גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

קרבות עזים באתיופיה מאיימים לגרור את כל אפריקה למלחמה

מלחמה באתיופיה מתחדשת ומאיימת על המשטר והאזור כולו ● תמונה מחויכת אחת של נשיאת ונצואלה עם טראמפ מציתה סערה פוליטית ● והמיליארדר ההודי שמתכנן את אחת ההנפקות הגדולות בלונדון בשנים האחרונות ● זום גלובלי

צילומים: AP- Ben Curtis,  רויטרס - Denis Balibouse, שאטרסטוק
צילומים: AP- Ben Curtis, רויטרס - Denis Balibouse, שאטרסטוק

מדור "זום גלובלי" של גלובס מציג מדי יום חמישי את הסיפורים שעושים כותרות ברחבי העולם, מהחדשות החשובות ועד לאלה שאולי עברו מתחת לרדאר. והפעם: המיליארדר שבדרך לעשות היסטוריה בלונדון ושיא עולמי חדש שנשבר - על ידי ילדה בת 6.

● ביהמ"ש הפדרלי הורה לטראמפ לבטל את החרם על כלי תקשורת
● יותר מכיפת ברזל: מערכת ההגנה הישראלית שהפכה ללהיט גלובלי

אתיופיה

קרבות עזים מאיימים לגרור את כל אפריקה למלחמה

פחות מארבע שנים אחרי שהושג הסכם שלום שאמור היה לסיים את אחת ממלחמות האזרחים הקטלניות באפריקה, אתיופיה שוב ניצבת על סף עימות מלא. כוחות מחוז טיגראי בצפון המדינה פתחו ביום רביעי במתקפה רחבת היקף נגד הממשלה הפדרלית, בצעד שמאיים להתרחב אל מעבר לגבולות המדינה.

הסכסוך פרץ עוד ב־2020, כשמלחמת אזרחים עקובה מדם התפתחה בין הכוחות הפדרליים האתיופיים לבין ה־TPLF (החזית העממית לשחרור טיגראי) - המפלגה ששלטה במחוז טיגראי וניהלה בעבר גם את אתיופיה כולה במשך שנים. הקרבות גבו מאות אלפי הרוגים והובילו למשבר הומניטרי חמור, עד שב־2022 נחתם הסכם שלום בתיווך האיחוד האפריקאי (הסכם פרטוריה), שהביא לשקט זמני.

השבוע השקט הזה קורס. מנהיגי טיגראי הכריזו כי הם נכנסו ל"מלחמת הגנה" כתגובה למה שהם מכנים תוקפנות מתגברת מצד כוחות הממשלה. בלילה שלפני כן השתלטו כוחותיהם על שדה התעופה במקלה, בירת המחוז, וחברת אתיופיאן איירליינס השעתה מייד את כל הטיסות לאזור.

קרבות עזים מאיימים לגרור את כל אפריקה למלחמה / צילום: Reuters

מקורות בשטח מדווחים כי הקרבות כבר התפשטו אל מעבר לגבולות טיגראי עצמו, אל תוך המחוזות השכנים עפאר ואמהרה - שם כוחות הטיגראים משתפים פעולה עם מיליציות מקומיות. שיתוף הפעולה הזה מגיע רק ימים ספורים אחרי שה־TPLF הודיעה על הקמת קואליציה עם שישה ארגונים חמושים נוספים, במטרה מוצהרת להפיל את ממשלת ראש הממשלה אבי אחמד.

ברקע מרחפת גם אריתריאה - היריבה ההיסטורית של אתיופיה - שהממשל באדיס אבבה מאשים אותה במימון בעלי הברית החדשים של הטיגראים, האשמה שאריתריאה מכחישה.

מנתוני מכון המחקר הבינלאומי ACLED, המתעד ומנתח אירועי אלימות ועימותים חמושים ברחבי העולם, עולה כי הצבא האתיופי כבר ביצע בחודשים האחרונים סדרה של תקיפות באמצעות רחפנים נגד כוחות טיגראי, על רקע ההסלמה הנוכחית.

ונצואלה

"חסרת מצפון!": התמונה שעוררה סערה בוונצואלה

נשיאת ונצואלה הזמנית, דלסי רודריגז, ציינה ביום שלישי "פגישה היסטורית" עם דונלד טראמפ בניו יורק - כשהיא מצטלמת עמו בתמונה שבה שניהם מסמנים באגודלים כלפי מעלה, בשולי עצרת האו"ם. הבעיה: הצילום נעשה במרחק של כ־11 קילומטרים בלבד מבית הכלא בברוקלין, שם מוחזק הבוס לשעבר, ניקולס מדורו, מאז שנכלא בעקבות פשיטה של כוחות מיוחדים על קראקס בינואר.

התזמון והמיקום הפכו את התמונה למוקד סערה. משקיפים זיהו סימני אי־נוחות בשפת הגוף של רודריגז - ידה השמאלית קמוצה לאורך כל הצילום. מבקרים בוונצואלה כינו את המפגש "השפלה ללא פשרות" עבור פוליטיקאית סוציאליסטית שבנתה קריירה שלמה על ביקורת על האימפריאליזם האמריקאי, ובאופוזיציה תיארו אותה כ"בובה חסרת בושה ומצפון".

נשיאת ונצואלה הזמנית, דלסי רודריגז עם הנשיא טראמפ / צילום: Reuters, Handout / Latin America News Agency

מאז לכידת מדורו, ביצעה רודריגז שורה של ויתורים כלפי וושינגטון, ובהם מסירת השליטה בהכנסות הנפט של ונצואלה לידי ארה"ב והסכמה לעסקת נפט שנויה במחלוקת בהיקף של 65 מיליארד חביות - עסקה שטראמפ כינה "הגדולה בהיסטוריה". בהצהרה בת 133 מילים שפרסמה לאחר הפגישה, לא הזכירה רודריגז את מדורו ולו במילה אחת.

בריטניה

החברה האפריקאית שבדרך להנפקה היסטורית בלונדון

חברת תשלומים הפועלת ברחבי אפריקה, הנשלטת על ידי מיליארדר הודי בשם סוניל בהארטי מיטל, הודיעה על כוונתה להנפיק בבורסת לונדון - במה שעשוי להפוך לאחת ההנפקות הגדולות ביותר בבורסה בשנים האחרונות.

Airtel Money, זרוע השירותים הפיננסיים של Airtel Africa, מתכננת לגייס כ־800 מיליון דולר בהנפקה ראשונית (IPO), לפי שווי מוערך של 8-9 מיליארד דולר. החברה משרתת כ־53 מיליון משתמשים פעילים מדי חודש ב־13 מדינות באפריקה שמדרום לסהרה, ובהן אוגנדה, זמביה והרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ומאפשרת ללקוחות לטעון כסף לטלפון, למשוך מזומן ולגשת לשירותים פיננסיים נוספים דרך רשת סניפים וביתני שירות. בשנה הכספית האחרונה רשמה החברה הכנסות של כמעט 1.4 מיליארד דולר.

סוניל בהארטי מיטל / צילום: Reuters, Denis Balibouse

החברה־האם, Airtel Africa, היא ספקית טלקום שכבר נסחרת במדד FTSE 100 ומהווה חלק מקונצרן Bharti Enterprises ההודי, שבשליטת המיליארדר סוניל בהארטי מיטל. עם זאת, בחברה מעוניינים כעת להנפיק את Airtel Money בנפרד. מנכ"ל החברה, איאן פראו, ציין כי נבחנו כמה בורסות - כולל במזרח התיכון, שם ממוקם המשרד הראשי של החברה בדובאי - אך בסופו של דבר הוחלט על לונדון, בין היתר בזכות ההבנה העמוקה של השוק הבריטי את השווקים המתעוררים, ובאפריקה בפרט.

סין

ילדה בת 6 שברה שיא עולמי חדש

ילדה סינית בת 6 בלבד הצליחה במה שרוב המבוגרים לא יעלו בדעתם: קביעת שיא עולמי חדש בפתרון קוביית רוביק. ליאן יונג’י, שגילתה כבר סימני כישרון יוצא דופן, שברה השבוע את השיא הקודם בקטגוריית הגיל שלה - וזאת בפעם השנייה תוך פחות מחודש.

תחרות מוסמכת מטעם התאחדות הקוביה העולמית שהתקיימה בסין / צילום: Reuters, Wang Jiankang

דרכה של ליאן לשיא החלה כבר בתחילת החודש, כאשר רשמה זמן ממוצע של 4.52 שניות בתחרות מוסמכת מטעם התאחדות הקובייה העולמית (World Cube Association), שהתקיימה בעיר ווהאן שבמרכז סין. אך הישג זה לא הספיק לה: בתחרות נוספת שנערכה בעיר גוואנגג’ואו שבדרום המדינה, היא שיפרה את זמנה לממוצע מדהים של 4.27 שניות בלבד, כך דיווחה הטלוויזיה הממלכתית הסינית CCTV.

ההישג של ליאן מצטרף למגמה גוברת בסין של ילדים צעירים המתמחים בתחומי אתגר קוגניטיביים־מוטוריים, על רקע תרבות תחרותית ומערכת חינוך המעודדת מצוינות מגיל צעיר במיוחד. קוביית רוביק, שהומצאה במקור בהונגריה בשנות ה־70 של המאה הקודמת, הפכה בעשור האחרון לספורט תחרותי לכל דבר, עם אליפויות עולמיות רשמיות, שיטות אימון מתקדמות ואפילו מאמנים מקצועיים המתמחים בפיתוח מהירות הפתרון עבור מתחרים צעירים.

עוד כתבות

עולים חדשים בנתב''ג / צילום: Shutterstock

ישראל רוצה יותר עולים, אבל מתקשה לספק להם קורת גג

הממשלה ביקשה לעודד עלייה דווקא בתקופה של מלחמה ואי־ביטחון גובר ליהודים בעולם ● מערכי הליווי והסיוע לסטודנטים יצאו לדרך, אבל מנגנון הדיור למשפחות צעירות נותר ללא מענה מלא ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לעידוד גל עלייה לישראל

דירה בשיפוצים / צילום: איל יצהר

שיפוץ של חצי מיליון שקל בדירה חדשה הפך לעתירה מול רשות מסים

בני זוג קנו דירה חדשה ברמת השרון ושיפצו אותה ב־580 אלף שקל ● ועדת הערר לפי חוק מיסוי מקרקעין בביהמ"ש המחוזי מרכז קבעה כי הצורך בשיפוץ מאסיבי והשלמות בנייה לא הופכים דירה שנרכשה ל"דירת מעטפת" המזכה במס מופחת

איך לקבל יותר מהבנק שלכם? / אילוסטרציה: Shutterstock

הפיקדון שלא הכרתם: אפשר לקבל יותר ריבית אפילו בלי לעבור בנק

הישראלים נוטים לסגור פיקדון בבנק שבו מתנהל חשבונם, גם כשבנק אחר מוכן לשלם יותר ● אולי זו הנאמנות שהופכת רבים ללקוחות שבויים, אף שאפשר לפתוח פיקדון בבנק אחר בלי להעביר את העו"ש ● ומי שמסתפק בהצעה הראשונית, עלול להשאיר "כסף על השולחן"

הבית הלבן, ארה''ב / צילום: Shutterstock

בית המשפט הפדרלי הורה לממשל טראמפ לבטל את החרם שהטיל על כמה כלי תקשורת

לאחר שבשבוע שעבר טראמפ שלל את הכניסה לבית הלבן מנציגי CNN, MS NOW ו-Politico, בית המשפט הפדרלי הורה להשיב להם את הגישה ● השופט הפדרלי טימותי קלי: שלילת אישורי העיתונאים נעשתה ללא "הליך הוגן מספק מבחינה חוקתית" ● משרד המשפטים: כלי התקשורת "סיכנו את הביטחון הלאומי"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם האישה חייבת במחצית מהחוב של בעלה? ביהמ"ש הכריע

בעלי שתי דירות ביקשו להקים ממ"ד למרות התנגדות של שלושה משכניהם, אך המפקח קבע כי לא ניתן לעקוף את הרוב הדרוש כשההתנגדות נובעת מפגיעה בדיירים אחרים • חייבת שקיבלה ירושה של 320 אלף שקל תעביר כ־95 אלף שקל לבנק, אף שקיבלה הפטר מחובותיה • אישה לא תחויב במחצית מהחוב העסקי של בעלה, לאחר שלא הוכח שהייתה מעורבת בעסק ● 3 פסקי דין בשבוע 

אושר עד / צילום: יונתן כיתאין

אייפון חדש בהנחה של אלף שקל. איך אושר עד עושה את זה?

האייפון החדש רק נחת בישראל, ובאושר עד כבר מציעים אותו בהנחה של אלף שקל ● מה ההבדלים ביחס למוצר של היבואן הרשמי?

רשות המסים ואסף ענבר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

המדינה נתנה, ועכשיו דורשת בחזרה: בצפון גילו שהמלחמה עברה לשלב חדש

העסקים בצפון גילו שהם צריכים להחזיר פיצויים שקיבלו למדינה ● משבר המים נפתר, אך מעיד על בעיה עמוקה יותר ● ומנכ"ל סולל בונה אולץ לשוב מכנס בברלין בגלל חקירה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

מגדל בראשית / צילום: נוי מאיה

מגדל היוקרה נתקע: כמחצית מהדירות נמכרו אחרי 10 שנות שיווק

מגדל בראשית בבבלי - מה שאמור היה להיות אחד ממגדלי היוקרה המבוקשים בתל אביב הפך לזירת מחלוקות ותביעות של מיליארדים, בעוד המכירות רחוקות מהיעדים המקוריים ● התוצאה: רק 91 דירות נמכרו (מהן 15 לבני משפחה) מתוך 168, עשור לאחר תחילת השיווק ● מוטי כוזהינוף: "מדובר במשפחה אמידה, היא יכולה לשאת בנזקים העצומים שנגרמו, ואינה לחוצה למכור בכל מחיר"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

בעיצומה של הדרמה באג"ח, האסטרטג שאומר למשקיעים: לכו על מניות

התשואות בארה"ב מטפסות, מחירי האנרגיה גבוהים והחששות גוברים, אבל האסטרטג הראשי של HSBC נשאר עם תחזית שורית מקסימלית על שוק המניות ● אלו המניות המועדפות עליו

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

פימי רוכשת את השליטה בחברת שירותי תקשורת תמורת 55 מיליון דולר

קרן ההשקעות בניהולו של ישי דוידי תרכוש את השליטה (55%) בחברת MMD SMART, שפיתחה מערכות לניהול תקשורת עם לקוחות באמצעות הודעות ● המייסדים אריה פרנקלך (מנכ"ל) ולאוניד רובנוב (מנהל פיתוח עסקים), יחזיקו ביתרת המניות וימשיכו בתפקידם

עודד שפירר, מנכ''ל הרשות לניירות ערך / צילום: אבישג שאר-ישוב

לאחר 25 שנה: מנכ"ל הרשות לניירות ערך יסיים את תפקידו

עודד שפירר הודיע ליו"ר הרשות לניירות ערך ספי זינגר כי יסיים את תפקידו בחודש דצמבר ● שפירר הצטרף לרשות בשנת 2001 וכיהן בה במגוון תפקידים, עד למינויו למנכ"ל הרשות הראשון לפני שבע שנים

מפעל התפלה מים שורק / צילום: איל יצהר

השבתת מפעלי ההתפלה חשפה: רזרבות המים של ישראל בסכנה

השבתת המתקנים חשפה את מצבם המדלדל של מי התהום ● אם החורף יהיה שחון, החקלאים בסכנת קיצוץ בסבסוד והקטנת מכסות

מימין: אבי לוי, יפית גריאני, ג'ורג' חורש / צילום: תמר מצפי, רמי זרנגר, יוסי כהן

הפיצוי הענק, גורל ההנפקה והמנכ"לית שמרוויחה: גלי ההדף מביטול עסקת כאל

פיצוץ עסקת כאל, בעקבות תנאים חדשים שהציבה רשות התחרות, כולל בתוכו השלכות רוחב לענף ● בנק דיסקונט יקבל 135 מיליון שקל, אך עלול להסתבך עם המדינה, המיליארדר שבזבז שנתיים והרגולטורית שהוכיחה שיש לה שיניים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

כיצד מוכיחים בבית הדין הרבני טענות על הנעשה "בחדרי חדרים"

בית הדין הרבני נדרש להכריע בטענות על התנהלות אינטימית שקשה להוכיח בראיות, לאחר שהאישה טענה כי בעלה כפה עליה יחסי אישות בעת נידתה ● הבעל הכחיש ועבר בדיקת פוליגרף, אך בשיחת ההכנה הודה כי לחץ עליה לקיים יחסים בתקופה זו ● שלושת הדיינים נחלקו - והכריעו בעמדת הביניים

שדה התעופה סכיפהול בהולנד / צילום: Shutterstock

נוסעים להולנד? תבדקו מה יש לכם במזוודה

כותרות העיתונים בעולם: בהולנד מאיימים בקנס או במאסר אם ימצאו מוצרים מההתנחלויות במזוודה בכניסה למדינה, סין נותנת כסף וטכנולוגיה לאיראן, וסופרת יהודייה גורשה מפסטיבל בספרד ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

שפע, נדיבות ושמחת אכילה. לולוליש / צילום: אפיק גבאי

יוצאים מהסרט, פותחים שולחן: תחנות החובה הטעימות ביותר בחיפה

פסטיבל הקולנוע הבינלאומי שיתקיים בחיפה בחול המועד סוכות מזמין את המבקרים לגלות את הסצנה הקולינרית התוססת בעיר, ממאפי שמרים בבת גלים ועד ארוחות טעימות בשוק תלפיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

רה"מ נתניהו עלה לנאום בעצרת האו"ם, עשרות נציגים עזבו את האולם

אבו מאזן באו"ם: "העם הפלסטיני סובל מהרג ורעב" ● בצל הפיגוע בבנימין: יהודה ושומרון על סף רתיחה, דריכות במערכת הביטחון לקראת החגים ● צה"ל: חיסלנו מפקד בחמאס שהחזיק שבעה חטופים ● דיווח: גורמים בסין ביצעו אלפי משלוחים של רכיבים המשמשים לכטב"מים ולטילים לאיראן ● על הכוונת של אירופה: הלחץ על ממשל טראמפ להחריף את הצעדים נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות חדות, על רקע סערת האג"ח העולמית

מדד ת"א 35 נפל בכ-1.3%, ת"א 90 איבד קרוב ל-2% ● כלל המדדים הענפיים ננעלו באדום, מדד הקלינטק נפל ב-3.5% ● ברקע, הסערה בתשואות האג"ח בעולם - התשואה לעשור בשיא של 19 שנה, התשואה ל-30 שנה נגעה ברמתה הגבוהה מאז 2004 ● הסיבות: החובות המדינתיים התופחים ברחבי העולם, זעזועי האנרגיה והחששות מפני אינפלציה

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

הפג-לויד וקרן פימי הגישו הצעה משופרת לרכישת צים. מה היא כוללת?

הפג-לויד ופימי הגישו לממשלה הצעה משופרת לרכישת צים, הכוללת התחייבות להפעלת קו ישיר לאסיה, חיזוק "מניית הזהב" והשארת פעילות הספנות והידע המקצועי בישראל ● במסגרת ההצעה יוגדל גם מספר הימאים הישראלים, צים ישראל תחזיק בצי מכולות עצמאי ותיהנה מגישה לצי העולמי של הפג-לויד

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: ענבל מרמרי

מליסרון הודיעה שהמנכ"ל אופיר שריד יסיים את תפקידו בשל מחלה

חברת הנדל"ן המניב הודיעה כי שריד יסיים את תפקידו בחברה, לאחר שבתחילת החודש יצא לחופשת מחלה בשל נסיבות רפואיות ● החברה החלה בהליך לאיתור מנכ"ל