גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בורסת ה-AIM לא מהווה שוק אמיתי למסחר במניות"

שרלוט קרוסוול, מנכ"ל נאסד"ק אינטרנשיונל, לא מתרגשת מטרנד ההנפקות בלונדון: "קיים ביקוש חזק בקרב החברות הישראליות לגיוס הון בארה"ב"

באופן אירוני למדי, הנהלת נאסד"ק אינטרנשיונל, השלוחה הבינלאומית של הבורסה השנייה בגודלה בארה"ב, יושבת דווקא בלונדון, מקום מושבה של הבורסה המתחרה שלה. יתר על כן, מנהלת נאסד"ק אינטרנשיונל היא בריטית במקור, שחיה בלונדון ושכיהנה בעבר כראש המחלקה לפיתוח עסקי בינלאומי ב... בורסת לונדון.

שרלוט קרוסוול, מנכ"ל נאסד"ק אינטרנשיונל המבקרת בימים אלו בישראל, נכנסה לתפקידה במארס 2004, לאחר שש שנים במהלכן מילאה תפקידים ניהוליים שונים בבורסת לונדון, האחרון שבהם, כאמור, ראש מחלקת הפיתוח העסקי הבינלאומי של הבורסה. את הקריירה שלה החלה בבית ההשקעות גולדמן זאקס, שם הייתה אחראית לקשר עם משקיעים יפניים בין השנים 1995-1998.

מקבילה בתפקיד בבורסת לונדון, גרהם דאלאס, האחראי על תחום ה-EMEA, עבד תחתה במהלך שנות כהונתה בבורסה הבריטית.

"הסיבה שאנו ממוקמים בלונדון היא פשוט מתוך שיקולים טכניים. הרבה יותר קל להגיע לישראל מלונדון מאשר מארה"ב", אומרת קרוסוול בראיון ל"גלובס". במהלך השנה וחצי האחרונות הספיקה קרוסוול לבקר בישראל כמעט מדי חודש וחצי, במטרה לשווק את בורסת הנאסד"ק לחברות הישראליות.

"האמת היא שהפסקתי לספור מזמן את מספר הביקורים שלי כאן. אני רק יודעת שהדרכון שלי מלא בחותמות של מעבר הגבול בישראל", היא מספרת. "אני חיה בלונדון אבל לפעמים יש לי תחושה שאני חיה בבריטיש אירווייס", היא צוחקת.

במהלך ביקורה הנוכחי מתלווה אליה אסף חומצאני, שמכהן מזה ארבעה חודשים כדירקטור של נאסד"ק אינטרנשיונל בישראל. טרם הצטרפותו לנאסד"ק, היה חומצאני, עו"ד במקצועו, אחראי למשך תקופה קצרה על הפיתוח העסקי של חברת שופינג.קום באנגליה. "הייתי בהנפקה של שופינג.קום, אך לא ברכישה", הוא מסכם את עברו הקצר בחברה, שנרכשה לפני זמן קצר על-ידי אי-ביי תמורת 620 מיליון דולר.

אין בסיס להשוואה

"ה-AIM אינה מהווה עבורנו מתחרה", אומרת קרוסוול, כאשר אנו שואלים לדעתה בנוגע לפופולריות ההולכת וגוברת של הבורסה המשנית של לונדון בקרב החברות הישראליות. "בורסת הנאסד"ק פעילה מזה שנים רבות, בניגוד ל-AIM שהוקמה רק לפני עשר שנים. גם בשנות ה-90, שנות השיא של גיוסי ההון בנאסד"ק, החברות שהנפיקו בנאסד"ק לא היו חברות קטנות, דוגמת אלו המנפיקות היום ב-AIM.

אז וגם היום מדובר היה בחברות שבחרו לצמוח טרם הפיכתן לציבוריות בארה"ב. נכון שאין כיום הרבה הנפקות ראשוניות כמו שהיו בשנות ה-90, אבל עדיין קיים ביקוש חזק בקרב החברות הישראליות לגיוס הון בארה"ב".

* ובכל זאת, המספרים מדברים בעד עצמם. מתחילת השנה התבצעה בנאסד"ק הנפקת IPO אחת, שמיר אופטיקל, לעומת תשע בבורסת ה-AIM.

"הבסיס להשוואה מבחינתי הוא לא מספר ה-IPO's, מכיוון שאותן חברות שהנפיקו ב-AIM, לא יכלו להנפיק בנאסד"ק.

אנו נוטים שלא לדבר עם חברות קטנות, מכיוון שאנו יודעים שכאשר הן תגדלנה, הן תגענה לשוק ההון האמריקני. לכן אנו גם לא מנסים לשכנע אותן לבוא לשוק מוקדם מדי, כי אנו יודעים שזה לא כדאי להן.

כמו כן, לא מעט קרנות הון סיכון המושקעות בחברות קטנות, דוגמת החברות המנפיקות ב-AIM, מעדיפות לחכות ולאפשר לחברות לצמוח, לפני שהן מונפקות לציבור.

"ה-AIM, מבחינתי, היא כמו שוק הון פרטי, שלא מיועד לציבור. מדובר בסוג אחר של בורסה, להבדיל מבורסת הנאסד"ק. אני לא חושבת שה-AIM מהווה שוק אמיתי למסחר במניות".

* מדוע, לדעתך, התבצעה השנה רק הנפקת IPO ישראלית אחת?

"קשה לי לענות על כך, אבל אני כן יכולה להגיד שהיום יש לנו פייפ-ליין מאוד חזק של חברות ישראליות וזרות הן ל-2005 והן ל-2006. אני כמובן לא יכולה לנקוב בשמות, אך מדובר בחברות טובות, שמגיעות לשוק בזמן הנכון מבחינתן".

קרוסוול מציינת כי ביקוריה בישראל אינם מיועדים אך ורק לגרום לחברות פרטיות לבצע גיוס הון בנאסד"ק. "אנו מגיעים לכאן גם על מנת לשמר את היחסים שבין החברות שכבר רשומות בבורסה, לבין הבורסה עצמה. חשוב לנו לדבר עימן, לידע אותן על השירותים שאנו מציעים להן, כגון יצירת קשרים עם משקיעים גלובליים, מלבד אמריקניים. אפשר להגיד ש-50%-60% מהזמן שאנו שוהים בישראל, מוקדש לשיחות עם חברות רשומות ו-30% מוקדש לשיחות עם חברות פרטיות וגורמים אחרים בשוק ההון הישראלי", מציינת קרוסוול.

* מה מדאיג במיוחד מנהלי חברות ישראלים בבואם להנפיק בנאסד"ק?

"ללא ספק, הרגולציה. חוק סרבנס-אוקסלי, שנכנס לתוקפו לפני שלוש שנים, בהחלט שינה את התהליך הרגולטורי אותו נאלצת לעבור כל חברה המעוניינת בגיוס הון ציבורי בארה"ב. אנו מקדישים לא מעט זמן במטרה להסביר לאותן חברות את חשיבותו של החוק. מלבד הרגולציה, רמת הכיסוי האנליסטי היא נושא נוסף שעולה בשיחותיי עם חברות, במיוחד כאשר מדובר בחברות יחסית קטנות".

קרוסוול וחומצאני מציגים סקר שערכה לאחרונה הבורסה, בקרב למעלה מ-2,000 מנהלים בחברות הציבוריות הנסחרות בנאסד"ק. בסקר נשאלו המנהלים מה הן התועלות, לדעתם, שיכולה להפיק חברה המיישמת את הוראות החוק. כ-58% מהם ענו כי התועלת העיקרית היא שיפור בביקורת החשבונאית על החברה, 33% ציינו כי החוק מגדיל את החשיפה של החברה בפני משקיעיה ו-28% ציינו כתועלת גם את השיפור באמון המשקיעים. "עמידה בתקנות סרבנס-אוקסלי משפרת גם את הוולואציה שניתנת לחברה", מסכמת קרוסוול.

* ישראל נמצאת במקום השלישי בדירוג מספר החברות הרשומות בנאסד"ק, אחרי ארה"ב וקנדה. לאלו שווקים אתם שואפים להיכנס מלבדה?

"ראשית, אם כוללים במניין החברות הישראליות הרשומות בנאסד"ק, גם את אלו הרשומות כאמריקניות בדלאוור, ישראל עוקפת את קנדה ולכן זו אחת הסיבות מדוע גם השנה, הפוקוס שלנו הוא על ישראל, אך גם על סין, קוריאה, טייוואן, הודו וגם יוון. אשתקד התבצעו בנאסד"ק עשר הנפקות ראשוניות של חברות סיניות (לעומת 7 ישראליות - ט.צ.) וגם השנה, אני מניחה, יתבצעו יותר IPO's של חברות סיניות מאשר של חברות ישראליות".

לאחר הביקור בישראל, ממשיכה קרוסוול לאתונה, בירת יוון, ממנה יצאו השנה שתי חברות ספנות, שהפכו לציבוריות בנאסד"ק. לאחר יום באתונה, היא תמשיך למוסקבה. "ארה"ב, קנדה, ישראל וסין הם שווקי הליבה שלנו, אך אנו פועלים להגביר את פעילותנו גם ברוסיה, אמריקה הלטינית ואוסטרליה", אומרת קרוסוול. אשתקד התבצעו בנאסד"ק 23 הנפקות של חברות מחוץ לארה"ב וקרוסוול מגדירה את 2004, "כשנה הכי טובה שהייתה לנו מאז שנת 2000".

* ומה הצפי ל-2005?

"קשה לדעת, כי לרוב הצבר גדל בעיקר לקראת סוף השנה. במחצית הראשונה של השנה התבצעו שבע הנפקות ראשוניות, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד. אני מקווה שהשנה תהיה טובה לפחות כמו קודמתה".

חברות הימורים? אולי בעתיד

* כמה הנפקות ישראליות ראשוניות את רואה עד סוף השנה?

"קשה מאוד לדעת. לעיתים קרובות, אנו מדברים עם חברות מבלי להבין מהן מהו העיתוי הנכון מבחינתן להנפיק. לא פעם הן גם משנות את דעתן בנוגע להנפקה. במהלך השנה וחצי האחרונות, דיברתי עם לא מעט חברות ישראליות, שהייתי בטוחה כי ינפיקו השנה, אך לבסוף התברר לי כי יונפקו ב-2006".

קשה שלא היה לשאול את קרוסוול על הנפקות חברות ההימורים בלונדון, דוגמת אמפייר-אונליין ופרטי-גיימינג. "זה נכון שבעיית הרגולציה על ענף ההימורים בארה"ב, מונעת מחברות דוגמת אמפייר-אונליין לבצע הנפקה בארה"ב. זו למעשה הסיבה שאנו לא יכולים להתחרות על ליבן ושאנו כלל לא מנסים. אם האקלים הרגולטורי בארה"ב ישתנה לטובתן, ייתכן כי נמצא עצמנו יושבים מול אותן חברות, במטרה לשכנע אותן לגייס הון בבורסת הנאסד"ק", מסכמת קרוסוול. *

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים