גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושפ זה לא רק טקנומטיקס

חברת עושפ, המוכרת בעיקר עקב אחזקתה בטקנומטיקס, צפויה לשגר בקרוב לוול-סטריט שתי נציגות נוספות - דקאלוג ומינט. עושפ צפויה לרשום בעקבות זאת רווחי הון נאים, ומי שייהנה מכך בין השאר הוא המנכ"ל,שלמה דוברת, בנו של אהרון דוברת. גם היום לא צריך לדאוג לדוברת. שווי אחזקותיו בחברה האם מסתכם כבר כיום בכ-19 מיליון דולר

חברת עושפ היא ככל הנראה אחת מחברות האחזקה הישראליות הפחות מוכרות הנסחרות בוול-סטריט. שמות כמו פורמולה או אלרון בוודאי אומרים הרבה יותר למשקיעים הישראלים. מי שהשם נשמע לו בכל זאת מוכר מקשר אותו בוודאי אוטומטית לחברת טקנומטיקס, עד כה הנפקתה הציבורית היחידה של עושפ.

אלא שמצב זה צפוי להשתנות במהירות. על פי ההערכות, שתי החברות הפרטיות הבולטות שבבעלותה של עושפ, דקאלוג ומינט, צפויות להיות מונפקות בקרוב בוול-סטריט, כאשר הערכות מדברות על כך כי שווי השוק המצרפי בשתי ההנפקות עשוי להגיע לכ-300 מיליון דולר. מכאן עולה שמניית עושפ עצמה נסחרת כעת, גם לאחר גל העליות שעבר עליה במהלך השבועות האחרונים, בדיסקאונט משמעותי ביחס לשווי אחזקותיה. עושפ, אשר סגרה את המסחר בסוף השבוע החולף במחיר של 9.6 דולרים, נסחרת כעת בשווי שוק של כ-120 מיליון דולר בלבד.

גם מי שהשם עושפ מוכר לו, ספק אם יודע את מקורו של השם. מסתבר כי למרות שהחברה מזוהה יותר מכל עם שלמה דוברת, בנו של אהרון דוברת, הרי שהיא נוסדה במקור על ידי שני אנשים אחרים. מייסדיה של עושפ, עודד פוליג ושאול שני, הקימו אותה בסוף שנת 81', וראשי התיבות המרכיבים את שמה של החברה נגזרו משמותיהם. השם 'עושפ' הוא לפיכך ראשי תיבות של "עודד ושאול פיתוח".

שלמה דוברת, היום בן 39, הצטרף לחברה רק בשנת 83', ושנתיים מאוחר יותר הונפקה החברה בוול-סטריט. פוליג ושני עצמם פרשו לאחר מספר שנים לעסקים פרטיים ומכרו את אחזקותיהם בחברה. על פי ההערכות, שלמה דוברת עצמו מחזיק כיום כ-%15.9 ממניותיה של עושפ, ולפי שווי השוק הנוכחי של החברה, כ-120 מיליון דולר, עומד כיום שווי אחזקותיו בעושפ על כ-19 מיליון דולר. אביו, אהרון דוברת, אשר כיהן בעבר כיו"ר עושפ, מחזיק על פי ההערכות כ-%2 ממניותיה.

בשנים הראשונות לאחר הקמתה הרבתה למעשה עושפ לחפש את עצמה, ולקח לחברה כמה שנים טובות עד שהחלה להתמקד. הרכישות הראשונות שביצעה עושפ היו בבלגיה, ולצורך כך אף העתיק דוברת למספר שנים את מקום מגוריו לאנטוורפן.

שני העסקים אותם ניהלה עושפ בבלגיה היו חברת מדיקל, שעסקה בתחומי ההדמיה הרפואית, וחברת פגארד הבלגית, שעסקה בייצור מכונות לעבוד שבבי. שתי החברות הקיזו במשך שנים הפסדים כבדים לעושפ, עד בשנת 94 החליטה החברה לצאת משתי הפעילויות המפסידות ולהתמקד בתחום התוכנה.

במסגרת זו גם נוסדה זמן מה לפני כן חברת טקנומטיקס, אשר עוסקת בפיתוח תוכנות להנדסת ייצור באמצעות מחשב (CAPE). מוצר הדגל של החברה הוא ה-ROBCAD המיועד לתכנון הנדסי והדמיה של רצפת הייצור במפעלי תעשייה. טקנומטיקס נחשבת למובילה העולמית בתחומה, ומתחרתה העיקרית היא חברת דאסו הצרפתית.

טקנומטיקס הונפקה בוול-סטריט בשנת 93', והיתה ההצלחה הראשונה, ועד היום גם היחידה, של עושפ בבורסה האמריקנית. החברה, שהונפקה ב-93' לפי מחיר של 12 דולר למניה, ביצעה לפני כשלוש שנים הנפקה שנייה, לפי מחיר של 15 דולר למניה, בה גייסה סכום של 47 מיליון דולר. עושפ, שהחזיקה בעבר בשליטה בטקנומטיקס, צמצמה לאחרונה את אחזקתה בחברה לשיעור של כ-%18 בלבד.

עד לפני כשנה העתיד נראה ורוד למדי בטקנומטיקס. החברה הציגה גידול מתמיד בהכנסותיה וברווחיה, והסנטימנט החיובי ממנו נהנתה בוול-סטריט בא לידי ביטוי במחיר המניה, שהגיעה בשיאה לרמה של 34 דולר, מחיר ששיקף שווי חברה של כ-340 מיליון דולר.

אלא שבתחילת 98' חלה הרעה משמעותית בתוצאותיה הכספיות של החברה, דבר שהביא גם לצניחת המניה, אשר מדשדשת מאז ברמה של כ-15 דולר בלבד. ברבעונים האחרונים הצליחה החברה להפגין התאוששות מסוימת בתוצאותיה, והכנסותיה ברבעון הרביעי הסתכמו ב-19.8 מיליון דולר, אולם בשנת 98' כולה הציגה החברה צמיחה מתונה למדי לעומת השנה החולפת.

הכנסותיה של טקנוטיקס בשנת 98' הסתכמו בכ-68.3 מיליון דולר, עלייה של %16 לעומת השנה הקודמת. בשורת הרווח הנקי אף נרשמה ירידה, והחברה הציגה בשנה החולפת רווח נקי (בנטרול סעיפים חד-פעמיים) של כ-10.5 מיליון דולר, לעומת רווח של כ-12.7 מיליון דולר שרשמה בשנת 97'.

החברה מנסה כעת לשפר את תוצאותיה על ידי חדירה לשווקים חדשים, כמו תחומי האלקטרוניקה ותעשיית המיכון הכבד, בהם לא היתה לה עד היום דריסת רגל משמעותית. במסגרת זו רכשה טקנומטיקס לפני כשבוע את חברת יוניקם האמריקנית תמורת סכום של כ-24 מיליון דולר במזומן.

יחד עם זאת יש לציין כי בשוקי היעד המסורתיים של טקנומטיקס, תחום תעשיות הרכב והתעופה, שהיו האחראים הישירים לחולשה שפקדה את החברה בתחילת השנה, עדיין לא ניכר כל שיפור משמעותי והחברה לא דיווחה לאחרונה על כל חוזה מהותי מתחומי פעילות אלה.

ייתכן כי עושפ תנסה כעת לשאוב מעט יותר עידוד משתי הנפקות חדשות שהיא עומדת לבצע בקרוב, 6 שנים לאחר ששיגרה לוול-סטריט את נציגתה הבכירה. מדובר בשתי חברות בנות פרטיות בהן השקיעה עושפ את עיקר תשומת לבה לאחר הנפקתה של טקנומטיקס. הראשונה והבכירה שבהן היא דקאלוג.

דקאלוג, המעסיקה כיום כ-160 עובדים, היא חברה הולנדית אשר פעלה בעבר בעיקר מצרפת, ולאחר שהצליחה להתבסס באירופה עברה לשים דגש על התרחבות לשוק האמריקני. המטה של החברה נמצא היום, לאור זאת, בבוסטון שבארה"ב.

דקאלוג עוסקת בפיתוח פתרונות תקשורת למגזר הפיננסי. מוצר הדגל של החברה הוא תוכנת ה-IDEE, המשמשת לניהול תיקי השקעות במוסדות פיננסיים בינוניים עד גדולים, כמו בנקים וחברות ברוקרים.

ה-IDEE מיועד לשימוש בחדרי העסקאות ובמערכות הסליקה של אותם מוסדות פיננסיים, והוא מספק פתרון לניהול בזמן אמת של הנכסים הפיננסיים.

אחד ממאפייניו הייחודיים של ה-IDEE הוא העובדה שהוא מאפשר לבצע פעולות שונות תוך שימוש סימולטני במטבעות שונים. הביקוש למנגנון זה בארה"ב גדול יותר מבאירופה, וזו ככל הנראה הסיבה לכך שהחברה מתמקדת כיום יותר ויותר בשוק האמריקני.

עושפ עדיין לא פרסמה את תוצאותיה לרבעון האחרון, ומשום כך ניתן ללמוד על תוצאותיהן הכספיות של שתי אחזקותיה הפרטיות רק מהדו"חות לרבעון השלישי. הכנסותיה של דקלוג ברבעון זה הסתכמו בכ-5 מיליון דולר, והרווח הנקי של החברה ברבעון עמד על 411 אלף דולר. נתון זה מרשים במיוחד אם נביא בחשבון כי ברבעון המקביל אשתקד הציגה דקאלוג רווח נקי של 47 אלף דולר בלבד.

בתשעת החודשים הראשונים של 98' הסתכמו הכנסותיה של דקאלוג ב-14.1 מיליון דולר - זינוק של %58 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. על פי תחזיות האנליסטים צפויה דקלוג לסיים את שנת 98' עם הכנסות של 19.7 מיליון דולר ורווח נקי של 1.7 מיליון דולר. על פי ההערכות, הכנסותיה של החברה בשנת 99' צפויות להסתכם כבר ב-26 מיליון דולר.

בינואר 95' אישרה דקאלוג תוכנית אופציות לבכירים בחברה, אשר לפיה הם יכולים לממש כתבי אופציה ולהגיע לאחזקה של עד כ-200 אלף מניות דקלוג. מחיר המימוש שנקבע בתוכנית הוא 3.2 דולרים למניית דקלוג. בשנת 97' הוחלט להגדיל את כמות המניות שהבכירים יוכלו לרכוש ל-500 אלף מניות, ואז נקבע מחיר מימוש חדש - 5.68-3.2 דולר למניה.

עושפ רכשה את השליטה בדקלוג בתחילת שנת 94' תמורת כ-3 מיליון דולר במזומן, וכיום היא מחזיקה כ-%77 ממניות החברה. על פי ההערכות, צפויות שתי ההנפקות, של דקאלוג ושל מינט, להתבצע בשווי שוק מצרפי של כ-300 מיליון דולר, דבר שצפוי כמובן להניב לעושפ רווחי הון נאים.

ההערכות הן כי דקאלוג, הנחשבת לחברה הבשלה מבין השתיים, היא זו אשר צפויה להיות מונפקת ראשונה, אם כי מחרושת השמועות שנפוצו בימים האחרונים עולה כי בשוק מצפים כי גם הנפקתה של מינט תתבצע בקרוב מאוד. את שתי ההנפקות, כך נודע, צפוי להוביל בנק ההשקעות רוברטסון סטיבנס, כשמי שצפוי לחבור אליו הוא סלומון סמית ברני.

מינט, החברה השנייה שעושפ צפויה לשגר בקרוב לוול-סטריט, היא חברה ישראלית העוסקת בפיתוח מערכות שנועדו לשפר את הקישוריות בין כל הפלטפורמות השונות בארגון הפיננסי. מדובר בתוכנות תשתית שנועדו לאפשר תקשורת יעילה יותר בארגונים פיננסיים מרובי פלטפורמות.

מינט מוחזקת כיום על ידי עושפ בשיעור של %98. הכנסותיה של החברה ברבעון השלישי של 98' הסתכמו ב-3.25 מיליון דולר, ובשלושת הרבעונים הראשונים של השנה עמדו ההכנסות על 8.3 מיליון דולר - זינוק של %98 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

ללא הוצאה חד-פעמית בסך 1.7 מיליון דולר שרשמה החברה ברבעון הקודם עקב תוכנית האופציות לעובדים, רשמה החברה ברבעון רווח תפעולי של 290 אלף דולר, לעומת 39 אלף דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

על פי ההערכות, הכנסותיה של החברה בשנת 98' כולה צפויות להסתכם ב-2 מיליון דולר, ואילו הרווח התפעולי של החברה בשנה החולפת אמור לעמוד על 1.1 מיליון דולר. החברה צפויה לרשום ב-98' הפסד נקי של כ-700 אלף דולר, בשל הוצאה חד-פעמית. בשנת 99', לעומת זאת, צפויה החברה להציג כבר רווח נקי בסך 1.4 מיליון דולר.

מינט מעסיקה כיום 90 עובדים, מהם 11 אנשי מכירות. על פי ההערכות, עושפ מתכננת להגדיל את כמות אנשי המכירות במינט בצורה משמעותית במהלך השנה הנוכחית.

חוזה ממוצע לו זוכה בדרך כלל מינט עומד כעת על רמה של כ-500 אלף דולר, כמעט פי 2 לעומת ההיקף המקובל של החוזים בהם זכתה מינט רק לפני כשנה.

בדצמבר 97' אישרה מינט תוכנית אופציות, לפיה מספר מנהלים ועובדים בחברה יוכלו לממש אופציות בהיקף של %19.9 ממניות מינט. מחיר המימוש שנקבע הוא 0.43-0.325 דולר למניה

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים