גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורי בן-נון: קיימת סכנה מוחשית לאובדן השקעתה של מפעלי ים המלח בסין

המנכ"ל ויו"ר הדירקטוריון הפורש של מפעלי ים המלח מותח ביקורת קשה על ההשקעתה של החברה בסין בסך 50 מיליון דולר: "העסק הזה לא היה עובר בצורה נורמלית בשוםדירקטוריון" * דובר מפעלי ים המלח: "הפרוייקט, מהלך אסטרטגי ממעלה ראשונה"

מנכ"ל ויו"ר דירקטוריון מפעלי ים המלח לשעבר, אורי בן-נון, הגיב היום (ה') לראשונה על השקעתה המתוכננת של החברה בסין - הקמת מפעל אשלג בו היא צפויה להשקיע 150 מיליון דולר, שליש מההשקעה מהון עצמי.

בן-נון, שעבודתו במפעלי ים המלח הופסקה בדצמבר 97', בעקבות חילוקי דעות בינו לבין בעלי השליטה בחברה - ארווין אייזנברג ויגאל דימנט - יצא היום בחריפות נגד ההשקעה המתוכננת.

לטענתו העדיף ארווין אייזנברג לבצע את ההשקעה עתירת הסיכון בסין באמצעות מפעלי ים המלח, בה הוא מחזיק בשרשור רק %20 (דרך שליטתו בחברה לישראל), על פני הכוונה המקורית, לבצעה באמצעות החברה הפרטית UDI, הנמצאת בבעלות מלאה של משפחת אייזנברג.

"מי שהולך לאוונטורה כזו", אמר בן-נון היום, "עושה את זה רק כאשר קיימת אפשרות להרוויח %30-%40 על ההשקעה. בדקתי את הדברים, ועד כה מכל ההשקעות שנעשו בסין, עוד לא קרה שגורם זר קיבל שם דיבידנד. הסינים דואגים שהזרים לא ירוויחו".

לכן, טוען בן-נון, "הסיכוי של מפעלי ים המלח לראות את הכסף שתשקיע בחזרה, לא קיים. יש אי ודאויות טכנולוגיות הכרוכות בהשקעה בפרוייקט. קיימת התחייבות של מפעלי ים המלח לפיה אם הפרוייקט לא יעבוד, החברה תצטרך להשקיע בו עוד 20 מיליון דולר מהון עצמי. העסק הזה בחיים לא היה עובר בצורה נורמלית בשום דירקטוריון".

בשבוע שעבר זימנה מפעלי ים המלח אסיפה כללית שתתכנס באמצע החודש הנוכחי, בה יתבקשו בעלי המניות לאשר את השתתפות החברה בפרוייקט האשלג בסין. על פי תנאי הפרוייקט, תתחלק הבעלות במפעל בין ממשלת סין - %66.6 - לבין חברה משותפת למפעלי ים המלח ול-UDI - %‏33.3. בחברה המשותפת תחזיק מפעלי ים המלח %92.5 מהמניות.

השותפים ישקיעו על פי חלקם היחסי 486 מיליון דולר בפרוייקט, שיוקם בעיר גולמוד שבמחוז צ'ינגהאי במערב סין. שליש מההשקעה ייעשה מהון עצמי, והיתרה מהלוואות בנקאיות, שכנגדן ישעבד הפרוייקט את נכסיו. חלקה של מפעלי ים המלח בהון עצמי עומד, אפוא, על 50 מיליון דולר, ואילו חלקה של UDI עומד על 4 מיליון דולר בלבד.

בהסכם בין מפעלי ים המלח ל-UDI, נקבע כי החברה הישראלית תשלם לחברה הפרטית של משפחת אייזנברג עמלה בשעור של %5 מהכנסותיה בגין מכירת ציוד וטכנולוגיה לפרוייקט, עמלה המשקפת שווי "שירותים חיוניים" שיינתנו לה על ידי UDI והמביאה לידי ביטוי את תרומתה של UDI בייזום העסקה ואת השתתפותה האינטנסיבית במהלך המו"מ לחתימתה.

בן-נון טען היום כי מזכר ההבנות הראשוני בין מפעלי ים המלח (בעת שכי"ל, החברה האם, היתה עדיין בשליטת המדינה) לבין UDI נחתם בשנת 91', ונקבע בו כי החברה לא תשקיע מכספה כלל בפרוייקט, אלא תיתן לו טכנולוגיה בלבד: "מזכר ההבנות חודש לתקופה של שנתיים שלוש פעמים והסתיים בדצמבר 97', היום בו הלכתי. עכשיו, לא חידשו את ההסכם, וזרקו את כל ההשקעה על מפעלי ים המלח.

"על המסמך חתמנו אני ושאול אייזנברג ז"ל. מפעלי ים המלח אמורה היתה לקבל ללא תמורה %50 ממניותיה של UDI. גם אייזנברג ז"ל לא התכוון לשלם כסף, אלא לגבות עמלות מציוד שימכור לסינים כנגד ההשקעה של UDI. אייזנברג אמר שאף אחד לא ישקיע כסף בפרוייקט הזה".

ביקורת קשה יש לבן-נון על עצם ביצוע הפרוייקט: "מפעלי ים המלח טוענת שהחזר ההשקעה יקח 15 שנה? זה לא יקרה גם בעוד 50 שנה. מי מקים מפעל שייצר 860 אלף טון אשלג בשנה בהשקעה של 450 מיליון דולר? רק לאחרונה מפעלי ים המלח קנתה מפעל בספרד עם היקף ייצור שנתי גדול יותר, של 1.1 מיליון טון, בסכום של 113 מיליון דולר.

"ההשקעה בסין כרוכה בסיכונים גדולים גם בלי השקעה מהון עצמי. מפעלי ים המלח לא מייצרת כיום אשלג בטכנולוגיה בלעדית של 'גיבוש קר', המתוכננת למפעל הסיני ולא יודעת כיצד תחמם את חומר הגלם, בטמפרטורה היורדת בחורף ל-30 מעלות מתחת לאפס. אז להשקיע בנוסף כסף?

"כל מועצות המנהלים הקודמות של מפעלי ים המלח אישרו את העיסקה בתנאי שמפעלי ים המלח לא תשקיע כסף. כשאורי בן-נון הלך, אישרו הכל. זה לא אומר דרשני?

"היתה גם החלטה של מועצת המנהלים במפעלי ים המלח שלא לתת לסינים טכנולוגיה בלי הזמנות של לפחות 300 אלף טון בשנה בחוזה ארוך טווח. כמובן שאין כיום הסכם כזה".

בן-נון העריך היום ש"קיימת סכנה מוחשית כי מפעלי ים המלח תמחוק 50 מיליון דולר בפרוייקט". היא עשויה לדבריו להפסיד גם מעצם הייצור בסין על חשבון חלקם של יצרני אשלג מתחרים מקנדה ורוסיה: "הם לא יישבו בשקט. הם יראו בהקמת המפעל פעולה המכוונת נגדם ויפגעו בשווקים אחרים בהם פועלת מפעלי ים המלח - הודו, דרום-אפריקה וברזיל. הם ידחקו את מפעלי ים המלח החוצה משווקים אלו, והיא יכולה להפסיד מכך עשרות מיליוני דולרים בשנה".

דובר מפעלי ים המלח, שהכחיש בשבועות האחרונים קיומו של הסכם קודם להשקעה משותפת בין UDI למפעלי ים המלח, מסר כי "פרוייקט האשלג הוא מהלך אסטרטגי ממעלה ראשונה, שתנאי ההסכם שלו שופרו בשנה האחרונה לאין ארוך". הדובר דוחה על הסף את הטענות של אורי בן-נון, שאינו מצוי לדבריו בפרטי העסקה משום שעבודתו כמנכ"ל וכיו"ר הדירקטוריון של מפעלי ים המלח הופסקה לפני שנה.

באשר לטענותיו הספציפיות של בן-נון, נמסר ממפעלי ים המלח כי מעולם לא דובר על כך שהחברה לא תשקיע כסף כלל, וכי מלוא הסיכון הטכנולוגי הכרוך בפרוייקט - 20 מיליון דולר - מבוטח. תהליכי הייצור במפעל האשלג בסין, נטען עוד, הגם שטרם נוסו בפועל במפעלי ים המלח, נבדקו על ידי ד"ר אהוד פוקס, יו"ר הדירקטוריון של החברה האחות ברום

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל