גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתיים מארבע חברות הסלולר הישראליות נמצאות על המדף: שמרוק במו"מ לרכישת מירס; אלוביץ' ודוידי במו"מ נפרד על פרטנר

קרן שמרוק, שהחזיקה בעבר בחברת פלאפון, השקיעה עד כה בישראל יותר מ-1.5 מיליארד שקל ■ מירס, שבשליטת מוטורולה, מעוניינת במשקיעים לצורך הקמת רשת סלולרית חדשה

קרן ההשקעות שמרוק מתעניינת ברכישת חברת הסלולר מירס. ל"גלובס" נודע כי הקרן, הנמצאת בשליטת משפחת דיסני, מנהלת מגעים ראשוניים עם מוטורולה, בעלת השליטה במירס, לצורך רכישה או השקעה בחברה.

לאחרונה החליטה מוטורולה להעמיד למכירה את מירס, מפעילת הסלולר הרביעית בגודלה בישראל. ההחלטה נבעה על רקע הקשיים של מוטורולה העולמית, המצב הכלכלי והעובדה שלא ניתן להמשיך ולהחזיק בחברה ללא הזרמת כספים משמעותית נוספת. במוטורולה מעוניינים למכור את החברה לפי שווי של כ-300 מיליון דולר, מחיר הנחשב לגבוה למדי. כדי לקדם את עסקת המכירה, שכרה מוטורולה את בנק ההשקעות מריל לינץ', על מנת שיבצע הערכת שווי למירס, שעל בסיסה היא תנהל את המגעים עם הגופים השונים.

מירס נקלעה לבעיה קשה מבחינת עתידה הטכנולוגי על רקע הסחבת בהקצאות תדרים. החברה קיוותה להקים רשת סלולרית חדשה בטכנולוגיית WiMAX האלחוטית, אך טכנולוגיה זו לא הצליחה להתרומם למימדים שמתחרים בטכנולוגיות הקיימות היום בשוק ובטכנולוגיית העתידית של דור רביעי בסלולר (LTE). לכן, החליטה מירס לחזור לאופציה של הקמת רשת דור שלישי (HSPA). לשם כך, היא מקווה להתמודד במכרז התדרים שינפיק משרד התקשורת בחודשים הקרובים. אלא שלצורך הקמתה של הרשת החדשה, מוטורולה, כאמור, מעוניינת לצרף משקיעים נוספים או למכור את החברה.

גם מירס מבינה שצריך שותף

גם מירס סבורה שהדבר הנכון ביותר מבחינתה הוא להכניס שותף לחברה, משום שכל משקיע שירצה להיכנס להשקעה בחברה לא יסכים שמוטורולה תמשיך לנהל אותה בגלל ניגודי העניינים שבהם היא נמצאת. מוטורולה היא יצרן תשתיות ויצרן מכשירים סלולריים ומכאן ברור שהיא נמצאת בניגוד עניינים.

בעבר, כאשר מוטורולה הכניסה שותף למירס, את איש העסקים יוסי מימן, הסתיים הרומן בין החברות באקורד צורם בגלל בעיות אלה. זו הסיבה שכעת מבינים במירס שאם מוטורולה מעוניינת בטובתה של חברת הבת שלה היא חייבת לעשות הכל על מנת להכניס שותף ועל מנת שתוכל אולי בעתיד למכור אותה.

קבוצת שמרוק, המנוהלת על ידי סטנלי גולד, נחשבת לאחת מקרנות ההשקעות הוותיקות הפעילות בשוק הישראלי. במהלך 20 שנות פעילותה בישראל, השקיעה החברה בחברות ישראליות יותר מ-1.5 מיליארד שקל. ההשקעות הבולטות של שמרוק לאורך השנים כללו, בין היתר, את קונצרן כור, תדיראן קשר וטבע נאות. הקרן השקיעה גם בתחום התקשורת בישראל והחזיקה בעבר בפלאפון ובטלעד.

מקבוצת שמרוק נמסר בתגובה כי הקבוצה אינה נוהגת ככלל להגיב לשמועות ולכן לא תתייחס לנושא. ממוטורולה נמסר כי החברה אינה מגיבה לשמועות או ספקולציות.

מכירת פרטנר: אלוביץ ודוידי רוצים את החברה לבדם; עמיקם כהן רוצה לחזור לקדמת הבמה

1.

הידיעה שפרטנר נמצאת על המדף מסתובבת בישראל מהיום שבעלת השליטה, האצ'יסון, השלימה הנפקה מוצלחת בנאסד"ק והיא ויתר בעלי מניותיה קיבלו את מרבית כספי ההשקעה שלהם בחברת הסלולר בחזרה. כל כמה חודשים חוזרת ועולה האפשרות שהחברה תימכר, בהתאם למצבה הפיננסי של האצ'יסון. הפעם האחרונה הייתה לפני כשנה וחצי אחרי שענק התקשורת הערבי אוראסקום כמעט והשלים עסקה לרכישת כל עסקי הסלולר של האצ'יסון, ובהם פרטנר.

2.

המשבר הפיננסי העולמי לא פסח על האצ'יסון וברבעונים האחרונים היא סובלת מהפסדים כבדים. מימוש נכסים הוא אחת הדרכים להשיב סומק ללחיים של בעלי המניות ובאופן טבעי גם ביצת הזהב שלהם, פרטנר, נקראה לדגל.

בנקודה הזאת נכנס עמיקם כהן, לשעבר מנכ"ל פרטנר, שהתבקש או הציע לחפש קונה לחברה. זו לא הפעם הראשונה שכהן מגוייס לעסקי האצ'יסון.

לפני כשנתיים הוא היה מעורב מטעמה בניסיון לרכוש את חברת הסלולר הטורקית טלסים, אך הדבר לא יצא אל הפועל ובסוף נמכרה החברה לוודאפון. אין טבעי ממנו כדי לקדם עסקה מטעם הסינים למכירת פרטנר. יתרה מזאת, יו"ר אל על בהווה עשוי במידה ותהיה עסקה למכירת פרטנר, לחזור לחברה כיו"ר, בעיקר משום שכך מעוניינים חלק מהגופים שמדברים איתו.

3.

ישנם כמה וכמה גופים מישראל שיכולים להרים עסקה לרכישת פרטנר - לא הרבה, אבל יש. מדובר על עסקה בהיקף של 1.5 מיליארד דולר ומרבית הסיכויים שהעסקה תיעשה באמצעות התאגדות של כמה גופים. כרגע מסתמנים שני גופים כאלה: שאול אלוביץ', הבעלים של יורוקום, וקרן פימי.

הסיכוי ששניהם יילכו ביחד הוא נמוך מהסיבה שכל אחד מהם מעוניין להיות בעל השליטה או לנגן כינור ראשון בפרטנר. לאלוביץ' יש אינטרסים בשוק התקשורת ולכן פרטנר מהווה עבורו אמצעי נוסף לבסס את מעמדו כשחקן מרכזי בשוק. לישי דוידי זו תהיה ההשקעה הגדולה המרכזית בשוק התקשורת ולכן הוא רוצה להיות זה שיוביל אותה, מבלי שלשותפים שלו יהיו אינטרסים סמויים.

4.

גורמים המעורבים במגעים לגיבוש קבוצה שתרכוש את גרעין השליטה בפרטנר סבורים כי האטרקטיביות שלה הולכת ופוחתת בעקבות מחיר המניה שקפץ בצורה משמעותית בסוף השבוע עם פרסום התגבשות הגופים שמגלים בה עניין ובשקלול הסיכונים הכרוכים ביוזמות שמוביל משרד התקשורת להרחבת התחרות בשוק הסלולר. לדברי אחד הגורמים, "פרטנר הייתה עסקה מעניינת במחיר של 14 דולר למניה, אבל היום היא ב-18 דולר וזה הופך את העסקה לפחות כדאית".

על פי ההערכות, להאצ'יסון יש עניין למכור את מניותיה בפרטנר ברבעון הקרוב, שיסתיים בעוד ארבעה שבועות, כיוון שאז היא תוכל להציג הכנסה חד-פעמית מרווח הון של כ-1.5 מיליארד דולר. זאת, מפני שמימנה את פרטנר בהלוואות בעלים שכבר הספיקה להחזיר אותה ומכיוון ששווי המניות של פרטנר בספרים שלה הוא אפסי או קרוב מאוד לכך. התמריץ של האצ'יסון למכור את המניות לאחר מכן עדיין קיים אך לא באותה עוצמה.

מעבר לשאלת המחיר, הגופים שמגלים עניין בחברה לוקחים בחשבון כי בשוק התקשורת עומדים להתרחש כמה וכמה אירועים משמעותיים כמו הפחתת תעריפי הקישוריות בסלולר, מכרז להקצאת תדרים למפעיל נוסף, כניסה של מפעילים וירטואליים (MVNO) וכו'. העובדה ששוק הסלולר בישראל נמצא על הכוונת של משרד התקשורת מהווה פקטור נוסף שמשפיע על כדאיות העסקה.

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

כבר לא עיר שינה? פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר