גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיסון נגד צרעת

אסד מעמיד פנים: מחייך לסרקוזי מול המצלמות וחובט באלה במתנגדיו בלילות

בדרך כלל מפנים אצלנו מבט חטוף לעבר סוריה רק כשהדברים נוגעים בנו, במישרין. בין בענייני משא-ומתן ובין בתחום הצבאי. לבד מאלה, ישראל בוחרת באדישות. מה שמתרחש בתוך סוריה מעניין כקליפת השום. רק אם שוב תתבדר ברוח שמלתה של אסמה, רעייתו של בשאר, ויתגלו תחתוניה, תזכה שכנתנו הצפון-מזרחית לשימת לב. לסורים, אגב, נוח מאוד שהם מסוגלים לעורר אצלנו סקרנות באמצעות שיחזור מעשיות בפרשת אלי כהן ז"ל, בעוד מה שקורה בביתם פנימה פשוט אינו "מזיז" לנו.

בכמה שורות ננסה, אפוא, לתקן משהו.

בסוריה מתנהל זה שבועות רבים מסע שיטתי להשתקת כל מבקריו של בשאר. הוא מחייך לסרקוזי מול המצלמות וחובט באלה כבדה במתנגדיו בלילות. קרוב ל-200 - וזו הערכה בלבד, לא מנין מדויק - מפעילי ארגוני זכויות האדם - עסקנים במפלגות המיעוט הכורדי ותומכי "הצהרת דמשק" למען שינוי המשטר לדמוקרטי - נעצרו. במקרים רבים פשוט נחטפו האנשים מבתיהם, בלא שתימסר הודעה כלשהי, ורק כעבור שבועות דווח ביובש כי הובאו בפני שופט צבאי להארכת מעצר. מנהיג "מפגלת השמאל הכורדי", מוחמד מוסא, פשוט חוסל ממארב לפני ימים ספורים.

"האביב של דמשק", תקוות השווא שליוותה את ימיו הראשונים של בשאר אסד בנשיאות, נבל זה מכבר. עכשיו מתנדפים גם הזיכרונות מאז, וצינה מצמררת אוחזת בכל מי שהעז להביע דעה שאינה נוחה לשלטונות. "האביב" המדומה התהפך לעונת סגריר אין-סופית. בשאר חזר והיה, כדברי אחד ממבקריו, מנשיא המדינה לראש המשטר.

השיטה הנוהגת שם כעת משמעה, שחלק מן העצורים נידונים למאסרים ממושכים, ורבים אחרים מוצאים עצמם בתוך "דלת מסתובבת", היינו: נעצרים לכמה ימים ומשתחררים, וחוזר חלילה. לשירותי הביטחון והמודיעין הסוריים, השרויים ביריבות מתוחה ביניהם, ניתנה יד חופשית לביצוע הטרדות ומעצרים. אבל ההוראה מגבוה היא להיזהר שלא להצית תבערה גדולה מדי, נוסח מהומות הדמים בעיר הכורדית העיקרית, קמישלי, במרץ 2004. לפיכך, יש מרחב פעילות מסוים, אם גם מצומצם, לחוגי האופוזיציה - להפיץ בלילות כרוזים; להדביק עלונים מחתרתיים על עמודי חשמל ולוחות מודעות; ופה ושם גם לפרסם עצומות.

כשמתחוללת התפרצות אלימה, כמו המרד בכלא סידנאיה בחודש שעבר, מטילים השלטונות איפול גמור ויורים לתוך התגודדות האסירים. כשניסו צעירים כורדים להפגין במחאה על מעצרו של פעיל חשוב, משעל תמו שמו, נשלחו שוטרים לפיזור ההתקהלות בתוך דקות.

ברקע: משפחת אסד ומקורביה עסוקים במרץ בהפרטת חברות ומפעילים ציבוריים לידי שותפויות המנוהלות בידי ראמי מחלוף, בן דודו של אסד מצד אמו. המשק הכאילו-סוציאליסטי של מפלגת הבעת, השקועה זה מכבר בתרדמת, עובר תהליך של השתנות למערכת של מונופולים משפחתיים. סוריה כולה עוקבת אחר "ההפרטה" הזו, בעוד האזרחים סובלים מאינפלציה בשיעור של לפחות 32% (!) בשנה. ומעל לראשיהם מרחפת הוודאות, שסוריה תחזור להיות מדינה מייבאת נפט בתוך שנה-שנתיים לכל היותר. עידן הזהב הקצר של הכנסות משדות הנפט הצנועים של דיר-א-זור מגיע לסיומו, וקופת המדינה תתכווץ מאוד.

אישים סוריים רבים - לא רק פעילי אופוזיציה, אלא גם אנשי ממשל בכירים לשעבר - יוצאים בשנים האחרונות מרצונם לגלות. הם בדרך כלל שותקים מפחד התנקשויות ונקמה, אבל בשיחות פרטיות משמיעים הערכות דומות: בשאר אסד מעמיד פנים. כמי שעלה בידו לשבור את המצור הבינלאומי עליו (בעזרת אולמרט והצרפתים); כמי שחוזר וכובש את הפטרונות בלבנון, אחרי שצבאו אולץ לסגת משם ב-2005; כמי שהימר נכון כאשר קשר את גורלו בעתיד השאפתנות האיראנית. אבל, הם מדגישים, לאמתו של דבר הוא חש במצוקה הולכת ומתגברת. איראן אינה מסוגלת לסבסד אותו, סעודיה ושאר מדינות המפרץ אינן רוצות לחזק אותו, גם כשיש לא מעט השקעות של הסקטור הפרטי המפרצי באתרי התיירות בסוריה. סעודיה לא תיתן לו נשק "שובר שוויון", שכן אפילו ולדימיר פוטין אינו רואה בו שותף ראוי (ואפילו לא טרח להיפגש עמו בביקורו של בשאר ברוסיה, אם כי הקפיד להקדיש זמן לעבדאללה מירדן).

וכך, רוכשים בני משפחת אסד את הקרקעות לאורך הכביש הראשי מדמשק לקונייטרה בואכה הגולן. הם משתלטים על חברת הטלפון הסלולרי הגדולה במדינה ומקנחים בבנקים ובחברות ביטוח. בחודשים הקרובים ישלימו את סילוק שרידי ההנהגה הוותיקה, עוזריו של אסד האב. סגן הנשיא פארוק א-שרע כבר החל לארוז. מולנו נמצא שם משפחה שיש לה מדינה. חבורת גיסים, דודנים ומקורבים בדבוקה כאילו-מלכותית, כשגיצי התסיסה מלמטה ניתזים מכל עבר. "מלוכפובליקה" מכנים זאת בעולם הערבי, בעקבות מטבע הלשון של סעד-א-דין אבראהים, שבעצמו נזרק ממצרים לגלות.

בצמרת ה"מלוכפובליקה" הזו מתנהלים קרבות אכזריים. חיסולו של מוחמד סולימאן בווילה שלו בטרטוס היה רק עדות למאבק על נתחי השררה. הקצין, שמשרדו שכן בצמוד ללשכתו של הנשיא, הוצא להורג באישון לילה בידי אקדוחנים-מטעם, כשרעייתו וילדיו שומעים את קולות הירי מן החדר שבו נכלאו.

בנסיבות כאלו חרד אסד לשמור מכל משמר על ערוץ השיחות הבלתי-ישירות עם ישראל. מבחינתו נתן לו אולמרט חיסון נגד צרעת, שהרי אלמלא המשא-ומתן באנקרה - היה אסד מתקרב למעמד של מצורע בינלאומי. לכן נבהלו בדמשק כשהסתבר שהשיחות לא יוכלו להתחדש השבוע, בגין התפטרותו של יורם טרובוביץ'. אישים סוריים הרימו טלפונים עצבניים לגורמים שיש להם קשרים טובים בירושלים, כדי להביע מחאה ודאגה. עד כדי כך חשובה לאסד תעודת ההכשר הישראלית.

בפולמוס המתנהל אצלנו על תועלת כדאיותו של שלום עכשיו עם הסורים, כדאי לזכור מהי סוריה דהיום, כיצד היא נראית מבפנים ולא רק דרך חלון הראווה הדיפלומטי. *

הכותב הוא פרשן לענייני ערבים של ערוץ 2

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים