גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

התוצאות בטקסס מספקות למשקיעי הטכנולוגיה סיבה לדאגה

השינוי הפוליטי בארה"ב עשוי להקשות על אחד ממנועי ההשקעה המרכזיים של הכלכלה האמריקאית, ובפרט בטקסס - שם ניצחה בבחירות האמצע המועמדת הדמוקרטית ג'ינה הינוחוסה, שהביעה התנגדות נחרצת לפיתוח חוות השרתים במדינה ● החשש: הטלת מגבלות על מרכזי נתונים וביטול השקעות בהיקפים של מאות מיליארדים ● זה מה שעומד מאחורי הנפילה במניות הטכנולגיה

ג'ינה הינוחוסה מהמפלגה הדמוקרטית. ניצחה בבחירות בטקסס / צילום: ap, Ashley Landis
ג'ינה הינוחוסה מהמפלגה הדמוקרטית. ניצחה בבחירות בטקסס / צילום: ap, Ashley Landis

המפלה של טראמפ והרפובליקנים בבחירות האמצע בארה"ב עשויה להפוך גם לבעיה עבור ענקיות הטכנולוגיה. מאחורי הירידות שנרשמו הלילה בחוזים העתידיים, בהובלת מניות הטכנולוגיה, ניצב חשש שהשינוי הפוליטי יקשה על אחד ממנועי ההשקעה המרכזיים של הכלכלה האמריקאית, הקמת מרכזי הנתונים שעליהם נשענת מהפכת הבינה המלאכותית.

● ביל אקמן במכתב אופטימי לעתיד ה־AI: "תחזיות האנליסטים משקפות נתק בולט"
● רבעון ראשון למנכ"ל אפל החדש ג'ון טרנוס: מכה את התחזיות, מאכזבת באייפד ובסין

במוקד נמצאת טקסס, שהפכה לאחד המרכזים החשובים בעולם לבניית תשתיות מחשוב. ניצחונה של הדמוקרטית ג'ינה הינוחוסה על המושל הרפובליקני גרג אבוט מעלה את החשש להמשך ההגבלות על הקמת מרכזי נתונים ולהקשחת התנאים לחברות. עבור המשקיעים, זו תזכורת לכך שהמרוץ לבינה מלאכותית תלוי לא רק בשבבים ובהון, אלא גם בהיתרים, בחשמל ובנכונות של התושבים והרשויות לארח את המתקנים.

בפועל, החוזים על מדד נאסד"ק 100 ירדו בשלב מסוים בכ-2.1%, לעומת ירידות של עד 1.2% בחוזים על S&P 500 ו0.8% בחוזים על דאו ג'ונס. בהמשך הלילה נרשמה התאוששות חלקית, והירידות הצטמצמו.

ניצחונה של הינוחוסה סיים יותר משלושה עשורים שבהם לא נבחר מושל דמוקרטי בטקסס.

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, התוצאות החזקות מהצפוי של הדמוקרטים, ובפרט בטקסס, היו בין הגורמים שהסוחרים הצביעו עליהם בהסבר לתנודתיות במסחר הלילי. החשש הוא שממשלים חדשים במדינות מפתח יטילו מגבלות על בניית מרכזי נתונים, ובכך יעכבו השקעות בהיקפים של מאות מיליארדי דולרים. עם זאת, הירידות אינן נובעות בהכרח רק מהבחירות בטקסס, אלא גם מאי הוודאות הפוליטית הרחבה יותר ומהחששות שכבר העיקו על מניות הטכנולוגיה.

רבע מהקיבולת במדינה אחת

חשיבותה של טקסס לתעשיית הטכנולוגיה האמריקאית נובעת מהיקף הפרויקטים המתוכננים בשטחה. כ-25% מקיבולת מרכזי הנתונים המתוכננת בארה"ב נמצאת במדינה. בין הפרויקטים הבולטים נמצא קמפוס מרכזי הנתונים של מיזם סטארגייט באבילין, שבו מעורבת אורקל.

הסיבה לכך שטקסס מושכת השקעות כה גדולות קשורה לשילוב של שטחים נרחבים, זמינות יחסית של קרקע, פעילות ענפה בתחום האנרגיה ומדיניות שהעניקה במשך שנים הטבות מס לחברות המקימות מרכזי נתונים גדולים. המושל היוצא אבוט הציג בעבר את המדינה כמרכז מוביל לפיתוח בינה מלאכותית.

אלא שההתרחבות המהירה יצרה גם התנגדות ציבורית. מרכזי נתונים צורכים כמויות גדולות של חשמל, ובחלקם גם מים לקירור מערכות המחשוב. תושבים ורשויות מקומיות חוששים שהקמת מתקנים חדשים תעמיס על רשת החשמל, תייקר את החשבונות למשקי הבית ותפגע באספקת המים, בעיקר באזורים שבהם המשאבים מוגבלים.

ההתנגדות הפכה לאחד הנושאים המרכזיים במערכת הבחירות בטקסס. לפי סקר של ABC News שפורסם לקראת ההצבעה, 69% מהנשאלים בטקסס התנגדו להקמת מרכזי נתונים חדשים בקהילות שבהן הם מתגוררים.

ביולי האחרון הציגה הינוחוסה תוכנית בשם Texas First, שבמרכזה דרישה לעצור זמנית אישורים למרכזי נתונים חדשים עד שבית המחוקקים של טקסס יגבש כללים חדשים להגנה על התושבים.

המדיניות החדשה אחרי הבחירות

התוכנית כוללת כמה עקרונות. הראשון הוא הקפאת אישורים למרכזי נתונים חדשים עד לקביעת מסגרת רגולטורית. השני הוא הגנה על צרכני החשמל והמים: החברות יידרשו להוכיח שהפעילות שלהן לא תוביל להתייקרות החשבונות של משקי הבית, לרבות העלויות העקיפות של הרחבת רשת החשמל והקמת תשתיות חדשות.

העיקרון השלישי הוא הגנה על אספקת המים המקומית, כך שהסכמים עם מרכזי נתונים לא יוכלו לפגוע בצורכי הקהילות. הרביעי הוא ביטול סובסידיות והטבות מס לחברות הענק, לצד דרישה שהן יישאו בעצמן בעלויות התשתיות הנדרשות להפעלתן.

הינוחוסה מבקשת גם להעניק לקהילות המקומיות השפעה ממשית על השאלה אם והיכן יוקמו מרכזי נתונים, לחייב שקיפות בנוגע להסכמים עם החברות ולמנוע שימוש בהסכמי סודיות המסתירים מידע מהציבור. בנוסף, היא דורשת העסקת עובדים מקצועיים ומאוגדים והקפדה על תקני בטיחות מחמירים.

הינוחוסה טענה במהלך הקמפיין כי חברות הענק נהנות מהטבות נדיבות, בעוד התושבים נאלצים לשאת בחלק מהעלויות הסביבתיות והכלכליות של הפרויקטים. מבחינתה, השאלה אינה אם טקסס צריכה ליהנות מהשקעות בטכנולוגיה, אלא מי משלם את המחיר ומי נהנה מהתועלת.

הסיבה שההתפתחויות בטקסס מעוררות עניין כה רב בוול סטריט היא שהקמת מרכזי נתונים הפכה לאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של חברות הטכנולוגיה הגדולות. מיקרוסופט, אמזון, גוגל, מטא ואורקל משקיעות סכומי עתק בתשתיות מחשוב, ברכישת שבבים ובהרחבת יכולות הבינה המלאכותית שלהן.

תוצאות הבחירות למושלים בעשר מדינות עשויות להשפיע על הכללים שיחולו על פרויקטים בהיקף של 67.4 ג'יגה ואט של מרכזי נתונים מתוכננים, המייצגים השקעות בתשתיות בינה מלאכותית בהיקף מוערך של כ2.5 טריליון דולר. מדובר בקיבולת גדולה מזו של מרכזי הנתונים הפועלים כיום בארה"ב.

המשמעות הכלכלית של הגבלות חדשות אינה מסתכמת באפשרות לביטול פרויקטים. גם עיכוב של שנה או שנתיים בקבלת אישורים, התחברות לרשת החשמל או השלמת תשתיות מים עלול להשפיע על התשואה הצפויה מההשקעות. עבור חברות שכבר גייסו הון והתחייבו להוצאות גדולות, דחייה בלוחות הזמנים עשויה להגדיל את עלויות המימון ולדחות הכנסות עתידיות.

ההשפעה לא צפויה להיות אחידה. חברות הטכנולוגיה הגדולות נהנות ממשאבים פיננסיים שמאפשרים להן להתמודד עם עיכובים, לחפש אתרים חלופיים ולהשקיע בתשתיות עצמאיות. חברות קטנות יותר המתמחות בהקמת מרכזי נתונים ובהשכרת כוח מחשוב עלולות להיות פגיעות יותר, במיוחד אם הן נשענות על מימון חיצוני ועל לוחות זמנים צפופים.

במורגן סטנלי מעריכים כי מגבלות רגולטוריות עשויות להקשות על התרחבות התעשייה, אך אין פירוש הדבר שהשקעות הבינה המלאכותית ייעצרו. למעשה, האטה בבניית מרכזי נתונים עשויה גם לצמצם את צורכי גיוס החוב של החברות ולהקל במידת מה על שוק האשראי.

במשך שנים התמקד הדיון הכלכלי סביב הבינה המלאכותית בעיקר בשאלות של זמינות שבבים, ביקוש לכוח מחשוב והיכולת של חברות הטכנולוגיה להפוך את ההשקעות להכנסות ולרווחים. עכשיו מסתבר שיש כאן גם סיכון פוליטי ורגולטורי.

עוד כתבות

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

מעל מיליארד דולר נמחקו בחודשיים: מה הוביל לפיטורים בחברת הרחפנים

אקסטנד תפטר לפי ההערכות כ־10% מעובדיה במסגרת ארגון מחדש של פעילותה, כחודשיים לאחר שהחלה להיסחר בוול סטריט • ברקע: צניחה של כ־80% במניה, מחיקת יותר ממיליארד דולר משווי החברה והכנסות שנמוכות משמעותית מהתחזיות

אילוסטרציה: Shutterstock

קידומת 2 פתאום נראית רחוקה: הדולר מזנק לרמתו הגבוהה ביותר מסוף מרץ

בחודש מאי האחרון הדולר צלל לשפל של 30 שנה, בשוק כבר דיברו על שער של 2.5 שקלים ובהייטק קיימו פגישות בהולות אצל שר האוצר מחשש לפגיעה חריפה בשורת הרווח ● אלא שמאז התהפכה הקערה - הירידות במניות הטכנולוגיה בוול סטריט דחפו את קרנות הפנסיה לרכוש מט"ח, פערי הריבית נפתחו לטובת הדולר, והאי־ודאות הפוליטית והביטחונית הוסיפה גם היא שמן למדורה ● האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה?

טעינת רכבים חשמליים / צילום: Shutterstock

לטובת עמדות טעינה: תחנות דלק יוכלו להתרחב ב־100 מ"ר

התוכנית מאפשרת הקמת אזורי המתנה מקורים לנהגים בתחנות הדלק ומקלה על הליכי הרישוי באמצעות פטור מהגשת מסמך הידרולוגי־סביבתי ● המהלך נועד לעודד השקעה בתשתיות טעינה מהירה ולהסיר חסמים בירוקרטיים

מטוס של ארקיע / צילום: יח''צ

חשיפת גלובס: ישראייר בדרך לרכישת השליטה בארקיע

על רקע הסכסוך בארקיע וההפסדים הגדולים והחובות, לגלובס נודע כי חברת התעופה המתחרה ישראייר מתכננת וכבר מבצעת בימים אלה מהלכים כדי לרכוש את חברת התעופה ארקיע מידי משפחת נקש

שמעון אבודרהם, מנכ''ל אמות / צילום: אבישי פינקלשטיין

מנכ"ל אמות בשיחת משקיעים: "מורגשת התעוררות במשרדים מחוץ לתל אביב. אך אין חוזים"

דוח פושר לענקית המשרדים: הרווח מהשכרת הנכסים והפעלתם של אמות עלה ברבעון השלישי בכ-1% בלבד לכ-268 מיליון שקל ● התפוסה במשרדים עמדה על 85.4% ● בשיחת המשקיעים, אמר שמעון אבודרהם: "במשרדים במעגל השני והשלישי מורגשת התעוררות. יש התעניינות וסיורים, אך הם לא מתורגמים לחוזים"

יו''ר ועדת הבחירות, השופט נעם סולברג לצד היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה וראש השב''כ דוד זיני

היועמשית בהודעה חריפה נגד ראש השב"כ: "לא ניתן לחקור אזרחים ללא ראיות"

ראש השב"כ דוד זיני ביקש לחקור באזהרה חבר כנסת בכיר מאחת המפלגות הערביות ואת אחמד טיבי, סאמי אבו שחאדה ומנסור עבאס, כך דווח ב-i24NEWS ● על פי הפרסום, יש הסכמה שחבר הכנסת ייחקר באזהרה, אולם היועמ"שית מסרבת לחקירת שלושת ראשי המפלגות בלא ראיות ● "כל מי שצריך להיחקר - ייחקר, אך לא ייחקרו אנשים ללא בסיס ראייתי"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: רו”ח ויועצת מס לא דיווחו על הכנסות במיליונים של בעל שליטה בחברה ציבורית

על פי החשד, רואה חשבון ויועצת מס סייעו לבעל שליטה בחברה ציבורית לדווח על הכנסות מדיבידנדים בסך 16.5 מיליון שקל בשיעור מס מופחת, ולא דיווחו על משיכות כספים נוספות בסך 14.6 מיליון שקל מחברה פרטית שבשליטתו ● המס שנגרע מקופת המדינה בעקבות הדיווח בשיעור המופחת מוערך ביותר מ-800 אלף שקל ● השניים שוחררו בתנאים מגבילים, ושמותיהם נאסרו לפרסום

טיסה / צילום: Shutterstock

מחלוקת על 30 דולר הובילה לגל תביעות ייצוגיות נגד סוכנויות הנסיעות

בחודש שעבר פסק ביהמ"ש העליון כי על סוכני נסיעות חל איסור לגבות דמי טיפול על שירות לנוסע שטיסתו בוטלה ● מאז הפסיקה, הוגשו שורה של תביעות ייצוגיות נגד סוכנויות נסיעות שונות ● איסתא, שנגדה הוגשה התביעה המקורית, דורשת דיון נוסף: "הפרשנות שגויה"

נתיבי איילון / צילום: Shutterstock

חסימות באיילון ושינויים ברכבת: במרכז הארץ נערכים לסופ"ש עמוס במיוחד

בשל עבודות תשתית של חברת החשמל, מקטעים בנתיבי איילון ייחסמו לתנועה החל מיום חמישי בלילה, והנהגים יופנו לצירים חלופיים ● במקביל, יחולו שינויים בתנועת הרכבות בחמישה קווים מרכזיים, וחלקן לא יעצרו בתחנות הרצליה ותל אביב האוניברסיטה ● רכבת ישראל תפעיל מערך היסעים ללא עלות, והתנועה צפויה לשוב לסדרה ביום ראשון לפנות בוקר

ביטוחי רכב / צילום: Shutterstock

עמדה רשמית של הממונה: לחברות ביטוח אסור להפלות לרעה מבוטחים על בסיס מקום מגורים

רשות שוק ההון אוסרת אפליה בביטוחי רכב לפי מקום מגורים, ומעתה חברות הביטוח לא יוכלו לסרב לבטח, לדרוש תנאים מיוחדים או לתמחר פוליסות על בסיס אזור גיאוגרפי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

מפלה היסטורית לטראמפ: הדמוקרטים צפויים לחזור לשליטה מלאה בוושינגטון

התוצאות מציבות את טראמפ בפני מציאות פוליטית חדשה לקראת השנתיים האחרונות לכהונתו ● לאחר שהרפובליקנים החזיקו בשליטה בשני בתי הקונגרס, הם עומדים לאבד את הרוב בשניהם ● טראמפ: "אני לא הייתי על פתק ההצבעה, ואם הייתי, היינו מנצחים בניצחון סוחף!"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ: סיכמתי עם נתניהו על עצירת הסיוע האמריקאי לישראל

לדברי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הוא ונתניהו סיכמו על הפסקת הסיוע הכספי האמריקאי לישראל, אך לא פירט אם מדובר במהלך מיידי או בתום הסכם הסיוע הנוכחי ב-2028 ● כיום עומד הסיוע הביטחוני השנתי על 3.8 מיליארד דולר במסגרת מזכר ההבנות בין המדינות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

סימן לבאות? ברזאני חותכת את מחיר ההנפקה ב-20%

אחרי שהפחיתה את השווי המבוקש, חברת התשתיות הפרטית הגדולה בישראל תנסה לגייס בהנפקתה כמיליארד שקל, ותחלק כשליש מהתמורה לבעלי המניות ● שכרם של הבעלים והמנכ"לים המשותפים, האחים יוסי ברזאני ודיין בר, כמעט יוכפל לאחר ההנפקה ל-4.1 מיליון שקל כ"א

הפגנת עובדי ארקיע

“שחררו את ארקיע”: העובדים מפגינים נגד ההנהלה

עשרות עובדי ארקיע מפגינים מול מטה החברה בבני ברק, על רקע כוונת הבעלים, האחים נקש, לדלל את החזקות העובדים בחברה מכ-20% כיום ● המחאה מגיעה לאחר דיווחים על הפסדים של עשרות מיליוני שקלים בשנה האחרונה, ובצל חשש העובדים מפגיעה בזכויותיהם ובביטחונם התעסוקתי ● באיגוד העובדים מזהירים מפני צעדים ארגוניים וקוראים להנהלה לפתוח במשא ומתן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Brandon

בממשלה הופתעו מהצהרת טראמפ ויצטרכו לחפש מקור תקציבי של מיליארדי דולרים

במשרד האוצר הופתעו מהצהרת טראמפ על הקדמת הפסקת הסיוע האמריקאי לישראל, לנוכח ההסכם הקיים בין המדינות עד 2028 ● היקף הסיוע עומד על 3.8 מיליארד דולר בשנה, ובשלב זה לא ברור אם יופסק כולו או רק חלקו ● הפסקת הסיוע עלולה להעמיק את האתגרים התקציביים של הממשלה הבאה, על רקע דרישות מערכת הביטחון ותוכנית התעצמות בהיקף של 400 מיליארד שקל

עברי לידר בוי ג'ורג' ואדמס / צילום: אלון לוין

וולקאם: קבלת הפנים שארגן סילבן אדמס לבוי ג'ורג'

איש העסקים סילבן אדמס, המכהן כנשיא הקונגרס היהודי העולמי בישראל, ערך קבלת פנים לאמן בביתו שבתל אביב ● משלחת בכירים מענקית ההשקעות הבינלאומית שרודרס הגיעה בשבוע שעבר לישראל לרגל כנס משותף עם משרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן ● מותג האונליין הקולינרי כרמלה פותח שתי חנויות פיזיות בתל אביב בהשקעה של כ-6 מיליון שקל ● תחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות תתקיים בדצמבר ● אירועים ומינויים

דגם של טיל בליסטי איראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל הזהירה את ארה"ב שאיראן מתכוונת להשתמש בנשק כימי

ניסיון חטיפת מטוס פליי-דובאי: הדיווח בקשר לטייסי אל על: "לסגור דלתות, אין פתיחת קוקפיט"; "משהו שאנחנו צריכים לדעת?" ●  בלבול ודאגה במערכת הביטחון בעקבות אמירת טראמפ. בישראל מנסים להבין אם מדובר בהפסקה מיידית של העברת כספי הסיוע, או בהצהרה שמתייחסת לשינוי הדרגתי במודל שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות ● עדכונים שוטפים

תחבורה ציבורית בישראל / צילום: Shutterstock

ציוני מפעילות התחב"צ נחשפים: מי במקום הראשון ומי הכי מאחרת

משרד התחבורה צפוי לפרסם דוח המסכם את ביצועי מפעילות התחבורה הציבורית במחצית הראשונה של 2026 ● אלקטרה אפיקים מובילה בין המפעילות הגדולות עם 84.62 נקודות, ואילו תנופה מדורגת אחרונה עם 50.89 נקודות ● ברשות לתחבורה ציבורית מפיקים לקחים ומנסים לדלל מהשוק את החברות החלשות

מייסדי קבוצת הפיננסים פרופיט, אסף בנאי ושלומי אלברג / צילום: קבוצת הפיננסים פרופיט

"הם רוצים להיות רמי לוי של שוק הגמל": האם פרופיט יתחרה במי שמשלמים לו?

בית הסוכן של אסף בנאי ושלומי אלברג רוצה לקחת נתח ממיליארדי השקלים בדמי הניהול שגובים הגופים המוסדיים, שאת מוצריהם הוא מפיץ כיום ● פרופיט מתכנן להציע הנחה בדמי הניהול בניסיון להשיג לקוחות, אך המהלך המתוכנן צפוי להעמיד אותו בפני ניגוד עניינים

צילומים: Shutterstock, AP-Alex Brandon

טראמפ הודיע על הפסקת הסיוע לישראל: למה השווקים לא נבהלים?

נשיא ארה"ב הודיע כי הסיוע הביטחוני לישראל, בהיקף של כ־4 מיליארד דולר בשנה, ייפסק בתום 2026 ● למרות המשמעות התקציבית, בשוק המקומי נרשמו עליות לאחר ההודעה ● רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, מסביר מדוע המשקיעים עשויים להתייחס למהלך במתינות - ואיך ההתפתחויות מול איראן קשורות לתמונה