גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס" בחלוף עשור לבועת ההיי-טק: 21 חברות טכנולוגיה ישראליות, משמידות ערך סדרתיות, "הצליחו" לשרוף 8 מיליארד שקל

בחלוף עשור מתחילת הגאות של הנפקות טכנולוגיה ישראליות בשוק ההון האמריקני, "גלובס" מסכם את ההון שירד לטמיון, ומדרג את החברות שידעו לגייס - אך לא ליצור דולר אחד בודד של ערך למשקיעים, רווח או תזרים מזומנים ; כולם מדברים על צ'ק פוינט וטבע - אך חשוב לזכור גם את ויריאנט, ואיו, בקווב, מטאלינק, פארמוס ואחיותיהן הכושלות

איך שהזמן טס. כמעט בלי שהרגשנו, עשור שלם בו ירד מבול של הנפקות טכנולוגיה ישראליות על שוק ההון האמריקני, חלף עבר לו. עשור שהתחיל בגאות של הנפקות ראשוניות (IPO), רגע לפני תחילת האלף השלישי, המשיך לתוך משבר שזכה לכינוי "ימי הבועה העליזים", גלש לתוך אחת התקופות המפנקות ביותר שידע העולם הכלכלי, והסתיים במשבר שסופו עדיין לא נראה, ועוצמתו קובעת כמעט מדי יום שיאים חדשים.

כן, תאמינו או לא, עשר שנים שלמות עברו מאז החלו חברות טכנולוגיה ישראליות צעירות ופוחזות לרוץ אל שערי הנאסד"ק כאילו אין מחר, וכך הפכו את שנת 1999, וגם את זו שבאה אחריה, לשנות שיא בגיוסי הון של חברות ישראליות בשוק ההון האמריקני. באותה השנה, ביום השני של חודש פברואר, גילת לוויינים הצליחה לגייס סכום אסטרונומי של 311 מיליון דולר במסגרת הנפקה שנייה - סכום שבחלוף הזמן לא ממש סייע לחברה להימנע מכמעט קריסה, תהליך הבראה, וניסיון מכירה שכשל והותיר את החברה על המדף.

בהמשך, 23 ימים מאוחר יותר, חברה בשם טי.טי.איי הלכה בדרכה של גילת לוויינים והשלימה הנפקה שנייה בהיקף צנוע של 9 מיליון דולר, וגם אצלה מדובר היה בניצול הזדמנות של הרגע האחרון. חודש ימים אחרי, דלתא גליל, חברת הטקסטיל הוותיקה קבעה שלא רק טכנולוגיה ישראלית תיכנס בשערי הנאסד"ק, והשלימה הנפקה ראשונית במסגרתה גייסה 26 מיליון דולר.

ואז ניתן האות. 12 ימים לאחר מכן החל המרוץ של חברות הטכנולוגיה הישראליות אחר כספי הציבור האמריקני. אחת לחודש בממוצע, ושנה מאוחר יותר בתדירות גבוהה יותר, ניפקה ישראל חברת טכנולוגיה נוספת לשוק ההון האמריקני - מתוך כוונה לנצל חלון הזדמנויות שנפתח, אך אולי גם מתוך רצון להגשים את החלום להיות צ'ק פוינט הבאה'.

אך 'צ'ק פוינט הבאה' לא צמחה כאן, וכנראה גם לא תצמח. מבול הנפקות הטכנולוגיה הישראליות בארה"ב בעשור האחרון זרע יותר אכזבה מאשר הצלחה, ולרגל תום העשור לעיל, ואולי בגלל צילו המאיים של משבר האשראי, החלטנו ב"גלובס" לבדוק כמה באמת שרפו אותן חברות ישראליות שהונפקו בארה"ב מתחילת שנת 1999 ועד היום, בלי שייצרו דולר אחד של ערך, כרווח נקי או כתזרים מזומנים מפעילות שוטפת (ראו מתודולוגיה בהמשך).

למען האמת, גם אנחנו עדיין לא מעכלים את ממצאי הבדיקה, שרק מהווה סממן נוסף לכישלון חלקי של הטכנולוגיה הישראלית. 8 מיליארד שקל. 8 מיליארד שקל שרפו 21 חברות ישראליות אותן זיהינו כמשמידות ערך סדרתיות, כשרובן, עשור אחרי, נפלו לתהומות הנשייה (עיינו ערך ויריאנט), הבינו שמספיק ודי (דוידי גילה וחברת ואיו), וחלקן עדיין נאבקות על הגרוש האחרון (עיינו ערך מטאלינק). אם כוללים את הסכומים שעדיין נותרו בקופתן, מגיע סכום הגיוסים הכולל לרמה של 10 מיליארד שקל.

כיצד בדקנו?

ובטרם נחזור לממצאים - המתודולוגיה. "גלובס" סרק את רשימת ההנפקות הישראליות שבוצעו בארה"ב מתחילת 1999 ועד היום, ובחר רק את החברות שלא הצליחו, באופן רצוף וקבוע, להרוויח בשורה התחתונה (ולא תפעולית או במונחי EBITDA) ולרשום תזרים מזומנים מפעילות שוטפת. מתוך עשרות חברות ישראליות שהונפקו במהלך העשור האחרון, זיהינו 21 כאלו. לאחר מכן בדקנו כמה גייסו אותן חברות בהון, מקרנות הון סיכון (טרם ההנפקה), בהנפקות לציבור (ראשוניות ומשניות), ובמסגרת הנפקות פרטיות כחברות ציבוריות (PIPE). אספנו את נתוני הגיוסים למספר אחד, והתוצאות לפניכם (ראו טבלה, הנתונים הם ברוטו, טרם תשלום עמלות לחתמים).

מטבע הדברים, לא כללנו ברשימה חברות שנמכרו לחברות זרות (כי עצם המכירה יצר ערך והחזיר, לפחות בחלק מן המקרים, את ההון שהושקע בהן). בין החברות שנמכרו ניתן למצוא את נגהטק שנרכשה בידי צורן (כן, הייתה חברה כזו והיא גייסה 42 מיליון דולר באביב של שנת 2000); את אקורד שנרכשה בידי פוליקום (אחרי שגייסה 63.3 מיליון דולר); את פריסייס שנמכרה לוריטאס (אחרי שגייסה סכום מדהים של 236 מיליון דולר), ואת וריסיטי שנמכרה לקיידנס (אחרי שגייסה רק 23.4 מיליון דולר).

כל ההתחלות דומות

ובחזרה לממצאים. במקום הראשון, כמשמידת הערך הבולטת ביותר של העשור האחרון, התמקמה לא אחרת מאשר ואיו , יציר כפיו של דוידי גילה, שניסה להפוך אותה לספקית גישה רחבת פס לרשתות אלחוטיות ולמפעילות כבלים. ניסה, ולא הצליח. גילה לא הצליח להגשים את החלום של ואיו ותוך כדי ניסיונותיו הוא שרף סכום מדהים של 225.2 מיליון דולר (937 מיליון שקל) שממנו לא נותר כמעט כלום. ואיו, למי ששכח, התפרקה מנכסיה וגילה רכש את יתרת מניותיה ומחק אותה מהמסחר תמורת נזיד עדשים.

במקום השני שלנו יש סיפור מעט מורכב, אך בבסיסו מדובר בחברה שעדיין לא ממש מייצרת מזומנים. אלווריון , תוצר המיזוג שבין בריזקום לפלאוור, אולי עולה על הגל ששמו Wimax, אך הגלשן שסייע לה לטפס עליו עלה לא מעט. בריזקום גייסה במהלך חייה הפרטיים והציבוריים לא פחות מ-210.3 מיליון דולר ואילו פלאוור "הסתפקה" בסכום של 92.3 מיליון דולר, וביחד - 303 מיליון דולר (1.3 מיליארד שקל) - שעדיין לא הוכיחו עצמם. נכון, אלווריון עדיין חיה ובועטת, נסחרת לפי שווי של 189 מיליון דולר, אך מתקשה לייצר רווחים, ואנו לא מתכוונים, כאמור, לרווחי EBITDA. נכון להיום, יש לאלווריון קופת מזומנים בשווי של 141 מיליון דולר.

הבאה בתור היא קיריקס ביופרמצבטיקה (כי איך אפשר לסכם עשור של שריפת מזומנים בלי חברת ביומד אחת לפחות?). ובכן, הסיפור של קיריקס הוא עוד סיפור על חברה ישראלית שמאוד רצתה להמציא תרופה לסרטן ומחלות סופניות אחרות, וכשלה. נקודה. בדרך לחלום היא שרפה 191.8 מיליון דולר, ומה שנותר מהחלום שלה הוא קופת מזומנים בשווי של 26.5 מיליון דולר וחברה ששווייה הוא רק 6 מיליון דולר, ולא יותר מזה.

על החברה שהתמקמה מאחורי קיריקס כתבנו כאן בשבוע שעבר, ולמען האמת מצבה הנוכחי היה מהגורמים שדחפו להכנת הפרויקט. מטאלינק , שפרסמה הערת "עסק חי" לפני מספר שבועות, נושמת את נשימותיה האחרונות, וגם 149 מיליון דולר שגייסה מאז הקמתה לא סייעו לה להגשים את מטרותיה. נכון להיום, נותרו בקופת החברה רק 5.8 מיליון דולר ושווייה עומד על בקושי 3 מיליון דולר.

החברה הבאה בתור עדיין חיה ובועטת אך גם עתידה לוט בערפל, והיא עונה לשם אופטיבייס . אופטיבייס, שניסתה לעלות על הגל ששמו IPTV אך מעולם לא הצליחה, גייסה מיום הקמתה 137.7 מיליון דולר, ומה שנותר מהם היא חברה ששווה 16 מיליון דולר וקופת מזומנים שמכילה משהו כמו 10 מיליון דולר.

הבאה בתור, והאחרונה לה הקדשנו מספר מילים היא בקווב , פרי יצירתם של האחים אלי וניר ברקת. ברקת, שהפכו למיליונרים לאחר שזיהו את הפוטנציאל בסטארט אפ צעיר ששמו "צ'ק פוינט", האמינו שיש להם מגע של זהב וניסו להפוך את בקווב לאחותה הקטנה של צ'ק פוינט. הניסיון כשל, ובדרך התעופפו להם 123.9 מיליון דולר. מה שנותר הוא חברה ששווה כמעט אפס, נסחרת ברשימה דלת מסחר בשוק ההון האמריקני וזיכרונות נחמדים מימים יפים יותר (פחות או יותר בדומה למה שנותר מרדוויו, ויריאנט וגם דלתא 3).

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה