גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חיפשו הישראלים בגוגל? iPhone, שפעת החזירים ופייסבוק

למרות הבאזז, מעטים חיפשו את טוויטר ■ ביחס למדינות אחרות הישראלים לא חיפשו חופשות זולות, ואף גילו יותר עניין בשפעת החזירים מתושבי מקסיקו ■ סיכום החיפושים הפופולריים בגוגל במחצית הראשונה של השנה

תחום הסלולר: ה-iPhone של אפל ניצח את N97

שוק הסלולר העולמי עורר בישראל עניין רב בחצי השנה האחרונה, עם השקתו של ה-iPhone החדש שצפוי להגיע בקרוב גם לארץ, השקת טכנולוגיית ה-GSM של פלאפון וההתרחבות של חברות הסלולר אל תחום התוכן עם שירות ה-Musix של פלאפון, סלקום מדיה ואורנג'-טיים. הפעילות הזו השתקפה גם בכמות חיפושים גבוהה לכל השירותים הללו.

לדברי ניר קורצ'ק, ראש תחום מדיה וטלקום בגוגל ישראל, "ללא ספק, החדשה המרעישה ביותר בחצי השנה האחרונה היתה ה-iPhone הכל-כך מדובר. ההשקה המאוחרת לא פגמה בתיאבון של הישראלים למכשיר הנחשק ואולי רק העצימה אותו - החיפושים עליו הרקיעו שחקים ושברו כל אמת-מידה של חיפושים אחר מכשירים".

קורצ'ק מוסיף כי "ניתן להסיק מכאן על אופיו של הצרכן הישראלי: הוא אוהב גאדג'טים ומקדים לאמץ (early adopter) טכנולוגיות חדשות במהירות, ואכן מגמה זו באה לידי ביטוי בכמות חיפושים גדולה עוד לפני ההשקה. במילים אחרות, הקהל הישראלי הנלהב רואה עצמו חלק מהכפר הגלובלי, ואינו ממתין להשקה המקומית כדי לקבל מידע על השקת המוצר בחו"ל".

לדבריו, "הקהל הישראלי משתמש במנועי החיפוש בכל שלבי מעגל הרכישה: מההתעניינות הראשונית בחיפושים כמו "ביקורת נוקיה N97", דרך סקר השוק "השוואת מחירים iPhone" ועד לשלב ההזמנה "קניית פלאפון".

חברות הסלולר, לעומת זאת, עדיין לא התאימו עצמן לדפוסי ההתנהגות של הצרכן, והן העלו קמפיין במנועי החיפוש רק כאשר העלו קמפיין בטלוויזיה, מבלי להבין שהצרכן מחפש אחר מוצרים באינטרנט בכל ימות השנה, ולא רק כאשר יש קמפיין אוף-ליין באוויר".

קורצ'ק סבור כי 013 נטוויז'ן היא דוגמה טובה למותג שעשה חיבור מוצלח בין קמפיין און-ליין ואוף-ליין, סביב ההופעה של מדונה, לה החברה נתנה חסות. "מלבד העלייה הברורה בכמות החיפושים על המילה מדונה, היתה עלייה חדה בכמות החיפושים על שם המותג, בהתאם לפעילות הטלוויזיונית, שנתמכה בפעילות נכונה במנועי החיפוש".

מימון חופשות: 55% מהישראלים חיפשו הלוואות

המחצית הראשונה של 2009 התרחשה בצל המשבר הפיננסי שפקד את העולם, והשפעות המיתון עיצבו במידה רבה את החיפושים בתחום הפיננסי. בין שאילתות החיפוש הפופולריות בישראל ובעולם, ניתן למצוא גם את המילים: מיתון, משבר וכלכלה.

אורן חפץ, ראש תחום שירותים פיננסיים בגוגל ישראל, מסביר כי "לצד החיפושים הללו נרשמו גם חיפושים בהיבט הצרכני. כך, לדוגמה, מונחים כמו מבצעים, קופונים והטבות עלו באופן חד, וזה מעיד כי הצרכנים לא רק מחפשים אינפורמציה על המשבר, אלא גם אלטרנטיבות זולות ונוחות יותר".

לדברי חפץ, מסקר שערך גוגל ישראל בפברואר, עולה כי הישראלים אמנם חיפשו אחר מילים כגון הלוואה ומימון, אך בעיקר למטרות של מימון דברי מותרות, שלא כל-כך מאפיינים תקופה משברית. "גילינו כי 55% מהישראליים חיפשו הלוואות למימון חופשה, 25% למטרות של שיפוץ הבית, ורק כ-20% עשו זאת בשביל להחזיר חוב. יש לציין כי החברות הפיננסיות בישראל זיהו את המגמה הזו והגיבו בהתאם, כך שתוצאות החיפוש הממומנות ענו לביקושים הללו", מוסיף חפץ.

המשבר שעובר על חברת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, על רקע הקושי של החברה להחזיר חובות, בא לידי ביטוי גם בחיפושים בגוגל.

"לרוב, שאילתת חיפוש כמו איגרת חוב גוררת אחריה חיפושים נוספים כגון סוגים שונים של אג"ח ממשלתי. אולם, זה גם גרר אחריו חיפוש אחר איגרת חוב קונצרנית אחת בלבד - זו של אפריקה ישראל", אומר חפץ.

לדבריו, מילת חיפוש זו היתה פופולרית כבר בסוף 2008, מה שמעיד כי החשש לאג"ח של אפריקה ישראל כבר עלה בעבר אצל המשקיע הישראלי, "ובשבוע האחרון זה פשוט הפך לממשי עוד יותר".

מדיה חברתית: טוויטר עדיין לא מגרד את פייסבוק

קשה לסכם את המחצית הראשונה של 2009 מבלי להקדיש כמה מילים לתופעה הפופולרית שכבשה את לב הגולשים - שירות המיקרו-בלוגינג טוויטר. לדברי מילר, "זו תופעה בינלאומית שלא פסחה על השוק המקומי, ולצד הגידול העולמי בהחלט נרשם גידול משמעותי בחיפושים בישראל".

ההייפ סביב טוויטר הושפע גם מאירועים עולמיים, בהם טוויטר לקח חלק מרכזי ככלי לסיקור תקשורתי בזמן אמת. כך, החיפושים אחר המילה טוויטר באיראן, לדוגמה, זינקו סביב הבחירות שהתרחשו במדינה ואשר גררו אחריהן התפרעויות אזרחיות. השיאים הללו, יש לציין, באו לביטוי בשווקים נוספים, בהם ישראל וארה"ב.

אולם, מילר סבור כי את היסטריית טוויטר יש לקחת בפרופורציה. "למרות הפופולריות הגואה של טוויטר, פייסבוק עדיין מצליח לשמור על רלוונטיות, ורמת העניין בו עדיין גבוהה בהרבה, בהשוואה לטוויטר - את זה ניתן לראות בכמות החיפושים סביב פייסבוק, שממשיכה לגדול".

תחום התיירות: הבריטים חיפשו חופשות זולות

למרות המשבר הכלכלי, היינו עדים בקיץ הזה לעלייה בכמות החיפושים שהגולש הישראלי מבצע על חופשות בחו"ל בהשוואה לקיץ שעבר, ואילו כמות החיפושים על חופשות בישראל נשארה יציבה.

לדברי אהרון די קסטרו, ראש תחום קמעונאות, תיירות ומגזר ציבורי בגוגל ישראל, "העלייה בחיפושים עבור חופשות בחו"ל מהווה הזדמנות עסקית עבור חברות המשווקות מוצרי תיירות לחו"ל ושמשכילות לעשות שימוש בכלים אינטרנטיים לפניה מדויקת לקהלי היעד שלהן".

לדבריו, אותו עיקרון תקף גם עבור חברות וארגונים שמשווקים את התיירות בישראל בעולם. "כך, לדוגמה, כמות החיפושים על שאילתת החיפוש "Flights to Tel Aviv" בארה"ב היתה הכי גדולה בקיץ האחרון, מאז שנת 2006. הפוטנציאל העסקי פה ברור - אדם שמתעניין בטיסות לתל-אביב עדיין לא החליט בוודאות לנסוע, ולכן התחרות של ישראל מול יעדי תיירות אחרים מתנהלת על מסך תוצאות החיפוש".

שפעת החזירים: התמותה בישראל הזניקה את החיפושים

תחום הבריאות הושפע בחצי השנה האחרונה מתופעה מרכזית אחת: שפעת החזירים. ההיסטריה התקשורתית סביב התפרצות המחלה לא פסחה על השוק המקומי, גם לפני שהתגלה מקרה ראשון בישראל. כך, גרף החיפושים אחר שאילתות החיפוש שפעת חזירים (באנגלית ובעברית) מציג שני שיאים בחיפושים - כאשר פרצה המחלה לראשונה במקסיקו, וכאשר התפרצה המחלה בישראל.

אייל מילר, ראש תחום טכנולוגיה ומוצרי צריכה בגוגל ישראל, סבור כי "הציבור הישראלי גילה עניין רב על המחלה, הן בהיבט של אינפורמציה רלוונטית והן בהיבט של התגוננות מהמחלה. לכן, זוהי הזדמנות מעולה עבור המפרסמים מתחום הבריאות וההיגיינה האישית, שיכולים לתת מענה לביקושים הללו, להציע למחפשים מידע וייעוץ, ולפרסם מוצרים בריאותיים נלווים שאינם קשורים ישירות לשפעת החזירים. הצרכן הישראלי מאוד קשוב היום למסרים שיווקים, והוא מחפש גם פיתרונות ולא רק מידע".

שוק העבודה: הישראלים יוצאים מהבונקר של המיתון

החיפושים בתחום שוק העבודה, שבאו לידי ביטוי בצרכנים שחיפשו אחר הצעות עבודה ובמעסיקים שהציעו משרות רלוונטיות, היו גבוהים באופן יחסי בחצי השנה האחרונה. זאת על רקע המיתון שפקד את העולם והמשק הישראלי בפרט.

לדברי אורן חפץ, ראש תחום שירותים פיננסיים בגוגל ישראל, "בסוף השנה שעברה היו פחות מפרסמים בקטגוריה הזו, אבל בחצי השנה האחרונה ניכרת עלייה בתחום זה".

אולם לגבי חיפוש עבודה, חפץ מסביר כי "אמנם היתה עלייה, אבל גרף החיפושים בחודשים האחרונים מעיד בעיקר על יציבות". מגמה זו אולי מרמזת על כך ששוק העבודה הישראלי לא נפגע באופן מהותי מהמיתון במשק, וחיפוש אחר משרות נשאר ברמה קבועה.

חפץ מדגיש כי "תופעה מעניינת שהחלה באפריל התרחשה בתחום הנדל"ן. יש קפיצה מאוד חזקה, שנעה בין 30% ל-40%, שמתיישבת עם המגמה של המשק. נדמה כי יותר ויותר אנשים מחפשים אחר דירות להשכרה או מכירה, ואנשים מתחילים לצאת מהבונקר ולחפש אחר אלטרנטיבות נדל"ניות".

מתודולוגיה

Google Insights for Search הוא שירות שהושק ב-2008, המאפשר לכל משתמש למצוא מידע על מגמות חיפוש על-פי חיתוך גיאוגרפי או קטגורי ועל ציר הזמן, כמו גם לחקור מהם החיפושים הפופולריים, ולהשוות בין חיפושים שונים וחיפושים קשורים.

לכן, מדובר בכלי יעיל גם עבור מפרסמים, שיכולים להסתייע בכלי זה במטרה להחליט מתי לצאת בקמפיין, אילו מילות חיפוש מתאימות למותג שלהם, ומה מצב המותג שלהם בהשוואה למותגים מתחרים.

המספרים שמוצגים בגרפים אינם משקפים את היקף החיפושים שנעשה בפועל, אלא מספרים שעברו נירמול, על מנת שניתן יהיה להשוות בין מדינות בהן כמות החיפושים שונה באופן מהותי.

22

עוד כתבות

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור