גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוהדים היוונים. בכלל לא מה שחשבתם

כל הסיפורים על קהל יווני חם, שדוחף את השחקנים שלו ומדליק את היציעים, הם נכונים. אבל רק כשמדובר במשחקים של הקבוצות הגדולות במדינה. הקהל סביב הנבחרת הוא אחר לגמרי. יותר מדי כישלונות לאורך השנים הפכו אותו לפחות מעורב, פחות מתעניין. מהסיבה הזאת בדיוק החליטו להעביר את המשחק מול ישראל לאצטדיון הקטן בכרתים

יוון היא אחת ממדינות הספורט הגדולות בעולם. הישגים כמעט בכל הענפים, מיליונים שצמודים למסכים כמעט בכל משחק ובעיקר תשוקה שנובעת מאהדה אמיתית לספורט. אבל מפתיע לגלות שדווקא עם נבחרת הכדורגל שלהם, מנהלים האוהדים יחסים לא ברורים. היחסים האלה דווקא היו ברורים לפני יורו 2004 - בוז ולעג כלפי ההישגים הגרועים של הנבחרת הכחולה לבנה (מזכיר לכם משהו?) ובעיקר כלפי ההופעה המביכה במונדיאל 1994 - היחיד שאליו העפילה בהיסטוריה. ההופעה הכושלת כללה 3 הפסדים, 10 שערי חובה ואף שער זכות.

עשר שנים חלפו, והנבחרת המושמצת הניפה בגמר היורו בפורטוגל את גביע אירופה לאחר שורה של תצוגות כדורגל שנויות במחלוקת. אלא שלמרות ההישג האדיר, הקהל היווני היה חשדן לכל אורך הטורניר ורק משהתברר ליוונים שלא מדובר בבלוף, החליטו לצאת אלפים לצפות במשחק הגמר ולעודד את נבחרתם בסגנון יווני אמיתי. זו היתה גם פחות או יותר אחת הפעמים הבודדות שהקהל היווני התאחד באמת סביב הנבחרת שלו.

אלא שמאז אותה הופעה היסטורית, יוון חזרה לממדיה הטבעיים עם התרסקות כואבת במוקדמות מונדיאל 2006 והופעה גרועה ביורו 2008. כל זה הספיק לקהל המקומי כדי להתנתק פעם נוספת מהנבחרת.

עכשיו, איך זה בדיוק מסתדר עם הסיפורים על קהל יווני חם שמגיע בהמוניו למשחקי כדורגל? פשוט מאוד: הקהל היווני מוכן ללכת עם הקבוצות שלו. הרבה פחות עם הנבחרת.

הנבחרת רק במקום השני

"האוהדים של הנבחרת והאוהדים של הקבוצות הגדולות ביוון הם לא תמיד אותם אנשים", מסביר בארני ספנדר, מעורכי אתר הספורט sportingreece. "המועדונים מאוד פופולרים בקרב האוהדים הצעירים ובעיקר בקרב החוליגנים שמביניהם. אצל האוהדים הללו, הנבחרת היא רק במקום השני או השלישי בסדר החשיבות".

העניין הזה יכול להסביר גם את הפקס המפתיע שנחת במשרדי ההתאחדות לכדורגל לפני מספר חודשים. בפקס הודיעה ההתאחדות היוונית שמשחק הגומלין נגד ישראל במסגרת מוקדמות מונדיאל 2010 יערך בכרתים באצטדיון של 26 אלף מקומות בלבד, ולא באחד מהאצטדיונים המרכזיים באתונה המרוחקת 320 ק"מ.

ההודעה התקבלה בהפתעה בישראל, מאחר שמדובר באחד מהמשחקים הגורליים של יוון במאבק על העלייה והאצטדיון בכרתים הוא בקושי החמישי בגודלו במדינה. רק שביוון לא היו מופתעים. מספר חודשים לפני כן, במשחק ידידות שבו אירחה יוון את אלופת העולם איטליה, הטריחו את עצמם לאצטדיון באתונה בקושי 7,000 צופים. כך גם במשחק ידידות נוסף שנערך נגד דנמרק. גם במשחקים רשמיים המצב לא טוב בהרבה - במשחק הביתי הראשון בקמפיין הנוכחי אירחה יוון את מולדובה באצטדיון קראיסאקיס בפיראוס, ביתה של אולימפיאקוס, ו-20 אלף מקומות נותרו ריקים באצטדיון שכל התכולה שלו עומדת על קצת יותר מ-33 אלף מקומות.

הקרחות ביציעים, ובעיקר החשש ממקרי אלימות והתפרצויות של חוליגנים, הביאו את ההתאחדות היוונית להעביר את המשחקים למקום אחר. "הם כבר עשו את זה בעבר", אומר ספנדר, "והשחקנים דווקא אהבו את זה. ההתאחדות מחפשת מקום שבו לנבחרת יש קונצנזוס מוחלט. בכירי ההתאחדות מאוד התאכזבו כשלמשחק נגד איטליה באו כל כך מעט צופים. הם מחפשים את האהדה של הציבור הרחב והרגוע, ולא רוצים ליפול למלכודות האלימות ששולטות במשחקים הגדולים באתונה".

* אם המשחק היה באתונה הוא היה סולד-אאוט?

"המשחק הראשון אחרי יורו 2004 ששוחק באתונה במוקדמות המונדיאל היה סולד-אאוט ואנשים רדפו אחרי כרטיסים, אבל מאז קרו הרבה דברים עם הנבחרת הזאת. את המשחק מול ישראל החליטו לקיים בכרתים מתוך הערכה ששם התמיכה בנבחרת תהיה גדולה יותר. אבל לאור היחסים עם הנבחרת, לא בטוח שהאצטדיון בכרתים יהיה מלא. הקהל היווני מחכה עם רכישת הכרטיסים לרגע האחרון, כך שרק ביום המשחק אפשר יהיה לדעת בוודאות כמה צופים יגיעו".

במאמר שפרסם העיתונאי היווני מאנוליס סארדיקיס בעיתון היווני "טה ניה" הוא מתאר את התהליך שעבר הקהל היווני: "חמש שנים אחרי הזכייה ביורו האצטדיונים במשחקי הנבחרת ריקים למדי. מתברר שהרבה יותר קשה להישאר בפסגה מאשר להגיע לשם. במקום למנף את הזכייה לתהליך של המראה ואיחוד מאחורי המדים הלאומיים, יורו 2004 נראה כהבלחה חד פעמית שמאירה את ההיסטוריה של הכדורגל היווני".

הכדורסל זה סיפור אחר

דווקא בקהילות היווניות שמפוזרות ברחבי העולם הנבחרת היא תמיד מעל לכל. "כנראה שהמרחק הפיזי מהליגה המקומית עושה את ההבדל. עבור יווני שנמצא בחו"ל, הדגל הוא הדבר הכי חשוב ולא הקבוצה המקומית שעליה הוא גדל", מסביר יאניס קוסמס עורך האתר Greeksoccer.com. לדבריו, באתר שלו מנהלים יוונים מרחבי העולם דיונים ערים לגבי ההרכב הרצוי שאמור אוטו ריהאגל להעלות, הכושר של השחקנים ויש אפילו גולשים שעקבו בדריכות באמצעות התקשורת האנגלית על מצבו של יוסי בניון ועל סוג הפציעה ממנה הוא סובל.

עניין אחד שלטענת היוונים מקשה מאוד על האיחוד סביב הנבחרת, הוא היריבות המרה בין המועדונים ביוון. עד כמה שזה יישמע מוזר כשמדובר בנבחרת לאומית, אוהדי פנאתינייקוס יתקשו מאוד לקבל שליטה של שחקני אולימפיאקוס בנבחרת, ולהפך. כשגם לאא"ק או פאוק יש בסיס אוהדים גדול מאוד שלא יקבל כל החלטה "לאומית" בשוויון נפש.

בעניין הזה לפחות, היוונים נהנים מאיש או"ם שעומד על הקווים ולא מכיר בהתחשבנויות האלו. המאמן הגרמני אוטו ריהאגל. "למרות הכישלונות האחרונים, ריהאגל הוא עדיין אלוהים ביוון", אומר ספנדר. "ודווקא בגלל שהוא אאוט-סיידר ולכולם ברור שהוא ממש לא מתעניין באיזה קבוצה משחקים שחקני הנבחרת, אלא רק בכושר שלהם וביכולת שלהם לתרום למערך שהוא בונה, הוא מצליח להתחמק מהמלכודת הזאת של מאיפה מגיעים השחקנים. מרבית האוהדים מבינים את זה".

השאלה המתבקשת היא מדוע המחנאות של האוהדים לא חילחלה גם לכדורסל? הרי גם שם היריבות בין הקבוצות היא גדולה מאוד - בעיקר פנאתינייקוס מול אולימפיאקוס - אבל מאחורי הנבחרת כולם מאוחדים. "אני חושב שזה קשור לתרבות של אהדה ותמיכה", מסביר ספנדר. "נבחרת הכדורסל היא אחת מהנבחרות החזקות בעולם ותמיד היתה בכל האירועים הגדולים. היא בנתה סביבה גרעין מוצק של אחדות ואהדה. בכדורגל, מלבד יורו 2004, תמיד היו אכזבות וכישלונות ובגלל שנוצר כזה ואקום, האוהדים פנו לכיוון הקבוצות המקומיות. שינוי של תרבות אהדה הוא תהליך ארוך. אני מאמין שאם הנבחרת תמשיך להצליח יהיה קל יותר לציבור לאהוד אותה ולהתנתק מהיריבות המקומית. אין ספק שזו תופעה משונה, אבל יוון היא מקום מעניין והדברים פה לא תמיד הגיוניים".

* לפחות אפשר להניח שהמשחק מול ישראל יהיה השידור הטלוויזיוני הכי נצפה ביוון ביום רביעי בערב.

"כן, אבל רק אם לא תהיה תוכנית ריאליטי באותו זמן בערוץ אחר".

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד