הטעימה הגדולה: 10 היינות הישראליים המצטיינים לחג הפסח

פסח 2017: כמדי שנה, הרבה יינות הושקו, נמזגו, נטעמו ונדגמו לצורך הטעימה הגדולה של החג, ויש חדשות טעימות ■ חיליק גורפינקל בוחר את העשירייה הפותחת

פסח 2017 פוגש את תעשיית היין הישראלי בצומת דרכים. יקבי כרמל נפרדים מהיקב הישן וההיסטורי בראשון לציון, וצועדים לעבר העתיד (המעורפל מעט כלכלית וניהולית, אם יורשה לי) עם היקב החדש באלון תבור. יקב ברקן נפרד מצוות הייננים הוותיק שלו בראשות אד זלצברג, ויוצא לדרך חדשה בראשות עידו לוינסון הצעיר, שפרש במפתיע מיקב רקנאטי שניות אחרי שמונה ליינן הראשי שלו.

בכל הקשור ליינות עצמם, 2017 ממשיכה את מגמת היאחזותם ההולכת ומעמיקה של הזנים הדרום-צרפתיים בנוף היין המקומי. בראש ובראשונה זן הסירה/שיראז, ואחריו מחרים מחזיקים גם הקרינאן הוותיק העושה את הקאמבק הגדול שלו, הגראנש - שגם הוא חווה פריחה מחודשת - וזנים פחות מוכרים כאן כמו המורבדרה, המרסלן, הקונואז הנדיר ואחרים. בלנדים של גראנש-סירה-מורבדר (GSM) תופסים מקום של כבוד כעת לצד בלנדים בורדולזיים של קברנה-מרלו. אלה הן חדשות משמחות וטעימות מאוד. אפילו יקב מרגלית הוותיק הצטרף לאחרונה לחגיגה ומיד אספר על כך. חג שמח.

פרדיגמה 2015, יקב מרגלית. רק העובדה שמדובר בכל זאת ביין, מונעת ממני להשתמש לגביו במילה "היסטורי". אחרי עשרות שנים של ייצור יינות מזנים בורדולזיים (עם כמה אפיזודות חולפות בדמות קריניאן נשכח אחד, שרדונה נהדר שעוד מעט חוזר, ואולי עוד יין או שניים שנזנחו בצד הדרך), מפתיעים אבי יינות הבוטיק המקומית, ד"ר יאיר מרגלית ובנו אסף, בבלנד דרום-צרפתי קלאסי, גראנש-סירה-מורבדר. והנה, גם הבלנד הזה, שלא מעט יקבים מקומיים מייצרים אותו כבר כמה שנים, יוצא מתחת ידיהם של בני מרגלית שונה לגמרי. עדין, מאופק, חומצי, מתובלן, ממש קוט דה רון קלאסי. יין מרתק, טעים להפליא ומלא רגש. 150 שקל

דלתון עלמה סקרלט 2013. עוד GSM - גראנש סירה מוברבדר, והפעם מבית היוצר של גיא אשל, היינן החדש והמוכשר של יקב דלתון הגלילי. אחרי עשרים שנות קברנה ומרלו (בעיקר, אם כי לא רק) ולא מעט סירה בשנים האחרונות, מרחיבים גם בדלתון את היריעה עם שלל יינות סירה בכמה דרגות מחיר ועם סדרת בלנדים חדשה-ישנה בשם עלמה, הכוללת גם את הבלנד המוצלח מאוד הזה, הנהנה מטעם מתובל וים תיכוני, חמיצות טובה ורעננות מבורכת. יופי. 79 שקל, כשר

סוביניון בלאן 2016 יקב כרמי יוסף (ברבדו). יקב כרמי יוסף, המוכר יותר בשם ברבדו, הלוא הוא יקב הבוטיק הוותיק של צמד הפרופסורים לגפן וליין - בן עמי ברבדו ועודד שוסיוב - מתחדש ביין לבן נוסף בדמות הסוביניון בלאן הנ"ל אחרי שנים ארוכות של יינות אדומים ושרדונה לבן בלבד. הסוביניון שלהם נושא על גבו השברירי רק 12.5% אלכוהול, וזה מבורך, והוא יין לבן מרענן ואביבי להפליא, נטול כובד מיותר או פירותיות מוגזמת, כמו שקורה לא פעם ביינות של ברבדו שמפגינים לא פעם את הידע האינסופי שלהם קצת על חשבון העדינות. היין הכי טוב של היקב עד היום, אם יורשה לי. 79 שקל, כשר

יקבי רמת הגולן, ירדן סירה כרם בראון 2013. יקבי רמת הגולן משיקים את יינות הכרם היחידני הענק, כרם בראון, שענביו נועדו להחליף את ענביהם של כרמים רבים של היקב הענק, שנפגעו ממחלת ה-Leafroll הפוגעת באינספור כרמים בישראל. ברמת הגולן כמו ברמת הגולן, לא מכירים חצאי דרך ונוטעים כרמים חדשים במקום להילחם מלחמה כמעט אבודה בישנים. היין החדש הזה, סנונית ראשונה מהכרם, נאמן לסגנון העוצמתי והעשיר של יינותיו של ויקטור שונפלד, היינן הראשי הנצחי של היקב, ומציג את הסירה במלוא כוחו ועומקו. יין רציני. 190 שקל, כשר

קברנה-שיראז, הסדרה האזורית, 2013 יקב כרמל. היין החדש של יקבי כרמל בסדרה האזורית הוא בלנד המשלב בין שני העולמות - הקברנה הבורדולזי והסירה מעמק הרון (או השיראז מאוסטרליה, אם תרצו, שהרי משם בדיוק מגיע הערבוב הזה). ביחד הם יוצרים יין מצוין בעל גוף מלא ועשיר, אך ללא מתיקות או כובד מיותרים, ועם תג מחיר ההופך אותו בקלות, יחד עם הלבן של רקנאטי, למנצח הגדול של הטעימה בכל הקשור לתמורה בעד כסף. 50 שקל, כשר

קונואז 2014, יקב סוסון ים. זאב דוניה, הילד הרע הנצחי של עולם יקבי הבוטיק המקומי (טוב, אחד מהם), מפתיע העונה עם יין המבוסס על 100% ענבי קונואז, זן שאפילו במכורתו, דרום-צרפת, אינו משמש כמעט אף פעם כיין זני אלא רק כתומך משני וצנוע מאוד בבלנד המהולל של יינות השאטונף דו פאפ. אצל דוניה הוא מקבל את קדמת הבמה, ובעצם את כולה, ומצדיק לגמרי את האמון שיוצרו נותן בו. יין כפרי, מאובק קמעה בשוליים, מלא אופי ושארם צרפתי-ישראלי. יין מיוחד במינו. 110 שקל

יונתן לבן 2016, יקב רקנאטי. המאמי התורן של טעימת פסח השנה הוא ללא ספק הלבן החדש בסדרה החדשה המכונה יונתן של יקב רקנאטי. היין הלבן בסדרה המיועדת לחנויות היין, להבדיל ממרכולים, שגם להם יש סדרה זולה ותיקה יותר משלהם בשם יסמין, הוא בלנד מקורי למדי של ענבי שרדונה אציליים עם ענבי קולומבאר פלבאיים במקצת. התוצאה היא לא פחות ממקסימה. הקולומבאר תורם את החומציות הפריכה המצוינת שלו והשרדונה את הגוף העסיסי, וביחד הם יוצרים יין קליל ונעים, חומצי במידה, פירותי במתינות ובעיקר מרענן (רק 12% אלכוהול) וכיפי לאללה. 40 שקל, כשר

Red Tag 2015 יקב אבידן. בלנד אדום של 62% ענבי קברנה סוביניון, 20% סירה, 10% פטי ורדו והיתר מרלו, שיושנו במשך שמונה חודשים בחביות עץ אלון ומכלי נירוסטה. הוא מגיע מיקב אבידן, המצליח לשמחת כולנו לשמור על קיומו ועל זהותו המובחנת גם אחרי מותה בטרם עת של צינה אבידן, המייסדת והייננית שלו. ה"רד טג" במהדורת 2015 שלו הוא יין עסיסי ושמח, פירותי ועשיר, אבל לא מדי. ישראלי מאוד וחושני משהו בטעמיו העשירים. יופי של יין. 60 שקל, כשר

תל צפית אסמבלז', 2013 יקב ברקן. עוד בלנד מפתיע, הפעם מיקבי ברקן, היקב הגדול ביותר בישראל בשנים האחרונות (טיפה יותר גדול מכרמל). 52% מרסלן, 27% קלדוק (עינב יין שהינו הכלאה בין זני הגראנש והמלבק, שנולד בשנת 1958 ומשמש בעיקר בבלנדים באזור לנגדוק בדרום צרפת), 12% פינוטאז' (ה"המצאה" הדרום-אפריקנית המפורסמת ביותר בתחום היין, הכלאה בין פינו נואר וסינסו) ו-9% מלבק (הכוכב הגדול של ארגנטינה ופעם של בורדו). התוצאה מכל הבלגאן הזה היא דווקא יין מרשים וחגיגי מאוד. 79 שקל, כשר

קברנה פרנק 2012, יקב בן- חיים. יקב הבוטיק בן-חיים מתהדר בתואר יקב הבוטיק הוותיק בישראל. הוא מתחיל את הספירה שלו ב-1970, ובעצם עוד קודם, ב-1880 ברומניה, שם עבד הסב כחבתן. אלא שגם היקב עצמו מודה באתר שלו שמדובר ב-27 בצירים של יקב ביתי שהפכו רק ב-1997ליקב מסחרי של ממש. אבל כל זה לא משנה לענייננו כרגע. הקברנה פרנק של בן-חיים מגיע מהר מרון. הוא כולל 85% קברנה פרנק והשאר קברנה סוביניון, מרלו ופטיט סירה ומתיישן לא פחות מ-20 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. התוצאה מפתיעה מאוד. יין אלגנטי, מאופק, אירופי מאוד ומרשים. הפתעת הטעימה. 145 שקל, כשר