גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הזוכים בנובל בכלכלה: חוקרים אמריקאים שבחנו גורמים לאי יציבות כלכלית

רוברט הול מאוניברסיטת סטנפורד ומייקל וודפורד מאוניברסיטת קולומביה זכו בנובל בעקבות מחקריהם בתחום היסודות המיקרו-כלכליים של יציבות מקרו-כלכלית

מימין: מייקל וודפורד ורוברט הול. הזוכים בנובל בכלכלה / צילום: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
מימין: מייקל וודפורד ורוברט הול. הזוכים בנובל בכלכלה / צילום: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

הזוכים בפרס לכלכה על שם נובל לשנת 2026 הם רוברט הול מאוניברסיטת סטנפורד ומייקל וודפורד מאוניברסיטת קולומביה עבור מחקריהם בתחום היציבות הכלכלית. ספציפית, שני החוקרים בחנו את הגורמים המיקרו כלכליים, כלומר גורמים ברמה של משק בית אחד או חברה אחת, ואת השפעתם המצטברת על היציבות הכלכלית ברמת המדינה או העולם כולו.

● החוקרים שמככבים בבורסת ההימורים על הנובל בכלכלה, והקשר הישראלי
● מדוע אין פרס נובל במתמטיקה?

ועדת הפרס הסבירה כי התפתחות כלכלית מאופיינת בתקופות של שפע ותקופות של מחסור, של תעסוקה כמעט מלאה לעומת אבטלה גבוהה, של יציבות מחירים או של אינפלציה דוהרת. ממשלות מעוניינות בדרך כלל לתמוך ביציבות כלכלית אשר מפחיתה את תקופות המצוקה או אי הוודאות. החוקרים שזכו בפרס השנה פיתחו מודלים שנועדו לעזור בכך, הנקראים מודלים "ניאו-קיינסיאניים". המודלים הללו משמשים בקביעת מדיניות ציבורית ברחבי העולם, למשל מדיניות ריבית או מיסוי. החיבור שלהם בין המיקרו למקרו היה החידוש העיקרי של המודל.

המודל הקיינסיאני הקלאסי נקרא על שמו של ג'ון מיינרד קיינס מלפני כמאה שנה. הרעיון שלו היה כי הביקושים של משקי הבית והעסקים אינם תמיד תואמים את מה שהכלכלה יכולה לייצר, וכדי למנוע התחממות או התקררות יתר דרמטית של הכלכלה, ניתן להשפיע על הביקושים הללו. למשל, אם ניתן להגדיל את ההכנסה הפנויה של הציבור, אפשר להאיץ את הכלכלה. קיינס וממשיכי דרכו פיתחו כמה משוואות הקושרות למשל בין כמות הכסף במשק, אינפלציה, תעסוקה ועוד.

שילוב של ציפיות משקי הבית לגבי העתיד במודלים קיימים

בשנות ה-1970, בזמן משבר הנפט, הסתבר כי המשוואות הללו פועלות בצורה הרבה פחות פשוטה וחד משמעית מכפי שניתן היה להעריך מן המודלים הקלאסיים. למשל, אמנם האינפלציה נוטה להיות נמוכה כאשר האבטלה גבוהה, אבל בעת משבר הנפט, שניהם עלו. גם הקשר בין הכנסה פנויה להוצאה לא היה כל כך ברור, וכך למשל תמריצים כלכליים לא תמיד השיגו את התועלת הרצויה לכלכלה. בסופו של דבר, כך הראה זוכה פרס נובל לשנת 1995 רוברט לוקאס ג'וניור, המודלים הללו אינם חוקי טבע, אלא מבוססים על קבלת ההחלטות של בני אדם, אוסף של מיליוני החלטות ברמת משק הבית והעסקים הקטנים והגדולים. הקשרים בין המשתנים הכלכליים נשארים בעינם רק כל עוד אין שינוי באופן שבו משקי הבין והעסקים מקבלים את ההחלטות שלהם.

אבל איך בכלל חוקרים זאת בעולם בלי ביג דאטה, בינה מלאכותית וכמעט ללא מחשבים בכלל? נדרשה גישה חדשה לגמרי.

רוברט הול הביא גישה חדשה כזו כאשר ניסה לשלב במודלים הקיימים גם את הציפיות של משקי הבית לגבי העתיד. אם הם צורכים יותר מאשר המודלים הנוכחיים מנבאים, סימן שהם די אופטימיים לגבי העתיד, ולהיפך. הם ישנו את ההוצאה שלהם אם הציפייה שלהם לגבי העתיד תשתנה, והיא תשתנה רק אם יגיע אליהם מידע חדש. כלומר, אמר הול, אי אפשר לנבא בכלל את הצריכה העתידית, אם לא יודעים מהו המידע החדש שעומד להגיע. למשל, במשק בית מסויים יגדילו צריכה אם אחד המפרנסים בבית יקבל קידום. הם לא יודעים זאת וגם אנחנו לא יודעים זאת. העניין אינו ניתן לניבוי. לכן למדיניות הכלכלית הממשלתית לא תמיד תהיה השפעה מיידית על השוק.

במחקר נוסף הראה הול יחד עם שותפו לכתיבה, פרדריק מישקין, כי 20% ממשקי הבית חיים פחות או יותר מהיד לפה ולכן מושפעים כמעט כמו במודל קיינס המקורי, למשל הם משנים את ההוצאה שלהם ישירות כתלות בכמות הכסף הזמינה בשוק. והיתר לוקחים בחשבון משתני עתיד כלשהם, ותואמים יותר את התיאוריה של הול.

ב-2003 הציע וודפורד סדרה נוספת של מודלים ניאו-קיינסיאניים. הוא שילב מסקנות ממחקרים הבוחנים קבלת החלטות ברמת הפרט לתוך המודלים המקרו-כלכליים המקוריים. המודלים שלו נתנו ניבויים מדוייקים יותר של השפעות מדיניות. וודפורד שילב במודלים הללו גם את העבודה של הול - ההשפעה של ציפיות עתידיות על הצריכה הנוכחית. העבודה של וודפורד אפשרה לצפות בצורה מדויקת יותר כיצד ממשלות יכולות לתמרץ או לקרר פעילות כלכלית על ידי שינוי ריבית, ובעיקר על ידי ההשפעה של הציפיות לגבי הריבית העתידית על קבלת החלטות בהווה - ולא רק על ידי שינוי כמות הכסף במחזור, אחת ההנחות הכי שימושיות של המודלים הניאו-קיינסיאנים.

עוד הנחה היא כי מחירים הם "דביקים", כלומר כאשר קובעים מחירים, לא ניתן לשנות אותם לכל מחיר אחר בעולם. המחירים הקודמים משפיעים על תפיסת המחיר החדש של הצרכנים, ויש גם עלות לעצם השינוי. עסקים משנים מחירים רק אם יש להם ציפיות ברורות לגבי העתיד, ולכן שקיפות ואמינות חשובות אם רוצים להשפיע על הכלכלה באמצעות החלטות ממשלתיות.

בסופו של דבר יצר וודוורד, תוך שילוב עבודתו של הול, מודל פשוט יחסית, לא אלגוריתם בינה מלאכותית, שכן יכול לנבא בדיוק רב יותר מהמודלים הקיינסיאנים המקוריים את השפעות ההחלטות של השלטון והבנק המרזי על הכלכלה. המודל ניתן גם להתאמה לנסיבות הייחודיות של כל מדינה. למשל, אומרים בועדת הפרס, לבנק המרכזי השוודי יש את המודל הספציפי שלו, שמותאם לכלכלה השוודית. על פי ועדת הפרס, המודלים הללו תרמו לניהול משברים בעשורים האחרונים בצורה יעילה יותר ולכן הובילו ליציבות כלכלית עולמית רבה יותר. "תקופות של מיתון ושל אינפלציה גבוהה לא נעלמו, אבל הן נמשכות זמן קצר יותר".

50% מהזוכים מגיעים משמונה אוניברסיטאות אמריקאיות בלבד

הול, בן ה-83, הוא בן לאב שהיה בעצמו חוקר באוניברסיטת סטנפורד, והוא נשוי לסוזן וודוורד, גם היא כלכלנית, והשניים גם עבדו ופרסמו מחקרים ביחד, בעיקר בנושא הכלכלה של תמריצי הון סיכון להקמת חברות. הול עשה את התואר הראשון שלו באוניברסיטת קליפוניה, ברקלי, ואת הדוקטורט ב-MIT.

הול עמד בראש ועדה של הלשכה האמריקאית למחקר כלכלי, שתפקידה לקבוע באופן היסטורי מתי ארה"ב נכנסה ויצאה ממשברים כלכליים. כך שהוא אחראי לא רק על המחקר לגבי הסיבות שמכניסות את הכלכלות למשברים, אלא גם לתפיסה ההיסטורית של מתי החלן והסתיימו משברים כאלה.

יש לו גם תרומה מעניינת לתרבות של מדע הכלכלה. הוא הגה את השמות "כלכלני מים מלוחים" עבור כלכלנים מהחוף המזרחי והמערבי, ולעומתם "כלכלני מים מתוקים" לאלה המגיעים משיקגו והסביבה, אזור האגמים והנהרות הגדולים. כאשר נשאל האם הוא רוצה קרדיט עבור השם הקליט הזה, אמר כי ישמח אם כל מי שמשתמש בו ישלח דולר לטובת מלגות לסטודנטים ב-MIT ("מלוחים") וגם באוניברסיטת מינסוטה ("מתוקים").

מייקל וודפורד, בן ה-71, הגיע לכלכלה אחרי סיבוב במספר דיסציפלינות אחרות שכולן תרמו לאופן שבו הוא עורך את מחקריו. הוא התחיל תואר ראשון באוניברסיטת שיקגו בכוונה ללמוד פיזיקה, שינה את תחום ההתמחות למדעים קוגניטיביים, המשיך לתואר במשפטים בייל ולבסוף לדוקטורט בכלכלה ב-MIT, כשהוא מצוייד ב"מלגת הגאון" (Genius Grant) של קרן מקארת'ור. הוא היה אחד הזוכים הראשונים במלגה זו ב-1981, כשהיה בן 26 בלבד. אחרי הדוקטורט הוא לימד בקולומביה, שיקגו, פרינסטון ולבסוף חזר לקולומביה.

לדבריו בעבר, הוא הושפע מהמחקרים של הישראלים פרופ' דניאל כהנמן ופרופ' עמוס טברסקי בעניין קבלת החלטות, כאשר החליט לנסות לשלב קבלת החלטות על ידי יחידים במודלים הכלכליים שלו.

שני הזוכים לשנת 2026 שייכים באופן ברור לזרם הכלכלי האמריקאי שממנו הגיעו רוב הזוכים בפרסים הקודמים בכלכלה. לפי מחקר של חוקרים מרווארד ומישיגן בארה"ב ומאוניברסיטת צינגחוואה בסין, בעוד שהזוכים בקטגוריות אחרות נעשו מגוונים יותר עם השנים, בכלכלה התרחשה מגמה הפוכה - הריכוזיות התגברה. ב־30 השנים האחרונות 50% מהזוכים הגיעו משמונה אוניברסיטאות בלבד. הרווארד, MIT ואוניברסיטת שיקגו היו הדומיננטיות ביותר, ואחריהן סטנפורד, פרינסטון, ייל, ברקלי וקולומביה. כאמור, את הזוכים של השנה אפשר להוסיף בקלות לאותה הרשימה.

עוד כתבות

בנין פילת רמת החייל ת''א / צילום: תמר מצפי

החברה הישראלית שבדרך לבורסה הקנדית

קבוצת פילת, שפועלת בתחום אבחון והערכת עובדים, תחל להיסחר בבורסת TSX Ventures בטורונטו באמצעות מיזוג הפוך במחצית הראשונה של 2027 ● פילת מתכננת לגייס במהלך כ-13 מיליון שקל לפי שווי כ-112 מיליון שקל

מייסדי דקארט / צילום: עמית אלקיים

הדרישה החריגה שהפילה את עסקת ה-6 מיליארד דולר של דקארט הישראלית

לגלובס נודע כי לאחר חשיפת המו"מ עם ענקית ה-AI דרשה אנתרופיק להעביר את כל מאה עובדי דקארט לארה"ב ולסגור את פעילותה בישראל - מה שהוביל לפיצוץ המגעים ● כעת, הסטארט-אפ של יוצאי 8200 בדרך לאקזיט ענק של 7 מיליארד דולר עם ענקית הענן אמזון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

סמוטריץ' מטיל "וטו" על רפורמת המס בהייטק. לא בטוח שהוא יכול

לאחר חשיפת גלובס על כוונת האוצר לחייב מימוש אופציות, השר מיהר להתנגד ● מומחים מסבירים מדוע אין משמעות להתנגדות, ומה הסיכוי שהתוכנית תתממש

יפעת אורון, מנכ''לית בלקסטון ישראל, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

יפעת אורון, מנכ"לית בלקסטון ישראל: "אנחנו לא בבועת AI"

"אם מסתכלים על הדאטה סנטרים בעולם, שיעור השטחים הפנויים בהם הוא פחות מ־1% - ויש צורך בהשקעות הון אדירות", כך אמרה יפעת אורון, שותפה בכירה בבלקסטון ומנהלת הפעילות של החברה בישראל, בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא רק משקיעים, אלא עובדים קשה מאוד ומנסים לייצר סינרגיה בין כל החברות שאנחנו משקיעים בהן"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בת 108 הורישה את הנחלה לבת אחת מתוך שישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט ביטל צוואה שהעניקה את הנחלה לבת, לאחר שקבע כי הייתה מעורבת בעריכתה ● אדם שחויב לשלם לעמוס לוזון כחצי מיליון שקל, ביקש לעכב את התשלום עד להכרעה בערעור, אך בקשתו נדחתה ● והעליון ביטל חיוב של פרשמרקט ב־120 אלף שקל, לאחר שקבע כי התביעה הייצוגית לא הביאה תועלת לציבור ● 3 פסקי דין בשבוע

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הגירעון צפוי להצטמצם עד סוף השנה, וזה קשור לביצועים של אנבידיה

בלידר שוקי הון מעריכים כי הגירעון בסוף השנה יעמוד על 4% בלבד, לעומת יעד 4.9% ● הסיבה: הזינוק בייצוא של אנבידיה הוביל לגידול חריג בגביית המסים ● אלא שלמרות חבל ההצלה הפיסקלי, בשוק מעריכים כי מדובר בפלסטר זמני שלא ימנע לבדו את התייקרות החוב

דנזה. מרכבי הפרימיום שיוצגו בתערוכה, והמחיר הצפוי בישראל / צילום: יח''צ

ישירות מתערוכת הרכב היוקרתית בעולם: דגמי הפרימיום שבדרך לשוק הישראלי

תערוכת פריז אמורה הייתה להציג את הקאמבק האירופי מול החשמליות הסיניות המוזלות, אך בפועל היא ממחישה בעיקר את הפיגור הדרמטי של המערב ● כעת, כשהסינים מסתערים גם על סגמנט הפרימיום ומתחרים במרצדס, אאודי ולנדרובר, הצרכן הישראלי עשוי להרוויח

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

בשל ריכוז בנזן חריג: לימודים בוטלו, הציבור מתבקש להתרחק מבזן

משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה מזהירים כי התגלו בסמוך לבית הזיקוק בזן ריכוזים חריגים של בנזן ● בנזן הוא חומר מסרטן, תוצר של תעשיית הנפט ● הלימודים מבוטלים בשני בתי ספר בקרית אתא ● הציבור מונחה שלא להתקרב למרחק של קילומטר מבזן, ובפרט ילדים ונשים בהריון

סניף של סטופמרקט / צילום: אתר החברה

קבוצת דודו עזרא השלימה את רכישת סטופמרקט ב-680 מיליון שקל

רשות התחרות אישרה את העסקה, ובנק הפועלים יעמיד מימון של כ-500 מיליון שקל לרכישת סטופמרקט לפי שווי של כ-680 מיליון שקל ● לאחר המיזוג תחזיק קבוצת דודו עזרא ב-23 סניפים עם מחזור מכירות מוערך של כ-1.5 מיליארד שקל בשנה, לצד תוכנית להתרחבות ופתיחת עשרה סניפים נוספים

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: ap, Ng Han Guan

לא רק אזהרה חריפה: לריי דליו יש גם כמה עצות פרקטיות לתיק ההשקעות

ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם הזהיר השבוע בסינגפור כי עליית הריבית עלולה להתחיל לפוצץ את בועת הבינה המלאכותית ● ואיך הוא מציע להיערך לתקופה המסוכנת?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

שינויים קלים במסחר בוול סטריט; מיקרון יורדת, מחירי הנפט מטפסים

ה-S&P 500 נסחר ביציבות ● הסיכונים הגיאופוליטיים במרכז תשומת הלב, כשברקע התקיפות של החות'ים בסעודיה נמשכות ● עליות שערים נאות באירופה ● ג'פריס מעריך כי הזהב בשל ל"שורט סקוויז" - קרנות הגידור נמצאות בשורט עמוק, בעוד הבנקים המרכזיים ממשיכים לאגור סחורה ● מיקרון נחלשת בצל תחרות סינית בשוק השבבים; סיילספורס מזנקת בעקבות שדרוג המלצה כפול מבנק אוף אמריקה

תמר יסעור, יו''ר ישראכרט, בכנס משקיעות גלובס / צילום: כדיה לוי

יו"ר ישראכרט על המעבר של מועדון הנוסע המתמיד: "יש אל על אחת. הבנו שאסור לנו למצמץ"

בשיחה עם הילה ויסברג בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס, התייחסה יו"ר ישרכארט, תמר יסעור, לשנים הסוערות שעברו על חברת כרטיסי האשראי, לרכישתה בידי קבוצת דלק ולמאבק על מועדון הנוסע המתמיד של אל על ● "כשנפתחת הזדמנות כזו בשוק, מצופה מאיתנו להילחם עליה עד הסוף"

המאבק בשותפויות לא רשומות עולה מדרגה / איור: Shutterstock

עורכי דין, רואי חשבון ורופאי שיניים: המאבק בשותפויות לא רשומות עולה מדרגה

בעקבות ביקורת חריפה של מבקר המדינה על אובדן מאות מיליוני שקלים במסים, רשמת השותפויות ורשות המסים יצאו במבצע אכיפה נרחב ● עסקים לא רשומים נדרשים כעת להסדיר את מעמדם תוך 45 יום

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

התכתבויות הוואטסאפ של יונתן אוריך דלפו לרשת לכאורה, והוא מאיים בתביעות

דליפת התכתבויות שיוחסו ליונתן אוריך, יועץ ראש הממשלה, הציתה סערה ברשת - עם דגש על שיחותיו עם עמית סגל ● אוריך מכחיש את אמינות החומרים וטוען כי חלקם שונו, בעודו מאיים בשורת תביעות נגד מפיצי הפרסומים

 

אלונה בר און מו''ל גלובס, כנס משקיעות הדור הבא / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "חלקן של נשים בשליטה בהון הפיננסי נמצא בקפיצה"

"חלק מהנשים פה הן יחידות בתעשייה שלהן. הן נלחמות בתוך תעשיות גבריות, וצריכות לקבל המון ביטחון בקבלת החלטות", אמרה אלונה בראון בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא מספיק בהרבה מקומות, אבל כן רואים שינוי"

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

לטובת מערכת הביטחון: משרד האוצר עומד לבצע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה

לאחר דרישת האופוזיציה שהגדלת תקציב הביטחון תבוא על חשבון הכספים הקואליציונים, כעת נראה שמתגבש פתרון אחר ● גורמים במערכת הביטחון אמרו כי מדובר בספין נוסף של האוצר

רינת אשכנזי, ריקי בש ואפרת קימלמן, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

וול סטריט או תל אביב, מניות או מדדים? בכירות בשוק מנתחות איך לבחור איפה להשקיע

כיצד בוחרים את אפיק ההשקעה הנכון? פאנל מיוחד בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס עם ריקי בש, ראש ענף ייעוץ בהשקעות בבנק לאומי, רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות ואפרת קימלמן, אנליסטית ומרצה לחדשנות, עסק בשאלה ● "הדלק של השוק הוא התנופה של ההשקעות ב־AI"

רפי סער / צילום: שלומי יוסף

ראש עיריית כפר סבא הוא הבכיר שנעצר הבוקר בחשד לשחיתות

רפי סער, ראש עיריית כפר סבא, נעצר הבוקר יחד עם 16 נוספים בחשד לפרשת שחיתות ציבורית ● עפ"י החשד, בתמורה לכספי שוחד שהועברו בעיקר במזומן, פעלו סער ומנכ"ל החכ"ל, במעורבות אשתו של סער, כדי להיטיב עם המשחדים, והביאו לזכייתם במכרזים ● מעצרם של סער ואשתו הוארך ב-8 ימים

גיל שויד / צילום: שלומי יוסף

1.2 מיליון דולר בחודש אחד: התרומה של גיל שויד

לפי דיווח ל-SEC, היו"ר הפעיל ואחד ממייסדי צ'ק פוינט תרם באוגוסט 9,000 מניות של החברה לעמותות ששמותיהן לא פורסמו ● דלק ישראל משקיעה כ-3 מיליון שקל בקמפיין לציון 75 שנות פעילותה ● וחברת הדירוג S&P מעלות אישרה את הדירוג של הפניקס ברוקרס ● אירועים ומינויים

המניות שיקפצו היום בת"א, וההזדמנות של "פעם בדור" שמסמנים בג'יי.פי מורגן

אחרי מתקפת החות'ים בשדה התעופה בריאד, הגאופוליטיקה תעמוד במוקד תשומת הלב ● התנודתיות בשווקים גוברת לקראת הבחירות בישראל ובחירות האמצע בארה"ב ● עונת הדוחות בארה"ב תיפתח השבוע, עם תוצאות הבנקים הגדולים ושתי ענקיות שבבים ● מה צפוי במדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: בג'יי.פי מורגן ממליצים בחום על שילוב אג"ח קונצרניות בתיקי ההשקעות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר