גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אישום: גאידמק הלבין הון בהיקף 650 מיליון שקל; ליבאי: הוא יתייצב למשפט

מנהלים ב"פועלים שירותי נאמנות" מואשמים כי פעלו להסתיר את פעילותו של גאידמק, ובין השאר פעלו לאפשר לו לרכוש במירמה חברה הולנדית תוך הסתרת זהותו כרוכש ■ גאידמק: "אחזור ארצה ואוכיח כי אני נרדף לשווא"

לאחר חקירה של יותר מ-3 שנים, הוגש הבוקר (ה') כתב אישום חמור נגד איש העסקים ארקדי גאידמק, באשמת הלבנת הון בהיקף של 650 מיליון שקל. גאידמק נאשם בעבירות חמורות של הלבנת הון וכן עבירות של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, פעולה ברכוש אסור במטרה להסוות את מקורו ומסירת מידע כוזב במטרה למנוע דיווח.

בא-כוחו של גאידמק, עו"ד דוד ליבאי, מסר כי "גאידמק יחזור ארצה ויתייצב למשפט, כדי להראות שאין ממש באישום ולהוכיח כי הוא נרדף לשווא".

ליבאי מדגיש כי לא נטען בכתב האישום כי היו לגאידמק כספים ממקור לא חוקי אלא ממקור חוקי. "נטען בכתב האישום כי בעסקה של רכישת חברה הולנדית הסתיר גאידמק כי הכספים בהם נרכשה החברה הם כביכול שלו, וכי נחום גלמור, שרכש את החברה, הוא 'איש קש' בלבד. למסקנות אלה של התביעה אין יסוד. הסניגוריה תוכיח כי גלמור לא היה 'איש קש', כי גאידמק לא רכש את החברה בהולנד, כי החברה לנאמנות של הבנק לא הציגה מצגי-שווא, וכי אם נטענו מצגי-שווא כלשהם, לגאידמק אין שום קשר להם".

יחד עם גאידמק נאשמים בכתב האישום חברת "פועלים שירותי נאמנות"; מנהליה הבכירים לשעבר של החברה, חיים שמיר ושלמה רכט; היועץ המשפטי של החברה, רם לוי; נחום גלמור, שפעל לפי האישום כ"איש" קש מטעם גאידמק; ומנהלת קשרי לקוחות בסניף בנק הפועלים ברחוב הירקון בתל-אביב, קרן ללום.

"פועלים שירותי נאמנות", הנמצאת בשליטת בנק הפועלים, וראשיה מואשמים כי פעלו יחד עם גאידמק וגלמור כדי לאפשר לגאידמק לרכוש במירמה את החברה ההולנדית "טרמופוסט", הפועלת בתחום הפוספטים, תוך הסתרת זהותו כרוכש החברה וכבעל הכספים ששימשו לרכישתה. זאת, תוך הצגתו של גלמור כרוכש החברה ותוך הצגת 50 מיליון דולר מכספיו של גאידמק ככספים השייכים כביכול לגלמור. עניין זה התאפשר הודות לשיתוף-פעולה מצד החברה ומנהליה, והתבטא בשורת מצגים בנקאיים כוזבים, שהוצגו לבעלי המניות של החברה בהולנד.

העברות הכספים הסיבוביות לצורך רכישת טרמופוסט נעשו דרך חשבונות של חברת קאזפוספט שבבעלות גאידמק בחברת "פועלים שירותי נאמנות" ובסניף הירקון של בנק הפועלים בתל-אביב (ראו תרשים).

איש קש

לטענת עוה"ד טלי נג'רי ולירן חיים מפרקליטות מיסוי וכלכלה, "גאידמק ידע כי בעלי המניות של טרמופוסט לא יסכימו למכור לו את החברה בשל בעיות המוניטין שהיו לו, ולכן השתמש בגלמור כ'איש קש' במהלך ניהול המשא-ומתן לרכישת החברה בשנת 2002. כתב האישום מפרט 3 מצגים כוזבים שגאידמק והחברה היו שותפים להם - האחד ב"מכתב יכולת כלכלית" ומכתבים נוספים כוזבים, לצורך התקדמות בשלבים הראשונים של המשא-ומתן; השני, בכך שהכספים שהוצגו בחשבון הליווי לצורך בדיקת הנאותות הוצגו ככספים השייכים לתאגידים שונים, בעוד שבפועל היו כספיו של גאידמק; והשלישי, במתן תשובות שקריות במסגרת חקירת הלבנת הון, כדי להתקדם בשלבים הסופיים של המשא-ומתן.

לצד זאת, מואשמים החברה ומנהליה כי בהזדמנויות שונות פעלו על מנת לסכל את החובה המוטלת עליה ועל בנק הפועלים לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון בכל הנוגע לפעולותיו של גאידמק ושל שני לקוחות נוספים. במקרה אחד נעשה הדבר בשיתוף-פעולה עם היועץ המשפטי של החברה, רם לוי, ובמקרה אחר בשיתוף עם מנהלת קשרי הלקוחות של החברה, קרן ללום.

בקשת חילוט

במקביל לכתב האישום הגישה הפרקליטות לבית המשפט גם בקשה לחילוט 40 מיליון שקל של החברה, במקרה שתורשע - ואולם מדובר בכספים השייכים לחברה עצמה, ולא לגאידמק או למי מהלקוחות האחרים.

משרד המשפטים טוען כי החומרה המיוחדת של כתב האישום נובעת מהעובדה שמדובר בתאגיד בנקאי ובמנהליו הבכירים, שהשתמשו במוניטין המכובד של בנק הפועלים ושל מערכת הבנקאות הישראלית כדי להכשיר פעולות של מירמה והלבנת הון. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בעניינו של גאידמק, שבו פעלו על מנת להסתיר פעילות הלבנת הון בהיקף של 650 מיליון שקל.

בפרקליטות עשו מאמץ להדגיש כי כתב האישום אינו מכוון נגד בנק הפועלים עצמו, אלא נגד התאגיד הבנקאי שנמצא בשליטתו, כדי לא לגרום לאפקט דרמטי בשוק ההון ובזירה הבנקאית.

החברה לנאמנות וגלמור: נוכיח את חפותנו

החברה לנאמנות של בנק הפועלים מסרה בתגובה כי היא "פעלה כהלכה ודיווחה כנדרש ובמועד לגורמים הרלוונטיים, ולכן אין לה כל חלק ונחלה ביחס לאישומים. ככל שמדובר בחברה לנאמנות ובכיריה לשעבר, יתברר לבית המשפט חיש מהר כי לא נפל פגם במעשיהם. אין היגיון לייחס לחברה לנאמנות אינטרס פרטי משלה, ואין סבירות לראות בה שותפה למזימת הטעיה כלפי אחרים. החברה לנאמנות ביצעה מהלכים רגילים וסטנדרטיים בפורמטים סטנדרטיים מול גורמים זרים, והכל תחת ההבנה כי היא פועלת באופן נכון, מבלי חלילה להטעות איש".

"בנק ישראל הודיע כי האירועים נשוא כתב האישום התרחשו לפני יותר מ-5 שנים, כשהחוקים הנוגעים לאיסור הלבנת הון בישראל היו בשלבי היישום הראשונים שלהם. מאז ועד היום", נמסר, "שינתה חברת 'פועלים שירותי נאמנות' את נהליה בכל הנוגע להיכרות עם לקוחות ולדיווח לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור".

עורכי דינו של נחום גלמור, נבות תל-צור וז'ק חן, מסרו בתגובה: "לא היה כל מקום להגשת כתב האישום, והעובדה כי הוא מוגש שנים מתום החקירה והליכי השימוע מדברת בעד עצמה. התמשכות ההליכים והפרסומים המרובים שנלוו לפרשה גרמו לגלמור עינוי דין חמור. גלמור חש כמי שנקלע לפרשה לא לו, והביע אכזבה עמוקה מכך שחרף הטענות כבדות-המשקל והתשובות שהציג בפני הפרקליטות - אשר יש בהן לשלול מן היסוד את האישום כולו - הוא מוצא עצמו נגרר למשפט בעניינו של ארקדי גאידמק. הטענה כי גלמור פעל כ'איש קש' היא טענה מופרכת שהסבה לגלמור נזקים כבדים, והוא מצפה כי בית המשפט ידחה אותה בשתי ידיים".

הדרך להסגרה עוד ארוכה / פרשנות

נכון לרגע זה, שהותו של ארקדי גאידמק ברוסיה איננה מפרה כל הוראה חוקית או מגבלה שהוטלה עליו. ההיפך הוא הנכון - בית משפט השלום בפתח-תקווה אישר במפורש לגאידמק לצאת לחו"ל, בתמורה לערבות בנקאית שהפקיד בסך של 4 מיליון דולר במזומן, שיחולטו על-ידי המדינה במקרה שגאידמק לא יתייצב לדיון משפטי שייקבע בעניינו. כעת, עם הגשת כתב האישום, הפרקליטות דורשת להגדיל את סכום ההפקדה ל-10 מיליון דולר.

עם זאת, התמשכות התקופה שבה נמנע גאידמק מלדרוך על אדמת ישראל - הוא עזב את ישראל במטוסו הפרטי לפני כ-10 חודשים - מעוררת תמיהות וסימני שאלה. הצעד הבא בפרשה יהיה קביעת מועד לתחילת המשפט על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב. אם גאידמק לא יגיע לדיון במועד זה, תיפתח הדרך בפני המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה להתחיל בהליכי הסגרתו של גאידמק מרוסיה לישראל לצורך העמדתו לדין, או לבקש הוצאת צו מעצר בינלאומי נגדו באמצעות האינטרפול.

הגשת כתב האישום נגדו הבוקר, המסמנת את סיום תקופת ההתלבטות בפרקליטות בעניינו שהתמשכה מעבר לכל פרק זמן סביר, היא תנאי ראשון להסגרתו בין המדינות. ישראל ורוסיה חתומות על אמנת הסגרה הדדית ביניהן, ועבריינים שונים הוסגרו בין שתי המדינות בשנים האחרונות במגוון תיקים פליליים.

נכון לרגע זה נמצא גאידמק, ככל הידוע, על אדמת רוסיה, אך דבר איננו מונע בעדו מלטייל ברחבי העולם ולהגיע למדינות שישראל אינה נהנית מאמנת הסגרה עמן, דבר שעלול להקשות ולסבך את הליכי הסגרתו לישראל, אך לא לבטל לגמרי את האפשרות לכך.

באופן תיאורטי, אפשר שהטייקון יבחר לראות בסכום הערבות שהפקיד בישראל כ"חוב אבוד" ולהימנע מלהגיע לארץ. האם ערבות של 4 מיליון דולר היא סכום סביר בהקשר זה להבטחת התייצבותו, ביחס לעושרו הנטען של גאידמק, הגם שהוא מצוי בקשיים כלכליים ניכרים? תלוי את מי שואלים.

בפרקליטות מציינים בגאווה כי ככל הידוע, מעולם לא הורה בית משפט בישראל לחשוד כלשהו להפקיד סכום בגובה כזה כערבות בנקאית לשובו ארצה, גם כשהיה מדובר בחשודים בעלי ממון ניכר. שיא ישראלי אחד כבר הושג בפרשה הזו. בהמשך ההליכים הפליליים יתברר אם יישברו בפרשה זו שיאים נוספים.

33

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה