גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתנהלות של בנק הפועלים נראית רע

אחרי שנציגי הבנק יספקו הסברים לנותני הדירוג הזרים, הם ייצטרכו להסביר גם לנו

"האמריקנים". זו היתה אחת ממילות המפתח התקשורתיות שיצאה אתמול מקבוצת השליטה בבנק הפועלים. האמריקנים תקפו (את סגנון הניהול של אלי יונס, המנכ"ל המתפוטר) האמריקנים ביקשו, דרשו, סברו, עמדו, ועוד. זה לא שלמה נחמה, לא דני דנקנר ואפילו לא שרי אריסון. זה האמריקנים. ומשאמרת אמריקנים אמרת הכל. ולא בכדי.

האמריקנים הם קבוצה של בעלי הון יהודים כבדים, חברים של טד אריסון המנוח, שבאו איתו להשקעה בישראל. כשנפטר הם אמרו לבתו, שרי, שהיא יכולה לסמוך עליהם, כמו על אבא שלה.

האמריקנים, לכל אחד עסקים משלו, הם: יורשי-שוסטרמן, מייקל שטיינהרדט, ליאונרד אברמסון וקבוצת לו ראניירי וסקוט שאי. אברמסון וראניירי הם החזקים המובילים את הקבוצה. אברמסון הוא העשיר בהם, מוערך ב-5 מיליארד דולר אחרי שמכר חבילות של מניות לפני הנפילות בבורסות. הקבוצה אמנם מחזיקה בפחות מ-12% ממניות הבנק, אבל בגלל חולשת משפחת דנקנר, מעמדם אצל שרי אריסון ועוצמתם האישית, הם היום המפתח לכל התנהלות בפועלים.

נקודת החיכוך של יונס עם האמריקנים היתה בקבוצת סיגניצ'ר. הקבוצה, הפועלת במתן שירותי בנקאות פרטית ללקוחות אמידים בארה"ב ולחברות בבעלותם, הוקמה בניו-יורק במהלך 2001. מדובר בשתי חברות-בנות הפועלות באמצעות תשעה סניפים, פלוס שלושה נוספים המתוכננים בניו-יורק. עד סוף 2002 השקיע בנק הפועלים בסיגניצ'ר סכום השווה לכ-100 מיליון דולר. את שנת 2001 סיימה הקבוצה האמריקנית בהפסד של 23 מיליון דולר, את 2002 בהפסד של 13 מיליון דולר.

סיגניצ'ר היא ה"בייבי" של הקבוצה האמריקנית. ההערכה אומרת שהאמריקנים זיהו כבר לפני שלוש שנים, שכסף טוב לא ייצא להם מבנק הפועלים ומפעילותו בישראל, והם החליטו להניח יהבם על הפעילות האמריקנית. דרך סיגניצ'ר שממומן כולו בכספים שיוצאים מהארץ, נעשית פעילות של יהודים וגויים אמידים (המילה "אמידים" מופיעה במצגים רשמיים של הבנק), גם של הבעלים. מעבר לזה, יש תכנון ותקווה שהבנק הזה יפרח ויגדל, יונפק או יימכר, וכך יוכלו "האמריקנים" להחזיר חלק מהשקעתם בפועלים.

כדאי לציין כי התוכנית של שלמה נחמה והבנק לרכוש את בנק דיסקונט ניו-יורק, נועדה כדי למזג את הבנק הדיסקונטאי המצליח עם סיגניצ'ר וכך להזניק את החברה למעלה. את התוכנית הזו טירפד בינתיים משרד האוצר.

בסיגניצ'ר, שולטת הקבוצה האמריקנית ביד רמה. הם מחליטים מי מנהל, איך מנהלים, מה עושים, את מי מעדיפים ואת מי לא. הם לא נוהגים לתאם פעילות עם הארץ. לא רוצים לתאם עמדות עם הארץ.

אלי יונס, בתמימותו, או במזגו הסוער, או בשיטת הניהול הריכוזית ועצמאית שלו, חשב ונהג כאילו מדובר בחברה-בת, כמו כל חברה-בת בנקאית. נדמה היה לו שבישראל יש כללי פיקוח מפורשים המגדירים את היחסים בין החברה האם לחברה הבת, והן אומרות, בגדול, שחברה-בת בנקאית היא חברה-בת בנקאית גם אם היא בחו"ל, גם אם היא בניו- יורק וגם אם היא בחסות הקבוצה האמריקנית, וכך צריך לנהוג. לפקח, לתאם, להיות בעניינים. לא רק להעביר הון מהארץ לשם.

האמריקנים לא אהבו את ההתערבות, הם לא אהבו את ההתנהלות.

יונס התעקש, כי יונס הוא אדם שמתעקש. גם אם אפשר לפעמים להתרכך.

זה לקח לו ולהם לא יותר מחצי שנה לדעת שזה לא הולך. הם ניסו, הוא ניסה. בסוף זה התפוצץ.

"הרמוניה". זו מילת המפתח השנייה בהתנהלות התקשורתית של בעלי השליטה בבנק. "הוא פגע בהרמוניה בין בעלי המניות של הבנק".

הרמוניה, זה כל הסיפור? זה הבנק הגדול במדינה, עם ירידה רשמית של 62.8% ברווחים, עם 3.3 מיליארד שקל הפרשות לחובות מסופקים, עם תשואה על ההון של 2.7%, עם מעל 22 מיליארד שקל חובות בעיתיים במאזן המאוחד, והם עסוקים בהרמוניה.

האם ההרמוניה הזו היא אבן היסוד גם ביחסיהם עם כלל הלקוחות?

שרי אריסון, שלמה נחמה ודני דנקנר, דובריהם ושליחיהם, לא נחשבים כמי שמשתמשים דרך קבע במילה הרמוניה. זו מילה של שרי אריסון. זה בסיס התודעה שלה, הפעילות ההתנדבותית שלה. מהות החיים. לחיות בהרמוניה.

"הרמוניה, שם עברי: 'תואם'. צירוף נעים של דברים (צלילים, צבעים, דעות ומנהגים), התאמה, הסכמה הדדית". ( מילון ההווה, מאת שושנה בהט ומרדכי מישור).

אבל שרי אריסון, בעלת הבית האמיתית, לא אומרת מילה על פרשת יונס. יש אומרים: היא כועסת עליו בגלל שלא טילפן אליה והחמיא לה אחרי שיצאה לעיתונות בפרשת הפיטורים וההתקרבות לעמיר פרץ. האמת, די מעליב לחשוב שסילקו מנכ"ל בגלל שלא אמר מילה טובה לבעלת -הבית. די מעליב גם לחשוב שאריסון מונעת מדברים כאלה.

יונס היה בחירתה של אריסון. התנהגותו העצמאית מול שלמה נחמה לא ממש מפריעה לה. אבל היא השתכנעה שזו הדרך הנכונה. להדליף את אי שביעות הרצון, ואז או שיונס יכנע, יתכופף ויתאים את עצמו לצרכי הבעלים בישראל ובעיקר בארה"ב, או שילך.

"רך ונעים". זה המנכ"ל הרצוי מבחינת הבעלים. יש נייר-טואלט בשם הזה. חמוד, מתחשב בהלוואות של הבעלים, במטרות האישיות שלהם, בדיווידנדים, בהפרשות, בדו"חות הכספיים, במינויים, בפיטורים. המנכ"ל הבא יקבל על המקום את התואר "חבובה".

האם זה המנכ"ל הראוי לכספי הציבור המונחים שם, מיליארדים על גבי מיליארדים?

עיתונות. זהו מכשיר העבודה והניהול הכי משופשף ומושחז בבנק הפועלים. כשרצו להזיז את עמירם סיוון פתחו במסע השמצות והדלפות בעיתונים. סיוון בחר לא להבין, הרבה זמן, בינתיים הוא משך עוד ועוד בונוסים. לאלי יונס, שאחד הסיוטים שלו היה לראות את עצמו במצב של סיוון, זה היה מיידי.

מכתב ההתפטרות היה מוכן שבועות מראש, כדי להניח אותו הוא היה זקוק לכותרת אחת. ברור לו, כמו שברור לקוראי הכותרות הכלכליות, שבבנק הפועלים אין למנהלים ולבעלים אומץ לומר את האמת בפנים. הם מעדיפים את המריחה והגרירה. בניהול כמו בהפרשה לחובות מסופקים.

אם לא מעיזים לפטר, ולא מעיזים להפריש כמו שצריך, מה זה אומר לגבי הכסף שלנו, מה שמכונה "מיטב כספנו ועתידנו" שמונח שם?

רייטינג. דירוג אשראי. זו הדאגה האמיתית היום בבנק. הפועלים מדורג כ-A2 על-ידי מודי'ס, -A על-ידי פיטצ', BBB על-ידי סטנדרט-את-פור'ס.

היום היה אמור המנכ"ל יונס לצאת לסיבוב חברות רייטינג. נסיעתו בוטלה נוכח צוק העיתים. אחרי אזהרת רווח חמורה, הפרשה מסיבית לחובות מסופקים ברבעון הרביעי של 2002, ובעיקר גובה הר האוורסט של חובות בעיתיים, דורשים שיחות מחודשות עם המעריכים.

לזה מתווסף מאתמול אי- שקט ניהולי קשה. הבעלים מסמנים למנכ"ל את הדרך החוצה דרך העיתון. המנכ"ל מתפטר, לא ברור מי יחליף אותו - לא השם אלא האופי הוותרני, פשרני. הדלפות מכוונות החלו בכיוונו של מנהל האשראי של הבנק שי טלמון, המנכ"ל הבא הולך להיות סופר-נוח.

הבעיות הכי קשות בעיני מעריכים, הן החובות הבעיתיים והחלוקה הפנימית ביניהם שעלולה להיות פצצת זמן, והזעזועים בניהול.

סך האשראי הכולל בגין לווים בעיתיים, זינק מ-17.450 מיליארד שקל בשנת 2001 ל- 22.409 בשנת 2002. רוב הזינוק היה ברבעון השלישי. חברות ההערכה שמו לב לזה כבר אז והוטרדו מזה כבר אז. הן רק המתינו.

שלמה נחמה יצטרך להתאמץ מאוד כדי להסביר להם שם, באמריקה הרחוקה, איך מתמודד בנק כזה גדול עם כאלה חובות בעיתיים. ואי-אפשר יהיה לומר את מה שהוא נוהג לומר כבר שנתיים, שהכל בגלל "המצב" - הכלכלה העולמית והאינתיפאדה בישראל. עובדה שבבנק לאומי לא היה כזה זינוק.

לשם ההשוואה, בנק לאומי סיים את 2001 עם 17.601 מיליארד שקל חובות בעיתיים, ואת שנת 2002 עם עלייה מתונה ל-18.194 מיליארד. הזינוק, העלייה התלולה, זו הבעיה.

נחמה יצטרך גם להסביר לזרים את האמירות שיצאו מתוך הבנק עצמו, כאילו יונס "לא נתן מספיק מרחב לבעלי השליטה", לא איפשר לבעלי-הבית לנהל את הבנק שלהם כמו שהם רוצים, היה נדיב מדי בהפרשה לחובות מסופקים כדי לנקות את האורוות ולהיכנס לשנת כהונתו המלאה במצב נוח יחסית.

אמירות כאלה, כמה שהן נשמעות כאן רכילותיות, עלולות להישמע ענייניות, עיסקיות ורעות מאוד בחוץ.

אנחנו. אחרי שנחמה יסביר, ויהיה סופר-נחמד למעריכים הזרים, שאולי ייתנולו עוד רבעון ועוד רבעון, הוא יצטרך להסביר את ההתנהלות הזו לציבור בישראל. למפקידים. למשקי הבית ולעסקים. אלו ששמו את הכסף שלהם בקופות הגמל של הבנק, בקרנות הנאמנות שלו, בתוכניות החיסכון שלו.

אם ההתנהלות הפנים-בנקאית, האישית, האינטרסנטית, שראינו בבנק הפועלים בתקופה האחרונה, תואמת את ההתנהלות הכספית של הבנק, אז המצב יותר רע משחשבנו.

עוד כתבות

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר