גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות ההיי-טק הישראליות נאלצות למצוא פתרונות מעבר לים

המחסור במתכנתים ובמהנדסים ורמות השכר הגבוהות בהיי-טק הישראלי דוחפות את החברות כחול-לבן למזרח אירופה ■ אאוטסורסינג ניישן - מה הפתרון?

עמוד הבית של הסטארט-אפ התל אביבי Round forest, העוסק בפיתוח טכנולוגיות דאטה לשיפור חוויית הרכישה לצרכנים באינטרנט, אינו מותיר מקום לספקות באשר לשאיפותיו להכפיל בשנה הקרובה את מספר עובדיו, ואף למעלה מכך. צמד המילים We're Hiring! מופיע בבולטות כבר בחלקו העליון של האתר, ואם במקרה פספסתם את סימני הקריאה, והמשכתם לגולל עם העכבר למטה, תפגשו בהם שוב, כאשר הפעם לצדם גם רשימה ארוכה של משרות לגיוס ואימייל ליצירת קשר. ומה על הפרק? מכל הבא ליד - החל מראש תחום מחקר ופיתוח, דרך ראש צוות Big Data, עבור במהנדסי תוכנה, מנתחי מערכות מידע, ועד למעצבים ולאנשי שיווק. רק תבואו!

אלא מה, "גיוס של מפתח בישראל, בטכנולוגיות המתקדמות שבהן אנחנו עובדים, עלול לקחת ארבעה-חמישה חודשים", אומר אלון גמזו, מנכ"ל ומייסד משותף, שהקים את החברה ב-2014 יחד עם סמנכ"ל הטכנולוגיות יונתן לויט. "אנחנו חברה בצמיחה שרוצה להגיע השנה למאה עובדים, ואם נחכה כל-כך הרבה זמן לכל מפתח, לא נגיע לשום מקום".

הפתרון שנמצא, ודווקא מלבה של הסטארט-אפ ניישן וממתחם הר סיני התוסס, מטרים ספורים מפינת הרחובות אלנבי ורוטשילד, הוא מעבר לים. כבר עכשיו, מתוך כ-40 עובדי Round forest, שניים פועלים מהודו ועוד 15 מקייב, ואם לשפוט על-פי דבריו של המנכ"ל, המגמה הזאת רק תתרחב ותלך, עם דגש למזרח אירופה ולאוקראינה בפרט.

"מעבר לכך שיש שם היצע גדול של אנשי מקצוע רלוונטיים, מדובר באותו אזור זמן כמו ישראל, וזה נוח מאוד", אומר גמזו, "הם מדברים אנגלית ומן הסתם רוסית, ויש לנו עובדים בישראל שדוברים את השפה וגם זה נוח לעבודה המשותפת. קל מאוד לטוס אליהם ולהזמין אותם אלינו - מדובר בשלוש שעות טיסה בלבד ובמחירי טיסות זולים. המנטליות שלהם מעולה והתרבות הניהולית דומה לזו הישראלית. את רוצה לדעת שאותו איש פיתוח עובד ושאת יכולה לסמוך עליו כי את לא מפקחת עליו כל היום עם זכוכית מגדלת. בהודו, לעומת זאת, את יכולה לבקש מהמהנדסים שם לעשות משהו, והם לא תמיד מבינים אותך או לא תמיד עושים אותו. באוקראינה הדברים תמיד נעשים".

- זה לא היה הימור מבחינתך, להעסיק עובדים באוקראינה בשלט רחוק?

"כמעט כל דבר שאנחנו עושים הוא הימור, ואני חייב להגיד שזה היה דווקא קל. תהליך הגיוס מתנהל כמו בארץ ואנחנו עושים להם את אותם ראיונות. כמו שלא כל עובד ישראלי מתברר כעובד טוב, כך יכול לקרות גם שם. וכמובן שהשכר שלהם נמוך יותר וזה יתרון מסוים, אם כי כשחברה גדלה, לרוב הדגש הוא על גיוס עובדים מצוינים, גם אם העלות שלהם היא 30% או 40% יותר".

לאלכסיי שלימוב, מנכ"ל ומייסד Eastern Peak, לא היו כלל התלבטויות: את הפיתוח של החברה, שנותנת שירותי פיתוח תוכנה לחברות בארץ ובעולם, הוא העביר לחרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה. כבר ארבע שנים הוא מעסיק מאה מהנדסים שם, ואילו מצבת העובדים בישראל עומדת על חמישה בלבד. את התשתית בחרקוב, מספר שלימוב, הכיר כשהיה בעבר מנהל הפעילות של גט טקסי.

"הרבה יותר קל ומשתלם להעסיק מהנדסים באוקראינה לעומת ישראל", אומר שלימוב. "באף מקום בעולם לא מוצאים אנשי מקצוע מעולים בקלות, צריך לדעת לאתר אותם. אנחנו מכירים את השוק שם לעומק ויש לנו בעיר שם טוב, ואנחנו יכולים לספק ללקוחות שלנו גישה למהנדסים ולמפתחים מעולים בעלויות הרבה יותר נמוכות. עלות ההעסקה של מהנדס אוקראיני עומדת על כ-5,000 דולר לחודש, לעומת 10,000-8,000 דולר לישראלי".

- איך מנהלים מאה עובדים באוקראינה?

"אני נמצא על הקו ובכל חודש שוהה שבועיים באוקראינה. חרקוב נמצאת שלוש שעות טיסה מישראל, וגם הם באים הרבה לארץ כדי לקיים ישיבות צוות עם לקוחות, זה כמו אוטובוס".

- מה תשובתך על הטענה שאאוטסורסינג מהסוג הזה פוגע בשוק הישראלי?

"האאוטסורסינג לא פוגע בכלכלה, אלא מסייע לה. זה שילוב אולטימטיבי שבו ממצים את הראש הישראלי החכם וגם רצים קדימה ויודעים להתחרות עם חברות בינלאומיות. העתיד לדעתי נמצא בשילוב של שני הצדדים. חברות ההייטק הישראליות צריכות לשמור על הצוות המקומי, אבל לכל חברה יש אינסוף משימות חיצוניות שאפשר לעשות באאוטסורסינג כי קשה למצוא מספיק אנשים בארץ ולכן זה מצב של Win-Win".

ישראל לא עומדת בקצב

שתי החברות שבראשן עומדים גמזו ושלימוב והפתרונות שהן מוצאות במזרח אירופה, הן כמובן רק קצה-קצהו של הקרחון: בישראל קיים כיום מחסור חמור של מהנדסים ומתכנתים. על-פי הערכת רשות החדשנות (לשעבר המדען הראשי) במשרד הכלכלה והתעשייה, המחסור יאמיר ל-10,000 מהנדסים ומתכנתים בתוך כעשור בלבד, מה שיהווה חסם משמעותי לצמיחה של חברות ההייטק המקומיות וביכולות שלהן להיות מובילות בשווקים בינלאומיים. והנה כך, אומת הסטארט-אפ אמנם דוהרת קדימה, ועושה זאת עם אלפי חברות שנפתחות בארץ בשנים האחרונות וחברות בינלאומיות רבות שפתחו מרכזי פיתוח בישראל. אך לצד ההתפתחות המואצת והכסף הרב שמושקע בענף, בכל הקשור לכוח אדם - ישראל אינה עומדת בקצב.

קחו למשל את אור עופר, מייסד ומנכ"לSimilar Web , שמנסה לאייש 80 משרות פתוחות בחברה. "מגיעים אלינו הרבה מאוד קורות חיים, אבל הבעיה היא שאין לאנשים הניסיון הרלוונטי הדרוש לנו", הוא מספר. "השוק הישראלי פצפון וכדי שחברה תצמח, היא צריכה עובדים עם ניסיון. המחסור שבו אנחנו נתקלים בישראל הוא לא רק של מתכנתים ומהנדסים אלא גם של מנהלי מוצר ומעצבים, כלומר מדובר במחסור באנשי מקצוע בכל הענף. עשינו כל מה שיכולנו כדי להעסיק עובדים מישראל, כולל לפתוח מרכז פיתוח בנצרת, כי קשה לגייס בתל אביב. אבל כשאין ברירה, צריך להעסיק עובדים מחו"ל".

Similar Web, שהוקמה ב-2009, המתמחה באיסוף ובניתוח נתונים באינטרנט ומדרגת את עולם הדיגיטל, מעסיקה כיום 350 עובדים - 250 מהם בישראל והשאר בנקודות שונות בעולם, ביניהן לונדון, ניו-יורק, סן פרנסיסקו וקייב, שם עובדים עבורה 15 מהנדסים. "באוקראינה צריך לשלם הרבה כסף לחברות השמה כדי שיביאו אנשים איכותיים", מספר עופר על התהליך. "אני לא מנסה לחסוך כשאני מעסיק אנשים באוקראינה או במדינות אחרות; אני רוצה את האנשים הכי מוכשרים. היום זה עובד מבחינתי בצורה מוצלחת ואנחנו מאוד נהנים לעבוד מול אנשי המקצוע בקייב".

"המחסור העיקרי בכוח אדם הוא במתכנתים", אומרת אורנה דרימן, מנכ"לית פיקארו, חברה המתמחה בייעוץ ובהשמה בהייטק. "לחברה שמגייסת, ברור שהיא לא היחידה שמציעה עבודה לאותו מועמד, אלא שיש לו עוד שתיים-שלוש הצעות. החברות מצדן מייצרות מתודות גיוס שיש בהן הרבה אלמנטים של מכירה - מרכזת הגיוס ועד ראש צוות. כולם מדגישים למועמד באילו נקודות יש ערך מוסף לחברה שלהם ואיך התפקיד יקדם אותו. כל גורם בחברה שפוגש אותו, דואג לעשות לו את השיחה המכירתית".

גיוס העובדים נעשה לעיתים קרובות באמצעות רשתות חברתיות, וכן בשיטה הפופולרית של חבר מביא חבר. חברות מוכנות להרעיף כסף וצ'ופרים למכביר על עובד שהצליח לגייס אדם מתאים לשורות הארגון. מדובר בסכום שנע מאלפי שקלים עד עשרות אלפי שקלים לעובד, תלוי בחברה ובמדיניות שלה. חברות אחרות מעניקות לעובדיהם סוף שבוע זוגי במלון יוקרתי בארץ או סוף שבוע באירופה, לעיתים בשילוב עם הופעה של אמן מפורסם, אירוע ספורט או חופשת סקי. תגמול גבוה במיוחד ניתן על גיוס עובד למשרה קשה לאיוש, המכונה "משרת זהב". לאחרונה פורסם כי במובילאיי הקצו סכום של 10,000 דולר לתגמול עובדים ששימשו כסוכני גיוס וסייעו באיתור מפתח אלגוריתמים. באינטל, אגב, נוהגים להכפיל את הפרס עבור גיוס עובדות.

"כולם מוכנים לשלם הרבה ולתת אופציות, לכן החברות יכולות להתבלט בדברים רכים יותר - אפשרויות קידום בחברה, מקום עבודה שמאפשר פנאי, אפשרות לעבוד מהבית ועוד", אומרת דרימן. "המועמדים המחוזרים יכולים להקשיח מאוד פרמטרים. יש אנשים שמתגוררים במרכז תל אביב ולא מוכנים לעבוד ברמת החייל או בהרצליה - ולהפך. הם רוצים לעבוד על יד הבית ולהגיע לעבודה עם אופניים".

- איך נראים לוחות הזמנים בגיוסים?

"ברגע שמועמד מתחיל תהליך, ברור לחברות שתוך יום-יומיים הן צריכות לזמן אותו לראיון, כדי שלא יפספסו אותו. מתכנתים שנמצאים בתהליך של חיפוש עבודה סוגרים על משרה בדרך כלל בתוך פחות משבועיים".

"ההעדפה שלנו היא להעסיק עובדים בארץ", מתייחס גמזו מ-Round forest, "אבל היצע העובדים נמוך והתחרות על הכישרונות קשה מאוד. אם יש עובד שאנחנו רוצים לגייס, הנחת המוצא שלנו היא שיש לו במקביל הצעות מעוד שלוש-ארבע חברות, וזה מתבטא בדרישות של המועמדים ובמשאים ומתנים מאוד קשים. אנחנו צריכים להיות מאוד מהירים וברורים בגיוס שלנו. זה קשה גם עם העובדים הנוכחיים שלנו, שמקבלים הצעות עבודה מחברות אחרות. פתחנו משרד בירושלים וזו עוד דרך שלנו לפתור חלק מבעיית הגיוס בארץ, אבל מהיום הראשון שלנו אנחנו מעסיקים גם מהנדסים ואנשי פיתוח תוכנה באוקראינה".

מרוויחים, אבל הרבה פחות

אם הדוגמאות עד כה בכתבה הן של חברות בקנה מידה קטן יחסית, אל תטעו. המגמה של העסקת עובדים מעבר לים אינה פוסחת גם על החברות הגדולות ביותר בענף ההייטק, פועל יוצא הן של המחסור בכוח אדם והן של רמות השכר הגבוהות. באופן גס, מתכנת מתחיל בארץ יכול להרוויח במקום העבודה הראשון שלו 20-18 אלף שקל לחודש; שכרו של מתכנת עם שלוש עד שש שנות ניסיון יאמיר ל-32-28 אלף בחודש וטאלנטים עשויים להרוויח 50-40 אלף. לשכר, כמובן, נלווים אופציות ותנאים נוספים. השכר בישראל נחשב לגבוה מאוד ומקביל למספרים המקובלים בארצות-הברית. לעומת זאת, עלות העסקה של מהנדס באוקראינה מוערכת ב-40%-30% פחות מעמיתו בישראל, ובהודו - 60%-50% פחות. אם בעשור האחרון, הייתה זאת בעיקר הודו שנתנה מענה לחברות ישראליות רבות, בין חברות ענק דוגמת אמדוקס ונייס ובין בסטארט-אפים בראשית דרכם, הרי שכיום גם מזרח אירופה חזק בתמונה.

למטריקס, למשל, יש מרכזי פיתוח בבולגריה, במקדוניה ובאוקראינה. ואילו ל-WIX, שפיתחה פלטפורמה להקמת אתרי אינטרנט ומנוהלת על-ידי אבישי אברהמי, יש כוח אדם במזרח אירופה. "אי-אפשר לשים את כל הביצים בסל אחד", מסביר ניר זוהר, נשיא WIX וסמנכ"ל התפעול של החברה. "אנחנו רוצים אופק ויציבות לחברה וקשה לעשות את זה רק בישראל, כי התחרות על כוח האדם גדולה מאוד. אנחנו מגייסים גם בישראל, אבל המשכורות עולות, התחרות יותר אגרסיבית ולשוק המקומי נכנסו שחקנים כמו גוגל ופייסבוק, עם כיסים שאין להם סוף. הם יכולים לשלם למועמד שהם רוצים ולגייס כמה כסף שהם רק רוצים, גם פי שניים מהשוק. אני משלם שכר הוגן ונותן אופציות ותנאים טובים לכל העובדים, אבל אני לא משלם פי שניים".

WIX היא דוגמה לחברה שמספר העובדים בה מזנק בחדות: כיום מועסקים בה 1,400 עובדים; אשתקד עמד המספר על 1,100 וב-2013 - על כ-580. הגידול במספר המשרות לא מתרחש רק בישראל: כיום מועסקים בארץ כאלף עובדים והשאר בארה"ב, ברזיל וגרמניה, והחברה מעסיקה כמאה עובדים בליטא ובאוקראינה - מתכנתים, מהנדסים ואנשי מוצר.

- הפיתוי במזרח אירופה הוא גם עלות ההעסקה הנמוכה משמעותית לעומת ישראל?

"המוטיבציה היא לא לשלם פחות ולחסוך כסף, אלא לבנות חברה חזקה ומוצלחת. יש כישרון אדיר במזרח אירופה; יש שם אנשי מקצוע מעולים וחזקים שרוצים מאוד להשתלב בחברות הייטק. זה עובד יפה ובהחלט מצליח מבחינתנו".

- לא קשה לנהל בשלט רחוק?

"קשה לנהל עובדים בשלט רחוק, אבל אם רוצים לבנות חברה גדולה, זה מה שצריך לעשות. יש לנו כוונות להתרחב בארץ וגם בחו"ל ובלב שלם אני אומר שהתרחבות מעבר לים לא נעשית על חשבון עובדים ישראלים. אם בישראל ההיצע היה גדול יותר, אולי היינו מתרחבים רק בישראל, אבל זה לא המצב".

- מה הפתרון לדעתך?

"בטווח הארוך יש רק פתרון אחד: שמדינת ישראל תחליט שזה מה שמעניין אותה ולימודי התוכנה יילמדו כבר בגני הילדים ובבתי הספר. אנחנו צריכים להפוך מסטארט-אפ ניישן להייטק ניישן".

"העתיד", מוסיף עופר מ-Similar Web, "הולך לטכנולוגיה וחייבים להכשיר במדינה פחות עורכי דין ורואי חשבון והרבה יותר מהנדסים, סטטיסטיקאים ובעלי מקצועות נוספים בתחום הטכנולוגיה והמחשבים".

יבוא מהיר של מתכנתים

דרך נוספת להתמודד עם המחסור באנשי מקצוע היא יבוא עובדי הייטק מחו"ל. לפני כשנה יזם ראש הממשלה בנימין נתניהו תוכנית להבאת מאות עובדים זרים בכל שנה, במסגרת ויזת מומחה, והרוחות במשק סערו. חלק מהעובדים בענף יצאו בחריפות נגד התוכנית, בטענה שהדבר יבוא על חשבון עובדים ישראלים. המתנגדים גם הזכירו את אלפי המובטלים שעשויים להתאים לענף, את אי גיוסם לעבודה של "קשישים" בני 45 ומעלה ואת חוסר היכולת להזדקן בהייטק הישראלי.

"גם בעבר היה אפשר להביא עובדים לישראל, וחברות עושות את זה כל הזמן, אבל התהליך היה מסורבל", מתייחס עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, שהוביל את התוכנית יחד עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר. "לאחרונה הסרנו כמה מחסומים והתהליך הפך מהיר ונגיש יותר. עדיין אפשר לעשות אותו יותר פשוט, וזה יקרה בתוך חודשיים-שלושה. עם זאת, ברור שזה פתרון לטווח קצר ואנחנו עושים את כל המאמצים כדי לטפל בבעיה גם לטווח הבינוני והארוך".

"חייבים לעודד יבוא של אנשי מקצוע כדי לקדם את התעשייה", משוכנע עופר. "קל מאוד למצוא אנשים שרוצים לעשות רילוקיישן לניו-יורק, אבל לשכנע אנשים לעבור להתגורר בישראל, על אחת כמה וכמה אם הם לא יהודים - קשה מאוד. יבוא עובדים מחו"ל לא פוגע באנשים בארץ, להפך; זה מסייע לחברה לצמוח ולהתפתח, משמר עוד משרות וגם מזין את הכלכלה שמסביב; תחשבי כמה תעסוקה זה נותן לסביבה - מהמסעדות בתל אביב, דרך ספקי הציוד, טיסות שאנחנו מזמינים כל הזמן ואפילו עובדי ניקיון ומאבטחים. אנשים שיבואו לגור בישראל גם יבזבזו את המשכורת שלהם פה. זה ירים את כל הסביבה של החברה".

- מה עם עובדים בגילי 40 ומעלה, שמחזיקים בניסיון, אבל לא מוצאים עבודה למרות הביקוש?

"אין לנו שום בעיה עם אדם בן 40 או יותר ואין אצלנו אפליה סמויה, אבל אולי אין לו את הניסיון שאנחנו מחפשים במוצר או בתחום מסוים, או שאולי הוא למד שפה שלא רלוונטית לטכנולוגיות שלנו".

לנג מצדו מבהיר כי התנאי לקבל ויזת מומחה הוא התחייבות החברה לשלם לעובד את פעמיים השכר הממוצע במשק - מה שיבטיח את העסקתו בארץ בשל כישוריו ולא כי העסקתו זולה יותר מעובד ישראלי. אולם כך או אחרת, ברור לו כי בטווח הארוך "הדבר הנכון ביותר לעשות הוא להגדיל משמעותית את מספר בוגרי האוניברסיטאות והמכללות בתחומים הרלוונטיים".

כדי לסבר את האוזן, שיעורם של מקבלי התארים בתחומי המדעים עמד ב-2004 על 13% מכלל מקבלי התארים, וצנח לקצת פחות מ-9% עשור לאחר מכן. הירידה נרשמה בפרט במספר בוגרי מדעי המחשב, מתמטיקה וסטטיסטיקה. "יש דיאלוג מול ות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה), שבמסגרתו יש הבנה שהם יקבלו תקציב של כמה מאות מיליוני שקלים ומספר הבוגרים יגדל בעשרות אחוזים בתוך כחמש שנים", אומר לנג.

- מה עמדתך לגבי התופעה הגוברת של העסקת עובדים במזרח אירופה?

"חברות ההייטק הישראליות רוצות לצמוח ויש לנו אינטרס שהן יצמחו. על הממשלה מוטלת האחריות לטפל במחסור בכוח אדם בהייטק, ואם המדינה עדיין לא מצליחה לתת את המענה, אני מעדיף שהחברות ימצאו דרכים לצמיחה, כל עוד המוח והפיתוח נשארים בישראל. עדיף שיביאו עובדים זרים לארץ או יפעלו באחת הדרכים האחרות שהן מצאו, מאשר שיצאו מחוץ לישראל. במקביל, ברור לנו שהן היו רוצות להתפתח יותר בארץ".

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

לקח קצת זמן, אבל יובל בן נריה יכול להסתכל בסיפוק על החוויה שמקבלים היום באיי

מסעדת העילית היפנית, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • לשרים הוגדר בקבינט המורחב כי הפעולה ברפיח תהיה "מוגבלת" • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובחצרים בפעם השנייה הערב • עשרות מחבלים חוסלו במבצע של צה"ל בזייתון ובמזרח רפיח, פירים הושמדו • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • עדכונים בולטים

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?