גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי דואג להשאיר את ליאורה מרידור על כיסאה?

הנשיא שעבד עם בעלה, חברי הוועד המנהל שכיהנו לצידה ויו"ר הות"ת שהיה איתה בוועדת שוחט - האם כך שומרת מרידור על מעמדה באוניברסיטת ת"א?

כמעט תשעה חודשים מאז נכנסה לתפקיד יו"ר הוועד המנהל באוניברסיטת תל אביב ועל אף כל הביקורות והטענות, מעמדה של ליאורה מרידור איתן. הישיבה עם חברי הוועד המנהל בדירקטוריונים שונים, הנשיא שנבחר בוועדת איתור שבראשה עמדה וקשרים אחרים מצליחים לכאורה להשאיר אותה על כיסאה. "גלובס" ממפה את האנשים שקשורים למרידור ואת אופן הקשר שלה איתם.

אלפרד אקירוב

יזם נדל"ן וחבר הוועד המנהל באוניברסיטת ת"א. אחת הטענות המרכזיות להדחתו של פרופ' צבי גליל מנשיאות האוניברסיטה הייתה מחלוקת עם אקירוב בשל המכרז להקמת מעונות סטודנטים במוסד. גליל התנגד למעורבותו במכרז של אקירוב בעמדת ייעוץ, מאחר שהוא איש נדל"ן, ומאז היחסים בין השניים עלו על שרטון.

אקירוב יושב בדירקטוריון של חברת אלרוב ישראל שבבעלותו, שם יושבת עימו ליאורה מרידור כדח"צית. אקירוב גם היה חבר בוועד המנהל של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), היושב באוניברסיטת ת"א, יחד עם יו"ר הות"ת פרופ' מנואל טרכטנברג, הנשיא הקודם, פרופ' איתמר רבינוביץ', וחבר חבר הנאמנים וועדת האיתור למציאת הנשיא, דוד קוליץ.

בתפקיד סגן יו"ר הוועד המנהל של מכון INSS כיהן עד לאחרונה בעלה של ליאורה, דן מרידור.

אלפרד אקירוב מסר בתגובה: "הטענות האלה הזויות. אנחנו עושים שם עבודה בהתנדבות".

דב לאוטמן

מייסד דלתא ולשעבר יו"ר הוועד המנהל באוניברסיטת ת"א. מרידור, למעשה, רק החליפה את לאוטמן בראשות הוועד המנהל אך הכירה אותו עוד קודם, כשכיהנה, עד אוקטובר האחרון, כדירקטורית בחברת דלתא. בדומה לאקירוב, גם לאוטמן הספיק להסתכסך עם פרופ' גליל על רקע שביתת המרצים הגדולה לפני כשנתיים. אז דרש לאוטמן להוציא צווי מניעה למרצים השובתים, גליל התנגד והדבר התגלגל לפתחה של ועדה בראשות פרופ' דוד ליבאי, שהכריעה לטובת גליל. לאוטמן, אגב, נחשב למקורב לנשיא האוניברסיטה הקודם, פרופ' איתמר רבינוביץ', ולאברהם (בייגה) שוחט - שניהם חברים טובים וגם חברים בוועד של קרן לאוטמן הפועלת לקידום החינוך בישראל.

דב לאוטמן לא רצה להגיב.

פרופ' בולסלב (בולק) גולדמן

רופא בכיר וחבר בוועד המנהל של אוניברסיטת ת"א. בשבוע שעבר פורסם כי חברת אלרוב ישראל של אלפרד אקירוב מבקשת למנות את גולדמן לדירקטור חיצוני, אך בדיקת "גלובס" העלתה כי לא רק שהשניים יושבים יחד בוועד המנהל של האוניברסיטה ובוועדת האיתור שבחרה את הנשיא החדש, אלא שגולדמן הוא דייר במגדלי אקירוב ומשלם דמי ניהול לחברת אלרוב ישראל. הדח"צ השני בחברה היא לא אחרת מליאורה מרידור. השניים, אגב, כיהנו יחד גם בחבר הנאמנים של האקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, יחד עם בעלה, דן מרידור.

פרופ' בולק גולדמן מסר בתגובה: "ידעתי רק מהעיתונות שליאורה דח"צית באלרוב. לגבי חבר הנאמנים של בצלאל - בחיים שלי לא הגעתי ולא השתתפתי בישיבה של חבר הנאמנים שם".

ד"ר שוקי גלייטמן

איש הון סיכון וחבר בוועד המנהל של אוניברסיטת ת"א. ד"ר גלייטמן כיהן במשך כשנתיים כדירקטור חיצוני בחברת וואלה, בעת שליאורה מרידור היתה יו"ר הדירקטוריון. גלייטמן גם היה הראשון שיצא באופן פומבי להגנה על הוועד המנהל ועל מרידור. לדבריו, דווקא יו"ר חבר הנאמנים, בובי גולדברג, שקרא להדחת מרידור ונציגי הציבור בוועד, הוא זה שגורם את הנזק העיקרי. על מרידור אמר: "כמו כולנו, אף אחד לא מושלם".

גלייטמן מסר בתגובה: "אין שום קשר בין העובדה שהייתי דח"צ בוואלה לבין העובדה שיצאתי להגנת הוועד המנהל. לא באתי לשרת אינטרסים של איש פרטי או אחר".

רן קרול

איש עסקים וחבר בוועד המנהל של אוניברסיטת ת"א. קרול, אחד הוותיקים בין חברי הוועד המנהל, מכיר את בעלה של ליאורה, דן מרידור, מימים עברו, כשמרידור כיהן כשר האוצר בממשלת נתניהו הקודמת וקרול עבד מתחתיו כממונה על אגף התקציבים באוצר. קרול היה גם בין חברי ועדת האיתור שבחרה בסופו של דבר בפרופ' יוסף קלפטר לנשיא האוניברסיטה.

רן קרול מסר בתגובה: "אין לי קשר מוקדם ומיוחד עם משפחת מרידור. אמנם הייתי הממונה על התקציבים בתקופת דן מרידור ואני מעריך אותו, אבל עבדתי עם כולם וההצטלבויות האלה מתחייבות. יש לי הערכה גם לדן וגם לליאורה, שמוציאה את הנשמה באוניברסיטה".

אברהם (בייגה) שוחט

שר האוצר לשעבר ויו"ר ועדת שוחט לבחינת מערכת ההשכלה הגבוהה. שוחט מכיר את ליאורה מרידור מתקופת ועדת שוחט, כשהוא עמד בראשה והיא בראש ועדת המשנה לבחינת שכר הלימוד. בוועדת משנה אחרת של ועדת שוחט, שבחנה את קידום המחקר האקדמי, כיהנו פרופ' חנוך גוטפרוינד, חבר בוועדת האיתור למציאת נשיא לאוניברסיטת ת"א, והנשיא הנבחר, פרופ' יוסף קלפטר. שוחט מכיר את קלפטר גם ממועצת הקרן הלאומית למדע, שם ישבו גם גוטפרוינד וכן בעלה של ליאורה ומחליפו של שוחט במשרד האוצר, דן מרידור. שוחט, שהיה חבר בוועדת האיתור שבחרה בפרופ' גליל לנשיא הקודם, נחשב למקורב מאוד ליו"ר הוועד המנהל הקודם, דב לאוטמן, ולנשיא אוניברסיטת תל אביב הקודם, פרופ' איתמר רבינוביץ'.

אברהם שוחט מסר בתגובה: "אני לא מעוניין להגיב".

פרופ' יוסף קלפטר

נשיא אוניברסיטת ת"א. כשנבחר פרופ' קלפטר לנשיא באוקטובר האחרון, דאגו בסביבתה של מרידור להדגיש היטב כי הוא היה מועמד שלה וכי היא מאוד מרוצה מהבחירה. פרופ' קלפטר היה חבר במועצה של הקרן הלאומית למדע עם בעלה של ליאורה, דן מרידור, וכן עם פרופ' חנוך גוטפרוינד, מי שהיה חבר בוועדת האיתור למציאת נשיא לאוניברסיטה. המועצה אמנם מתכנסת רק מספר מועט של פעמים בשנה, אך השלושה חברים בה בשלוש השנים האחרונות. גוטפרוינד עצמו ישב עם קלפטר גם בוועדת משנה לקידום המחקר האקדמי במסגרת ועדת שוחט.

מאוניברסיטת ת"א נמסר בתגובה: "לחברותם של דן מרידור וחנוך גוטפרוינד במועצת הקרן הלאומית למדע אין כל רלוונטיות להליך בחירתו של קלפטר. לדעתנו, חברותם של גוטפרוינד וקלפטר בוועדת המשנה במסגרת ועדת שוחט רק תרמה וחיזקה את תמיכתו של גוטפרוינד בהמלצה לבחור בקלפטר כנשיא החדש של האוניברסיטה".

את תגובתו של חנוך גוטפרוינד לא ניתן היה להשיג.

פרופ' מנואל טרכטנברג

יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת). בשבוע שעבר כתב פרופ' טרכטנברג מכתב תגובה ליו"ר חבר הנאמנים, רוברט (בובי) גולדברג, הקורא להדחת מרידור מהוועד המנהל. במכתב, הבולם את ההתקפות של גולדברג, כתב טרכטנברג כי "ייתכן שנתקבלו החלטות שנויות במחלוקת באוניברסיטה, אך הדעה נותנת שאלה התקבלו בתום לב וכפועל יוצא של דאגה כנה לאוניברסיטה בעת משבר".

גם טרכטנברג מכיר את ליאורה משנים עברו: הם היו חברים יחד בוועדת המשנה לקביעת גובה שכר הלימוד במסגרת ועדת שוחט (יחד עם נשיא אוניברסיטת ת"א הקודם, פרופ' איתמר רבינוביץ') והשתתפו בפרויקטים במכון הישראלי לדמוקרטיה. טרכטנברג עצמו כיהן בעבר כראש ביה"ס לכלכלה באוניברסיטת ת"א ושימש שם כמרצה בכיר עד שמונה לאחרונה ליו"ר הות"ת.

מהות"ת נמסר בתגובה: "טרכטנברג לא צידד בצד מהצדדים המעורבים אלא קרא להתאחד מאחורי הנשיא הנכנס, לשקול בהמשך הדרך שינויים בתקנון תוך הידברות בין כל הגורמים ולדאוג ליציבות של המוסד".

עוד כתבות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל