גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

4.6 מיליארד שקל מהמדינה: מה חושף הדוח של קופות החולים?

הגירעון של כללית הצטמצם בשליש ל־364 מיליון שקל, בעוד שהעודף של מכבי צנח מ־189 מיליון שקל ל־11 מיליון שקל ● למרות השיפור במצבן של חלק מהקופות, ללא התמיכה הממשלתית כולן היו מסיימות את השנה בגירעון ● במשרד הבריאות מזהירים מפני התייקרות התרופות וקוראים להגדלת התקציבים

קופות החולים / אילוסטרציה: איל יצהר
קופות החולים / אילוסטרציה: איל יצהר

קופת חולים כללית, הקופה הגדולה במדינה בפער ניכר, רשמה ירידה קלה בנתח השוק שלה בקרב המבוטחים בישראל בשנת 2025 לעומת 2024, כך עולה מדוח סיכום פעילות קופות החולים לשנת 2025, שמפרסם היום (ב’) משרד הבריאות.

בכללית מבוטחים 50.78% מכלל המבוטחים, לעומת 50.96% בשנה שעברה. מבחינת "נפשות מתוקננות", כלומר בחישוב המשקלל משתנים סוציו־דמוגרפיים, שבגינם מקבלת הקופה תשלום גבוה יותר עבור מבוטחים מסוימים, היא מקבלת כעת 51.88% מתקציב הקפיטציה (תקציב הניתן לפי מספר המבוטחים), לעומת 52.19% בשנה שעברה. את הדוח ערכו רו"ח מוריה מליחי מהאגף לפיקוח על קופות חולים ושירותי בריאות נוספים במשרד הבריאות ורו"ח עובד בן דוד ממשרד רו"ח בן דוד שלוי קופ ושות’.

● רפורמת משרד הבריאות לשיפור השירות לילדים וההודאה: ההמתנה לא תתקצר
● לטובת מערכת הביטחון: האוצר עומד לבצע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה

על פי הדוח, במכבי נרשמה עלייה מ־27.48% מכלל המבוטחים ל־27.51%, ובשיעור הנפשות המתוקננות מ־27.8% ל־28.07%. מאוחדת עלתה מ־13.99% ל־14.14% (ומ־12.58% ל־12.7% בנפשות מתוקננות), ובלאומית נותר נתח השוק יציב, על 7.57% (7.35% בנפשות מתוקננות).

זוהי מגמה הנמשכת מאז 2014. מספר המבוטחים הכולל עולה בכל הקופות, אך נתח השוק של כללית במונחי נפשות מתוקננות ירד בהדרגה מ־55.83% ב־2014 ל־51.88% כיום. במכבי חלה במקביל עלייה מ־23.88% ל־28.07%. בשתי הקופות האחרות השינויים היו קטנים יותר - עלייה מ־11.88% ל־12.7% במאוחדת וירידה מ־8.41% ל־7.35% בלאומית.

אף שנתח השוק של כללית ירד, מספר המבוטחים המוחלט בה עלה, בעיקר בשל הצטרפות מבוטחים חדשים (יילודים). כללית הצליחה גם לצרף לשורותיה 73 אלף מבוטחים מקופות אחרות (24 אלף עברו ממכבי, 31.4 אלף ממאוחדת ו־18.3 אלף מלאומית). אולם, הקופות האחרות הצליחו למשוך מכללית יותר מבוטחים מכפי שעברו מהן אליה: למכבי עברו 29.6 אלף מבוטחים מכללית, למאוחדת - 37 אלף וללאומית - 17.5 אלף.

בחינת שיעורי המעבר מציגה תמונה מחמיאה יותר לכללית. מהקופה נמסר: "נתוני המעברים בין הקופות מציגים תמונה חשובה: שיעור המצטרפים לכללית מקופות אחרות הוא הגבוה מבין הקופות ועומד על 1.55%, בעוד שיעור העוזבים אותה עומד על 1.72%, נמוך משמעותית מהממוצע של 2.36% ביתר קופות החולים.

"הירידה המתמשכת בנתח השוק של כללית נובעת בעיקרה המוחלט ממגמות דמוגרפיות ארוכות טווח - כללית במשך שנים, ועוד בטרם נחקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי, ביטחה את כלל האוכלוסייה. אוכלוסייה זו מגיעה לזקנה כעת ונפטרת, בעוד שהאוכלוסייה הצעירה של יתר הקופות הולכת ומזדקנת. השינויים הדמוגרפיים הללו משפיעים על משקלה של כל קופה בכמות הנפשות המתוקננות (״נתח השוק״ של כל קופה) והם בעלי ההשפעה הדרמטית ביותר. יחד עם זאת המגמה בשנים האחרונות נבלמה".

כללית הצליחה לצמצם את הגירעון

בסך הכול, רק 2.3% מהמבוטחים עברו בין קופות החולים בשנת 2025, ונתון זה נותר יציב יחסית לאורך השנים. רוב המבוטחים מרוצים מקופות החולים שלהם ונשארים בהן. בשנת 2025 עזבו את לאומית 5.5% ממבוטחיה, את מאוחדת 4.4%, את מכבי 1.62% ואת כללית 1.7% - הנתון הגבוה ביותר בשמונה השנים האחרונות, למעט שנת 2021.

כללית הצליחה לצמצם משמעותית את הגירעון שלה, ורשמה השנה גירעון של 364 מיליון שקל, כ־0.7% מהכנסותיה, לעומת 542 מיליון שקל (1.1%) בשנה שעברה. הגירעון נובע מפעילות בתי החולים של הקופה. כללית היא קופת החולים היחידה המפעילה רשת של בתי חולים ציבוריים, וזו בדרך כלל פעילות הפסדית. ממשרד הבריאות נמסר כי הצמצום בגירעון נבע מפעילות שוטפת ומהכנסות משירותים מחוץ לסל, וכי גם מצבם של בתי החולים של הקופה השתפר.

מכללית נמסר: "הדו"ח ממחיש את האתגר המבני של כללית בהיותה הקופה הגדולה בישראל, היחידה המפעילה 14 בתי חולים ציבוריים, ללא שיפוי הולם בגין פעילות זו. זאת, לצד השפעות פגיעת הטיל במרכז הרפואי סורוקה והתחלת שיקומו, תהליך ארוך טווח הכרוך בהשקעת משאבים משמעותית. כקופת החולים הגדולה בישראל, הפרוסה בכל קצוות הארץ, כללית תמשיך לשאת באחריותה הלאומית ולהבטיח נגישות לשירותי רפואה גם ביישובים מרוחקים ובאזורי הפריפריה, בשגרה ובחירום".

יתר הקופות אינן גירעוניות, אך במכבי חלה ירידה בעודף, מ־189 מיליון שקל (0.7%) ל־11 מיליון שקל (0.04%). ממשרד הבריאות נמסר כי במכבי חל גידול בהוצאות על שכר הרופאים, רכש שירותים, מכונים ומעבדות, תרופות וציוד רפואי.

במאוחדת דווקא חלה עלייה בעודף, מ־7 מיליון שקל ל־53 מיליון שקל, ובלאומית נרשם מעבר מאיזון לעודף של 6 מיליון שקל. בשתיהן נובעת העלייה מכניסתן לבעלות ברשת בתי החולים הפרטית מדיקה.

ההוצאה על רכישת שירותים מבתי חולים (אשפוז ומרפאות חוץ) עלתה בכל הקופות. העלייה נבעה מהגידול במספר המבוטחים, וכן מהנטייה הגוברת של קופות החולים לרכוש שירותים בבתי החולים במקום לפתח אותם בקהילה. משרד הבריאות מעודד את הקופות לרכוש עבור הציבור שירותים גם מבתי חולים פרטיים, באמצעות סל הבריאות. כך גם הרפואה הפרטית משתלבת במתן שירותים במסגרת הסל הציבורי.

גידול בהוצאות ובתחלואה

חשוב לציין כי נתוני הגירעון והעודף של קופות החולים אינם משקפים את מלוא התמונה, שכן בנטרול התמיכות של משרד הבריאות, הכוללות גם תמיכות ייצוב, כל הקופות עדיין רושמות גירעון. היקף התמיכות ב־2025 היה 4.6 מיליארד שקל (5.7% מעלות סל הבריאות), לעומת 4.1 מיליארד שקל ב־2024. התמיכות הן בעיקר בתחומי בריאות הנפש והייצוב הכללי. "אנחנו מבקשים להכניס כמה שיותר מהתמיכות לתוך סל הבריאות הרשמי", אמר ראש חטיבת כלכלה, רגולציה וחדשנות (בפועל) במשרד הבריאות, חיים הופרט, עם פרסום הדוח.

מהמשרד נמסר כי בשנים האחרונות הוטמעו בהדרגה בסל הבריאות 3.4 מיליארד שקל, שהועברו תחילה כתמיכות חיצוניות. בנוסף, החלטות ממשלה שהתקבלו בשנים האחרונות בנוגע לעדכון מדדי יוקר הבריאות והגידול הדמוגרפי הגדילו את בסיס עלות הסל וקבעו את עדכונו גם בשנים הבאות.

ועדיין, קופות החולים נדרשות לתמיכות ייצוב בהיקף של כ־1.9 מיליארד שקל בשנת 2025, סכום ההולך וגדל עם השנים. אגב, לפי הדוח, אילו העדכונים הללו היו מתקבלים כמה שנים קודם לכן, הקופות היו כיום מאוזנות.

אולם, העדכונים עדיין אינם משקפים באופן מלא את הגידול בהוצאות, את העלייה הצפויה בשנים הקרובות בצריכת שירותי הבריאות ואת הגידול בתחלואה. אחת הדאגות העיקריות נוגעת לעלות התרופות, המושפעת מהגידול הדמוגרפי ומהזדקנות האוכלוסייה, כמו גם מכניסתן לשוק של תרופות יקרות יותר: תרופות למחלות נדירות, שמחירה של כל מנה מהן עשוי להגיע למיליוני שקלים, ותרופות המיועדות לאוכלוסיות רחבות, כמו תרופות לטיפול בהשמנה או באלצהיימר.

ההוצאה הכוללת של קופות החולים על תרופות וציוד רפואי, בתוך הסל ומחוצה לו, עמדה על 14.8 מיליארד שקל ב־2025, לעומת 7.3 מיליארד שקל ב־2011 - כלומר, היא הוכפלה. הופרט: "השנים הקרובות יתאפיינו בעלייה במחירי התרופות - יש להגדיל את תקציבי קופות החולים". הוא הוסיף: "אנחנו רוצים להכניס לתקציב הציבורי גם את הביטוח הסיעודי, וגם שירותים נוספים בהשתתפות עצמית מופחתת".

ליאור ברק, סמנכ"ל לפיקוח על קופות חולים ושב"ן במשרד, הוסיף: "ההוצאה של הקופות עלתה בסך הכל ב-3.5%, שיעור גבוה יחסית, שמקורו בעיקר בתוכנית הלאומית לבריאות הנפש, בהוצאות שכר שעלו ובהוצאות אשפוז. היקף התמיכות החיצוניות עולה ומהווה היום 5.7% מעלות הסל, בעיקר בשל התוכנית הלאומית לבריאות הנפש, אשר 2025 הייתה שנתה השניה. היינו רוצים להטמיע כמה שיותר מהשירותים הללו באופן קבוע דרך הסל, ולא באמצעות מבחני תמיכה".

"מגמה מעודדת של ייצוב פיננסי"

משרד הבריאות ביקש להמחיש באמצעות הדוח את פעילותו להפחתת ההוצאה של המטופלים על שירותי בריאות ולהגדלת חלקו של המימון הציבורי. "בעשור האחרון חלה הפחתה משמעותית של מימון השירותים על ידי ציבור המבוטחים והגדלה של חלקה של הממשלה במימון הסל לרבות הטמעת התמיכות, וצעדים שנעשו להקל על מבוטחי קופות החולים בצריכת השירותים", נאמר בהודעה שהתלוותה לדוח.

חלקן של השתתפויות המבוטחים במימון סל הבריאות עמד לפני עשור על כ־6.8%, לעומת 5.56% בשנה שעברה ו־5.48% השנה.

משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, אמר: "הדוח מעיד על מגמה מעודדת של ייצוב פיננסי וצמצום ניכר בגירעון המצרפי של קופות החולים, תוך המשך חיזוק המערכת הציבורית והפחתת הנטל הכלכלי על הציבור. עם זאת, הנתונים גם מחייבים אותנו להמשיך ולבחון את התאמת בסיס התקציב והתמיכות לאתגרים הדמוגרפיים ולגידול בתחלואה, כדי להבטיח את איתנותן לאורך זמן".

מהדוח עולים נתונים נוספים על פעילות הקופות. כך למשל, נמצא כי במכבי, במאוחדת ובלאומית שיעור הרופאים העצמאיים גבוה יותר מאשר בכללית, המעסיקה את רוב רופאיה ישירות. בהתאם לכך, הוצאותיה על רופאים עצמאיים נמוכות יותר. בכל הקופות חל השנה גידול בהוצאה על רופאים עצמאיים.

קופות החולים הקצו יחד 1.8% מתקציביהן לפיתוח, ובכולן עלה שיעור ההשקעות בפיתוח ביחס להכנסות בהשוואה לשנה שעברה.

עוד כתבות

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

בהשקעה של עד מיליארד שקל: דוראל מרחיבה את הפרויקט הסולארי הגדול בישראל

חברת האנרגיות המתחדשות מתחילה בהקמת שלב ב' של פרויקט 'הדרי שאן' בעמק המעיינות ● ההרחבה תבוצע בטכנולוגיה אגרו-וולטאית המשלבת ייצור חשמל מעל שדות חקלאיים, ותשתרע על פני 1,700 דונם בשטחי 11 קיבוצים ● המתחם כולו ייצר חשמל בהיקף המקביל לחצי מתחנת כוח קונבנציונלית ● שלב ב' לבדו צפוי להניב לדוראל הכנסות שנתיות של כ-150 מיליון שקל

מטה יצרנית הרכב BMW במינכן, גרמניה / צילום: ap, Matthias Schrader

ב.מ.וו הציעה לעובדים תוכנית פרישה מרצון - והאתר הפנימי קרס בשל עומס

על רקע צניחה של כ-45% ברווחיה, יצרנית הרכב הגרמנית מציעה תוכנית פרישה מרצון לכ-8,000 עובדים, עם פיצויים שעשויים להגיע לשכר מלא למשך שנתיים ● ההתעניינות הייתה כה גדולה, עד שהאתר שהוקם להצגת תנאי הפרישה קרס זמן קצר לאחר השקתו ● המהלך נועד לחסוך לחברה כמיליארד אירו בהוצאות

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

מיקרוסופט מקצצת עשרות משרות פיתוח בישראל, חלק מהעובדים יפוטרו

ענקית הטכנולוגיה מבצעת שינוי ארגוני גלובלי, הכולל גם את קבוצת קופיילוט סטודיו בישראל ● לפי גורמים, מרבית עובדי הקבוצה צפויים לעבור לתפקידים אחרים בחברה, אך מספר עובדים צפויים לסיים את העסקתם

דגם של טיל בליסטי איראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן מתארגנת ונערכת לחידוש המלחמה: שיקום מתקני הגרעין ואיומים בפלישה למדינות שכנות

בטהראן מגבירים את ההיערכות לעימות נוסף ● התעלומה בגבול לבנון: צה"ל קובע שלא מדובר ברחפן או בכטב"ם ● דיווח: חיזבאללה הצליח להאריך את טווח הרחפנים וצייד אותם במטעני נפץ כבדים • ישראל שלחה מסרים והזהירה ממצור כולל ● ● דיווחים שוטפים

לינדה כהן-רופא, סמנכ''לית אסטרטגיה וטרנספורמציה בשטראוס, בכנס משקיעות הדור הבא / צילום: כדיה לוי

סמנכ"לית אסטרטגיה בשטראוס: "בחברה יש גם כובע עסקי וגם של אחריות חברתית ואני מאוד מגשימה את עצמי"

לינדה כהן-רופא, סמנכ"לית אסטרטגיה וטרנספורמציה בשטראוס, התארחה היום בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס וסיפרה על תפקידה, על 18 שנותיה בשטראוס ועל העצות שהייתה נותנת לנשים בתחילת דרכן: "אנחנו נוטים להשקיע בעבודה, אבל ההשקעה הפנימית, היכולת להבין היטב מי אנחנו, היא מאוד חשובה"

איריס שור, יזמת סדרתית, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

היזמת שמכרה את החברה שלה ללינקדאין: "כולם אמרו לי שאין סיכוי שאצליח"

איריס שור, יזמת סדרתית שהקימה שלושה סטארט־אפים, ששניים מהם נמכרו, סיפרה בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס, על ההחלטה למכור את החברה שלה דווקא בשיא גאות ההייטק ● "אפשר להגיע ליעדים מאוד גבוהים בהרבה מאוד דרכים שונות ולא מקובלות", סיפרה

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

30 קומות ריקות: משרדי עורכי הדין וענקיות ההייטק עזבו, ואין מי שיחליף אותם

מ־TOHA2 ועד BEYOND - ענקיות ההייטק ומשרדי עורכי הדין נוהרים לגורדי השחקים החדשים והנוצצים ● אלא שגל המעברים מותירי מאות אלפי מ"ר ריקים בבניינים הוותיקים ומציף אתגר מורכב לשוק הנדל"ן המניב: למלא מחדש את הדור הקודם של המשרדים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

האינפלציה בארה"ב צפויה להאיץ - מה צפוי במדד המחירים לצרכן?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש ספטמבר צפוי לעלות ב-0.6% ולהביא את האינפלציה השנתית ל-3.7% ● מחירי האנרגיה העולים צפויים להוביל את העלייה, אך במדד הליבה דווקא מסתמנת התמתנות ● על רקע זינוק בתשואות האג"ח לשיא של כ-24 שנה, הנתונים שיפורסמו עשויים להשפיע על ציפיות הריבית ועל השווקים

איש העסקים והפילנתרופ סטיב לוין / צילום: Lavin

המיליארדר שחושף תרומה של 30 מיליון דולר לאוניברסיטה העברית כדי לקדם לימודי רפואה

באוניברסיטה העברית ישיקו בשנת הלימודים הקרובה פיילוט למערכת חדשה להכשרת רופאים, שמטרתה להכפיל את מספר הסטודנטים ● סטיב לוין, איש עסקים ופילנתרופ יהודי־אמריקאי, שתרם לתוכנית: "אנחנו לא רוצים שהכסף ילך לשמות על מגדלים, אנחנו אוהבים תוכניות שבאמת מקדמות את הרפואה"

עומר קפלן, מנכ''ל זיג / צילום: אדם פרימר

זיג משיקה טכנולוגיה חדשה לאיתור המותגים הגדולים הבאים

במסגרת המהלך, מותגים שמוכרים באינטרנט ביותר ממיליון דולר בשנה, יוכלו לקבל ללא עלות את "זיגנל" - "מכונת שיקוף" טכנולוגית שמעריכה את פוטנציאל הצמיחה שלהם, מנתחת את המתחרים ומזהה הזדמנויות בשוק היעד בארה"ב

בנין פילת רמת החייל ת''א / צילום: תמר מצפי

החברה הישראלית שבדרך לבורסה הקנדית

קבוצת פילת, שפועלת בתחום אבחון והערכת עובדים, תחל להיסחר בבורסת TSX Ventures בטורונטו באמצעות מיזוג הפוך במחצית הראשונה של 2027 ● פילת מתכננת לגייס במהלך כ-13 מיליון שקל לפי שווי כ-112 מיליון שקל

מטוס של דלתא איירליינס בנתב''ג (ארכיון) / צילום: גלובס

דיווח אנונימי על פצצה במטוס בנתב"ג: לא נמצאו ממצאים חריגים

נוסעים הורדו הבוקר במהירות מטיסת דלתא איירליינס שנחתה בנתב"ג, בעקבות דיווח אנונימי על פצצה במטוס ● לאחר האירוע החריג, ברשות שדות התעופה עדכנו כי האירוע הסתיים ללא ממצאים חריגים, וכי כל הנוסעים ירדו מהמטוס בשלום

מנכ''ל ומייסד חברת התקשורת bird, רוברט ויס / צילום: ap, Business Wire

המנכ”ל שפיטר 90% מהעובדים שלו. ומה הוא בכל זאת מגייס?

רוברט ויס, מייסד ומנכ”ל חברת התקשורת Bird, צמצם את מצבת העובדים שלה מיותר מ־1,000 ל־120 בתוך כשלוש שנים והוא מייחס חלק מהשינוי לאוטומציה ולבינה מלאכותית ● האם זה עזר לחברה להתייעל?

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

צחי אבו מציג: לקנות 50 דירות בהנחה של 20%

אבו פמילי מגורים תשלם כ-120 מיליון שקל על דירות ארבעה וחמישה חדרים בפרויקט במרכז נתניה ● הפער ממחירי עסקאות קודמות בבניין מוערך בכ-20%-25%, אך עשוי לשקף גם הבדלים בין הדירות; במאי רכשה רנט איט 52 דירות מאאורה בחדרה במהלך דומה

נועם שזיר / צילום: מתוך כנס של WeCNLP ביוטיוב

גוגל קנתה אותו במיליארדים, עכשיו החברה שלו פושטת רגל

חברת Character.AI, שהקים חוקר הבינה המלאכותית נועם שזיר, הגישה בקשה להגנה מפני נושים בארה"ב והגיעה להסכם ראשוני למכירת חלק מנכסיה לדיסני ● רק לפני שנתיים שילמה גוגל כ-2.7 מיליארד דולר במסגרת עסקה חריגה עם החברה, שנחשבה לאחת ההבטחות הגדולות בתחום הבינה המלאכותית

מימיןi: נעם ארז ובעז גורודיסקי. מייסדי XM Cyber / צילום: יורם רשף

אקזיט שני תוך 5 שנים: חברת הסייבר שהקימו בכירי המוסד לשעבר נמכרת ב-600 מיליון דולר

אקס אם סייבר, שבין מקימיה ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, נמכרת בפעם השנייה - הפעם לקראודסטרייק האמריקאית, לאחר שנמכרה לפני 5 שנים ב-700 מיליון דולר לשוורץ גרופ הגרמנית ● מדובר ברכישת הקניין הרוחני בלבד, כאשר הלקוחות וההכנסות יישארו בידי אקס אם סייבר ● בקרוב צפויים פיטורים בחברה, אך כל העובדים ייהנו מהאקזיט בהתאם לאופציות שבידיהם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרון ירדה וגררה מטה את מניות השבבים

הנאסד"ק ירד בכ-0.4% ● מיקרון נפלה בצל תחרות סינית בשוק השבבים; הסקטור נכנס עמוק יותר לשטח של תיקון ● הסיכונים הגיאופוליטיים עמדו במרכז תשומת הלב, כשברקע המתיחות בין סעודיה לחות'ים נמשכה ● מחירי הנפט טיפסו, סקטור האנרגיה בוול סטריט עלה לשיא כל הזמנים

פגיעה באזור בתי הזיקוק ברוסיה / צילום: Reuters

משבר הדיזל פתח חזית חדשה: טראמפ מתייצב נגד אוקראינה ואירופה

הנשיא האמריקאי ביטל את הסנקציות על הדיזל הרוסי, דרש מזלנסקי להפסיק מיד את התקיפות על בתי הזיקוק ומאיים לעצור את אספקת הנשק והמודיעין לקייב ● באירופה שוב חוששים משינוי כיוון בבית הלבן - בעוד שטראמפ מאשים את המלחמה במחירי הדיזל חסרי התקדים

משרד הבריאות / צילום: Shutterstock

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לבחון מחדש את הרפורמה בהתפתחות הילד

לאחר הפרסום בגלובס כי משרד הבריאות הפסיק לפרסם את נתוני זמני ההמתנה לטיפולים בהתפתחות הילד, וכי מנכ"ל המשרד אינו רואה בהם עוד מדד להצלחת הרפורמה, פנתה ח"כ לימור סון הר-מלך לשר הבריאות ולבכירי המשרד ● במכתבה דרשה לפרסם את הנתונים, להבהיר אם יעד קיצור זמני ההמתנה נזנח ולבחון מחדש את המשך יישום הרפורמה

אורן מונטל, מנורה מבטחים / צילום:  יח''צ מנורה

המשקיע שמסמן שני סקטורים מסוכנים, וטוען: "כבר לא נמצאים היום במסלול סולידי"

אורן מונטל, מנהל השקעות עמיתים במנורה מבטחים, מציע לא להוריד חשיפה למניות, גם אחרי השנים החזקות בשוק: "בדרך כלל יוצאים מוקדם מדי וחוזרים מאוחר" ● מסביר מדוע הקטין חשיפה לת"א לאחר העליות: "המניות התייקרו" ● וגם: למה הוא מתרחק מסקטורי הנדל"ן והאנרגיה?