"התקנות החדשות יאפשרו עוד אלפי פרויקטים של תמ"א 38"

רשות הכבאות וההצלה פרסמה תקנות חדשות שמקלות את הדרישות מיזמים וקבלנים בכל הקשור לחיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38 ■ התגובות מבכירי הענף מפרגנות

"אנו מאמינים כי התקנות החדשות של כיבוי האש יובילו לביצוע של עוד אלפי פרויקטים של תמ"א 38 שקודם לכן לא הייתה להם כדאיות כלכלית", כך אמר הערב (ג') אינג' נתן חילו, מנהל האגף הטכני בהתאחדות בוני הארץ שהייתה שותפה לתיקון התקנות של רשות הכבאות בפרויקטים שנבנים במסגרת תוכנית תמ"א 38.

כפי שפורסם מוקדם יותר היום, רשות הכבאות וההצלה פרסמה תקנות חדשות שמקלות את הדרישות מיזמים וקבלנים בכל הקשור לחיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38. מדובר בביטול הדרישה להקמת חדר מדרגות מוגן כפי שנעשה בבנייה חדשה ופרסום שורה של דרישות אחרות, מקלות יותר, אך שאינן פוגעות בבטיחות הדיירים במקרה של שריפה.

עו״ד קרן כהן בלחרסקי, ממשרד רייסמן בלחרסקי שפועל רבות מול דיירים ויזמים בתחום תמ"א 38, אמרה: ״התקנות החדשות יקלו משמעותית על דיירים שמתגוררים בבניינים גבוהים לקדם פרויקטים של תמ״א 38. עד היום תקנות כיבוי אש הכבידו כלכלית על קידום הפרויקטים במיוחד בבניינים גבוהים שמעל ארבע קומות, וכתוצאה מכך לא התאפשר לדיירים רבים לחזק את המבנים. אני מעריכה שבעקבות השינוי אנו נראה כבר בזמן הקרוב גידול במספר הבניינים הגבוהים שיקדמו פרויקטים של תמ״א 38״.

גם עומר גוגנהיים, מנהל תחום תמ"א 38 של חברת אשדר, ברך על התקנות החדשות והוסיף כי כדי לקדם את התחום גם גופים אחרים צריכים לנהוג כמו רשות הכבאות וההצלה: "ההקלות של רשות כיבוי האש יעזרו במקרים רבים וחד משמעית יוסיפו בניינים למאגר של תמ"א 38. היה טוב לו היו ממשיכים בקו דומה ומנצלים את המומנטום החיובי להוצאת ספר תקנות מחייב באותה רוח, שיהווה עבור יזמים קו מנחה ואחיד בביצוע הפרויקטים.

"עד כה, ישנם הבדלים בין רשויות שונות ואפילו בין בניין לבניין בכל הקשור להנחיות כיבוי אש. בנוסף על כך, אם כבר מגמישים עמדות ומקלים על פרויקטי תמ"א 38, רצוי לעשות כן בצורה רוחבית על ידי כך שיואילו הרשויות וישפרו את תקני החניה בפרויקטים מסוג זה. התקנות החדשות יאפשרו הלוא בניה לגובה של 22 מטר במקום 19 מטר שהיה נהוג עד כה. המשמעות שבמקום שיזם יבנה דירות דופלקס גדולות הוא יוכל להוסיף לפרויקט יותר דירות 'רגילות', על חשבון אותו שטח נתון מה שעשוי להפוך את הפרויקט לרווחי יותר ועל כן, במידה ותקן החניות לא ישתנה גם הוא, הדבר בעצם לא יתאפשר".

יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים בישראל: "לעומת הדרישות הדרקוניות שהיו עד היום, שלא אפשרו בפועל לקבלנים ויזמים לבצע חיזוק של חדר מדרגות בבתים המיועדים לתמ"א 38, התקנות החדשות כן מאפשרות זאת. להערכתי התקנות החדשות יובילו לשינוי מהותי, הן בירוקרטי והן כלכלי שיביא כבר בשנה הקרובה לגידול של בין 30% ל-40% בפרויקטים של תמ"א 38 באזור גוש דן ובכלל".

עופר אנגל, סמנכ"ל פיתוח עסקי באנגלאינווסט התחדשות עירונית: "התקנות החדשות של הרשות הארצית לכבאות והצלה ללא ספק ייקלו על הבעיות הקיימות בפרויקטים לחיזוק מבנים. עד היום, תקנות כיבוי האש הגבילו את גובה הבניינים וכפועל יוצא מכך את מספר הקומות שניתן היה להוסיף בבניין במסגרת תמ"א 38.

"הדבר הקשה על תכנון דירות חדשות, בפרט דירות הפנטהאוז שהן המכניסות ביותר ואלו שהופכות את ההשקעה בפרויקט לכלכלית עבור היזם. פרויקטים רבים הפכו ללא כדאיים עבור היזמים הן מבחינת התמורה והן מבחינה תכנונית. מה גם שעד היום, לא היה ניתן לבצע בנייה על גגות של בניינים בני מעל לחמש קומות וההקלה בתקנות תאפשר חיזוק מבנים גבוהים ותשחרר לשוק בניינים נוספים שיעברו חיזוק והתחדשות".