מה עומד מאחורי ההשתלטות של אלטשולר על ההנפקות בת"א

ההצטיינות בתשואות גרמה לכך שחברת הגמל והפנסיה של בית ההשקעות רשמה צבירה נטו של 19 מיליארד שקל בשנה האחרונה • הזרימה האדירה של כספים לניהולו מצריכה את אלטשולר שחם למצוא השקעות איכותיות בשוק המניות המקומי

גילעד אלטשולר - בעלים ומנכ"ל משותף באלטשולר שחם / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר - בעלים ומנכ"ל משותף באלטשולר שחם / צילום: איל יצהר

ההצלחה העצומה של אלטשולר שחם בגיוס כספי עמיתים מגיעה לשוק ההון: בית ההשקעות הפך בחודשים האחרונים לשחקן המרכזי ביותר בשוק ההנפקות וההפצות של מניות בבורסה בתל אביב, לנוכח גיוסי הענק שמהם נהנית פעילות החיסכון לטווח ארוך שלו, בדגש על פעילויות הגמל וההשתלמות.

כך, בשבוע שעבר ביצע אלטשולר שחם עסקה מהותית נוספת, כשרכש מניות שופרסל ב-217 מיליון שקל במסגרת הפצת המניות שביצעה בעלת השליטה, דיסקונט השקעות - כרבע מהחבילה שנמכרה. 

מבדיקת "גלובס" עולה כי אלטשולר שחם הוא המגייס הגדול ביותר של כספי חיסכון לטווח ארוך בשנה האחרונה. בין מאי 2017 לאפריל 2018 רשמה חברת הגמל והפנסיה שלו צבירה נטו בהיקף כולל של כ-19 מיליארד שקל, שהגדילה את היקף נכסיה המנוהלים לטווח ארוך ל-67 מיליארד שקל. מדובר בהיקף הצבירה נטו הגבוה בשוק, אף מעל למנורה מבטחים ולהראל, שחזקות הרבה ממנו בתחום הפנסיה, שהוא תחום החיסכון לטווח ארוך הצומח ביותר.

זה קורה לאלטשולר שחם הודות להצטיינותו בתשואות שהוא מניב לחוסכים - מה שהופך אותו למוקד משיכה עבור מיליארדי שקלים רבים היוצאים מניהול מתחריו לניהולו. בבית ההשקעות, שמנוהל על ידי גילעד אלטשולר ורן שחם, דוגלים אמנם בהעברה לחו"ל של חלק ניכר מהכסף החדש שזורם לניהולם, אבל עדיין, הזרימה האדירה של כספים לניהול בית ההשקעות, מצריכה אותו למצוא השקעות גם בשוק המניות המקומי.

כך יוצא שאת הכספים האלה מנתב בית ההשקעות להשקעה גם במניות בישראל, ומנצל הפצות של בעלי שליטה והנפקות של חברות מבוססות ורווחיות, לצורך הצטיידות מאסיבית במניות של חברות איכותיות בבורסה. לצד שופרסל, השקיע אלטשולר שחם בחודשים האחרונים גם בהנפקה הראשונית של כלל משקאות, בגיוס ההון של אינטרנט זהב, ברכישת מניות חילן מבעל השליטה אבי באום ובהגדלת החשיפה לבנק הפועלים.

דיסקונט השקעות (דסק"ש), שנמצאת בשליטת אדוארדו אלשטיין, מכרה בשבוע שעבר 16.54% ממניות שופרסל תמורת 854 מיליון שקל וירדה להחזקה של 33.56% בלבד בחברה הבת. המכירה בוצעה דרך מכרז לגופים מוסדיים, ובסיומו נקבע כי מחיר המכירה ישקף הנחה של 7% ביחס למחיר בבורסה. באלטשולר שחם ניצלו את ההזדמנות והצליחו לרכוש 25.4% מהמניות שנמכרו בתמורה ל-217 מיליון שקל, כשאת עיקר המניות רוכשת חברת הגמל והפנסיה. בעקבות הרכישה מחזיק כעת אלטשולר שחם ב-11.16% ממניות שופרסל בשווי של כ-600 מיליון שקל - רובן בקופות הגמל, קרנות השתלמות וקרנות הפנסיה שלו.

המהלכים האחרונים של אלטשולר שחם
 המהלכים האחרונים של אלטשולר שחם

חשיפה מרכזית לבנקים בישראל

אלא ששופרסל אינה ההשקעה היחידה שביצע כאמור אלטשולר שחם בעת האחרונה. כך למשל, השקיע בית ההשקעות בשבוע שעבר 35 מיליון שקל בהנפקת מניות שביצעה אינטרנט זהב בהיקף כולל של 100 מיליון שקל. הרכישה בהנפקה הגדילה את שיעור ההחזקה של אלטשולר שחם באינטרנט זהב ל-11.3%, כשהסיפור המעניין מאחורי ההנפקה היה הצלחתו של בית ההשקעות לרכוש 70% מחלקו של הציבור שהשתתף בה (בנטרול חלקם בהנפקה של בעלת השליטה יורוקום, שנשלטת כעת בידי הבנקים הנושים שלה). גיוס ההון של אינטרנט זהב, ששולטת בעקיפין בבזק, כלל גם הנפקת אופציות, שמימושן יגדיל את היקף ההשקעה של אלטשולר שחם בחברה ב-18 מיליון שקל נוספים.

גם בהנפקה הראשונית של חברת כלל משקאות, שמחזיקה ב-30% ממניות יצרנית המשקאות יפאורה, נטל אלטשולר שחם תפקיד מרכזי. בהנפקה רכש בית ההשקעות 18.3% ממניות כלל משקאות, שנמכרו בתמורה ל-42 מיליון שקל, והפך לבעל עניין בחברה, עם החזקה של 8.4% ממניותיה.

דיווח נוסף שפרסם אלטשולר שחם בשבוע שעבר, חשף כי בית ההשקעות עלה להחזקה של 5.05% מבנק הפועלים, לאחר שאפיקי החיסכון שלו רכשו מניות נוספות של הבנק ב-55 מיליון שקל. לאלטשולר שחם חשיפה מרכזית למגזר הבנקים בישראל, כשברשותו גם 5.05% ממניות לאומי, 5.96% מדיסקונט, 6% ממניות הבינלאומי, וכן חשיפה צנועה בהרבה של 0.7%-0.8% ממניות מזרחי טפחות.

עוד קודם לכן, רכשו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות והפנסיה של אלשטולר שחם בסוף מאי 5% ממניות חברת התוכנה חילן, בתמורה ל-100 מיליון שקל. המניות נרכשו מבעל השליטה, אבי באום, ובעקבותיה מחזיק בית ההשקעות ב-11.16% ממניות חילן.