גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלב הבא: ביטול האגרה

רשות השידור לא יכולה להסתפק בפרידה מעורכי הדין

במארס 2012, לפני שנה וחצי בדיוק, נחתה על עולמי הקטן, האישי, "סליחה, תקלה!" ענקית, אגרסיבית, בלתי מתקבלת על הדעת. חוב לרשות השידור על אגרת טלוויזיה, שהלך ותפח עם השנים בשל שליחת הודעות למקום מגורים שכבר לא גרתי בו, התפוצץ עליי בעיקול חשבון הבנק, באדיבות משרד עורכי הדין פרנקל את קורן.

זו הייתה הפעם הראשונה בה למדתי כיצד נוהגת הרשות בלקוחותיה, כיצד היא מפעילה נגדם משרדי עורכי דין, שמפעילים את ההוצאה לפועל, שמפעילה את הבנקים, שמפעילים את בלוטות הדמע. חד גדיא ישראלי. והכול תוך ניפוח החוב הראשוני באלפי שקלים באמצעות הצמדות, ריביות וכמובן - שכר-טרחה נאה לעורכי הדין.

זו הייתה גם הפעם הראשונה בה נחשפתי ל"מפעל" המכונה פרנקל את קורן, על שלל טלפניותיו ופקידותיו, שעונות מדי רגע לעוד ועוד טלפונים מחייבים לחוצים, כעוסים, נואשים - ומבהירות להם את האפשרויות העומדות בפניהן, כמו גם מה האפשרות האחת שאינה באה בחשבון: לא לשלם.

במהירות הבנתי שכאן העניינים מתנהלים באורח די דומה לשוק הכרמל: מתמקחים - ובסוף סוגרים על מחיר איפושהו באמצע. למה דווקא המחיר הזה? ככה. לא יודע. ככה וזהו.

הזעם שעוררה בי ההתנהלות מול בנק הפועלים (שאותו כיניתי פעם, בתמימותי, "הבנק שלי") ומשרד עורכי הדין פרנקל את קורן, הוליד כתבת שער במגזין G של "גלובס", שבה גוללתי את ייסוריי.

איך גובים אגרה מעיוור? ומחללי צה"ל?

בעקבות הכתבה ההיא נקראתי ללשכתו של יו"ר רשות השידור, אמיר גילת, שפרש בפניי את צרותיו ואת תוכניותיו לשינוי. המלצתי לו כמה המלצות בסיסיות לשיפור השירות, קיבלתי בקבוק מים מינרליים קטן, והלכתי משם בידיעה ודאית שאתר "גלובס" ימשיך לדווח על מעללי הרשות, שמחזיקה אגף גבייה משל עצמה, אך מעדיפה להפקיר את צופיה ומאזיניה (נניח) לעורכי הדין הגובים, שהיו אז בשיא כוחם.

בשנה וחצי שעברו מאז התפרסמו באתר "גלובס" שלל סיפורי עוול ביורוקרטיים על אזרחים שפגשו ברשות השידור ובעורכי הדין המייצגים אותה. מה לא היה שם? גביית אגרה מעיוור, אגרה מחללי צה"ל, מכתבי התראה לחולה נפש, אגרה מאנשים שכלל לא החזיקו מכשיר טלוויזיה - ועוד ועוד ועוד.

במהרה החלו סיפורים כאלה לצוץ גם בכלי תקשורת אחרים. עם כל פרסום אבסורדי כזה, היה ברור יותר ויותר כי כך לא ניתן להמשיך. שמחתי לראות, גם אם באיחור רב, שגם היו"ר גילת מתחיל להבין ומתחיל להכין את הספינה הרעועה שלו לשינוי כיוון.

עוד לפני כן נחלצו לעזרת הציבור שני עורכי דין נמרצים, דורון רדעי וניצן גדות, שהחלו להעביר ל"גלובס" נתונים על ממדי השימוש בעורכי דין גובים שעושה הרשות. השניים גם ייצגו לקוחה של רשות השידור, שהגישה בקשה לתביעה ייצוגית נגד הרשות בגין "גלגול" שכר-טרחה של משרדי עורכי דין על ציבור החייבים. הרשות התקפלה, הסכימה לשלם 400 שקל וחשוב מכך - לעצור את הנוהל הפסול של גביית 116 שקל עבור כל מכתב דרישה לתשלום מחייבים בתשלום אגרת הטלוויזיה, בעוד שעל-פי חוק מותר לה לגבות רק 17.40 שקל עבור כל מכתב כזה.

צעד בכיוון הבריא

אתמול (ב'), לאחר שנודע כי מליאת רשות השידור בראשותו של גילת החליטה להפסיק לאלתר את ההתקשרויות עם עורכי הדין החיצוניים בענייני איתור מקלטים וגביית אגרה, אני מרגיש שאפשר לפעמים גם לשנות - ולא רק לקטר על מה שלא מוצא חן בעינינו כאן.

אני קורא כי המליאה הורתה להנהלת הרשות להכין תוכנית ובה תיבדק האפשרות לגביית האגרה באמצעות רשות האכיפה והגבייה - ונאנח. מה, איך לא חשבו על זה שם קודם? האמת, זה כבר לא משנה. העיקר שחשבו עכשיו. והעיקר - שיבצעו.

זו כמובן רק תחילתו של השינוי. עוד לפני שאנחנו ניגשים לשאלות כבדות ומכבידות כדוגמת האם צריך בכלל את רשות השידור; האם ניתן להמשיך להפעילה ברמת השיתוק הנוכחית עם כתשעה ועדי עובדים; והאם ציבור מעוניין לממן אותה - הייתי מתמקד קודם בשאלת האגרה ובאופן גבייתה.

דרך הגבייה הנוכחית - וזה די ברור - כשלה כישלון מוחלט והזניקה את רשות השידור והערוץ הראשון לצמרת הגבוהה של רשימת הגופים הציבוריים השנואים במדינת ישראל. אין ספק כי האנטגוניזם כלפי הרשות היה פוחת, אילו הייתה ממומנת מתקציב הממשלה בלבד. הכסף, בכל מקרה, היה בא מכיסינו, אך לפחות היינו נפטרים ממערכת הגבייה המכוערת והמיותרת שהופעלה עד כה.

אישית, נדמה לי שרשות השידור הינה גוף ללא תקומה. איפה שלא תלכו, תיפלו לבורות של הסכמים מעוותים, שעות נוספות, חלם טהור וסיאוב מערכתי שכבר לא ניתן לשינוי.

עם זאת, אני כן מעריך יושב-ראש כמו גילת שמודה בטעותו ומשנה כיוון. הוויתור על הגבייה באמצעות עורכי דין הוא צעד בכיוון הבריא. וצעדים בריאים, לפעמים, מובילים להבראה אמיתית, לא כמו זו שכבר הפכה שם קוד לתוכנית שעושה קצת פוזות של התייעלות וגוררת את הגוף "המבריא" עוד כמה מטרים למטה, לתהום שאין לה סוף.

עוד כתבות

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: משרד האוצר האמריקאי אישר סנקציות חדשות על איראן

באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר • רב-אלוף הרצי הלוי אמר אחרי המתקפה האיראנית כי "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • עדכונים שוטפים

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי־ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

ירידות חדות באירופה על רקע המתיחות בין ישראל לאיראן

הניקיי צלל בכ-2% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מזנקות ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"