הסדר טיעון: ח"כ גטאס יתפטר וירצה שנתיים מאסר בפועל

הסעיף המרכזי בכתב האישום נגד גטאס - "הכנסת טלפונים לסיוע לארגון טרור" - יורד, ובמקומו יתוקן כי הכנסת הטלפונים "נעשתה בנסיבות שיש בהן כדי לסייע לארגון טרור"

ח"כ באסל גטאס  / צילום: איל יצהר
ח"כ באסל גטאס / צילום: איל יצהר

הפרקליטות וח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת), שנאשם כי ניצל את חסינותו כחבר כנסת כדי להבריח לכלא קציעות טלפונים ופתקים למחבלים, הסכימו היום (ה') על הסדר טיעון, במסגרתו גטאס יתפטר מהכנסת וירצה עונש של שנתיים מאסר בפועל. כתב האישום המתוקן נגד גטאס יוגש ככל הנראה ביום ראשון, כאשר מיד לאחר מכן הוא יתפטר מהכנסת.

הסדר הטיעון הושג בעקבות הסכמות בין עו"ד אביגדור פלדמן לבין לשכת היועץ המשפטי לממשלה ועל דעתו. הסעיף המרכזי בכתב האישום נגד גטאס - "הכנסת טלפונים לסיוע לארגון טרור" - יורד, ובמקומו יתוקן כי הכנסת הטלפונים "נעשתה בנסיבות שיש בהן כדי לסייע לארגון טרור".

ממשרד המשפטים נמסר הערב כי ההסדר נחתם "בהמשך לשימוע שנערך לגטאס בפני היועץ המשפטי לממשלה". לפי ההסדר, גטאס יודה בעבירות ויורשע בהן, ותוך כדי כך יתפטר באופן מיידי עם הגשת כתב האישום.

העבירות שייוחסו לגטאס: הברחת טלפונים סלולארים לכלא, מתן אמצעים לביצוע מעשה טרור (עבירה לפי חוק המאבק בטרור), הכנסת מסמכים שלא דרך הנהלת בית הסוהר ומירמה והפרת אמונים על-ידי עובד ציבור. 

"לעניין העונש, הוסכם כי הצדדים יעתרו במשותף לבית המשפט להטיל על גטאס מאסר בפועל למשך שנתיים, לצד מאסר על-תנאי לתקופה שתקבע על-ידי בית המשפט", הדגישו במשרד המשפטים. "בנוסף תעתור הפרקליטות להטיל קנס כספי, והנאשם לא יהיה מוגבל בטיעוניו בעניין זה".

כמו כן, הפרקליטות תבקש מבית המשפט לקבוע במסגרת גזר הדין כי יש קלון במעשים שביצע גטאס, "נוכח סוג העבירות, אופיין והנסיבות בהן נעברו".

החתימה על ההסדר מגיעה אחרי שלפני יומיים אמר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, כי יש לח"כ גטאס עד יום חמישי להודיע אם הוא נעתר להסדר שהוצע לו - מה שייתר את תהליך ההדחה מהכנסת.

"עורכי דינו של ח"כ באסל גטאס יצטרכו לתת תשובה עד ליום חמישי האם הם מקבלים את הסדר הטיעון שגובש", אמר עו"ד נזרי בדיון בכנסת. "ההסדר יכלול עבירות חמורות, ובהן עבירה מסוג פשע ועבירה לפי חוק המאבק בטרור. אם הם לא יקבלו את הסדר הטיעון - טיוטת כתב האישום תיוותר על כנה".

עוד הוסיף נזרי כי "ההסדר יכלול תקופת מאסר משמעותית בפועל. כמו כן, נבקש מבית המשפט לקבוע שבמעשיו יש משום קלון". 

ניסה להעביר טלפונים ניידים וכרטיסי סים

בחודש ינואר הוגש נגד גטאס כתב אישום חמור. בין האישומים: איסור פעולה ברכוש למטרות טרור, מירמה והפרת אמונים וקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות.

על-פי כתב האישום שהוגש טרם התיקון, גטאס ניצל את היותו חבר כנסת הפטור מחיפושים על גופו ובבגדיו, וביקר בכלא קציעות את ואליד דקה, חבר החזית העממית המרצה עונש מאסר של 31 שנים בגין רצח חייל; ואת באסל ביזרה, המרצה עונש מאסר בגין עבירות טרור ומשמש דובר לאסירים חברי הפת"ח בכלא. נטען כי גטאס תכנן עם אחיו של ואליד, אסעד דקה, להעביר טלפונים ניידים לביזרה ומשם לדקה ושאר חבריו.

לפי אותו כתב אישום, גטאס הגיע לכלא כשמטרתו המוצהרת היא לשמוע את תלונות האסירים על תנאי כליאתם, כשהוא מביא עמו 12 טלפונים ניידים, 16 כרטיסי סים, שני מטענים לטלפונים ואוזניה סלולרית. החבילות הוסתרו בתוך חולצתו של חבר הכנסת, וכאשר מכשיר המגנומטר צפצף עם כניסתו למקום, הוא האשים בכך את חגורתו וסירב לעבור בדיקה נוספת בשל חסינותו.

במפגש עם ביזרה העביר לו חבר הכנסת את הציוד - שנתפס בחיפוש שנעשה על ביזרה בתום הפגישה בין השניים. כמו כן, העביר גטאס לדקה מסמכים, שנתפסו גם הם מיידית.

על-פי כתב האישום המקורי, גטאס עשה את מעשיו, "תוך שהוא רואה מראש כי קיימת אפשרות קרובה לוודאי שציוד התקשורת ישמש לסיכון חיי אדם, יגרום חבלה חמורה לאדם, יפגע בביטחון המדינה או יסייע לארגון טרור".