גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לדעת מה יקרה בשוק האג"ח הקונצרניות בישראל? עקבו אחרי וול סטריט ואירופה וחכו כמה ימים

ליאור יוחפז, מנהל השקעות בכיר בגאון שוקי הון: "בחודשים האחרונים קיימת קורלציה של יותר מ-80% בין שוק האג"ח הקונצרניות המקומי לבין מקביליו בארה"ב ובאירופה"

מרבית המשקיעים כבר מכירים את התהליך הקבוע הזה שבו ירידות השערים הליליות בוול סטריט הופכות בבוקר המחרת לירידות שערים בבורסה של תל אביב. מאז שפרץ המשבר הפיננסי הנוכחי, הגדול ביותר ב-80 השנים האחרונות, עלתה הקורלציה בין שוקי המניות השונים ברחבי העולם, ואיתה גם היכולת לנבא את התנהגות השוק המקומי על פי התנהגות השווקים מעבר לים, ערב קודם.

לרוב, החיזוי הזה אכן עובד, אך ההפרש בין שעות המסחר והיעדר החפיפה בין השווקים לאחר קיצור שעות המסחר בבורסה, ביחד עם השתכללותם, אינה מאפשרת למשקיעים לגרוף רווחים על ידי ניצול פערי ארביטראז' בין המניות או בין המדדים.

ובכל זאת, ישנו שוק אחד שבו הקורלציה הזאת אמנם מתקיימת, אך לא באופן מיידי, אלא בתוך פרק זמן של מספר ימים, שמאפשר למשקיעים להיערך לפני שיגיע גל הירידות או העליות הבא. זהו שוק איגרות החוב הקונצרניות.

כך עולה ממחקר שביצע בשבועות האחרונים ליאור יוחפז, מנהל השקעות בכיר בגאון שוקי הון. הנתונים שהתקבלו בו מצביעים על כך שבחינה של שווקים שונים בעולם יכולה לספק אינדיקציה טובה יחסית לביצועי שוק איגרות החוב בישראל, בטווחי זמן קצרים.

כ-80% קורלציה

שוק איגרות החוב הפך בשנה האחרונה לאטרקטיבי במיוחד, עם עליית התשואות על איגרות חוב רבות בעקבות עליית פרמיית הסיכון ליכולת החזר החוב של החברות. העלייה התלולה בתשואות הפכה את האפיק הקונצרני לבעל פוטנציאל רווח משמעותי, בעיקר בהשוואה לאפיק המנייתי.

ישנם גורמים רבים המשפיעים על תנודותיו של השוק הזה: גובה הריבית במשק, דירוג החברות המנפיקות, שיעור האינפלציה, תזרים החזרי החוב ועוד. בשל כך, מקובל לחשוב כי רוב הגורמים המשפיעים על השוק הם מקומיים וכי בניגוד לשוק המניות, האפיק האג"ח מושפע פחות מתנודות גלובליות, אך יוחפז טוען כי אלה אינם פני הדברים.

"בדיקה מעמיקה הניבה מסקנות אחרות", הוא טוען. "בחודשים האחרונים קיימת קורלציה של למעלה מ-80% בין שוק האג"ח הקונצרניות המקומי לבין מקביליו בארה"ב ובאירופה".

בניגוד לשוק בישראל, המסחר באיגרות חוב בארה"ב ובחלק ממדינות אירופה, מתנהל בשיטת OTC ("מעבר לדלפק"). בשיטה כזאת האיגרות אינן סחירות בשוק, אלא נסחרות בין ברוקרים שונים. זאת הסיבה שבגללה בחר יוחפז לבדוק את הקורלציה באמצעות שוק ה-CDS (Credit Defualt Swap) - ניירות ערך שמספקים למשקיעים שרכשו אג"ח של חברה מסוימת, ביטוח כנגד הסיכון לחדלות פירעון מצד החברה. במילים אחרות, ה-CDS משקף למעשה את פרמיית הסיכון של החברה.

בישראל לא קיים כיום שוק CDS, כך שלפי יוחפז האינדיקציה הטובה ביותר למדידת פרמיית הסיכון של החברות היא באמצעות מרווחי התשואה בין האג"ח הקונצרניות לבין האג"ח ממשלתיות. את תנודות המרווחים הללו הוא השווה לתנודות ה-CDS. "בשני המקרים מדובר בתמחור סיכונים לחדלות פירעון של חברות, כך שההיגיון אומר שכיוון ה-CDS בחו"ל ומרווח התשואה בארץ יהיה דומה", הוא אומר. "ואכן, אלה הם פני הדברים במציאות".

אמנם, חישוב מחיר ה-CDS שונה מחישוב מרווח התשואה, אך באמצעות נתונים של חברת Markit, שמודדת את פרמיות ה-CDS על פי אותם עקרונות של מדדי התל-בונד, ומספקת את מדדי ה-CDX - שהם סלי ני"ע המורכבים מ-CDS - ניתן לבצע את ההשוואה.

לעקוב באמצעות תעודת סל

"השוואה בין מדד ה-CDX לחברות מדורגות לטווח של 5 שנים, לבין מרווח התשואה של מדד התל-בונד 20 הישראלי (המכיל את 20 סדרות האג"ח המדורגות הגדולות בישראל, ר"ב) מראה תוצאות ברורות", אומר יוחפז. על פי השוואה זו, הקורלציה בין המדדים גבוהה (ראו גרף) כששינוי במדד ה-CDX יביא, בסבירות גבוהה, לשינוי באותו כיוון גם במרווח של מדד התל-בונד מול האג"ח הממשלתיות.

"מבט קרוב יותר בגרף מאפשר לנו לראות שניתן לקבל מהמדדים הזרים התראה בת מספר ימים לפני שינוי כיוון מהותי בתל-בונד", אומר יוחפז. "בולטת לעין במיוחד התנודתיות הגבוהה יותר של מרווח התל-בונד 20, כשהסבר אפשרי לכך עשוי להיות פיזור החברות הגדול יותר במדדי ה-CDX", הוא מוסיף.

את הקורלציה צריך כאמור לבחון מול השינוי במרווח בין התל-בונד לאג"ח הממשלתיות, ולא מול מדד התל-בונד עצמו. "מכיוון שהגרפים מתארים את המרווחים, ראוי להזכיר כי ירידה בערך איגרות החוב מביאה לעלייה במרווחים, ולהיפך", מציין יוחפז.

כשבוחנים את הגרף ניתן להבחין כי למרות התנודתיות של מדד התל-בונד 20, במספר פעמים בשנה האחרונה הצביע מדד ה-CDX על התנודות הצפויות לאג"ח הקונצרניות בישראל. "כך, למשל, ב-10 באוקטובר 2007 החל גל עליות ב-CDX בזמן שהמרווחים בשוק המקומי דשדשו במקום. רק ב-6 במארס החלו המרווחים להיפתח. ב-17 במארס החל ה-CDX לרדת, והתגובה הדומה של התל-בונד הגיעה מספר ימים לאחר מכן".

דוגמא נוספת ניתן למצוא סמוך לקריסת ליהמן ברדרס בספטמבר. בתקופה זו גברה התנודתיות בשוק האג"ח הקונצרניות בישראל, כמו בעולם. "גם בתקופה הזו, המשקיעים שעקבו אחר תנודת ה-CDX ככלי עזר לחיזוי המגמה הצפויה בשוק המקומי, יכלו להרוויח מכך", הוא אומר.

ההשלכות של התופעה הזאת ברורות. "כיוון שבדרך כלל ישנה קורלציה גבוהה בין ה-CDX למרווח התל-בונד 20, בכל פעם שהקורלציה הזו נשברת, והמדדים נעים בכיוונים הפוכים, צריך לבדוק את המגמה הנוכחית ב-CDX, כדי להבין לאן הולך התל-בונד", מסביר יוחפז. "כיום ניתן לראות שבין המדדים ישנה בקורלציה. ה-CDX החל בגל עליות ומרווח התל-בונד התחיל להיפתח שוב. אם בהמשך יתגלה שוב חוסר מתאם ביניהם, בהסתמך על נתוני העבר, ניתן יהיה להניח שהתל-בונד יחקה את תנועת ה-CDX".

אחת הדרכים הפשוטות לעקוב באופן עצמאי אחרי תנועת ה-CDX המותאמת למדד התל-בונד היא באמצעות תעודת הסל LQD, שעוקבת אחרי איגרות החוב הקונצרניות הצמודות בעלות דירוגי השקעה בארה"ב, והיא למעשה המקבילה למדד התל-בונד 20.

יחד עם זאת, חשוב גם להדגיש כי אינדיקציית ה-CDX אמנם יכולה לסייע למשקיעים לתזמן את כניסתם לשוק, אך מכיוון שמדובר במסחר באיגרות חוב קונצרניות, בשורה התחתונה, הרווחים שאותם ניתן לגרוף באמצעות תיזמון השוק בצורה זו - גם אם תצליחו בכך - אינם צפויים לעלות על אחוזים בודדים.

[לאתר אפיקים סולידיים]

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן