אולמרט: "אמרתי ליזמי הולילנד - תעשו הכול כדי לבנות"

(עדכון) - רה"מ לשעבר העיד לראשונה במשפט הולילנד, בו הוא נאשם בלקיחת שוחד ■ מכחיש: "מעולם לא קיבלתי אגורה מדכנר" ■ "חשבתי שפרויקט הולילנד הוא בעל חשיבות" ■ "מצוקת הדיור בישראל נובעת מהליכי התכנון הבלתי נגמרים"

יום לפני יום הולדתו ה-68 וכ-9 חודשים אחרי שנפתח משפט פרשת הולילנד, עלה היום (א') לראשונה לדוכן העדים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב נאשם מספר 8 - ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, העומד לדין במשפט באשמה של לקיחת שוחד.

עדותו של אולמרט בפני השופט דוד רוזן צפויה להימשך מספר ימים, שבמהלכם הוא ינסה להפריך את טענות המדינה, לפיהן היה מעורב במערכת השוחד שנרקמה לכאורה בין יזמי פרויקט הנדל"ן בירושלים לבין אישי ציבור בכירים.

בעדותו היום הכחיש אולמרט בצורה חד-משמעית את הטענה כי לקח שוחד מיזמי פרויקט הולילנד באמצעות שמואל דכנר, עד המדינה המנוח שניהל את הפרויקט, תמורת קידומו. "אני שולל את זה. לא היה ולא נברא. שקר וכזב. המצאה לא מקרית שמאחוריה מסתתר משהו", אמר אולמרט - ורמז לטענותיו כי הפרקליטות מנהלת מסע רדיפה נגדו.

אולמרט, שנחקר בחקירה ראשית בידיי פרקליטו, עו"ד רועי בלכר, התבקש להגיב למרבית טענות הפרקליטות, ונשאל בהרחבה גם על מערכת היחסים ששררה בינו לבין דכנר.

ביולי 1994 הוצג פרויקט הולילנד לראשונה בפני אולמרט, שהיה באותה עת ראש העיר ירושלים. היום העיד אולמרט כי הוא תמך בפרויקט מהרגע הראשון וראה בו פרויקט בעל חשיבות מיוחדת.

"חשבתי שהפרויקט הוא בעל חשיבות במיוחד לעיר ירושלים", אמר אולמרט בעדותו. "אהבתי את העובדה כי 6 שנים לפני המילניום ייבנו בעיר בתי-מלון חדשים. אמרתי ליזמים את מה שאני אומר תמיד: אתם תעשו הכול כדי לבנות, ואם יהיו לכם בעיות - אנחנו נעזור".

כאשר נשאל אולמרט האם העובדה שהפרויקט היה גדול וחריג בנוף לא הפריעה לו, הוא השיב כי האזור היה ראוי לפיתוח ולבנייה. "הייתי שותף לעמדת כל הגורמים שחשבו שזה פרויקט שראוי לפתח אותו במקום הזה. הייעוד של הפרויקט - השילוב של גני ילדים, בתי-מלון, בתי-ספר ודירות למגורים - נראה לי דבר נכון", ציין.

"לא היו יחסים מיוחדים עם דכנר"

אולמרט תיאר בעדותו את יחסיו עם דכנר. "היום עלול להיווצר הרושם שכל חיי לא עסקתי בדבר, זולת במר שמואל דכנר. למעשה, דכנר היה רק אחד מהרבה יזמים שהגיעו לעירייה, פנו אלינו ולא הרפו", אמר אולמרט. "דכנר היה פעלתן מאוד ועקשן מאוד לגבי הדברים שרצה. מעולם לא נוצרו בינינו יחסי חברות אינטימיים. היו יזמים שאהדו את בית"ר ירושלים, ואז אולי הייתי נשאר לדבר איתם על כדורגל אחרי הפגישות. עם דכנר לא היו לי יחסים מיוחדים. עם זאת, הוא ייצג פרויקט שחשבתי שהוא חשוב, ודלתי הייתה פתוחה בפניו".

פרקליטו של אולמרט ציין כי קיימות תמונות שבהן אולמרט נראה מחובק עם דכנר באירוע שעסק בפרויקט הולילנד ובאירוע נוסף, וביקש את התייחסותו של אולמרט לכך.

"אני לא מאמין שהתביעה תטען טענה מגוחכת כאילו התמונות שלי עם דכנר מצביעות על מערכת יחסים מיוחדת שנרקמה בינינו. יש היום אופנה שאפוא שאתה לא הולך - לסרט, מסתובב ברחוב - ואנשים שאתה לא מכיר תופסים אותך ומבקשים להצטלם איתם. את דכנר הכרתי, וייתכן שצולמנו ביחד, אבל אין בכך שום דבר שחורג מנורמה מקובלת. אפשר למצוא מאות תמונות שלי עם כל מיני אנשים, שבהרבה מאוד מקרים אני אפילו לא מכיר אותם", אמר אולמרט.

בהמשך הדיון ניסה עו"ד בלכר להמשיך ו"להקדים תרופה למכה" לטיעוני התביעה באשר ליחסי אולמרט-דכנר, והציג בפני אולמרט קבלה המעידה כי כאשר אולמרט מונה ב-2003 לשר התמ"ת, שלח לו דכנר זר פרחים בשווי 750 שקל בצירוף ברכה שבה נאמר: "אהוד יקירי, הרבה הצלחה בהמשך הדרך".

"התביעה תטען כי הדבר מלמד על יחסי השוחד בינך לבין דכנר", אמר הפרקליט לאולמרט. "קיבלתי מאות ברכות, ולא הייתה ברכה אחת שלא נפתחה בנוסח 'אהוד היקר' או 'יקירי'. התביעה יכולה לטעון מה שהיא רוצה", השיב אולמרט.

לדבריו, "מעולם לא קיבלתי אגורה משמואל דכנר. כל הסיפורים האלה זה סיפורי כזב שנועדו למטרה אחת - להביא את מדינת ישראל לתת לשמואל דכנר מיליונים, בתמורה לכך שיביא להם את 'הדג השמן' אהוד אולמרט על מגש של כסף".

עוד אמר אולמרט בעדותו: "אם יש בעיה של מצוקת דיור במדינת ישראל, היא נובעת בראש ובראשונה מתהליכי התכנון הבלתי נגמרים. כל תוכנית לוקחת 7 שנים. זה דבר שהוא בלתי סבל בעליל. לחצתי שכל תוכנית תסתיים כמה שיותר מהר".

"חובה אנושית לגד סומך"

אולמרט נשאל גם על היחסים של דכנר עם שולה זקן, ראש לשכתו, שלפי הפרסומים בין השניים שררה מערכת יחסים אינטימית. "ראיתי שנוצר קשר ידידותי, אבל לא חשבתי שהוא יותר הדוק מהקשר שהיה לה עם אנשים כמו יעקב פרי למשל, שהיה מנכ"ל סלקום וידיד שלי. לא ראיתי בעיה ביחסים ביניהם", ציין אולמרט.

לדבריו, לא היה לו מושג שדכנר רכש לכאורה עבור זקן רהיטים ותכשיטים, כטענת הפרקליטות.

בעדותו במשפט העיד דכנר כי מכוח היחסים המושחתים שנרקמו בין אולמרט לבין יזם הולילנד, הלל צ'רני, כפה אולמרט על צ'רני למנות את מקורבו, רו"ח מיקי ברזילי, לרואה חשבון של פרויקט הולילנד במקום רו"ח גד סומך.

"מעולם לא הייתי מעלה בדעתי לעשות דבר כזה לסומך", טען היום אולמרט. "אני מכיר את גד סומך כמעט 50 שנה. כשסיימתי טירונות גולני היו לי בעיות רפואיות קשות, וגד סומך, שהיה מ"פ מפקדה, לקח אותי תחת חסותו וטיפל בי במסירות ובנאמנות. הייתי בסך-הכול טוראי. יש לי חובה אנושית כלפיו, ומעולם לא הייתי חותר מאחורי גבו".

חצי מיליון שקל ליוסי אולמרט

בכתב האישום שהגישה פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) בינואר 2012 מואשם אולמרט כי בעת שכיהן כראש עיריית ירושלים וכשר התמ"ת, הוא קיבל שוחד בסך מאות אלפי שקלים מיזמי פרויקט הולילנד, ובתמורה סייע בקידום פרויקט הנדל"ן עצום הממדים. אולמרט הוא ראש הממשלה הראשון בישראל שמואשם בעבירה החמורה של לקיחת שוחד.

לפי כתב האישום, החל מאמצע שנות ה-90 ובמשך יותר מעשור פעל יזם פרויקט הולילנד, הלל צ'רני, בצוותא עם שמואל דכנר, עד המדינה שהלך לעולמו בתחילת מארס 2013, להקמת שכונת מגורים עתירת זכויות בנייה וחריגה בנוף העירוני.

לדברי הפרקליטות, השניים הבינו כי אופי הבנייה וחריגותו מהמצב התכנוני הקיים, יחייבו תמיכה רחבה של נבחרי ציבור ועובדים בכירים, והחליטו כי את התמיכה הם ישיגו באמצעות מתן שוחד וטובות הנאה לבכירים. לפי הנטען, אחד הבכירים שלקחו שוחד בתמורה לתמיכה בפרויקט היה אולמרט, שכיהן בתקופה הרלוונטית כראש העיר ירושלים ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.

השוחד, נטען, ניתן לאולמרט, בין היתר, באמצעות חצי מיליון שקל שהועברו לבקשתו מדכנר לאחיו, יוסי אולמרט, שנקלע למצוקה כלכלית. לטענת הפרקליטות, בשלהי שנת 2002 פנה אולמרט לדכנר וביקש לקבל כספים בסכומים משמעותיים שיועברו לידי אחיו, יוסי.

"אולמרט פנה לדכנר וביקש את סיועו, נוכח מערכת ה'תן וקח' שנוצרה ביניהם לאורך השנים, תפקידו כראש העיר ויכולתו להשפיע על קידום (או הפסקה) של תוכניות הולילנד ההולכות ונרקמות, והצורך בהמשך תמיכתו לקידום פרויקט הולילנד", נטען בכתב האישום.

לפי הנטען, בהמשך לסיכום בין אולמרט לדכנר, פגש דכנר את יוסי אולמרט בבית-קפה בתל-אביב והעביר לידיו סדרת המחאות בסך כולל של חצי מיליון שקל, כאשר דכנר וצ'רני סיכמו לשאת במשותף בתשלומים אלה.

עוד טוענת הפרקליטות כי לבקשתו של אולמרט העבירו יזמי פרויקט הולילנד 1.4 מיליון שקל לאורי שטרית, מהנדס עיריית ירושלים באותה תקופה, בתמורה לתמיכתו בקידום פרויקט הולילנד.

"במעשיו פעל אולמרט ליצירת מחויבות בין שטרית ליזמי הולילנד, באמצעות בקשה מדכנר כי יעביר כספי שוחד לשטרית, ובתמורה דאג אולמרט לסיוע של שטרית ולהסרת התנגדותו לפרויקט", טוענת הפרקליטות.

בפרשיית משנה של משפט הולילנד שמכונה "פרשת חברת הזרע", מואשם אולמרט כי במהלך 2004, בעת שהיה שר התמ"ת, קיבל שוחד בסך 60 אלף שקל מדכנר, ובתמורה פעל לקידום ענייניה של חברת הזרע להשבחת קרקע שבבעלותה בחוות מבחור ובחוות שלם. לפי הטענה, אולמרט פעל לדחיית תוכנית "פארק איילון" שבחוות שלם כתוכנית ללא הקצאת שטחי בנייה למגורים.

כמו כן טוענת הפרקליטות כי לקראת סוף 2004 פנתה ראש לשכתו של אולמרט באותה תקופה, שולה זקן - המואשמת אף היא בלקיחת שוחד בפרשה - לדכנר בשמו של אולמרט, על מנת שיממן סקר שביקש אולמרט לערוך. "בהמשך לפנייה, באוקטובר 2004 לקחה זקן בעבורה ובעבור אולמרט סך של 70 אלף שקל מדכנר למימון סקר זה", נטען בכתב האישום.

"סיפורי אלף לילה ולילה"

באמצעות פרקליטיו, עורכי הדין אלי זהר ורועי בלכר, מכחיש אולמרט את האישומים נגדו, שכמו שאר חלקי כתב האישום מבוססים בעיקרם על עדותו של דכנר ז"ל.

בתגובה שמסר יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, עם תחילת המשפט נאמר כי "טענותיו של דכנר נגד אולמרט הן אסופה של סיפורי אלף לילה ולילה, ממוחו הקודח של עד מדינה מפוקפק ושקרן. במקום להכניס אדם זה מאחורי סורג ובריח, עשתה עמו הפרקליטות יד אחת וקנתה את עדותו במיליונים".

בחודשים הקרובים יכריע בית המשפט העליון בערעור שהגישה המדינה על זיכויו של אולמרט במשפט הנוסף שהתנהל נגדו בבית המשפט המחוזי בירושלים. אולמרט זוכה על-ידי המחוזי בירושלים מהאישום כי ביצע עבירות מירמה והפרת אמונים בפרשות "טלנסקי" ו"ראשונטורס", והורשע בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות.

ההכרעות של בתי המשפט במשפט הולילנד ובערעור המדינה בעליון יקבעו את גורלו האישי והפוליטי של ראש הממשלה לשעבר.