גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הומו אקלק טיקוס

בהתחלה, ביאליק בכלל לא נראה לדני קרמן כמו שמשורר צריך להיראות - "חיוור פנים, עם עיניים רושפות ושיער שופע" - אבל לאט-לאט הוא נכבש בקסמו. התוצאה היא ספר מאויר שלו שיוצא לאור בימים אלה, ומקיף את כל שירי האהבה של המשורר הלאומי, רגע לפני פקיעת זכויות היוצרים על יצירתו > דוד שליט

לא בנות, כי פארות עלי עין,

עיניים? לא, ענבי היין

יציצו בך מכל פאה;

הבחור! אל תישן, שא עין

ואל תצא בגפך משפיה.

כאילות השדה וצבאות

תגדלנה בין סלעים וגבעות, -

לא אב ולא אם לבנות שפיה;

אחיותן - צפרים ולטאות,

ואחיהן - כוכבים בשמי-יה.

(מתוך: "לבנות שפיה", ח.נ. ביאליק)

בעוד כמה שבועות, כ' בתמוז למען הדיוק, יצוין יום השנה ה-70 למותו של המשורר חיים נחמן ביאליק. במועד זה גם יפקעו הזכויות על יצירותיו של המשורר הלאומי שהיו מאז ומתמיד בידי הוצאת דביר, ויהפכו לנחלת הכלל. ביאליק היה נכס מניב במשך עשרות השנים שבהן שקדו, קראו ושיננו מאות-אלפי תלמידים את יצירותיו, וכעת ניתן רק לתהות, מי מהמו"לים האחרים ינסו לסחור בו.

הוצאת דביר, במעין ספר פרידה מהמותג, מפרסמת בימים אלה את "היא יושבה לחלון", כל שירי האהבה של ביאליק. תמצאו פה את "הכניסיני תחת כנפך", "בשל תפוח", "לא ביום ולא בלילה", "יש לי גן ובאר יש לי", שהולחנו, והרבה שירים לא מוכרים, "פלוני יש-לו", "הלילה ארבתי", "לא ידע איש מי היא", שלא צריך בגרות חמש יחידות כדי להבין למה התכוון המשורר. אבל בואו נקצר. לא נראה שחייו הארוטיים של המשורר הלאומי זה הדבר הבא שלכם, ומה שמוכר את הספר הם למעשה הציורים של דני קרמן, שמלווים כל אחד מעמודי השירים.

דני קרמן הוא אלמנט חשוב בשיווק ספרים, ודי להיזכר בהצלחת "והילד הזה הוא אני" של יהודה אטלס, ש"הציפה אותי, בתוך חודש, בהצעות של שלושים מו"לים, שאני אעשה להם ספר כמו 'והילד הזה'", הוא אומר. כאשר רכש בשעתו המו"ל אהד זמורה, שהלך לעולמו לפני כמה חודשים, את דביר, הוא התיישב עם קרמן חברו, וביחד עברו על כל רשימת הקלאסיקנים שהיו ברשימת ההוצאה. הבחירה הבולטת שלהם עד כה היתה הוצאה מחדש של שלושת ספרי הבדיחות של אלתר דרויאנוב. קרמן שוקד על חידוש הקלאסיקנים גם בהוצאות אחרות, "מעשה בפ"א סופית" של נתן אלתרמן, למשל, זו עבודה שלו.

איש רב-פעלים הוא קרמן. לבד מהיותו מאייר מבוקש הוא גם כותב ומתרגם, סטיריקן מייסד וחבר בצוות "דבר אחר". בימים אלה, כשהקיץ בפתח, הוא מזין את פס-הייצור של מדריכי המסעות שלו. בשבוע שעבר מסר לדפוס ספר שעבד עליו במשך שמונה שנים, "שעה מלונדון", שייצא בהוצאת כתר/מעריב ועניינו כל מה שניתן לעשות בטיולים ברדיוס של מאה קילומטר מלונדון. את העבודה על הספר הוא מגדיר כטירוף, כולל נסיעות חוזרות לאורך המסלולים שעשה שם בקיץ שעבר, רק כדי לעדכן את הספר. קרמן מעריך שהשקיע בו 120 אלף שקל מכיסו הפרטי, סך מצטבר של שמונה שנים של נסיעות ותחקירים.

עוד ספר שלו שבהכנה, בהוצאת אריה ניר, יספר על לונדון על-פי סופרים שכתבו עליה, משיקספיר ועד דיקנס, מעין מדריך לאוהבי ספרים, כולל רכילויות ספרותיות הקשורות לאזורים הגיאוגרפיים השונים בעיר. לפני שנתיים התפרסם תרגום שלו לקלאסיקה "שלושה בסירה אחת" מאת ג'רום ק. ג'רום. קרמן עיטר את הספר בהערות אין-ספור בהצעות למסלולים, במקביל למסלול שעשו שלושת גיבורי הספר לאורך התמזה. גם הספר הנוכחי יהיה מעוטר ומוער.

"אנשים מכירים טייטלים. הם שמעו במעורפל על הספר 'בית-ממכר עתיקות', אבל לא יודעים מה זה. החלטתי שכל ספר שאני מזכיר, אכתוב עליו בצורה אישית ואירונית וגם אתווכח עם הספר. מי שיודע - טוב, ומי שלא - יהיה לו בסיס להיאחז בו. האנגלים מלומדים יותר ממני ביצירות שלהם, אבל הם לא יודעים לחבר בין הדברים. אצלם זה או טיולים או ספרים. הם מספרים לך, שיקספיר הסתובב בלונדון, ופה הוא השתין. מה תגיד להם, שלא?"

ואצלך יידעו איפה שיקספיר השתין?

"היתרון שלי הוא שאני מסתובב כל הזמן במקומות האלה. אין מקום שלא הייתי בו ארבע-חמש פעמים. אני לא יכול להגיד לך איפה שיקספיר השתין, אבל אני כותב באירוניה על כך שאומרים ש'שיקספיר השתין פה'. היו מסלולים שהלכתי, לדוגמה, מהמקום ששיקספיר גר בו ועד לתיאטרון שלו, וכתבתי כמה זמן לקח לשיקספיר ללכת ומה הוא עובר בדרך. זה מסוג הדברים שהבריטים לא יודעים לכתוב".

אשליות בקשר ללונדון

לונדון היא אהבה מאוחרת של קרמן. הוא יליד כרכור, 1940, ויצא מהארץ לראשונה, וללונדון, כשהיה בן שלושים. אולי שנות המנדט כבר הכתיבו את אהבתו, ואולי אלה הנופים של ספרי ילדותו. הוא אומר שהוא יודע בעל-פה את "חשיבותה של רצינות" של אוסקר וויילד, ומסוגל להיכנס היום לכל תפקיד במחזה אם אחד השחקנים יחלה.

"ההשכלה שלי היא תלויית-תרגומים. מה שלא תורגם לעברית, אין לי מושג שהוא קיים. חברים אנגלים משתגעים מהידע שיש לי על 'מועדון הפיקוויקים' של דיקנס. אבל תגיד לי 'כריטסמס קרול' של דיקנס, אין לי מושג מה זה. יש לי השכלה אקלקטית, אני הומו אקלקטיקוס. הדור שלנו קיבל מכל הצדדים, בלי שום פרופורציה.

"בעצם, כשאני כותב על לונדון, המטרה שלי היא להראות כמה תל-אביב איומה. משל לתרבות שלנו, שבה אין התייחסות לקודם, מילת הקסם היא עכשוויות, עיר עם 15 תיאטרונים, 15 מדרחובים, ואף אחד לא יודע מה נעשה בתרבות בימים שלפני הקמת המדינה. אנחנו ארץ שלא מזיזים בה תג אחד ממה שהיה לפני אלפיים שנה, אבל לא משאירים זכר ממה שהיה לפני חמישים שנה, וכשאני בא ללונדון אני עומד פעור פה לנוכח ההמשכיות, מה היה בבניין הזה קודם, והקשר האורגני בין שם הרחוב והמקום. בלונדון יש 25 רחובות על שמות גיבוריו של סופר, כי המיקום של הרחוב קשור ביצירה מסוימת. בתל-אביב קראו רחוב על-שם ש"י עגנון בשכונה צפונית שעגנון אפילו לא ידע שהיא קיימת".

יש בית ביאליק ברחוב ביאליק.

"עם בית ביאליק הצליח להם. אבל תיכנס לחנות ספרים בלונדון - תמצא שם את אוסטין, קיפלינג, הארדי, כל הקלאסיקות. פה אתה נכנס לחנות, מביאליק יש להם רק דברים מסוימים, מה שמופיע בתוכנית הלימודים. אתה שואל, יש לכם ספר של שמיר, אומרים לך, זה כבר לא חנות ירקות. אתה אומר, 'מלך בשר ודם', אומרים לך, זה גם לא קצב".

בוא נדבר על ביאליק. איך אתה מתחבר אליו היום?

"כל דבר שלמדתי בבית-הספר לא חזרתי לפתוח, וכל מה שלא למדתי, אני אוהב. בבית-הספר ידעו להשניא עלינו כל דבר. קשה לי לחזור לסיפורים הכי יפים של ביאליק בגלל ההכתמה של המורים בכרכור. את האגדות שלו עם ציוריו של נחום גוטמן גיליתי בגיל צעיר, והתמכרתי. לגבי השירים, אין לי קשר עמוק. אבל היה לנו את כל ביאליק בבית, וקראתי".

האומנם?

"זה דבר שאני אומר בכל הזדמנות. הדור שלי גדל בתקופה שגם ילדים רעים קראו ספרים. זה לא כמו היום שילד קורא הוא סקרן, או חנון. אז, אם לא שיחקת עם ילדים ואם לא היית בבית-ספר, היה דבר אחד לעשות - לקרוא. אבי הגיע הנה כחלוץ ב-1925, קרא וכתב עברית מגיל 16. כשנולדתי, הוא מצא עצמו בעל חנות מכולת, עבד עבודת פרך, אבל אהב לקרוא, ואני קראתי את כל מה שהיה בבית. מביאליק ובדיחות דרויאנוב ועד חוברות 'איתנים', כולל ההסברים למה צריך לעשות מקלחות קרות ולא לאונן. בתוך זה היה כל מה שיש היום בטלוויזיה ובמחשב".

"שירי אהבה זה קל"

פרויקט ביאליק החל אצלו לפני שנתיים. אהד זמורה, שידע שהוא עומד לאבד את הזכויות על המשורר, יצר קשר. "הוא רצה שאוציא לו ספר 'ביאליק של קרמן'. אנתולוגיה פרטית, שירי ילדות, אהבה, מה שארצה, ושאכתוב למה אני אוהב ולהוסיף הערות. נורא התלהבתי. פניתי לחברי הטוב חיים באר, שהוא מבין גדול ממני, וישבנו על זה. הדבר לא נעשה. ואז אמרתי, שירי אהבה זה קל, אין צורך בעריכה, צריך רק לצייר".

איך עבדת על הספר?

"ביאליק, חייבים להודות, לא נראה משורר. חיוני שיהיו פנים חיוורות, עיניים רושפות ושיער שופע למי שכותב שירי אהבה. המראה של ביאליק אכן מעורר חוסר נוחות, אבל לאט-לאט נכבשים בקסמו, ופניו מקבלים אלף גוונים. הכנסתי אותו לציורים, עשיתי עליו קיבעון כשהיה הכי פעיל רומנטית, בגיל 30, עם שפם. עשיתי משהו לא מקובל. בדרך-כלל לוקחים שירי יונה וולך, לדוגמה, ומולה ציורים של אביבה אורי, שזה הכי מאוס בעיניי. אתה רוצה וולך ואורי? תן לשתיהן את הכבוד ותתמודד עם זה. לקחת ציור קיים לשיר קיים זה פוסט-מודרניזם במובן הרע. אני לקחתי שיר ועשיתי עליו ואריאציה".

כשקוראים את השירים, מגלים שביאליק היה שוביניסט לא-קטן, וגם בציורים אתה מראה נשים פסיביות, מחכות למשורר באפס מעשה, שרק יבוא לממש את הפנטזיות שלו.

"נכון שהציורים שלי אייקוניים, הנשים רכות, אבל אני לא חושב שהספר הוא שוביניסטי. ביאליק עצמו בטח היה. בפרק הכי גדול של דרויאנוב, בין איש לאשתו - למעלה מ-90% מהבדיחות הם דברים שהאוזן לא סובלת היום. ההומור משקף את מצב הנשים אז ואת החינוך העברי של השניים. דרויאנוב היה רב וביאליק תלמיד ישיבה, אבל אני לא רוצה להרחיב על זה, אותי מעניין הצד הספרותי".

לפני שנה פרסמת את "ספר הבדיחות האדום", בדיחות שליקטת מכל מקור אפשרי. איך פתרת שם את הבעיה?

"ב'ספר הבדיחות האדום' עשיתי מה שרציתי. הפכתי בדיחות של נשים על גברים, רבנים על כמרים. כולם הופכים בדיחות, כמו בבדיחות פוליטיות".

קראתי את ההקדמה שלך. התחמקת גם מתשובה לשאלה איך בדיחות מומצאות.

"לא מעניין אותי לדעת איך הומצאה הבדיחה, מעניין אותי ניתוח המנגנון. אני עושה את זה בהרצאות שלי. אני היחיד, אגב. אנשים מפחדים לנתח בדיחות. ב'ספר הבדיחות האדום' הזמנתי בדיחות מחברים. חברי יאיר גרבוז נתן לי בדיחה: איש אחד מת, עלה לשמים וראה שם שני שלטים - אחד אומר 'לגן-עדן' והשני 'סימפוזיון על גן-עדן'. ביקשתי מהחברים שלי שיוסיפו הסבר למה הם אוהבים את הבדיחה, ויאיר כתב שהוא יכול להסביר, אבל זה כבר יהיה סימפוזיון על גן-עדן. יש ויכוח אם צריך או לא צריך לנתח, ואני אוהב לנתח".

אתה עוקב אחרי דברים חדשים, למשל האקדמיה לצחוק?

"לא, אבל לא כסטייטמנט. אני פשוט עסוק. עם כל הכבוד לאייל קיציס, אם הברירה היא בין לקרוא דיקנס או לראות קיציס, אני קורא דיקנס. זמני מוגבל. כשעבדתי על ספר הבדיחות, היו לי פה מאה ספרי בדיחות. את הראשון קראתי בשלושה ימים, על האחרון עברתי בעשר דקות. יצרן הומור לא צריך להיות צרכן הומור, כמו שאדם שיש לו מפעל לנייר טואלט, לא מנגב את התחת כל היום".

בכל זאת.

"את החמישייה הקאמרית לא החמצתי. הם היו מצוינים. זה לא שתפסו פטנט והתיישבו על משהו שהצליח, אלא ניסו לעשות כל פעם דבר אחר. בדיוק כמו שאנחנו ניסינו, ולכן קראנו לזה 'דבר אחר'. כמו שעשתה בזמנו חבורת מונטי פייטון. לחמישייה היו נפילות ולאחרים לא, כי הם ניסו לעשות משהו חדש ומעניין ולא לבנות הצלחה. זה לא שאין פה צעירים מצחיקים, אבל הבעיה שלי עם ההומור בארץ היא שאנשים חושבים שהמציאו דברים. אומרים לי, ראינו יופי של בדיחות באינטרנט. אני אומר, לכו לדרויאנוב, הכול נמצא שם".

ילדים למטרות מאכל

דני קרמן מאייר ספרים זה כשלושה עשורים וחצי. במשך שנים ארוכות היה ביתו מקום התכנסות, מין סלון חברתי-ספרותי של ימי שישי בצהריים, שבו נוצרו קשרים, חברויות ורומנים. קרמן הוא זה ששידך את אהד זמורה, מבאי ביתו, לאשר ביתן, מהלך שהביא להקמת הוצאת זב"מ. קרמן עצמו שימש המאייר של זב"מ שנים ארוכות. "יום אחד", הוא אומר, "אני אכתוב ספר על המו"לות העברית, ואז יהיה לי ספר עסיסי וטוב".

המו"לים צריכים להיכנס למגננה?

"אולי זה ייצא אחרי שאמות. אני לא רע-לב, אין לי חשבונות, אבל יש דברים שצריך לומר אותם. היום, מו"ל בישראל לא רוצה להוציא ספרים. אם ההוצאה שלו מחזיקה בשליש מסך מכירות הספרים בארץ, הוא היה רוצה להנציח את המצב. גם אם זה רק ספר אחד, הארי פוטר כזה. למה הוא בכל זאת מוציא ספרים? כי המתחרים שלו מוציאים, והפחד שלו הוא שהם יוציאו הארי פוטר אחד שישנה את הפרופורציה הרצויה לו, וגם משום שקשה לו לבוא ולהציג רק ספר אחד. אבל כמו שיש סופר של ספר אחד, כך יש מו"ל שהיה רוצה להוציא את הספר האולטימטיבי. בודדים מהם באמת מתעניינים בספרים.

"התמסד פה נוהל שהמו"לים טיפחו, ש'לא עושים מכרז', שאנשים לא הולכים עם כתב-היד לכמה מו"לים. כל חוקי הכלכלה היו מצדיקים סוג כזה של דינמיקה. אבל בפועל, מו"לים מחזיקים אצלם במגירה כמה שיותר כתבי-יד".

גם ספרים שלך?

"כשאני בא למו"ל, התנאי שלי הוא אחד: 'אין לי בעיה שתגיד לי לא, אבל אני רוצה תשובה בתוך שבוע'. בכל זאת, יש דברים שלי שהצליחו, על אף שביום שלא אצליח, זה ייגמר. הכול הרי קשקוש".

איזה שיח יש לך עם ההוצאה במהלך העבודה?

"מו"לים מייחסים כוח מאגי לעטיפה, ואני לא מתווכח איתם על זה. אני לא חושב שספר נמכר בגלל העטיפה, המו"לים חושבים שכן. הם נמצאים בשיווק, ואני מוכן לקבל את דעתם. אני בכלל איש נוח, מקשיב, לפעמים הם צודקים, אבל כשמדברים איתי על איורים בספר, אני שולח אותם הביתה. כל בלבולי המוח האלה, 'תעשה לי האמא יותר יפה', 'למה לא חולצת בטן כמו היום'. אני לא מצייר כמו היום, אלא מה שהיה ומה שישנו ומה שאולי יהיה, זה יותר מסובך מאשר להעתיק את העולם".

מה אתה חושב על הדור החדש של המאיירים והקריקטוריסטים, רעי-לב שכמותם?

"העיתונות היום בוטה והקריקטורה מושפעת מזה. בהרצאות שלי אני מביא כדוגמה את הקטע המפורסם מ'הצעה צנועה' של יונתן סוויפט, שבתגובה להצעה צינית כלכלית שהגישה אנגליה לאירלנד, הוא הציע לגדל ילדים למטרות מאכל, כי יש הרבה ילדים ויש מחסור בבשר. גם אותנו ב'דבר אחר' מאשימים בטעם רע. אבל אנחנו משתמשים בטעם רע רק כדי להגיד משהו. אנחנו לא ציניים, אנחנו אירוניים. הפוליטיקאים ציניים, ואולי בגלל שהציניות גדולה, יש מקום לסאטירה האירונית לעלות קומה".??

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים