גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווח טו-גו: המכר בחנויות הנוחות חצה את רף המיליארד שקל

הריווחיות על הדלק יורדת, ובעלי חברות הדלק בונים על הרווח מחנויות הנוחות: עד כמה צמח תחום חנויות הנוחות בצדי הדרכים בשנה האחרונה, מהם המוצרים הנמכרים ביותר, ועד כמה המחירים גבוהים לעומת רשתות השיווק?

קצת יותר ממיליארד שקל. זה הסכום שגלגלו יחד ב-2009 רשתות חנויות הנוחות של חברות הדלק: yellow של פז, מנטה של דלק, אלונית של חברת דור-אלון, Sogood של סונול וטן פלוס של חברת טן. המחזור הזה אינו כולל את המכירות של סניפי רשתות הנוחות הפועלים מחוץ לתחנות הדלק.

חברות הדלק שזיהו זה מכבר את הפוטנציאל הגלום בחנויות הנוחות, הן במכירות והן בשיעורי הרווחיות, לחצו חזק על הגז. בשנת 2009 פתחו חברות הדלק יחד 109 סניפים חדשים. בשנה הקרובה הן מתכננות לפתוח 102 סניפים נוספים.

מדובר בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים בשנה. כך לדוגמה, השקיעה חברת סונול בשנה החולפת 20 מיליון שקל בפתיחת 40 סניפים חדשים והיא תשקיע השנה 15 מיליון שקל נוספים.

אם עד לפני שנתיים, לרשת yellow המונה היום 230 סניפים, היה פער עצום על המתחרים, הרי שבשנה החולפת יתר הרשתות החלו לצמצם את הפער, והן עתידות לצמצם אותו עוד יותר בשנה הקרובה. מנטה, המונה 152 סניפים, תפתח השנה 41 סניפים נוספים ואילו סוגוד, המונה 145 סניפים, תפתח השנה 30 סניפים נוספים.

"ב-2009 היינו בקצב פתיחה ממוצע של חנות בכל עשרה ימים ואני מניח שגם ב-2010 נעמוד בקצב הזה. היינו הראשונים להקים את חנויות הנוחות, נכנסנו לפיגור ואנחנו מדביקים עכשיו את הפער", אומר אייל נווה, סמנכ"ל השיווק של חברת דלק.

"התחלנו להקים את הרשת לפני ארבע שנים. התחלנו אחרונים אבל הדבקנו את הקצב והיום אנחנו מספר 2 בחנויות נוחות. בין 2008 ל-2009 גדלנו ב-65% במחזור המכירות של חנויות הנוחות ואנחנו מצפים להגדיל השנה את המחזור בסדר גודל של עוד 30%-35%. יש שבועות שאנחנו פותחים חנות בשבוע וימים שאנחנו פותחים שתי חנויות ביום", אומר יורם כהן, סמנכ"ל שיווק וקמעונאות בחברת סונול.

הדלק יהיה עוד מוצר בחנות

חברות הדלק, המבקשות למקסם את הפוטנציאל מהמתדלקים, יעשו הכול כדי לגרום להם להיכנס לחנות הנוחות. הטקטיקה - ולפיה המעבר לשירותים עובר בחלק מתחנות הדלק, דרך חנות הנוחות - הלכה והתפתחה. כיום, בתחנות דלק שפועלת בהן חנות נוחות, נדרש המתדלק בשירות עצמי, להיכנס לחנות הנוחות כדי לשלם עבור התדלוק. כך מקוות הרשתות, הן יגרמו לו לקנות עוד מוצר או יותר על הדרך.

גם השיטה, לפיה בזמן התדלוק מציעים המתדלקים מוצרי צריכה שונים החל במים מינרלים, דרך מגבונים לחים ועד למוצרי חשמל כדוגמת טוסטר וקומקום חשמלי, היא דרך נוספת למקסם את הפוטנציאל, אם כי מכר זה אינו נכלל במכר חנויות הנוחות.

"אנחנו לא ממציאים בארץ שום דבר אלא מסתכלים על המערב. שם אתה נכנס, קונה מוצרים, קונה גם דלק ומעביר את כרטיס האשראי. בסוף רוב הטרפיק יהיה בחנות הנוחות והדלק יהיה עוד מוצר בחנות. במערב היום רוב הרווח הוא מחנות הנוחות ולא מהדלק. יש מתחמים במערב ש-80% מהמכר זה קמעונאות ורק 20% זה הדלק. אין ספק שלאורך זמן, השחיקה במרווחים מהדלק תביא לידי כך שהרווחיות בחנויות הנוחות ביחס לדלק, תלך ותגדל. זה אומר שככל שהתחרות במשק הדלק תגבר והרווחיות לליטר דלק תקטן, כפי שאנחנו כבר רואים, משקל רווחיות בחנויות הנוחות יגדל. היום הרוב המכריע של הרווח של חברות הדלק הוא עדיין מהדלק ולא מחנויות הנוחות אבל אנחנו רואים שהיחס הולך ומצטמצם", אומר כהן.

שיעורי רווחיות גבוהים יותר מברשתות המזון

ככלל, שיעורי הרווחיות ברשתות הנוחות גבוהים יותר מברשתות המזון. הרווחיות הגבוהה נובעת מיתרון הבעלות על הנדל"ן, משימוש בכוח אדם בצורה יעילה יותר - כאשר עובדים בחנות הנוחות משמשים גם כמתדלקים -ומשיעורי רווחיות גבוהים יותר על המוצרים.

בעוד ששיעור הרווחיות הגולמי ברשתות השיווק עומד על 27%-28%, בחנויות הנוחות שיעור הרווחיות הגולמית הוא 30% ומעלה. "מה שקובע את הרווח הגולמי הוא משקל הסיגריות, כי הרווח הגולמי בסיגריות הוא 10%-14% וככל שנפח הסיגריות בחנות נתונה גבוה יותר, הרווח הכללי יותר נמוך", אומר כהן.

גם ברווחיות התפעולית מדובר בפער משמעותית. בעוד שהרווחיות התפעולית ברשתות המזון עומדת על שיעורים של 3.5%-7%, בחנויות הנוחות הרווחיות התפעולית היא 6%-10%.

הסיגריות עדיין מובילות את המכר

לפי סטורנקסט, בשנת 2009 הסתכמו מכירות מוצרי הצריכה השוטפת (FMCG) של רשתות הנוחות (ללא רשת סוגוד) ב-783 מיליון שקל.

די להסתכל בשיעור הגידול שנרשם במכר מוצרי הצריכה השוטפת בחנויות הנוחות בינואר 2010 בהשוואה לינואר 2009. לפי סטורנקסט, המכר בינואר בלבד (לא כולל רשת סוגוד) רשם גידול של 36.3% והסתכם ב-61.8 מיליון שקל, לעומת מכר של 45.3 מיליון שקל בינואר 2009.

בעוד השוק בכללותו מדשדש וחווה סטגנציה, חנויות הנוחות רשמו בינואר השנה גידול של 16.6% במכר בחנויות זהות.

עם זאת, קשה להתעלם מהעובדה שלמרות כל המאמצים השיווקיים, הקטגוריה הנמכרת ביותר בחנויות הנוחות היא הסיגריות, המהוות לפי סטורנקסט 39.2% מכלל המכר. במונחים כספיים מדובר במכר הגבוה משמעותית מ-307 מיליון שקל, כיוון שמדידה זו אינה כוללת את מכר הסיגריות ברשתות אלונית וסוגוד.

הקטגוריה השנייה בגודלה בחנויות הנוחות היא מכר הקפה והשתייה הקלה העומד על 50 מיליון שקל בשנה (לא כולל רשת סוגוד).

מה עוד נמצא בין הקטגוריות הנמכרות ביותר בחנויות הנוחות? שלגונים (34.5 מיליון שקל), מים בבקבוק (27.4 מיליון שקל), חטיפים מתוקים (27.4 מיליון שקל), משקאות פונקציונליים (21 מיליון שקל), משקה קולה רגיל (19.5 מיליון שקל), חטיפים (18.8 מיליון שקל), בירה לבנה (17.2 מיליון שקל), ומשקאות חריפים (16.4 מיליון שקל).

למכר גבוה זוכים גם מסטיקים ללא סוכר, תה קר, וכרטיסי זמן אוויר לטלפונים ניידים הנמכרים בהיקף של 11 מיליון שקל, בדומה למכר המים המועשרים וגבוה יותר ממכר השוקו, המאפים, החלב והמשקאות הקלים.

קפה ומאפה לצד תשלום חשבונות

היצע השירותים הנלווים בחנויות הנוחות הולך וגדל והוא כולל מלבד האפשרות למשיכת מזומנים, גם רכישה של כרטיסי זמן אוויר לטלפונים ניידים, רכישה של כרטיסי חניה ועוד.

ברשת מנטה הכניסו את שירותי רשות הדואר לתוך הסניפים ולדברי מנכ"ל דור-אלון, ישראל יניב, שירותים אלה, לרבות תשלומי חשבונות, עתידים להיכנס בקרוב גם לרשת אלונית, שם הוחל כבר בפיילוט. באשר לפוטנציאל השירות הספציפי, יניב מסתייג, "זה לא משהו עתידי כי הרוב ישלמו בעתיד באינטרנט", הוא אומר.

בסוגוד יכניסו בקרוב שירות נוסף והוא קבלת משיכת כרטיסי קולנוע ותיאטרון שהוזמנו ממקום חיצוני, בסניפי הרשת. " הרווחיות של השירותים היא נמוכה אך יש להם חשיבות בהבאת טראפיק. השאיפה היא להכניס שירותים שמביאים כמה שיותר טראפיק ותופסים כמה שפחות מקום", אומר כהן.

"ביום ממוצע יש לאדם 42 משימות ואני רוצה לתת לו במקום אחד פתרון לכל המשימות. אם נגלה שאנשים רוצים שנכבס להם או נגהץ להם בגדים כי זה יחסוך להם זמן - נעשה זאת", אומר נווה.

אך האם יש בידול אמיתי בין הרשתות? "הבידול שלנו הוא בחנויות יותר גדולות, מגוון מוצרים יותר גדול ורוב החנויות הן חנויות נוחות ולא פיצוציות. הרבה מאוד חנויות נוחות בשוק, חלקן זה בעצם פיצוציה מורחבת", אומר יניב. כהן חולק עליו. "ממחקרי שוק שאנחנו עושים אנחנו רואים שאין כמעט בידול בשוק. אנשים לא זוכרים באיזו תחנת דלק ביקרו ובאיזו חנות הם קנו", הוא אומר.

* אליעזר פישמן, בעל השליטה ב"גלובס", הוא בעל השליטה בחברת טן.

עיקרי הדברים

- בשוק פועלות 665 חנויות נוחות בתוך תחנות הדלק. 230 מתוכן הן של רשת yellow של פז. בשנה הקרובה ייפתחו עוד 102 חנויות.

- בעוד השוק מדשדש, מכר חנויות הנוחות רשם בינואר 2010 גידול של 36.3%. הגידול בחנויות זהות עמד על 16.6% לפי סטורנקסט.

- שיעור הרווחיות הגולמית ברשתות הנוחות הוא יותר מ-30%, והרווחיות התפעולית היא בין 6%-10%.

- למרות המאמצעים השיווקיים, מכר הסיגריות בחנויות הנוחות מהווה כ-40% מכלל המכר.

44

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; נעילה חיובית באסיה

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"