פרשת ריקו שירזי: הסדר טיעון ראשון עם אחד הנאשמים

שלום ברגיג הודה והורשע בניסיון לקבל במירמה, תוך שימוש במסמכים מזויפים, החזר מס של 1.4 מיליון שקל ■ נדון ל-11 חודשי מאסר בפועל, מאסר ע"ת וקנס

רשות המסים הגיעה להסדר טיעון ראשון בפרשת החשבוניות הפיקטיביות, במסגרתה מואשם העבריין ריקו שירזי בעבירות מס והלבנת הון בהיקף של עשרות מיליוני שקלים: המחלקה המשפטית לתיקים מיוחדים של הרשות חתמה עם שלום ברגיג, אחד מנאשמי הפרשה, על הסדר טיעון, לפיו ברגיג, ששהה במעצר מאז תחילת החקירה בחודש אוקטובר, הודה והורשע בעבירות של ניסיון לקבל במירמה, תוך שימוש במסמכים מזויפים, החזר מס בסך של כ-1.4 מיליון שקל, וכן שימוש במירמה במטרה להתחמק מתשלום מס. בין הצדדים הוסכם כי על ברגיג יוטלו 11.5 חודשי מאסר בפועל, מאסר על-תנאי וקנס.

הסדר הטיעון הוצג היום (ד') בפני השופטת שרית זמיר בבית משפט השלום בראשון-לציון על-ידי התובעת בתיק, עו"ד לירון וקנין. זמיר אישרה את הסדר הטיעון וגזרה על ברגיג 11 חודשי מאסר בפועל, 10,000 שקל קנס ו-12 חודשי מאסר על-תנאי.

בנובמבר אשתקד הגישה המחלקה לתיקים מיוחדים ברשות המסים לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתב אישום חמור נגד העבריין ריקו שירזי, בגין עבירות מס והלבנת הון בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בפרשת החשבוניות הפיקטיביות.

שירזי מואשם כי הוציא חשבוניות פיקטיביות ביותר מ-25 מיליון שקל, ובכך סייע לאחרים להתחמק מתשלום מס. כן מואשם שירזי בהתחמקות מתשלום מסים בגין הכנסותיו, ביותר מ-3 מיליון שקל; בהתחמקות מתשלום מע"מ בסך של יותר מחצי מיליון שקל, ובעבירות של הלבנת הון בסכומים של יותר מ-14.5 מיליון שקל.

שירזי מואשם עוד בשיבוש הליכי משפט ובאיומים, לאחר שבמסגרת החקירה איים, בין היתר בנוכחות שוטרים, בפגיעה פיזית בעד המדינה שמסר עדויות מפלילות נגדו.

שירזי נחשב לאחד היעדים המרכזיים של משטרת ישראל בשנים האחרונות, אם לא היעד מספר אחת, לאחר שראשי ארגוני הפשע, יצחק אברג'יל, אסי אבוטבול וזאב רוזנשטיין הועמדו לדין פלילי.

"המשטרה השקיעה משאבים רבים בשנים האחרונות בניסיונות ללכידתו של שירזי", אומר גורם ברשות המסים, "אך בסוף הייתה זו מחלקת החקירות של רשות המסים שלכדה אותו".

מכתב האישום עולה עוד כי במהלך הפסקה בחקירה שנערכה לו, איים שירזי לפגוע בעד המדינה ואמר: "עד המדינה וילדיו ישלמו על מעשיו של עד המדינה, ואלוהים ישלם להם בתרופות". שירזי הוסיף, כך באישום, כי כאשר הוא (הנאשם) עושה "אפצ'י" - חצי עולם עומד על הרגליים, ו"גם אם עד המדינה יהיה בתאילנד על חוף הים - ימצאו אותו, ואלוהים ישלם", ולא הוא. בהמש, הוסיף שירזי את המילים: "כדור בין העיניים", תוך שהוא מושיט את ידו הימנית עם תנועת אקדח לכיוון המצח.

בחקירה נוספת שערכו חוקרי רשות המסים חזר שירזי ואיים בפגיעה בעד המדינה, ואמר: "אני אדאג שיבואו תרופות משמיים לילדים שלו. מישהו יכול להפיל עליי עוואנטה? וואלה, אם יעשו לו פיצוץ של קוזו אוקמוטו בחוץ-לארץ, הוא יקבל מכה משמיים. קוזו אוקמוטו, ישנו את כולו, יעשו אותו 4 ק"ג, הוא יקבל משמיים את המכה".

על אדם אחר, שהתבקש לאתר עבור שירזי רכב מסוג מרצדס S500 ליבוא אישי ונכשל בשחרור הרכב מרשויות המס, צעק שירזי: "בן זונה", ואף הובהר לו על-ידי נציג של שירזי כי הוא החליט לקנוס אותו ב-10,000 שקל על כל יום או שעת איחור בהעברת הרכב לידיו.

כתב האישום, הפרוס על כ-40 עמודים - לרבות נספחים עם טבלאות על ההלוואות שהעניק שירזי, הטפסים שזויפו והחשבונות ששימשו להעלמות המס ולהלבנת ההון - כולל 6 אישומים.

לא פחות מ-100 עדי תביעה רשומים ברשימה שצורפה לאישום, ובהם גם עד תביעה מפתיע: עו"ד משה שרמן, סנגורו הקבוע של שירזי - שייצג אותו בפרשיות שונות, וגם בהליכי המעצר בפרשה הנוכחית - רשום כעד תביעה מספר 73.

מכתב האישום, שהגישו מנהלת המחלקה לתיקים מיוחדים ברשות המסים, עו"ד דנה אמיר, ועורכי הדין ליאת בכור, אורי שפיגל ולירון וקנין, עולה כי בשנים 2010 ו-2011 פעל שירזי לביצועה של תוכנית עבריינית, שבמסגרתה נתן הלוואות בריבית קצוצה ללווים שונים, וביצע עבירות במטרה להסתיר את מתן ההלוואות, להתחמק מתשלום מס הכנסה ומע"מ בגין הריביות שאותן גבה, ולהלבין רכוש שמקורו בעבירה או אשר שימש ואיפשר את ביצועה.

לפי הנטען, עשה שירזי שימוש בעוסקים שונים (חברת לב אנרגיה, עסק בשם "קריסטל" וחברת אלמקס) שבהם פעל עד המדינה, שביצע את העבירות נשוא כתב האישום מטעמו של שירזי, במטרה לסייע לו להסתיר את מתן ההלוואות ולהתחמק ממס הכנסה ומתשלום מע"מ.

שירזי קשר, לכאורה, קשר עם עד המדינה לרישום כוזב במסמכי החברות לב אנרגיה ואלמקס, ולהוצאת חשבוניות מס על-שם העוסקים, שבהן יירשם בכזב כי העוסקים ביצעו עסקאות אמת עם הלווים.

הלווים, כך נטען, זומנו לביתו של שירזי ביחד עם עד המדינה, שם הוסבר להם כי יקבלו חשבוניות פיקטיביות בגין ההלוואות והריבית, כאשר סכום המע"מ הגלום בחשבוניות שווה לסכום הריבית השבועית או החודשית בגין ההלוואה או לחלק ממנה. באופן זה יכלו הלווים להגדיל באופן פיקטיבי את הוצאותיהם לצורכי מס, לנכות ממס את החשבוניות הפיקטיביות בדיווחיהם התקופתיים למע"מ, ובפועל להתחמק ממס הכנסה ומתשלום מע"מ ולהזדכות על מלוא או על חלק מסכומי הריבית אשר היה עליהם לשלם לשירזי ולעד המדינה בגין ההלוואות.

במסגרת זו קיבל שירזי המחאות הרשומות לכאורה לפקודת החברות, תוך הסוואת בעלותו על הכספים והפעולות האמיתיות המבוצעות בהן. בפועל קיבל שירזי את הכספים לידיו.

שירזי מואשם עוד כי פעל לשיבוש הליכי משפט, ודאג, לאחר מעצרו ותחילת החקירה הגלויה, להעלים מביתו את רשימת הלווים שהוסתרה במקום מסתור בביתו.

הפרשה נחשפה בעקבות מידע מודיעיני שהגיע לרשות המסים; ומעצרו של שירזי התאפשר בעקבות הסכמתו של אחד המעורבים לשמש כעד מדינה. בעקבות המידע, רשות המסים הגישה כתבי אישום נגד מעורבים נוספים בפרשה, בהם שלום ברגיג, שכאמור חתם על הסדר טיעון; ונגד מיכה ביטון, המואשם כי פעל להונות את רשות המסים בכ-220 מיליון שקל, באמצעות חשבוניות פיקטיביות.

כתב האישום נגד ברגיג, בן 46 מראשון-לציון, היה כתב האישום הראשון שהוגש בפרשה ואשר חשף את השיטה שבה פעלו החשודים השונים, בהם גם שירזי. ברגיג הואשם בניסיון לקבל דבר במירמה בנסיבות מחמירות ושימוש במסמך מזויף.

על-פי כתב האישום, ברגיג דיווח על הכנסות מעסקת מקרקעין כוזבת בסך של למעלה מ-10 מיליון שקל ודרש החזר מס בגובה של 1.4 מיליון שקל. על-פי כתב האישום, ברגיג היה הבעלים של חברה בתחום אמרגנות והפקות אירועים ודיווח על הכנסות מעסקת מקרקעין כוזבת בסך של למעלה מ-10 מיליון שקל.

בקרוב צפויים כתבי אישום נגד המעורבים האחרים בפרשה, ביניהם גם שירזי עצמו, שנעצר בחודש שעבר.