משרד האוצר והאנרגיה מתנגדים לפיקוח על מחירי הגז הטבעי

חברי הכנסת אבישי ברוורמן ושלי יחימוביץ' טענו בדיון בכנסת על פיקוח מחירי הגז הטבעי כי דולר אחד של הורדת מחיר הגז יוביל למיליארד שקל של חשמל זול יותר ■ נציגת משרד האוצר טענה כי סוגיית פיקוח על מחירי הגז היא סבוכה

שלי יחימוביץ' / צילום: תמר מצפי
שלי יחימוביץ' / צילום: תמר מצפי

בדיון של ועדת הכלכלה שהתנהל היום סביב סוגיית פיקוח על מחירי הגז הטבעי, אמורים היו כל הנוגעים בדבר להשמיע קולם. ואולם, מכיוון שלא הסכימו עם דעתם של חבר הכנסת אבישי ברוורמן וחברת הכנסת שלי יחימוביץ', בקושי הצליחו המתנגדים לפיקוח על מחירי הגז להשחיל מילה. נציגת משרד האוצר סווגה כ"לא מבינה", נציג משרד האנרגיה הושתק, ועמדתם של מתנגדים אחרים לפיקוח מחירי הגז לא נשמעה.

לטענת שני חברי הכנסת, דולר אחד של הורדת מחיר הגז יוביל למיליארד שקל של חשמל זול יותר. "המציאות היא מעט מורכבת יותר", ניסו להסביר נציגי משרד האנרגיה והאוצר, אך הושתקו בצעקות מצד שני חברי הכנסת.

רכזת האנרגיה באגף התקציבים במשרד האוצר עדי חכמון, טענה כי סוגיית פיקוח על מחירי הגז היא סבוכה, וכי ויש לבחון את כל ההשלכות שלה. לטענתה, בוחן משרד האוצר אופציה של פיקוח על מחירי הגז רק לתעשיינים, או לחלופין קנייה מרוכזת של גז למפעלים. חכמון נתקלה בתגובות חריפות מצד יחימוביץ וברוורמן: "את לא מבינה" הם טענו. "את נמצאת בתפקידך כמה חודשים, וזה ביזיון ששר האוצר שלח אותך".

שני דיבר סגן מנהל רשות הגז במשרד התשתיות קונסטנטין בלוז, אשר הבהיר כי נמצא בתפקידו 4 שנים, ועל כן מכיר את התחום על בוריו. בלוז טען כי פיקוח על מחירי הגז הטבעי יכול לגרום להרבה יותר נזק מכפי שמציגים זאת. "המחירים בארץ הם מעולים" טען והוסיף כי "האינטרס הציבורי הוא שיגיעו לכאן משקיעים ויפתחו את המאגרים. זה לא יקרה אם יהיה פיקוח על מחירי הגז", סיים בלוז את דבריו בקושי, זאת לאור הצעקות הרמות נגדו.

גם ד"ר אלי אברמוב, יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים לא אמר בדיוק את מה שציפו ממנו לומר. לדבריו, הסוגיה הבוערת בה יש כעת לטפל היא לא סוגיית פיקוח על מחירי הגז, אלא בעובדה כי מתוך 2,000 מפעלים שהיו יכולים לצרוך גז טבעי ,רק 11 עושים זאת. "במקום לשלם 18 דולר על דלקים יקרים כפי שאנו עושים כיום, היינו יכולים לשלם 6".

עוד הוסיף אברמוב, כי הוא אינו מתנגד עקרונית לפיקוח על מחירי הגז הטבעי, אך כי אם יהיה פיקוח, יש צורך לוודא שזה לא יעשה יותר רע מטוב : "אסור שפיקוח על מחירי הגז יפגע בתחרות". כתגובה טען ברוורמן שנשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן (אשר לא נכח בדיון ה.כ) מאמין כי דווקא יש לפקח על מחירי הגז הטבעי, וכי על אברמוב לחזור בדיוק על דבריו של אורן.

לעומתם, קיבל עו"ד גלעד ברנע אשר מתמחה במשפט חוקתי ומינהלי זמן במה, וטען כי מחיר של 3 דולר ליחידת גז הוא המחיר הוגן, זאת משום שזה המחיר בו שותפות תמר מכרה גז לשותפות ים תטיס. ואולם, ידוע כי הסיבה שהגז נמכר במחיר זה הוא רק משום שתמר התחייבה למלא אחר החוזים של ים תטיס שחתמה על חוזים עם לקוחות לפני 12 שנה במחיר זה, ולא עמדה בהתחייבויותיה.

נזכיר, כי לפני יומיים (א') דחתה ועדת השרים לענייני חקיקה בפה אחד את הצעתו של ברוורמן לפיקוח על מחירי הגז.