גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני שכולנו נפסיד את הפנסיה

אין ברירה אלא לפרוש רשת ביטחון לקונצרניות - הפנסיה של כולנו מושקעת בהן

המסחר בשוקי ניירות הערך בישראל עצבני, תנודתי ומתנהל תוך אווירה פסימית שאין לה הצדקה. הירידות בבורסה מייצרות חרושת שמועות ומדרבנות מומחים, יועצים ופרשנים למיניהם להרבות בנבואות זעם לגבי פשיטות רגל אפשריות או בעיות נזילות.

לצופה מן הצד בהתנהגות המניות והאג"ח העסקיות בתל אביב נדמה כאילו עין הסערה מצויה בציון ולא בגולה. ברור לכל כי המשבר האמיתי והקשה מצוי בארה"ב ובאירופה, שם קרסו בנקים וחברות ביטוח, שם החל משבר המשכנתאות שגרר אתו את כל המערכות, שם מתרחשים הדברים הגדולים.

ואילו אצלנו, הבנקאות והביטוח איתנים ונזילים, מחירי הנדל"ן העסקי ולמגורים לא השתוללו, מימון ההשקעות בסקטור זה נעשה תוך שמרנות וזהירות ולכן הענף לא צפוי לפגיעה כמו מעבר לים.

הסיפור האמיתי, היוצר כאן אווירת נכאים ותחזיות אפוקליפטיות לגבי הצפוי למשק בתקופה הקרובה, איננו "כחול לבן". אמנם תיתכן פגיעה בתעשייה המייצאת עקב המיתון בארצות היעד והייסוף של המט"ח. אולם האירוע הטראומטי ביותר שעלול לפגוע קשה בצריכה הפרטית ובצמיחת התוצר הינו מקומי וניתן לטיפול.

הכוונה להפסדים הכבדים בשווי החסכונות בפנסיה, בגמל ובביטוח חיים של מאות אלפי עמיתים. הפגיעה בעושר הפיננסי שלהם צפויה למתן קשות את רכישות המוצרים והשירותים ולפגוע בצמיחה. הנתונים שפורסמו לאחרונה לגבי היקף המכירות בכרטיסי אשראי והירידה במדד המשולב מאשרים זאת.

מצד אחד אנו צופים במאמצי הנגיד לייצר תנאי מאקרו נוחים ל"נחיתה רכה" על ידי הפחתות ריבית וקניית מט"ח לצורך פיחות השקל. גם הוזלת האנרגיה, המזון וחומרי הגלם מסייעים לעניין. אך בו בזמן הכשל בשוק המשני איננו זוכה לתשומת לב אקטיבית. האוצר ובנק ישראל מסתפקים לפי שעה בהצהרות על מעקב מקרוב אחר ההתפתחויות ותו לא.

מחויבות מוסרית

דווקא בזירה זו, במיוחד בשוק האג"ח הקונצרניות המובחרות, יש לגופים השלטוניים מחויבות מוסרית לסייע לתקינות המסחר. אסביר מדוע. מאז 2004 ועד אמצע 2008 נהנתה הממשלה מרווחה תקציבית וצורכי המימון באמצעות אג"ח ממשלתיות פחתו מאוד. כך ראינו צמצום רב בהנפקות של שחר השקליות ושל גליל המדדיות ובד בבד גידול חד בהיקפי הגיוסים באג"ח מצד הסקטור העסקי. יותר מזה, האוצר שיכלל מאוד את המסחר באג"ח הממשלתיות על ידי הנהגת הסדר של "עושי שוק".

גורמי הביקוש המוסדיים - פנסיה, גמל וביטוח חיים - עתירי הנזילות, רכשו במקום הסחורה הממשלתית אג"חים קונצרניים, בעיקר כאלה שהונפקו על ידי תאגידים גדולים במשק וזכו לדירוג גבוה. שינוי זה בתיקים המוסדיים התקבל גם על ידי הרגולטורים לסוגיהם בטבעיות רבה, נוכח המחסור בסחורה של המדינה. גם ציבור החוסכים הבין לתומו כי יש כאן התאמה של התיק מבלי שרמת הסיכון גדלה משמעותית. אף אחד לא ייחס חשיבות רבה ל"סיכון השוק" הכרוך באג"ח הקונצרניות.

כאשר הגיעו ימים קשים והחל גל של משיכות ממסגרות החיסכון המוסדיות נאלצו מנהליהן להציע, בין השאר, אג"ח קונצרניות בבורסה כדי לייצר נזילות. והנה מתברר שמידת סחירותן של הקונצרניות המובחרות נמוכה ביותר ועל כל היצע קטן האיגרת יורדת באחוזים גדולים.

הואיל ומשקלו של הרכיב הקונצרני בתיקים המוסדיים היה משמעותי, השפעת צניחת שערי האגרות על תשואות הקרנות והקופות היתה הרסנית. ציבור חוסכים ש"ראה את הקולות" הגדיל את בקשות המשיכה, בבחינת כל המקדים לברוח יפסיד פחות, והחל להתפתח כדור שלג עם ציפיות המגשימות את עצמן.

"נמתין ונראה"

ועתה, לעמדת הרשויות. זו, כאמור, היתה פסיווית ובבחינת נמתין ונראה. אני סבור שאין זמן ואין הצדקה לטענה הגורסת שעמדה יותר אקטיבית תעורר בהלה. הציבור כבר מבוהל. חשוב לגבש ולפרסם בדחיפות תוכנית לפריסת "רשת ביטחון" לאג"ח הקונצרניות בעלות דירוג גבוה המוחזקות בתיקי הקרנות. הנזק שנוצר עד כה לא קטן אך הנזק הפוטנציאלי עצום.

ב-1995-1996 ספגו קופות הגמל הפסדים גדולים בעקבות מפולת 1994 בבורסה. בנק ישראל, בהיותו ער למבול המשיכות מהקופות, פרסם באמצע 1996 תוכנית לפריסת רשת ביטחון בורסאית לאג"ח הממשלתיות, שהיוו רכיב דומיננטי בתיקים. לתוכנית היה אפקט חיובי ביותר והבנק לא נאלץ לרכוש בסכומים גדולים. משבר הקופות הגיע חיש מהר לסיומו.

אציין כי אינני מתייחס כלל לאפיק המניות וכן לאג"ח העסקיות הבלתי מדורגות, מכיוון שכולי עלמא היו מודעים לרמת הסיכון הכרוכה בהחזקתן.

אני מדגיש במיוחד את האג"ח המובחרות שהנפיקו, כאמור, חברות גדולות במשק ונחשבו תדמיתית לנכס בעל רמת סיכון נמוכה. סיכון השוק, שאיננו מהווה כל אינדיקציה לטיב האיגרת וליכולת החזרי הריביות והקרן מצד המנפיק, הוא תופעה זמנית האופיינית למצבי משבר ולכן טוב יעשו הנוגעים בדבר אם יתערבו בשוק ויפה שעה אחת קודם.

הכותב משמש כיועץ השקעות וכדירקטור בכמה תאגידים פיננסיים ואחרים

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות