פוליסת חיסכון, קרן נאמנות או קופת גמל להשקעה – מה עדיף?

שלושה מכשירי חיסכון שונים וגם דומים • מה מציע כל אחד? • מה היתרונות ומה החסרונות של כל אחד? • ואיך בוחרים? • למדריך קופת גמל להשקעה

חיסכון, ביטוח, כסף / צילום: thinkstock
חיסכון, ביטוח, כסף / צילום: thinkstock

למי שמעוניין בחיסכון לטווח קצר ובינוני עומדות כמה אפשרויות. אחת מהן היא מכשיר של חברות הביטוח שמהווה אלטרנטיבה לקרנות הנאמנות ונקרא פוליסות חיסכון, או פוליסות השקעה.
מדובר במכשיר שמפוקח על ידי רשות שוק ההון החיסכון והביטוח שבמשרד האוצר, להבדיל מקרנות הנאמנות שמפוקחות על ידי רשות ניירות ערך.
לכל אחד משני המכשירים יש יתרונות וחסרונות וחשוב להכירם על מנת לבחור את המכשיר המתאים ביותר לכל משקיע.

פוליסות חיסכון - היתרון המרכזי

היתרון המרכזי של פוליסות החיסכון/השקעה על פני קרנות הנאמנות הוא הגמישות במעבר בין מסלולים מבלי שהדבר ייחשב מימוש לצורכי מס. כלומר, בפוליסות האלו אפשר לעבור ממסלול מנייתי לסולידי ובחזרה למנייתי, והדבר לא ייחשב כמכירה, כל שלא תהיה דרישה לתשלום מס על הרווח.

לעומת זאת בקרנות, במקרה של מעבר מקרן סולידית לקרן מנייתית למשל, מדובר על מכירה, ובהתאם מחושב מס על הרווח. כלומר, היתרון בהשקעה בפוליסות החיסכון/השקעה מתבטא בדחיית המס עד המימוש הסופי.

יתרון נוסף לפוליסות החיסכון/השקעה על פני קרנות הנאמנות הוא שבפוליסות ניתן לייצר קצבה חודשית - סכום חודשי שמופרש למשקיע (סוג של "משכורת"), בעוד בקרנות הנאמנות לא ניתן לעשות זאת, אלא אם מדובר בקרנות נאמנות מחלקות, כלומר שמחלקות דיבידנדים באופן שוטף.

כמו כן, בפוליסות החיסכון/השקעה המשקיעים יודעים בדיוק במה הם משקיעים ואין שינויים, אלא אם הם מחליטים לשנות. לעומת זאת, בקרנות הנאמנות קורה לפעמים שאתם רוכשים קרן מסוימת ומתעוררים לקרן אחרת מכיוון שהיא שינתה מדיניות השקעה, אם כי רשות ניירות ערך מנסה להגביל את שינויי המדיניות בקרנות.

חיסרון בולט - אי אפשר לקזז הפסדי הון

אלא שמול היתרונות האלה של פוליסות החיסכון/השקעה קיים חיסרון בולט, הנוגע לרווחים והפסדים מניירות ערך. בעוד בקרנות הנאמנות ניתן לקזז רווחים מקרן אחת עם הפסדים מקרן שנייה, בפוליסות החיסכון/השקעה המשקיע לא יכול להשתמש ברווחים לצורך קיזוז הפסדי הון. כלומר, אם הרווחתם בפוליסת החיסכון/ההשקעה, לא תוכלו לקזז את הרווחים האלה מול הפסדים אחרים מניירות ערך.

מה לגבי דמי הניהול? ובכן, דמי הניהול בפוליסות החיסכון/השקעה לא נמוכים ויכולים להגיע גם עד 2% בשנה, בעוד שבקרנות דמי הניהול נעים מאפס ועד 3%, והממוצע סביב כ-1%, תלוי כמובן באפיק ההשקעה. על כל פנים, דמי הניהול בפוליסות החיסכון הם נושא שנתון למשא ומתן. זה לא קבוע כמו בקרנות הנאמנות, אפשר להתמקח, וככל שהיקף ההשקעה גדול יותר, הכוח מול חברת הביטוח גדול יותר.

חסרונות נוספים של פוליסות החיסכון/השקעה לעומת קרנות הנאמנות הם סרבול וחוסר שקיפות. להבדיל מהשקעה בקרן שהיא הליך פשוט - מתן הוראה ליועץ ההשקעות או פעולה אינטרנטית בלחיצת כפתור פשוטה, בפוליסות החיסכון/ההשקעה מדובר למעשה בהסכם עם חברת הביטוח. כלומר, צריך למלא טפסים, חתימות ולהעביר כספים לחשבון המיוחד.

מעבר לכך, בקרנות הנאמנות הכול שקוף ובזמן אמת - אפשר לראות את השער מדי יום, בעוד בפוליסות החיסכון/השקעה אין נגישות טובה ומיידית לשערים ואי אפשר לראות אותם בקלות. ברוב פוליסות החיסכון מתפרסם מידע חודשי בדיעבד על ההחזקות הגדולות של הפוליסה.

כמה מפקידים?

בשני האפיקים - הן בקרנות הנאמנות והן בפוליסות החיסכון/השקעה - אין מינימום הפקדה וניתן להשקיע כל סכום. הכספים יכולים להיות מועברים לחיסכון בהוראת קבע שוטפת/חודשית או בהפקדה חד פעמית גדולה. המשקיעים בשני סוגי החסכונות האלו יכולים להנזיל את הכסף מהר יחסית, אפילו בתוך כמה ימים. כמו כן, המשקיעים יכולים גם למשוך את הכספים במהירות יחסית וללא קנס.

קופת גמל להשקעה - יתרונות וחסרונות

לצד שני המכשירים האלה, נכנס ב-2016 לשוק מכשיר חדש שמהווה מאז תחרות חזקה להם - קופת גמל להשקעה. בניגוד לקופות הגמל הקלאסיות של פעם, שהיו מיועדות רק לטווח ארוך, כאן מדובר במכשיר שאפשר לחסוך בו עד הפרישה, אבל אפשר גם להנזיל אותו בכל רגע.

אז מהם היתרונות והחסרונות של קופת גמל להשקעה?

מעבר לנזילות, יתרון מרכזי הוא הגמישות, כלומר היכולת לעבור בין אפיקי השקעה - ממנייתי לכללי, ממנייתי לסולידי וההיפך - הכול פתוח. אפשר להחליף מסלולים בתוך החברה עצמה ואפשר גם לעבור בין חברות שונות.

יתרון חשוב נוסף שקשור ביתרון הגמישות הוא יתרון המיסוי - האפשרות לעבור בין מסלולים שונים בקופה ובין קופות שונות מבלי שזה ייחשב כמימוש, כך שלא משולם מס על הרווח. בעת משיכת הכספים, החוסכים כן ישלמו מס רווח הון - מס על רווחי ההשקעות, אלא אם הם חוסכים לפנסיה, ואז המשיכה דרך הקיצבה תהיה פטורה ממס.

זאת בניגוד לפוליסות חיסכון/השקעה שבהן אפשר להחליף מסלולים בתוך אותה חברת ביטוח, אבל לא ניתן לנייד את הכספים בין החברות השונות, וכל מעבר כזה יהיה כרוך בדרישה לתשלום מס רווחי הון בטרם הפקדת הכספים.

יתרון נוסף של קופות הגמל להשקעה הוא דמי הניהול שהם נמוכים יחסית ונעים לרוב סביב 0.7% מהצבירה וללא דמי ניהול על ההפקדות. ניתן כמובן תמיד להתמקח על דמי הניהול ואז להפחיתם עוד.

זאת לעומת פוליסות החיסכון/השקעה שדמי הניהול בהן עשויים כאמור להגיע עד 2% בשנה.

יתרון נוסף הוא האפשרות לקבל מולן הלוואה, מבלי להידרש "לשבור" את קופת הגמל ולוותר על הטבות המיסוי.

ואחרי היתרונות, חיסרון בולט בקופת הגמל להשקעה הוא שההפקדה בה מוגבלת בתקרה שנתית, אשר נכון ל-2021 עומדת על 70,913 שקל. זאת בעוד שבפוליסות החיסכון/השקעה אין כאמור כל הגבלה על היקף ההפקדות, וכל אחד עם כל סכום יכול לפתוח פוליסת חיסכון/השקעה.

למדריכים נוספים באתר הון:

איך משקיעים בגיל 50 פלוס? בעזרת תיקון 190

קרנות השתלמות - יתרונות וחסרונות

* המדריך נכתב על-ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; ואינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.