הפסד לעיריית ת"א: ביהמ"ש קבע כי חניון "כיכר אתרים" יימכר

ביהמ"ש הורה כי פירוק השיתוף בין בעלי המקרקעין - עיריית ת"א ומלון מרינה ת"א שבבעלות דובי שיף - ייעשה בדרך של מכירת החניון ולא בדרך של פיצולו לשני חניונים

סוף לסכסוך בנוגע לעתידו של חניון "כיכר אתרים" בתל-אביב. בית משפט השלום בהרצליה הורה כי פירוק השיתוף בין בעלי המקרקעין - עיריית תל-אביב המחזיקה ב-73% מהקרקע; ומלון מרינה תל-אביב שבבעלות דובי שיף המחזיק ב-27% - ייעשה בדרך של מכירת החניון ולא בדרך של פיצול החניון לשני חניונים.

בכך קיבל בית המשפט את עמדת מלון מרינה ודחה את עמדת העירייה ו"אתרים חברה לפיתוח", שביקשו כי פירוק השיתוף בין הצדדים ייעשה בדרך של חלוקת שטחי החניון לפי חלקו היחס של כל צד, תוך יצירת שני חניונים נפרדים במקום אחד (חלוקה בע' בעגה המשפטית). זאת, בין היתר, כדי להקים במקום חניה ציבורית.

השופטת אירית מני-גור ציינה כי נימוק העירייה בדבר הצורך בחניה ציבורית במקום הוא נימוק כבד-משקל, וכי העירייה מתעתדת לשקם את אזור "כיכר אתרים" בהשקעה עצומה, כאשר חלק בלתי נפרד מפרויקט השיקום כולל הקמת חניון ציבורי שווה לכל נפש.

כמו כן כתבה השופטת כי "היעדר חניון ציבורי יכול ויוריד לטמיון כל מחשבה לטפח את האזור ולשקמו".

עם זאת, השופטת ציינה כי "בעייתיות זו ניתן לפתור באמצעות חוזה המכר של החניון, אם במכר פנימי, ואם במכרז חיצוני, ניתן יהיה להגביל את תנאי המכר, כך שיובטחו לפחות בחלק מהחניון חניה ציבורית עם מחירים מפוקחים".

עיקר נימוק השופטת להחלטתה כי חניון "כיכר אתרים" יימכר ולא יפוצל בין העירייה והמלון היה ש"פיצול החניון לשני חניונים הינו הליך מורכב, מסורבל, הדורש שיתוף-פעולה עתידי".

לדברי בית המשפט, הליך הפיצול יגרום להפסד ניכר של כ-3 מיליון שקל, המהווים כ-17.3% מערך הנכס. "חישוב זה הינו על דרך ההמעטה ובאיפוק רב. קיים סיכוי כי לאחר עבודת הפיצול, הפסד זה ילך ויגדל לאור הוצאות ההתאמה שנעשו באומדן גס בלבד", נכתב בפסק הדין. "מטעם זה", סיכמה השופטת, "אני סבורה כי יש להותיר את החניון מאוחד ולבצע את פירוק השיתוף על דרך המכירה".

השופטת זימנה את הצדדים לדיון שבו תשמע טענותיהם בדבר הדרך הראויה לבצע את המכירה. עם זאת, עקב יציאתה לשבתון, קבעה השופטת כי הדיון בנוגע להליך ההתמחרות ייערך רק ב-13 באפריל.

מלון מרינה ושיף יוצגו בידי עו"ד אלקס הרטמן ממשרד ש. הורוביץ. אתרים חברה לפיתוח יוצגה בידי משרד דניאל אלון.

פיל לבן

"כיכר אתרים" (המוכרת גם ככיכר נמיר) בתל-אביב היא מכלול של מבנים וכיכר ציבורית בתכנונו של האדריכלים יעקב רכטר ו-ורנר יוסף ויטקובר ומשקפת את אחד משיאיו של סגנון הברוטליזם בישראל. "כיכר אתרים" סמוכה לשפת הים, בנויה מעל רחוב אליעזר פרי ומקושרת לטיילת ולמרינה תל-אביב ממערב ואל שדרות בן-גוריון ורחוב הירקון ממזרח. ממערב לכיכר נמצאת בריכת גורדון. מלון קרלטון תל-אביב ממוקם בצמוד לכיכר מצד צפון.

הכיכר החלה להיבנות ב-1971 ונחנכה ביוני 1975. בשנים הראשונות הייתה הכיכר שוקקת חיים: במבנה הבטון המעוגל שבמפלס הרחבה פעל סניף של כלבו שלום, וגם שני מפלסי החנויות והמסעדות שברחבה זכו להצלחה. ואולם, ברבות השנים הלכו העסקים ונטשו את הכיכר, והיא הפכה למעין "פיל לבן" החוצץ בין העיר ובין הים.

בשבוע שעבר החליטה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בתל-אביב להמליץ על הפקדת תוכנית בניין עיר (תב"ע) חדשה למתחם כיכר אתרים. התוכנית אמורה להביא לשיקום הכיכר וחיבור רצועת החוף לשדרות בן-גוריון. בין היתר יוקמו במקום 3 מגדלים עם 340 דירות ו-600 חדרי מלון, ועוד כ-5,000 מ"ר יוקצו לטובת הציבור.