גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להשקיע בחברות קלינטק זה כמו להשקיע בכל סטארט-אפ

הטכנולוגיה קיימת, יש אינטרס כלכלי - ונותר שהרגולטור יתניע את התהליך כדי שההשקעות בקלינטק יפרצו ■ שלושה רעיונות של אי.בי.אי

בספרו "חם, שטוח וצפוף", מנסה זוכה פרס פוליצר, תומס פרידמן, להעביר מסר ברור ומהודק: כדאי להשקיע באיכות הסביבה, בהקטנת פליטות הפחמן ובממשל תאגידי. לא רק בשביל מחר טוב יותר, אלא בשביל הווה טוב יותר - כלומר בשביל להרוויח כסף.

אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי בבית ההשקעות אי.בי.אי, מסכימה. "הקלינטק הוא כבר לא תחום של מחבקי עצים ומרכיבי עיגולדים. זה תחום שצריך לעניין כל משקיע וכל איש עסקים - בראש ובראשונה, מכיוון שמדובר בתחומים רווחיים". למה דווקא עכשיו יותר אנשים מתעניינים בתחום? לדברי אלקלעי, מדובר בהבשלה של מספר תהליכים.

התהליך הראשון הוא התפתחות הטכנולוגיה. לפי אלקלעי, אפשר לצפות שמה שקרה ב-20 השנים האחרונות לעולם המחשבים והתקשורת יקרה גם לעולם האנרגיות החלופיות. הסנונית היא מדינות כמו גרמניה, דנמרק וספרד שהשקיעו ב-15 השנים האחרונות משאבים אדירים בפיתוח אנרגיות מתחדשות, בעיקר שמש ורוח, ויצרו את הבסיס לתעשייה. עכשיו היא מוכנה לקפיצת מדרגה.

"מדינות אלה הביאו את מערכות האנרגיה המתחדשת לשלב ה-DOS ועכשיו צריך לחכות ולראות מהיכן יגיעו ה'חלונות' שיאפשרו את פריצת הדרך האמיתית", אומרת אלקלעי.

האינטרס הכלכלי

התהליך הבא היה התפתחות הרגולציה, שהקצתה משאבים ועודדה את התחום. "יש רגולטורים במדינות מסוימות בעולם, כמו גרמניה, בעלי יכולת הסתכלות לטווח ארוך ויכולת לתכנן תהליכים", אומרת אלקלעי. "שם זיהו צורך מתהווה ותשתית ייצור רלבנטית, ולכן היו מוכנים להשקיע את המשאבים הנדרשים לפיתוח תעשייה שמעסיקה היום כ-250 אלף איש, ומקנה למפעלים המקומיים בתחום יתרון מהותי בתחרות הגלובלית".

הפניית התקציבים לפיתוח מקורות חלופיים לנפט ולפחם ולהגברת החיסכון באנרגיה נמשכת כבר מספר שנים. "אחד המהלכים המרשימים הוא החלטת הממשל האמריקני לקצץ את ההוצאה הפדרלית על אנרגיה מחד, ולהזרים 100 מיליארד דולר לשיפור היעילות האנרגטית של מבני ציבור בארה"ב מאידך", אומרת אלקלעי. בכך הממשל מכתיב תוכנית של קיצוץ וחיסכון, אך גם נותן כלים לעמידה ביעדים.

התהליך השלישי כבר שילב בין הקודמים - הטכנולוגיה, הרגולציה והמימון. וכך נוצר חיסכון אדיר. אלקלעי מזכירה את ספרו של פרידמן, שם הוא מצטט כתבה מ-NSNBC מ-2007, בה נטען כי אם בסופו של דבר יאומצו המכשירים חוסכי האנרגיה ברחבי מדינת וושינגטון שבארה"ב, הם שווי ערך לחיסכון של כ-70 מיליארד דולר בבניית תחנות כוח חדשות ובעלויות ביזור החשמל על פני 20 שנים.

"אין ספק שהאינטרס הכלכלי קיים, השיטה קיימת, הטכנולוגיה בהבשלה ומה שנותר הוא שהרגולטור יעשה את המהלך הנכון כדי לקבל את התוצאה הרצויה", מסכמת אלקלעי.

כל אלה מתחברים להשקעה בקלינטק, שמשולה על ידי אלקלעי להשקעה בביוטכנולוגיה או בטכנולוגיית המחשוב בשנות ה-80 של המאה הקודמת. "בשלבים הראשונים של התעשייה, כשעדיין לא ניתן היה לברור את המוץ מהתבן, וגם בשלבי הקונסולידציה, היו הרבה משקיעים שהרוויחו מהתפתחות התעשייה", היא אומרת.

במישור של המשקיעים, טוענת אלקלעי, הכניסה להשקעה בקלינטק אולי מוקדמת מדי כדי לזהות את המיקרוסופט הבאה, אבל יש לא מעט חברות מעניינות שניתן לבחון השקעה בהן כבר היום. מאיר אשרס, ממחלקת המחקר של אי.בי.אי, בחן מספר חברות מועמדות להשקעה בשוק הגלובלי.

Comverge

חברת Comverge (סימול: (COMV) מייצרת ומשווקת פתרונות לניהול הביקוש והצריכה של תשתיות אנרגיה. קו המוצרים של החברה כולל יחידות בקרת מתח, בקרת עומס, תרמוסטטים, מכשירי מדידה ומערכות לניהול מרחוק של רשתות חשמל. לקוחותיה הם חברות תשתיות חשמל, לקוחות תעשייתיים, מסחריים ופרטיים.

למה להשקיע?

**החברה פועלת בסקטור שזוכה לטרנד חיובי עקב העלייה במודעות לחסכון באנרגיה.

*צמיחת הכנסותיה גבוהה, ועמדה על כ-40% בממוצע ב-5 השנים האחרונות.

*צבר ההזמנות, שהיקפו 347 מיליון דולר, גדל ב-40% בהשוואה ל-2008 וב-200% בהשוואה ל-2006.

*גם היקף המגה וואט המנוהל גדל בהתמדה: נכון לסוף 2008 החברה מנהלת כ-2,152 מגה וואט חשמל, גידול של 62% בהשוואה ל-2007 ושל 880% בהשוואה ל-2006.

**על פי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, תחום האנרגיה צפוי לבצע השקעות של כטריליון דולר בשנה עד 2030. החברות התומכות בתעשייה זו צפויות להיות הנהנות העיקריות.

מה הסיכונים?

*הסביבה התחרותית קשה.

*ל-Comverge רווחיות שלילית מאז הקמתה. ההפסד מתחיל ברווח התפעולי, כשלחברה הוצאות תפעוליות גבוהות - בעיקר הוצאות שיווק ומכירה, שהן חלק ניכר מהוצאות החברה בשלבים המוקדמים.

*החברה בראשית דרכה ורמת הסיכון הגבוהה שלה דומה לזו של חברת סטארט-אפ (בהתאם, גם פוטנציאל הרווח גבוה).

*מניית החברה השלימה ראלי של כ-300% מאז מחיר השפל 2.59 דולר מדצמבר 2008.

*החברה מושפעת בצורה ישירה ממחירי הנפט, ונחשבת לספקולנטית ובעלת ביטא גבוהה.

*יש לה תלות מוגברת בלקוחות בודדים: 10 לקוחות גדולים מהווים מעל 70% מהכנסותיה, ושלושת הלקוחות ההגדולים ביותר הם כ-45% מהכנסותיה.

Kingspan

Kingspan (סימול בלונדון: KGP) היא חברה אירית שפועלת במגוון רחב של פתרונות סביבתיים וטכנולוגיות בנייה לחיסכון באנרגיה.

מוצריה כוללים מוצרי בנייה מבודדים (58% מהכנסותיה), הנחת תשתיות תקשורת, חשמל ומיזוג אוויר ברצפה צפה, בניית לוחות מתכת פונקציונאליים, שימוש בטכנולוגיה סולארית, פתרונות לאחסון דלק ומים (כולל אגירת מי גשמים) וכו'.

למה להשקיע?

*החברה פועלת בסקטור הזוכה לטרנד חיובי עקב העלייה במודעות לחסכון באנרגיה.

*ממוצע שיעורי צמיחה של מעל 20% בהכנסות, ומעל 30% ברווח הנקי (למעט 2008, שהייתה שנת משבר).

*לחברה פוטנציאל התפתחות בשווקים חדשים בעלי שיעור צמיחה גבוה, כמו מדינות ה-BRIC בהן היא עדיין אינה פעילה.

*לפי רויטרס, התשואה על הנכסים של החברה עומדת על 3.43 לעומת 0.72 בסקטור כולו, והתשואה על ההון היא 7.58 לעומת 2.69 בסקטור.

מה הסיכונים?

*פעילות החברה נפגעה משמעותית מהמשבר הנוכחי, בייחוד בשל תלותה בכלכלות של בריטניה ואירלנד (60% מהכנסות) הנמצאות בלב המשבר הכלכלי בכלל ומשבר הנדל"ן בפרט.

*ריכוז פעילותה בסקטור הנדל"ן, שעדיין במשבר.

*החברה פועלת בסביבה תחרותית קשה עם פיתוחים טכנולוגיים בקצב מהיר.

*היא מושפעת בצורה ישירה מרמת מחירי הנפט, שנחשבת לספקולנטית ובעלת ביטא גבוהה.

Steico

סטיקו (סימול: ST5) היא חברה גרמנית העוסקת בייצור של מוצרי בידוד ידידותיים לסביבה לענף הבנייה. מוצרי החברה עשויים מסיבי עץ מהם היא מייצרת פלטות עץ בשלושה אתרי ייצור. הפלטות הללו משמשות לקירוי, ריצוף וציפוי גגות במבנים ובתים פרטיים. תעשיית הבידוד נחשבת לתעשייה ידידותית לסביבה בזכות החיסכון באנרגיה וסינון הרעשים שמחוץ למבנים.

למה להשקיע?

*עלייה מתמשכת במחירי האנרגיה תגביר את הביקוש למוצרי החברה.

*טרנד חיובי בתחום פעילותה, עקב העלייה במודעות לחסכון באנרגיה.

מה הסיכונים?

*ענף הבנייה נמצא במשבר גלובלי.

*פוטנציאל הצמיחה בענף מוגבל יחסית.

*הסביבה הכלכלית הנוכחית מקשה מאוד על פעילות החברה.

*ריכוז הפעילות בסקטור הנדל"ן, שעדיין נמצא במשבר.

*המניה זינקה ב-370% ממארס 2009 וקרובה מאוד לרמת השיא שלה מ-2008.

*החברה מראה גידול עקבי בהכנסות, שאינו מגיע לידי ביטוי ברווח הנקי בגלל עלייה בהוצאות התפעוליות. *

roee-b@globes.co.il

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד – נכנסה היום לתוקף ● איך התכנית החדשה תעבוד? על מי היא חלה? ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית