גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני ראשים, אגו אחד: ב-88 מתוך החברות הנסחרות בבורסה בת"א מכהן אותו אדם בתפקידי היו"ר והמנכ"ל

מצב זה אינו צפוי להימשך, כשהמודעות לנושא של ממשל תאגידי גוברת, ומשקיעים, מוסדיים בעיקר, מגלים פחות סלחנות לתופעה מיהן החברות המנוהלות על-ידי אדם אחד, מה הבעייתיות בכך ומה צפוי בחברות בהן היו"ר והמנכ"ל הם קרובי משפחה ; תופעה דומה גם ברבע מהישראליות בארה"ב

מנהל, יש לך ניסיון בתפקידים בכירים בחברות? מחפש עבודה? שים לב: למרות המצב הכלכלי הקשה, בתקופה הקרובה עשויות להיפתח לא מעט משרות בכירות בחברות הציבוריות, בדרך כלל בתנאים טובים ומפנקים.

והרי ההסבר: כיום, בבורסה המקומית נסחרות לא מעט חברות בהן את תפקיד היו"ר והמנכ"ל מאייש אותו אדם. על רקע העלייה במודעות לנושא של ממשל תאגידי, והגידול במעורבות של משקיעים מוסדיים, צפוי כי בשנים הקרובות יפחת מספר החברות הללו באופן משמעותי, כשאותו בכיר יצטרך להחליט באילו מהתפקידים הוא נשאר, ולמנות מישהו אחר לתפקיד השני.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי ב-88 חברות הנסחרות בבורסה בתל אביב, המהוות 13% מסך החברות בבורסה, תפקיד היו"ר והמנכ"ל מאוישים על-ידי אותו אדם.

חוק החברות קובע כי במידה שאותו אדם מכהן כיו"ר וכמנכ"ל, צריכים בעלי המניות לאשר את המינוי הכפול אחת לשלוש שנים, כשלאישור המינוי דרוש רוב מיוחד של שני שלישים מבעלי המניות.

אם בעבר אישור המינוי עבר כמעט תמיד בקלות באסיפות בעלי המניות, הרי שהיום כבר לא מדובר בנושא טריוויאלי, והמשקיעים המוסדיים אינם ממהרים לאשר את המינוי, גם אם מדובר בחידוש של מינוי. כך לדוגמה, לפני כחודש לא אושר מינויו הכפול של מאיר שמיר ליו"ר ומנכ"ל מבטח שמיר שבשליטתו, וזאת לאחר 16 שנים בהן כיהן בשני התפקידים. כלומר בזמן הקרוב צפוי שמיר לוותר על אחד מהתפקידים ולמנות במקומו מישהו אחר.

בקבוצת מנורה מבטחים, כבר הספיק מנחם גורביץ לוותר על תפקיד היו"ר. בסוף אוגוסט הייתה אמורה אסיפת בעלי המניות של מנורה מבטחים את להאריך את מינויו של גורביץ כיו"ר ומנכ"ל הקבוצה לשלוש שנים. בסופו של דבר המינוי הוארך בשלושה חודשים בלבד, ובחברה מינו בתחילת ינואר את דורון גדליה לתפקיד היו"ר, כשגורביץ נותר כמנכ"ל.

גם אלפרד אקירוב לא השיג בקלות את אישור מינויו לתפקיד יו"ר ומנכ"ל אלרוב, ביוני אשתקד. ההצעה להאריך את כהונתו בשלוש שנים נדחתה, ובמקום זאת אושר לו באסיפה שהתקיימה כמה שבועות לאחר מכן, לכהן בשני התפקידים למשך שנה אחת בלבד.

המשקיעים, ובעיקר אלו המוסדיים, לא ממהרים כיום לאשר מינוי כפול. "נדרשת סיבה טובה מדוע תפקידי היו"ר והמנכ"ל צריכים להיות מאוישים על-ידי אותו אדם, כדי שנאשר זאת", אומר אחד המשקיעים המוסדיים. מוסדי אחר מציין כי בחלק מהמקרים מופעל לחץ מצד החברות על המשקיעים, שיאשרו את המינוי, משום שהיו"ר אינו מעוניין לוותר על שני התפקידים ועל ההגמוניה שלו בחברה לטובת מישהו אחר.

ההתנגדות של המוסדיים לאישור נובעת, כך נראה, מהעלייה במודעות לסוגיית הממשל התאגידי, כפי שמתבטאת בהקמת ועדות גושן וחמדני שעוסקות בנושא. המלצות שתי הוועדות אמנם לא הוכנסו עדיין כתיקונים לחוק הקיים, אולם מהלך כזה צפוי בעתיד. בינתיים, ישנם גופים מוסדיים שכבר מאמצים את העקרונות, הכוללים בין השאר הפרדה בין תפקידי היו"ר והמנכ"ל.

מהלכים אלו משקפים את התגברות מגמת האקטיביזם המוסדי בשוק המקומי, במסגרתה המשקיעים המוסדיים בישראל כבר אינם מאשרים היום אוטומטית כל הצעה המובאת להם על-ידי דירקטוריון החברה. התגברות האקטיביזם נובעת בין השאר מהביקורת הקשה שהוטחה במוסדיים, על שחילקו אשראי כמעט לכל חברה, מה שהביא למשבר העמוק בו נמצא היום שוק איגרות החוב הקונצרניות. כעת, מנסים אולי המוסדיים לפצות על חוסר האחריות שלהם במתן אשראי, עם אקטיביזם לוחמני.

שני ראשים, אגו אחד

מדוע עולה הדרישה להפריד בין תפקיד היו"ר והמנכ"ל? הסיבה המרכזית לדרישת ההפרדה בין שני התפקידים, היא כדי ליצור הפרדה בין מי שמנהל בפועל (המנכ"ל) לבין מי שמתווה את המדיניות ומפקח על ההנהלה, והמנכ"ל בראשה ומייצג את בעלי המניות (היו"ר). כאשר אותו אדם מכהן כמנכ"ל וכיו"ר ישנו פוטנציאל לניגוד עניינים, אם מעצם העובדה שהיו"ר הוא שקובע את זהות המנכ"ל ותנאי שכרו, או מכך שהיו"ר מייצג את בעלי המניות בעוד שהמנכ"ל אחראי על ניהול החברה.

דוגמה לפוטנציאל ניגוד העניינים היא אם בעלי המניות מעוניינים שהחברה תחלק דיבידנד נאה, אך הוצאת המזומנים מהחברה עלולה לפגוע באיתנותה הפיננסית. במקרה שכזה מתנגשים האינטרסים של החברה עם אלו של בעלי מניותיה, וכאשר את שני הצדדים מייצג אותו אדם - נוצרת בעיה. פוטנציאל ניגוד העניינים והריכוזיות הניהולית, מתחדד עוד יותר כאשר פעמים רבות היו"ר והמנכ"ל הוא גם בעל השליטה בחברה.

מנגד, ישנם הטוענים כי יש דווקא יתרונות בכפל התפקידים, בין אם בחיסכון בהוצאות שכר, או בכך שההנהלה הופכת גמישה ודינמית יותר כאשר מוביל אותה אדם אחד. ישנם אף מקרים בהם חיכוך או קרבות אגו בין היו"ר והמנכ"ל, פוגעים בסופו של דבר בחברה ובתהליך קבלת ההחלטות בה.

בשוק ההון מתקשים לקבוע באופן גורף כי איחוד התפקידים גורם נזק לחברה, אך סבורים שבנסיבות מסוימות הוא צריך להדליק נורה אדומה אצל המשקיעים. "אם המנכ"ל עזב את תפקידו, והיו"ר מחליט שכדי לא לגרום לזעזוע ניהולי הוא נוטל זמנית את המושכות, הרי שמדובר בצעד לגיטימי ואף חיובי", מציין גורם בשוק ההון. "יחד עם זאת, אם המנכ"ל עזב בטריקת דלת והיו"ר משתלט על התפקיד באופן קבוע, אז כבר מדובר במצב בעייתי. הבעייתיות עוד גדלה, אם אותו אדם הוא גם בעל השליטה בחברה", מוסיף אותו גורם.

חברות קטנות - חפיפה גדולה

ישנן כיום כאמור 88 חברות בורסאיות - כ-13% מסך החברות בבורסה - בהן מכהן היו"ר גם כמנכ"ל. כפל התפקידים נפוץ בעיקר בחברות הקטנות, ולמעשה מתוך חברות מדד ת"א 100, רק בארבע מתקיים כפל תפקידים, כאשר שתיים מהן הן בחברות אחזקה (אי.די.בי אחזקות וקבוצת הראל). בחברות האחזקה הפרדת התפקידים פחות קריטית, שכן הפעילות מתרכזת בחברות בנות בהן יש מנכ"ל ויו"ר.

החברה השלישית ממדד ת"א 100 היא מכתשים אגן, המנוהלת על-ידי אברהם ביגר. ביגר כיהן תחילה כיו"ר החברה, אולם לאחר עזיבתו של המנכ"ל שלמה ינאי לטובת טבע, הוא מונה גם למנכ"ל. בראיון שנתן ביגר ל"גלובס" לפני כשלושה חודשים, הוא ציין כי לא מן הנמנע שבעתיד יוותר על אחד התפקידים.

החברה הרביעית מתוך ת"א 100 היא מבטח שמיר. נכון להיום מאיר שמיר מכהן כיו"ר וכמנכ"ל החברה, אך כאמור מצב זה אמור להשתנות בתקופה הקרובה, לאור העובדה שמחזיקי המניות לא אישרו לו להמשיך ולכהן בשני התפקידים.

פרט בולט הוא שהחברות בהן ישנו כפל תפקידים אינן משתייכות לסקטור מסוים. בטבלה המצורפת ניתן לראות כי אלה מגיעות משלל הסקטורים - החל מחברות נדל"ן (דמרי, טאגור קפיטל), דרך חברות היי-טק (פורמולה ויז'ן) ועד חברות טקסטיל, כמו דלתא. עוד בולט ברשימה, כי במקרים רבים המנכ"ל והיו"ר הוא גם בעל השליטה, מה שמחדד עוד יותר את הריכוזיות בניהול החברה. דוגמאות כאלה הן איי.די.או, שנשלטת ומנוהלת על ידי עדי קייזמן, חנן מור שבשליטת ובניהול חנן מור, איילון ביטוח שבשליטתו ובניהולו של לוי רחמני והמשביר לצרכן, המנוהלת ונשלטת על-ידי רמי שביט.

נקודה מעניינת היא, שבמקרה או לא במקרה חלק גדול מהחברות הציבוריות שנמצאות היום במצב פיננסי בעייתי, ובעימות מול מחזיקי האג"ח שלהן סביב החזר החוב, הן חברות בהן מכהן אותו אדם כיו"ר ומנכ"ל. כך המצב בחברת ארזים, שבשליטת ובניהול מאיר גורביץ', דירקט קפיטל שבניהול ובשליטת אריה פרשקובסקי, PMS שבניהול של ניר אילן ונידר בניהולו של יאיר רחמין, מבעלי השליטה.

ודאי שלא ניתן להסיק מכך כי אילו הייתה הפרדת תפקידים, החברות לא היו נקלעות לבעיות, אך יש בכך כדי להאיר חולשה בתחום הניהול. "אולי אם היה אדם נוסף בניהול החברה, דברים היו יכולים להיראות אחרת", מציין גורם בשוק ההון.

הכל נשאר במשפחה

סוגיה נוספת שעלתה מהבדיקה שערכנו, היא שב-44 חברות קיימת קירבה משפחתית בין היו"ר למנכ"ל. כלומר, פורמלית קיימת ההפרדה בין התפקידים, אך האם היא תקינה ומלאה? במקרים רבים פועלים בני המשפחה כישות אחת כמעט, ללא ביקורת או הפרדה אמיתית.

ברוב המקרים, המינוי של קרובי משפחה לתפקיד יו"ר או מנכ"ל מתרחש בחברות בהן המשפחה מחזיקה בשליטה. כך זה בחברת וילי פוד, הנשלטת על-ידי משפחת ויליגר, שבה צבי ויליגר מכהן כמנכ"ל ואחיו יוסף מכהן כיו"ר. דוגמה נוספת היא נטקס, הנשלטת על ידי זאב רפואה, המכהן כיו"ר, ובנו אביב המשמש כמנכ"ל.

כיום, מינוי של קרובי משפחה לתפקיד יו"ר ומנכ"ל צריך לעבור הצבעה חד פעמית של בעלי המניות של החברה, ברוב של שליש לא נגוע (שליש מבעלי המניות שאינם קשורים למינוי, צריכים לאשר זאת).

אולם, לאחרונה הוגש תיקון לחוק החברות, לפיו אישור שכזה יצטרך לעבור תחת המגבלות של אישור כפל תפקידים של יו"ר ומנכ"ל - כלומר, לעבור הצבעה מחדש מדי שלוש שנים, וברוב של לפחות שני שלישים מהקולות הלא נגועים. *

עוד כתבות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

צ'אט בוט שמנתח דאטה: AI גנרטיבי מגיע לאקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"