גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הבוחרים דרשו יציבות - וקיבלו טלטלות: כך איבדו הרפובליקנים את הקונגרס

פחות משנתיים לאחר שחזר לבית הלבן, דונלד טראמפ והמפלגה הרפובליקנית ספגו מפלה מוחצת בבחירות האמצע ● יוקר המחיה, המכסים השנויים במחלוקת והמלחמה באיראן הובילו לקריסת התמיכה הציבורית - וסימנו את האתגר המרכזי לקראת הבחירות לנשיאות ב־2028

שלט בחירות שמציג את מחירי הדלק לפני ואחרי המלחמה באיראן / צילום: Reuters, Brian Snyder
שלט בחירות שמציג את מחירי הדלק לפני ואחרי המלחמה באיראן / צילום: Reuters, Brian Snyder

בחירות האמצע 2026 הסתיימו בתבוסה קשה עבור המפלגה הרפובליקנית, כאשר המפלגה הדמוקרטית הצליחה להשיג רוב בבית הנבחרים (עם 258 מושבים) ולהפוך את מאזן הכוחות גם בסנאט. פחות משנתיים לאחר שדונלד טראמפ חזר לבית הלבן בקול תרועה רמה, הציבור האמריקאי העביר מסר חד וברור בקלפיות ושלל מהנשיא את השליטה המלאה בגבעת הקפיטול.

● ישראל במוקד הבחירות בארה"ב. אבל האם היא באמת הכריעה אותן?
● אחרי כיבוש הקונגרס: האם וושינגטון צפויה להיכנס לעידן של שיתוק וחקירות?

המהפך הפוליטי הזה לא רק מסבך את המשך כהונתו של טראמפ ומציב מכשול בפני אג'נדת ה־MAGA שלו, אלא מעלה שאלה מרכזית אחת: כיצד הצליחו הרפובליקנים לאבד את אמון הבוחרים בזמן כה קצר, ולמה בעצם הם ספגו מפלה מוחצת כל כך?

ההבטחה הכלכלית שהתרסקה בשטח

דונלד טראמפ חזר לבית הלבן בינואר 2025 לאחר שהבטיח לאמריקאים להוריד את המחירים, להחזיר את השקט לפוליטיקה האמריקאית ולסיים את המעורבות במלחמות ממושכות. פחות משנתיים לאחר מכן, הרפובליקנים ספגו תבוסה בבחירות האמצע, וסקרי היציאה מהקלפיות מספקים הסבר אפשרי לכך. הבוחרים אינם מרוצים מהמצב הכלכלי, רבים מהם מתנגדים למלחמה באיראן, וחלק ניכר מהם מעוניינים שהקונגרס ירסן את כוחו של הנשיא.

לפי סקרי היציאה שפורסמו ברשתות NBC ו־CBS, שיעור התמיכה בטראמפ בקרב המצביעים עמד על 38% בלבד, לעומת כ־45% בבחירות האמצע של 2018, במהלך כהונתו הראשונה. מדובר בנתון שממחיש את עומק חוסר שביעות הרצון מהנשיא, גם אם בחירות האמצע נוטות באופן מסורתי להיות קשות למפלגה שמחזיקה בבית הלבן.

הסיפור המרכזי הוא הכלכלה. לפי אחד מסקרי היציאה, 89% מהמצביעים הגדירו את יוקר המחיה כגורם משמעותי או מכריע בהחלטתם כיצד להצביע. בסקר המצביעים של AP, כשני שלישים סברו שמדיניותו של טראמפ החמירה את המצב הכלכלי.

הנתונים האלה מעניינים במיוחד לאור ההבטחה המרכזית של טראמפ בבחירות 2024. הנשיא הבטיח פעם אחר פעם להוריד את המחירים, אבל מדובר בהבטחה שהיה בלתי אפשרי לקיים. הפירוש של ירידה בשיעור האינפלציה אינו שהמחירים יורדים, אלא שהם ממשיכים לעלות בקצב מתון יותר. טראמפ היה יכול להבטיח לשפר את כוח הקנייה של האמריקאים באמצעות עלייה בשכר הריאלי, אך במקום זאת יצר ציפייה לירידה במחירים עצמם.

גם מדיניות המכסים שלו הקשתה על מימוש ההבטחה. באפריל 2025 הכריז טראמפ על מכסים נרחבים על יבוא ממדינות רבות בעולם, במהלך שכונה "יום השחרור". המכסים יצרו חוסר ודאות בקרב חברות ומשקיעים, והעלו חששות מפני התייקרות של מוצרים מיובאים. חוסר שביעות הרצון מהנשיא החל עוד קודם לכן, אך מלחמת הסחר הוסיפה למתח הכלכלי.

המערכה במזרח התיכון ושחיקת המנדט הציבורי

אל הבעיות האלה הצטרפה המלחמה באיראן. לפי נתוני סקרי היציאה שפורסמו לאחר הבחירות, כ־60% מהמצביעים סברו שהמלחמה הייתה טעות. טראמפ, שהציג את עצמו במשך שנים כמי שמתנגד למלחמות ממושכות במזרח התיכון, מצא את עצמו מנהל מלחמה שהשלכותיה הכלכליות והפוליטיות מורגשות גם בתוך ארה"ב.

עם זאת, קשה לייחס למלחמה לבדה את התבוסה הרפובליקנית. התמיכה בטראמפ נשחקה עוד לפני תחילתה, על רקע יוקר המחיה, המכסים והעימותים הפוליטיים שליוו את כהונתו השנייה. המלחמה ככל הנראה החריפה בעיות שכבר היו קיימות.

נתון נוסף עשוי ללמד על האופן שבו הבוחרים תופסים את הנשיא: לפי סקר המצביעים של AP, כשבעה מכל עשרה מצביעים סברו שהקונגרס צריך לעשות יותר כדי לרסן את כוחו. בסקר אחר, 43% מהמצביעים אמרו שהצבעתם נועדה, לפחות בחלקה, להביע התנגדות לטראמפ.

במילים אחרות, הבחירות לא עסקו רק בשאלה איזו מפלגה תשלוט בקונגרס, אלא גם במידת הכוח שהציבור מעוניין להעניק לנשיא בשנתיים שנותרו לכהונתו.

גם בהרכב הקואליציה האלקטורלית נרשמו סימנים לשינוי. לפי סקר NBC, כ־56% מהגברים ההיספנים שהצביעו בבחירות תמכו בדמוקרטים, לעומת 41% בקרב הרפובליקנים. מדובר בהיפוך ביחס לבחירות לנשיאות ב־2024, שבהן טראמפ הצליח לרשום הישגים משמעותיים בקרב מצביעים היספנים, ובמיוחד בקרב גברים.

הנתון הזה חשוב מכיוון שהוא נוגע לאחת ההתפתחויות המרכזיות שאפשרו לטראמפ לנצח ב־2024: הוא הצליח להרחיב את התמיכה הרפובליקנית מעבר לבסיס המסורתי של המפלגה, ולמשוך מצביעים שהדמוקרטים התרגלו לראות כחלק מהקואליציה שלהם. כעת מתברר שלפחות חלק מהתמיכה הזאת לא הייתה מובטחת לאורך זמן.

"הרפובליקנים הובסו הודות לכיס הבוחר"

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב באוניברסיטת בר אילן וחוקר בכיר במרכז בגין־סאדאת למחקרים אסטרטגיים, אומר כי "הדמוקרטים הביסו את הרפובליקנים הודות לשילוב של כמה גורמים, ובראש ובראשונה כיס הבוחר והמלחמה באיראן שקשורה אליו. מחיר הבנזין עלה ב־40%, מחיר הדיזל ב־70%, המזון ב־15%. האינפלציה זינקה לקצב שנתי של 3.7%. הציבור ראה קשר ישיר בין עליות המחירים למלחמה ולסגירת מצר הורמוז".

לדבריו, "הנשיא כעת תלוי בקונגרס. הוא לא יכול להוציא ולו דולר אחד, לאשר מינויים לבכירים, להמשיך מלחמה מעבר ל־90 ימים ולחוקק חוקים. לדמוקרטים יש חשבון ארוך איתו והם ינסו לפגוע במורשתו ולפלס לעצמם את הדרך לניצחון בבחירות 2028 לנשיאות".

גלבוע סבור כי "תבוסת טראמפ היא גם תבוסת הטראמפיזם, האידיאולוגיה והסגנון הבוטים שלו ושל תומכיו. התקפותיו שלוחות הרסן על התקשורת, מערכת המשפט והאקדמיה, הניסיון שלו לפגוע בדמוקרטיה במהלכים התוקפניים שנקט נגד מהגרים ובהתעלמות מהקונגרס. ועדות הקונגרס ידרשו מבכירי טראמפ להסביר מה בדיוק הם עושים. יש דיבורים על תהליכי הדחה של שר המלחמה פיט הגסת' שפעל להדרת נשים, שחורים וגאים משורות הצבא. אולי הדחה של טראמפ עצמו. האסטרטגיה תהיה להתיש את ממשלו".

טראמפ ניצח בבחירות 2024 בפער קטן יחסית בקולות הבוחרים, אך פירש את ניצחונו כמנדט לשינויים מרחיקי לכת כמעט בכל תחום. אלא שייתכן שהמנדט שהאמריקאים ביקשו להעניק לו היה פשוט בהרבה - להחזיר את הנורמליות. אחרי שנים של אינפלציה, משברים ועימותים פוליטיים בלתי פוסקים, הם רצו בעיקר יציבות ושיפור ברמת החיים.

במקום זאת הם קיבלו מלחמת מכסים, מלחמה באיראן ושורה של טלטלות פוליטיות וכלכליות. סקרי היציאה לא יכולים להוכיח שזאת הסיבה היחידה לתבוסה הרפובליקנית, אבל הם בהחלט מצביעים על הפער בין סדר העדיפויות של הנשיא לבין הנושאים שהטרידו את הבוחרים. הפער הזה הוא גם האתגר המרכזי שיעמוד בפני הרפובליקנים לקראת הבחירות לנשיאות ב־2028.

עוד כתבות

גבי ויסמן, נשיא ומנכ''ל נובה / צילום: גלעד קוולרציק

נובה עוקפת את התחזיות: "בטוחים ביכולתנו למנף את ההזדמנויות"

נובה עקפה את תחזיות האנליסטים עם צמיחה של 28% בהכנסות וזינוק של 46.5% ברווח הנקי ברבעון השלישי, והציגה תחזית חיובית לרבעון הבא ● אך מנייתה עדיין רחוקה ביותר מ-50% מהשיא שרשמה ביוני

סוחר בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

קרנות הגידור מכרו שבועות לפני כולם? הסימן שהקדים את המפולת בוול סטריט

נאסד"ק 100 צלל בכ־5%, וכ־84% ממניות S&P 500 נסחרו בירידות ● גל המכירות שהחל בשבבים ובתשתיות ה- AI התפשט גם לענקיות הטכנולוגיה, לבנקים, לתעשייה ולמניות הצמיחה ● החשש מהשלכות הבחירות בארה"ב, סימני השאלה סביב תחזיות הרווח ומכירות אגרסיביות של קרנות גידור: חמישה הסברים לטלטלה בשווקים

משרדים בתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות ההייטק משלמות ארנונה נמוכה יותר - אבל מכניסות לעיריות הרבה כסף

ניתוח של מכון גיאוקרטוגרפיה חושף פערים בתעריפי הארנונה לחברות הייטק ולבתי תוכנה בין הרשויות המקומיות, ומראה מדוע תל אביב והרצליה מצליחות לייצר הכנסות גבוהות מעסקים למרות הנחות משמעותיות

מדי מים / צילום: Shutterstock

מחיר המים צפוי לעלות ב-2.3% ב-2027, גורמי מקצוע דרשו להעלות יותר

מדובר בתוספת של כ-3.5 שקלים בחודש למשפחה בת חמש נפשות ● ההחלטה התקבלה לאחר דיון במועצת רשות המים, שבחרה לצמצם את ההתייקרות המתוכננת למרות עלייה צפויה של 835 מיליון שקל בעלויות משק המים ● חברי המועצה חלוקים בדעותיהם בין שמירה על יוקר מחיה נמוך לבין הצורך בהשקעות בתשתיות ובהיערכות לגידול האוכלוסייה ולשנות בצורת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ באיום על איראן: "אולי אצטרך להרוס את מה שנותר מהמדינה"

דיווח: תנועות חריגות של כלי שיט איראניים סמוך לכבלי תקשורת תת-ימיים ● נשיא ארה"ב באיום חריף לקראת ההכרעה על המשך המערכה באיראן: "הייתי מעדיף לא לעשות זאת, אם אפשר. אתם תדעו בקרוב מאוד" ● רה"מ לשעבר אהוד ברק: נתניהו תכנן לעשות פרובוקציה באיראן באמצעות המוסד - מאחורי גבו של הרמטכ"ל" ● עדכונים שוטפים

ביטול הפטור על הכנסות משכירות חוזר לשולחן / צילום: Shutterstock

באוצר רוצים למסות שכירות מהשקל הראשון. איזה צ'ופר הם מציעים?

בכמה נמכרו שתי קומות במגדל מגורים ברחוב הירקון בתל אביב? • מחיר הביטוח של מותג רכב אחד עלה בניגוד למגמה בגלל שהוא נגנב יותר מאחרים. מיהו? • וגם: על פי ההסכם המקורי, מתי צפוי הסיוע האמריקאי להסתיים? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

''בראד''. דגש על דגים נאים, בצקים וירקות / צילום: אנטולי מיכאלו

"בראד": שתי נשים מביאות רוח רעננה לעיר המשוועת לבילוי טוב

הבייקרי המצליח "בראד" פתח סניף נוסף בראשל"צ, שהופך בערב לבר יין ● עדן נסים ודניאל אמון עושות שם חיבורים נהדרים בין קונדיטוריה לביסטרו

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע בעקבות חשיפת גלובס על המגעים למכירה: "הפעילות נמשכת כסדרה"

ארקיע מנסה להרגיע את השוק בנוגע למגעים על רכישתה, ומדגישה כי פעילותה נמשכת כסדרה ● ברקע, ישראייר ואל על בוחנות מהלכים לרכישת החברה המתמודדת עם הפסדים כבדים, אך מכשולים רגולטוריים עשויים להקשות על העסקה

צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האנליסט הבכיר מוול סטריט מעריך: מה תהיה התחתית של מניות השבבים?

מאז ה-6 באוקטובר נמחקו כ-4 טריליון דולר משוויין של מניות השבבים הגדולות ● השאלה עכשיו היא אם זה סוף הירידה: דן אייבס צופה לשבבים עוד 10%-12% ירידה, וטום לי מ-Fundstrat רואה "תגובת יתר" וצופה ראלי של 20% בטכנולוגיה

בעולם מתפתחת תעשייה שלמה של ''נדגמים סינתטיים'' / צילום: Shutterstock

עליית "הנבדקים הסינתטיים": האם אפשר לשכפל אתכם לצורכי מחקר?

חברות שמפתחות נבדקים סינתטיים כבר גייסו מאות מיליוני דולרים, ומבטיחות לחזות למי נצביע, מה נקנה ואיך נתנהג ● אלא שמודל אחד כבר חזה ניצחון לקמלה האריס, ומחקרים מצאו כי בני האדם הווירטואליים נוטים להיות קיצוניים יותר מהאנשים האמיתיים ● האם אפשר לסמוך על אנשים שלא קיימים - כדי להבין את אלה שכן?

שי וינינגר ודניאל שרייבר, מייסדים ומנכ״לים משותפים של למונייד / צילום: דור מלכה

למונייד עקפה את ציפיות השוק ומעדכנת כלפי מעלה את תחזית ההכנסות השנתית

הכנסותיה של חברת הביטוח הדיגיטלי נעמדו על 336 מיליון דולר - צמיחה של כ-73% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● בהתאם להערכות המוקדמות, למונייד צפויה לעבור לראשונה ל-EBITDA חיובי ברבעון הרביעי, בסך 5-9 מיליון דולר

כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: פוטו מרסלו

"90% מהפרויקטים יירדו לטמיון": האזהרה של ראש עיריית רמת גן

כרמל שאמה הכהן קורא להוסיף דירות לתוכניות מאושרות כדי להתאימן לתנאי השוק המשתנים • במקביל, העירייה בוחנת כיצד להיערך לעידן המכוניות האוטונומיות, הרובוטים והרחפנים

יצחק הרצוג / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

הנשיא בסיום סבב הממליצים: "אודיע ביום ראשון על מי יוטל המנדט"

גדי איזנקוט קיבל 67 ממליצים, ובנימין נתניהו קיבל 46 ממליצים בלבד ● הרצוג: "מתכוון להפוך כל אבן, כדי לנסות להביא לממשלה יציבה"

ברמינגהאם / צילום: Shutterstock

העיר השנייה בגודלה בבריטניה שוקלת חרם על ישראל

כותרות העיתונים בעולם: יחסי ישראל וארה"ב יעברו מהפך אחרי בחירות האמצע, ברמינגהאם רוצה לבטל את היחסים הכלכליים עם ישראל, ותערוכה על היסטוריה יהודית מבוטלת בהולנד • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך מיוטיוב

חודשים אחרי שעלתה לראשונה לאוויר, הפרסומת של ביטוח 9 שוב מתברגת בראש

חברת הביטוח אחראית לפרסומת האהובה ביותר, בעוד פרטנר מתברגת כזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת אל על, שגייסה את "פרזנטור הטיסות" שלה גם לקמפיין טלוויזיה

האחים מיכאל ודניאל זלקינד / צילום: ישראל הדרי

האחים זלקינד מתמקדים: מנסים לצאת מסופרגז ולצמצם החשיפה לקרפור

קבוצת אלקו מקדמת מכירת שליטה בחברת הגז הביתי סופרגז, פועלת להנפיק את רשת המזון קרפור ומזרימה הון לאלקטרה נדל"ן ● מניית החברה צנחה בכ–60% מהשיא

אילוסטרציה: Shutterstock

אדום בוהק בבורסה: ת"א 35 צנח בכמעט 4%; הדולר מזנק

ירידות חדות בבורסה המקומית: ת"א 35 צולל בהובלת מדדי הביטחוניות והטכנולוגיה, שסופגים לחץ עקב השלכות תוצאות בחירות האמצע בארה"ב ● מניות בזק ואדגר עולות בניגוד למגמה בעקבות חתימת מזכר הבנות להקמת חוות שרתים בפתח תקווה ●  אל על נופלת לאחר פרסום תוצאותיה הכספיות ● בשוק המט"ח, הדולר עולה ל-3.18 שקלים ● וגם: ענקית ההשקעות שמעריכה שהניצחון הדמוקרטי בבחירות יעניק לפד מקום לעוד ארבע העלאות ריבית

אייל רוזן / צילום: אתר החברה

הסגרה מפורטוגל, רצח בנצרת ותעלומה אחת: לאן נעלמו 200 מיליון שקל?

הסגרתו של אייל רוזן, לשעבר מנהל בחברת האשראי גיבוי אחזקות, הזכירה כי אחת מהקריסות הגדולות שידע הסקטור הפיננסי בישראל עדיין רחוקה מסיומה ● יותר מארבע שנים לאחר התפוצצות הפרשה, מעל 200 מיליון שקל טרם אותרו ובשוק חוששים כי רוב הכספים אבודים: "חלק מהלווים נרצחו או ברחו"

ישיבת ממשלה. השרים מתחלפים, הבעיות נשארות / צילום: מעיין טואף / לע״מ

החסמים המבניים שתוקעים את המדינה, והדרכים לשחרר אותם

שרים מתחלפים וממשלות נופלות, אבל אותן תקלות חוזרות שוב ושוב ● מסמך מדיניות חדש של המרכז להעצמת האזרח מסביר מהם החסמים המבניים שמכשילים את התיקונים הנקודתיים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי החסמים הקבועים בעבודת הממשלה

נמל התעופה בבולגריה / צילום: Shutterstock

גל התרעות שווא על פצצות משבש את התחבורה האווירית באירופה

גל התרעות השווא על פצצות בשדות תעופה ובטיסות ברחבי היבשת גורם לנחיתות חירום, שינויי נתיבים וסגירת נמלי תעופה ● בבריטניה מעריכים כי מדובר במבצע שיבוש רוסי, אך עד כה לא נמצאו מטעני חבלה באף אחד מהמקרים