבה: מימון עבודות פרטיות של הבעלים בניגוד לנהלים ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע צפויה להתערב בפרשה ואולי אף לקנוס את החברה ● ואיפה היו החתמים, רואי החשבון והרשות עצמה?

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

ראש הממשלה הספרדי מאשים את ישראל במשבר ההגירה בסאוטה

ראש ממשלת ספרד טען כי "רשתות ישראליות" הפיצו מידע כוזב שתרם להסתערות של רבבות מהגרים על סאוטה בחודש שעבר ● בכך אימץ סנצ'ז טענות שנפוצו קודם לכן בחוגי השמאל הרדיקלי בספרד, שקשרו את ישראל למשבר ההגירה ● הוא לא הציג הוכחות לדבריו, ובמקביל ניקה את מרוקו מאחריות

סן פרנסיסקו. קצב הבנייה החדשה נמוך מאשר בערי חוף אחרות / צילום: Shutterstock

המרוץ הקשוח לשכירת דירה בסן פרנסיסקו עולה הילוך

היצע הדיור המצומצם מתנגש במשכורות הגבוהות בענף הבינה המלאכותית: "בסדר, נשלם 10,000 דולר"

תערוכה של אנדוריל. בעיגול: עמיקם נורקין / צילום: shutterstock, דובר צה''ל

מסתמן: עמיקם נורקין, מפקד חיל האוויר לשעבר, ינהל את פעילות אנדוריל בישראל

האלוף במיל' עמיקם נורקין נבחר להוביל את הפעילות המקומית של ענקית הדיפנס־טק, וצפוי להעמיק את העבודה מול מערכת הביטחון והתעשיות הישראליות ● במקביל, לגלובס נודע שהחברה מנהלת סבב גיוס ענק: היקפו הגיע נכון להיום לכ־10 מיליארד דולר, והוא טרם נסגר

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ: "הולכים להכות באיראן חזק"; איראן: "נגיב בעוצמה גדולה פי כמה"

נשיא ארה"ב הבהיר כי וושינגטון תגיב לשיגור הטילים לעבר הכוחות בירדן: "תהיה תגובה" • בכיר איראני: על כל תקיפה אמריקאית באיראן, טהרן תגיב "בעוצמה גדולה פי כמה" • טראמפ טען שהאיראנים "כל-כך רוצים להיפגש" – אך הטיל ספק באפשרות להגיע איתם להסכם ● אזהרה חמורה במערכת הביטחון: חשש מפיגועים על רקע אובדן השליטה ביו"ש ● עדכונים שוטפים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

3 סקנדלים מאוחר מדי: רשות ני"ע פותחת בסבב בדיקות של דירקטורים מכהנים

כשלים פיננסיים התגלו לאחרונה בשורה של חברות חדשות בבורסה - מתחת לאפם של שומרי הסף ● כעת, רשות ניירות ערך פותחת בביקורת נרחבת המתמקדת בעבודת הדירקטוריון ובפרט באופן הסיווג של דירקטורים "בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית" ● גורם בשוק: "כאשר ממנים דירקטור שחסר לו הידע המקצועי, הוא לא יודע 'להרים את השטיח'"

נזקי השיטפונות בנפאל

שישה ימים אחרי אסון השיטפונות בנפאל: ישראלית נוספת מוגדרת נעדרת

ישראלי נוסף עדיין נעדר באזור הגבול עם טיבט, לאחר שהקשר עם קבוצת המטיילים שבה שהה נותק בעקבות השיטפון

מגדלי הארבעה / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

הקשיים והפשרה: המיזם של עורכי הדין הבכירים יפעל במתכונת מצומצמת

חברת פרטנרס המציעה שירותי משרד לעורכי דין עצמאיים, אשר נקלעה לאחרונה לקשיים, קיבלה אור ירוק מסלע קפיטל לשחרורה מחוזה השכירות ● פרטנרס תתפנה עד מחר מקומות 34-35 במגדלי הארבעה בת"א, ותמשיך ולפעול במתכונת מצומצמת בקומה 5 במגדל וכן במגדלי המוזיאון

שימעי הורטיג, תומר וינגרטן ויוני אסיא / צילום: אמדוקס, סנטינל וואן, איטורו

המניה שעלתה 26% מהשפל ועדיין "נראית כמו מציאה"

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● הדוחות עקפו, אך התחזית חתכה: הסיבה לנפילה של סנטינל וואן ● הדירקטור הוותיק באיטורו מימש מניות במיליונים - והאנליסטים שממשיכים להאמין ● וגם: מניית אמדוקס קפצה ב-26% מהתחתית: האם מדובר ב"מציאה" שתמשיך לטוס?