גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריקול הענק חתך את רווחי שטראוס ב-58% ברבעון השני

את המחצית הראשונה של השנה סיימה שטראוס עם ירידה של 1.2% במכירות לעומת התקופה המקבילה ב-2021, לרמה של 2.93 מיליארד שקל, וצניחה של 79% ברווח הנקי, שהגיע לכ-69 מיליון שקל

עפרה שטראוס / צילום: איל יצהר
עפרה שטראוס / צילום: איל יצהר

ענקית המזון שטראוס  דיווחה הבוקר (ג') על ירידה של 58% ברווח הנקי ברבעון השני של שנת 2022, לרמה של 55 מיליון שקל, לעומת 130 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד; זאת על רקע הריקול הענק ועצירת הפעילות במפעל השוקולד של החברה בצפון הארץ בחודש אפריל השנה. 

מאחורי הקלעים של הטלטלה בשטראוס: למה פורש המנכ"ל ומי היורש המיועד 
הסלמונלה בשוקולד לא הייתה המכה היחידה: המשברים שחתכו משטראוס 2 מיליארד שקל

מחירי הקפה המאמירים בעולם "שמרו" על יצרנית המזון שטראוס, והצליחו לשכך את פרשת הזיהום במפעל השוקולד שלה בצפון הארץ. עם פרסום התוצאות לרבעון השני, עולה כי מכירות החברה בשלושת החודשים שהסתיימו ביוני אומנם הושפעו לרעה מהירידה בהכנסות בשל השבתת מפעל השוקולד, וכן מעצירה יזומה של פעילות סלטי החומוס בצפון אמריקה (סברה) - אך הצליחו לרשום עלייה.

המכירות (הכוללות לפי הדוח הניהולי) ברבעון השני הסתכמו ב־2.28 מיליארד שקל, עלייה של 6.8% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. לפי דוחות החברה, הפגיעה במכירות עומדת על 173 מיליון שקל, ובחציון כולו נרשמת פגיעה של 211 מיליון שקל.

שיעור הרווח הגולמי ברבעון נשחק ל־30.4% לעומת 37.4% בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח התפעולי נחתך במחצית והסתכם ב־102 מיליון שקל. הרווח הנקי הסתכם ב־84 מיליון שקל, לעומת 144 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, ירידה של 42%.

לדברי מנכ"ל שטראוס גיורא בר־דעה, שהודיע לאחרונה על פרישתו, ברבעון השני ניתן לראות כי "המבנה של פורטפוליו המוצרים של הקבוצה יכול לספוג שני אירועים לא קלים. היה קושי בפעילות הממתקים ובסברה, אך בה־בעת היו תוצאות מדהימות לחברת הקפה בכל העולם, כמו גם של פעילות המים בכל העולם".

המפעל עדיין סגור

קבוצת שטראוס היא החברה השנייה בגודלה בשוק המזון והמשקאות בישראל, ונכון לרבעון השני היא החזיקה על־פי נתוני סטורנקסט ב־10.7% מסך שוק המזון והמשקאות במונחי ערך כספי, בהשוואה לכ־12% ברבעון המקביל אשתקד. הקבוצה כוללת עשרה תחומי פעילות - ובהם קפה, שוקולד, מים, חטיפים מלוחים וסלטים מצוננים - ומעסיקה כ־4,600 עובדים.

בפסח האחרון קראה החברה לציבור להחזיר את כלל חטיפי השוקולד שיוצרו במפעל עלית בנוף הגליל, בעקבות ממצאי סלמונלה שהתגלו במהלך בדיקה תקופתית. בסוף אפריל נשלל תקן האיכות של המפעל לשלושה חודשים, או עד לתיקון הליקויים.

בחודשים האחרונים עובר המפעל שיפוצים נרחבים, ולמרות שהדד־ליין שהגדיר משרד הבריאות עבר לפני שבועיים, הוא עדיין לא שב לפעילות. בדוחותיה מציינת שטראוס כי ביצעה ניקיונות והשקעות בתשתיות, על־מנת להבטיח שיפור בסטנדרט האיכות ובטיחות המזון. עוד צוין כי החברה נערכת בימים אלה לחזרה לייצור באופן מדורג תחת בקרה מוקפדת, ותודיע על כך עם קבלת אישור ממשרד הבריאות.

בתחילת החודש הוחלט בחברה להקים ועדה לבחינת הפרשה, ובשבועות הקרובים יקבל הדירקטוריון החלטה על הרכב חבריה. נכון לתקופה זו עומדות נגד שטראוס שבע בקשות לאישור תובענות כייצוגיות ושש בקשות לגילוי ועיון במסמכים לצורך בחינת האפשרות להגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד נושאי משרה או בעלי תפקידים בחברה. בית המשפט המחוזי תל אביב החליט להתיר את הבקשה הראשונה, ומחק את יתר הבקשות.

נזכיר כי בסיכום הרבעון הראשון העריכה החברה כי ההשפעה על הרווח הנקי השנה בשל אירוע הריקול תעמוד על 170־230 מיליון שקל. עם פרסום התוצאות לרבעון הנוכחי מעריכה החברה את הפגיעה בטווח מצומצם יותר, שיעמוד על 210־230 מיליון שקל.

על־מנת לצמצם את הנזקים נקטה שטראוס מספר צעדים, ובהם הרחבת פעילותה באמצעות ספקי משנה והגדלת פעילות מיקור החוץ, כלומר ייצרה חלק מחטיפי השוקולד במפעלים אחרים.

ביקושים יציבים לקפה

במידה רבה ניתן לומר כי האינפלציה העולמית סייעה לשטראוס לשמור על רמת המכירות שלה ברבעון השני. בעוד שפעילותה בישראל רשמה ירידה של 15.7% בהיקפי המכירות נטו, ל־773 מיליון שקל ברבעון השני של 2022, והסבה לחברה הפסד תפעולי רבעוני של 11 מיליון שקל (לעומת 108 מיליון שקל ברבעון השני אשתקד) - הרי שבפעילות הקפה נרשמה עלייה חדה של 45% בנתוני המכירות נטו, שהסתכמו בכ־1.2 מיליארד שקל.

בשטראוס אומרים כי "בשנתיים האחרונות אנחנו רואים גל של עלייה דרמטית במחירי הקפה הירוק בעולם - למעשה הכפלה במחיר. הדבר מגיע אחרי שלוש שנים שבהן מחירי קפה זה היו יחסית נמוכים בהסתכלות היסטורית.

"העלייה לוותה בהתאמות מחירים שבחלק מהמקומות, כמו ברזיל, היו יותר חדות. בנוסף נרשם שיפור ברווח וברווחיות בתחום, שהמשיך ברבעון השני. מה שקרה הוא שהביקושים לא נפגעים למרות העלייה במחירים, ואנחנו רואים גידולים כמותיים באחוזים בודדים".

גם פעילות המים (מתקני טיהור מים, דוגמת תמי 4) רשמה עלייה של 7.3% בהכנסות לכ־200 מיליון שקל. היקף הרווח נותר דומה ועלה ב־3.5% ל־23 מיליון שקל ברבעון השני.

הפגיעה בחומוס בארה"ב

כמה חודשים לפני אירוע הריקול בארץ, הושבת מפעילות מפעל סברה של שטראוס בווירג'יניה, ארה"ב, בעקבות בדיקת FDA שבה נמצאו חיידקי סלמונלה בדגימה שנערכה בחומוס. בתחילת אפריל דיווחה שטראוס כי צפויים עיכובים ושינויים מהותיים בהיקף ובלוחות הזמנים של המפעל, בשל השבתת הייצור.

בסוף אפריל חזר המפעל לייצור חלקי, ומאז גדלה פעילותו בהדרגתיות. לפי החברה, כיום הוא נמצא בכושר ייצור כמעט מלא וצפוי לחזור לפעילות מלאה במהלך המחצית השנייה של השנה.

פעילות המטבלים הבינלאומית, שמושפעת מצעדים יזומים שנקטה שטראוס במפעל החומוס שלה בארה"ב (בשותפות עם פפסיקו), הובילה לרישום של הפסד תפעולי של 31 מיליון שקל ברבעון השני של השנה, מול רווח של 11 מיליון שקל. ההכנסות בפלח זה נחתכו ב־59% ל־74 מיליון שקל.

על־פי חברת מחקר השוק IRI, נתח השוק הכספי של סברה בשוק החומוס ירד במחצית הראשונה של השנה ועמד על כ־33% בהשוואה לכ־61% בתקופה המקבילה אשתקד. נכון למועד פרסום הדוח, שטראוס צופה כי סברה תסיים את המחצית השנייה של השנה בהפסד תפעולי בטוח של 3־9 מיליון דולר.

"אנחנו רואים תופעה מעניינת", אומרים בהנהלת שטראוס. "הקטגוריה נפגעה באופן קשה מהתקופה שבה סברה לא הייתה על המדף. יש הלימה בין הנאמנות (של הלקוח) לסברה לאכילת החומוס. לפני שבועיים ה־FDA הסיר את מכתב האזהרות, וכרגע אנחנו מקווים להשלים את הקווים והניקיונות שלהם, ולצאת בקרוב לדרך".

נזכיר כי ברקע מתנהלת חקירת רשות התחרות בפרשת תיאום המחירים, שבמסגרתה בודקת הרשות חשד לקיום הסדר כובל בין ספקים למתחרים וקמעונאים. בחודש שעבר נחקרו בר־דעה ובכירים נוספים בחברה בהמשך לפרשה.

כאמור, בר־דעה, מכהן כמנכ"ל הקבוצה מאז 2018, הודיע לאחרונה על התפטרותו. מאחר שלחברה יש מסורת של מינויים פנימיים, רוב הסיכויים שגם המינוי הבא יהיה מתוכה. המועמד המוביל הוא ציון בלס, שעובר כבר עשור הכשרה אישית מצד הבעלים עפרה שטראוס. מועמדים נוספים הם תומר הרפז, שעזב לפני כשנה את תפקידו כמנכ"ל סברה אובלה; ושחר פלורנץ, סמנכ"ל הצמיחה והחדשנות בקבוצה - שניהם מנהלים שגדלו בתוך שטראוס.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ